Sök
Patrice Bergeron med Selke Trophy.
CCM Hockey

NHL 100 år – CCM:s största spelare: Patrice Bergeron

I samband med att NHL fyller 100 år tittar vi närmare på några av CCM:s största profiler. I dag har turen kommit till Boston Bruins stjärncenter Patrice Bergeron. 

Patrice Bergeron är en så komplett center man kan bli. Han är en av NHL:s mest respekterade tvåvägsforwards och har dominerat Selke Trophy de senaste åren. Han ligger stadigt kring 60-talet poäng och är den stora katalysatorn i Boston Bruins.

2011 var Bergeron en nyckelspelare när Boston vann Stanley Cup, en av kandidaterna för Conn Smythe Trophy och stod för det cup-vinnande målet. Två gånger om har han vunnit OS-guld med Kanada och i höstas stod han ut när Kanada tog hem World Cup.

Men allting kunde ha gått om intet under en tuff period i början av karriären.

BOSTON BYGGER RUNT PATRIC BERGERON

2003 draftades Patrice Bergeron av Boston i mitten av andrarundan. Draften 2003 gav en stor mängd av det senaste decenniets toppspelare, men trots det lyckas Bergeron stå ut som ett av fynden.

Bergeron gick direkt från juniorhockeyn in i NHL under sitt draftår. Säsongen 03/04 blev alltså hans rookiesäsong och den högerfattade kanadensaren blev ligans femte bästa rookie med 39 poäng (16+23).

Den efterföljande säsongen spenderades i AHL på grund av NHL-lockouten, och det gav dessutom Bergeron möjlighet att spela JVM – och som han gjorde det. Ett stjärnspäckat kanadensiskt lag sprang hem mästerskapet efter 6-1 mot Ryssland i finalen och det var Bergeron som ledde vägen. På sex matcher gjorde han 13 poäng, tog hem poängligan och blev framröstad till JVM:s mest värdefulla spelare.

Bergeron utvecklades på ett fint sätt och i november 2005 var det kring Bergeron som Boston skulle bygga om. Då skeppade man nämligen ut stjärnan och lagkaptenen Joe Thornton, med syfte att ge laget till Bergeron. Han tackade för förtroendet med två raka 70-poängssäsonger, men i början av säsongen 07/08 kunde en lovande NHL-karriär mycket väl ha tagit slut alldeles för tidigt.

HJÄRNSKAKNINGARNA

I oktober 2007 drabbades Patrice Bergeron av en otäck hjärnskakning. Han blev inmanglad i sargen med huvudet före efter en tackling i ryggen av Philadelphias Randy Jones. Bergeron tappade medvetandet och låg utslagen på isen innan han rullades ut på bår och togs till sjukhus.

En allvarlig hjärnskakning konstaterades och det blev inget mer spel den säsongen då återhämtningen inte gick så väl som man hoppades. En comeback började bli aktuell i slutspelet, men läkarna förbjöd honom att spela. Han friskförklarades istället över sommaren och kunde inleda säsongen 08/09 utan problem.

BLI LAGKAMRAT MED CROSBY, McDAVID & BURNS – GÅ MED I TEAM CCM

Men två månader in i säsongen kom nästa hjärnskakning. Bergeron kolliderade med Dennis Seidenberg och blev liggande på isen länge. Den här gången var han borta en månad innan han kunde göra comeback, men där och då kunde Bergerons karriär mycket väl ha tagit sig en mycket tråkig vändning.

Istället för att drabbas av efterhängsna och plågsamma hjärnskakningsproblem hade Bergeron tur och har lyckats lämna det bakom sig. Han har visserligen aldrig nått 70-poängsstrecket igen, men Bergeron lyfte sig ändå under åren efter hjärnskakningarna.

PATRICE BERGERON SKJUTER BOSTON TILL STANLEY CUP

I slutspelet 2011 blev där Patrice Bergeron och fansen påminda om hjärnskakningsproblemen än en gång. Men den här gången missade han bara några matcher efter en tackling av Philadelphias Claude Giroux och kunde komma tillbaka i Conference-finalen.

Väl där gick Boston en tuff drabbning mot Tampa Bay. Det krävdes sju matcher för att skilja lagen åt och Game 7 blev den första slutspelsmatchen på 20 år utan några utvisningar. Nathan Horton och Tim Thomas blev matchhjältar när Bruins gick till Stanley Cup-final efter en 1-0-seger. För första gången sedan 1990 spelade Bruins final och för motståndet stod Vancouver.

Lagen vann sina tre första respektive hemmamatcher och en direkt avgörande match i Vancouver kom att avgöra finalen. Bergeron hade inte gjort allt för stort väsen av sig i poängprotokollet under finalserien, men i Game 7 klev han fram. I 4–0-segern gjorde han både 1–0 och 3–0, och landade på 20 poäng på 23 slutspelsmatcher.

Bruins vann Stanley Cup för första gången sedan 1972 och Bergeron hade i allra högsta grad varit en nyckelfaktor genom hela slutspelet.

VUNNIT ALLT SOM ÄR VÄRT ATT VINNA

I samma veva som Stanley Cup-ringen hamnade på fingret började Patrice Bergeron etablera sig som en av ligans främsta tvåvägsforwards – den bästa enligt många. Under de följande åren har han tilldelats Selke Trophy, som ligans bästa defensiva forward, vid fyra tillfällen och har blivit en given del av Kanadas lag när de bästa spelarna ska samlas.

Redan 2004 var Bergeron med om att vinna VM och under det pågående decenniet har de internationella guldmedaljerna fortsatt att regna över Kanada och Bergeron. 2010 och 2014 vann han OS-guld och 2016 stod han i frontlinjen när Kanada vann World Cup hemma i Toronto.

Det blev ytterligare ett framträdande i Stanley Cup-finalen, men 2013 fick Boston ge sig mot Chicago. Bergeron har dock vunnit allt som är värt att vinna – JVM, VM, OS, World Cup och Stanley Cup – under en mycket framgångsrik karriär, som förhoppningsvis alltjämt har många fina år kvar.

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till XXXOm du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via XXXPå Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via XXX

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten