Sök
170114 HV71:s Simon …nerud jublar efter sitt mŒl till 3-2 under ishockeymatchen i SHL mellan HV71 och Ršgle den 14 januari 2017 i Jšnkšping. Foto: Stefan Persson / BILDBYRN / Cop 107 …
Nyheter

”En lite sämre match så hade de nog kunnat göra det tråkigt för mig”

I våras avgjorde han SM-finalen för HV71 och var Jönköpings store hjälte. Nu befinner sig Simon Önerud i en ny verklighet i KHL där han redan hunnit med att bli trejdad. Men han låter sig inte nedslås av det och verkar se positivt på det mesta för tillfället – även om flytten blivit en omställning på många områden.
— Du kan ju inte fråga någon direkt heller för engelska är det inte många som kan, berättar han för hockeysverige.se från Novosibirsk.

Det är en sprudlande glad Simon Önerud som hockeysverige.se pratar med under söndagen. Han berättar att han precis fått tillgång till sin lägenhet efter flytten från Sochi till Novosibirsk i början av oktober.
— Det var lite väl trångt att bo på hotell med två barn. Nu har vi lite mer kvadratmeter att leka på. Än så länge går det att vara ute här, men det kommer kallare tider har jag förstått, skrattar Önerud.
— Sochi var rena semesterorten och där trivdes vi jättebra. Här trivs vi med jättebra än så länge och sen är det skönt att ha svenskar med deras familjer runt sig. Allting är positivt, säger han att hamna i samma lag som svenskarna Alexander Bergström och Patrik Zackrisson.

Guldhjälten från i våras berättar att han inte hade åkt till KHL om inte familjen följt med på äventyret.
— Jag hade saknat dem för mycket.
Öneruds barn är två och fyra år och han tyckte att det var perfekt att ge sig ut på äventyret nu när de ännu inte är för gamla.
— Det är en bra tid att göra en sån här sak. Jag är faktiskt lite imponerad, de har redan snappat upp lite ryska och engelska. Det var ju bara nordamerikaner i Sochi och det är rätt kul nu när tvååringen snackar hälften svenska och hälften engelska, skrattar Önerud.

TUFF START I NYA LIGAN

Simon Önerud lämnade HV71 efter säsongen för att testa lyckan österut. Valet föll på Sochi och starten blev lite turbulent för honom.
— Det är en stor omställning rent spelmässigt här kontra SHL. Precis i början var det väl lite att komma in i. Sen hade jag oturen att bli skadad på försäsongen.
Det var i näst sista träningsmatchen som oturen var framme för den 29-årige svensken. I mötet mot Team Canada kom han i full karriär och fick en tackling i samband med att han avlossade ett skott och därmed var i obalans.
— Deras back stod upp på mig. Jag faller ner med huvudet rätt in i sargen men hinner precis lyfta upp huvud och nacke, men flyger handlöst in i sargen.
Önerud berättar att han inte upplever situationen som ful och beskriver det som att han fick lite skavanker på ena axeln och ryggen. Den värsta smällen kom i låret där han tror att han drabbades av muskelbristning.
— Jag fick aldrig riktigt reda på vad det var, säger han och skrattar.
— Det funkade att åka i 80 procent, men när du tog det där max, eller oväntade skäret, så var det som en kniv rätt in i låret. Så det var det som höll mig borta.

Hade han fått välja själv hade han vilat lite längre från matcher. Men Ryssland är Ryssland.
— Jag är van vid att jag får tjata på läkarna hemma att jag ska få spela, medans här så pushade de fram mig kanske någon vecka för tidigt. Så jag kunde inte gå 100 procent, det fanns inte på kartan, säger han utan någon som helst bitterhet i rösten.
— Det var inte så mycket att säga till om utan det vara bara att göra det bästa av situationen. Så det var lite tufft i början, men samtidigt nyttigt att sitta vid sidan av och se lite matcher.

GICK MED PÅ ATT TREJDAS

Tolv matcher, tre mål och en assist blev det i OS-staden innan han trejdades till Sibir Novosibirsk. För en utomstående kan man kanske få för sig att man inte har så mycket att säga till om vid sådana tillfällen. Men så var det inte i Öneruds fall.
— Det var faktiskt så att jag fick vara med och bestämma det själv. Min agent ringde mig och frågade om jag kunde tänka mig att bli trejdad.
Saken var den att Sochi inför säsongen hade värvat fem importforwards och nu kände de att de var i behov av en back. Simon byttes mot tjecken Adam Polasek.
— Jag kände inte att det funkade till 100 procent i Sochi och det var en ”win-win” kan man säga. Jag tvekade egentligen aldrig och jag gick med på det ganska direkt. Så det blev rätt snabba ryck när det blev bekräftat från mitt håll. Sen om jag hade sagt nej så är det möjligt att jag hade hamnat i skiten, säger han och skrattar.
— Jag vet inte hur det funkar i Ryssland, det beror nog på hur det hade gått i matchen efter antagligen. Hade jag gjort en lite sämre match så hade de nog kunnat göra det tråkigt för mig och hade jag gjort det bra så hade de nog säkert varit glada.

Simon Önerud har tidigare varit lagkamrat med Stefan Liv i HV71. Målvakten och hans lagkamrater i Lokomotiv Jaroslavl omkom i en flygkrasch på väg till KHL-premiären i Minsk den 7 september 2011. Säsongen innan fanns Liv i Novosibirsk och trots att han bara spelade en säsong i klubben är han ihågkommen.
— De har fortfarande en stor vägg här med Stefan på och hyllar honom fortfarande här nere, berättar Önerud.

SIBIR VAR INTRESSERADE TIDIGT

Novosibirsk visade intresse för Önerud redan innan han skrev på för Sochi och det underlättade hans beslut när trejden kom på tal. Han berättar att han pratat med forne lagkamraten David Ullström, som tidigare spelat i Sibir, om klubben.
— Så jag har hört gott om den sen tidigare.
— Nu har inte jag varit på alla ställen, men alla säger att själva intresset och atmosfären är helt överlägset bäst i KHL här. I Sochi var det 3-4000 på läktarna och här är det fullt hus varje match. Tjo och tjim, lite mer åt det som jag är van vid i Kinnarps.

Efter den lite struliga starten tycker Simon Önerud att han kommit i i det mer och mer.
— I Sibir tycker jag att det har gått ytterligare bättre. Det är enklare här för de har det lite mer likt Sverige med ett spelsystem som alla i laget ska gå efter och lite mer uppstyrt. I Sochi var det mer ”gör lite som du känner för”, berättar Önerud som hittills gjort ett mål på sina tre matcher i sin nya klubb.
För Novosibirsk väntar nu en hel radda viktiga matcher. Säsongen är ännu ung, men laget befinner sig utanför slutspel och smålänningen beskriver det lite som att varje match nu är av playoffkaraktär.

STOR OMSTÄLLNING

Att flytta till Ryssland har varit en stor omställning och vardagen testar hela tiden.
— Det känns som allt är en väldigt stor omställning. Bara det här med att gå ut och handla, du känner inte igen jättemycket i affärerna och du kan inte läsa någonting för det är andra bokstäver.
— Man hittar ”sin” affär där man vet lite vad som finns och sådär, du kan ju inte fråga någon direkt heller för engelska är det inte många som kan.
Han berättar också om en annan sak.
— Sochi var allting väldigt nära och var det något så kunde du åka taxi. Men här använder vi chaufförer. Du måste planera lite mer här än hemma.

Han berättar också att det är skillnad i spelet i KHL jämfört med vad han är van vid från SHL.
— Det är lite mer styrspel och individuella prestationer här. Lite mer avvaktande men individuellt skickligare, berättar han och drar jämförelsen med hur det såg ut i SHL kring den tiden han själv debuterade 2008.
— När det väl blir en spelvändning går det väldigt fort.
— I Sverige är det väldigt bra spelsystem. Sverige ligger väldigt bra framme där och jag tror säkert att många svenska lag hade gjort det väldigt bra i KHL. Mycket på grund av att vi är så bra skolade.

TÄNKER INTE PÅ OS

Förra säsongen testades Simon Önerud av förbundskaptenen Rikard Grönborg under en landslagsturnering. 2018 är det dags för första OS-turneringen sedan 1994 utan NHL-proffs. Men så långt tänker inte Önerud.
— Det är ingenting som jag går och tänker på, men det är klart att det är en dröm. Sen är det tråkigt att inte NHL-spelarna får vara med såklart. Det blir en chans för oss andra att få spela ett OS. Det är klart att man skulle vilja göra en väldigt, väldigt bra säsong och få chansen att få vara med där.
— Jag försöker göra det så bra jag kan i klubblaget och hoppas att jag blir uttagen och få visa upp mig i landslaget. Gör man det bra så får man förhoppningsvis chansen.

Han tycker att landslagsledningen har bra kontakt med spelarna och Johan Garpenlöv har pratat med svenskarna i Sibir och ska även se en match med dem på plats.
— De har en väldigt bra kontakt med spelarna och kollar läget. De vill väl ha en bra relation med spelarna såklart och spelarna vill ha en bra relation med ledningen.

Idag 19:00
Västerviks IK - IF Björklöven
1 5.55
X 5.00
2 1.47
Idag 19:00
Djurgårdens IF - Brynäs IF
1 1.77
X 4.45
2 4.25
Idag 19:00
IK Oskarshamn - Färjestads BK
1 4.20
X 5.25
2 1.67
Idag 19:00
IF Malmö Redhawks - Linköping HC
1 2.15
X 4.20
2 3.10
Idag 19:00
Växjö Lakers HC - Luleå HF
1 2.95
X 4.05
2 2.25
Idag 19:00
Rögle BK - Örebro HK
1 1.83
X 4.40
2 3.80
Idag 19:00
Skellefteå AIK - HV 71
1 2.15
X 4.25
2 3.10
Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till XXXOm du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via XXXPå Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via XXX

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten