Selma och Selina Aho
SDHL

Aho – en hockeyfamilj utöver det vanliga: ”Alla hamnade på backplatsen”

ANNONS

Fem syskon. Alla spelar hockey. Alla spelar back. Två av dem i SDHL-topplaget HV71. Hockeysverige reste till Jönköping för att träffa Selma och Selina Aho.
– Hockeyintresset kommer från pappa, säger Selma Aho.

JÖNKÖPING (HOCKEYSVERIGE.SE)

Det går inte att säga annat än att familjen Aho från Sävar utanför Umeå är en hockeyfamilj. Alla fem syskonen spelar hockey på en hög nivå. Äldst är Samuel, född 1993 och spelar för Vännäs. Därefter kommer Sebastian född 1996 som tillhör New York Islanders. Sedan har vi Selma född 1999 och Selina född 2001 som tillhör HV71. Yngst är Simon som är född 2003 och spelar i Björklövens U16. Lägg därtill att deras kusin Pekka Tuokkola gjorde ett kort inhopp i Färjestad säsongen 2013/14. Han har dessutom ett par landskamper med finska landslaget på sin CV.
– Hockeyintresset kommer från pappa. Han har spelat och har alltid tyckt om att vara inom hockeyn. Sedan bodde vi en bit utanför Umeå när vi var små. Där hade vi en ute-rink så vi tillbringade mycket tid där. Även vår morfar var med en del då, berättar Selma Aho när hockeysverige.se träffar henne och Selina Aho för en intervju i Kinnarps Arena i Jönköping.
– Jag och Selma spelade ihop redan i ”Lövens” damlag så hon har alltid varit någon jag har kunnat se upp till precis som jag unnat gjort av mina andra syskon också, säger Selina Aho.
Selma:
– När vi var mindre var vi mycket på ute-isen och tränade med pappa. När våra bröder hade träning inne i stan fick vi alltid följa med så vi var på ishallen hela kvällarna.

Sebastian Aho.

Hur tänker ni kring att Sebastian har fått chansen att åka över till New York Islanders för att slå sig in i NHL?
Selma:
– Det är bara jättekul och verkligen något han förtjänar efter att alltid har fått höra att han är för liten och så vidare. Det här bevisar bara att det inte gör någonting att han är lite kortare (177 cm). Han förtjänar att vara där för att han är en så pass bra hockeyspelare.

Har ni själva någon gång funderat på att åka över till USA eller Kanada för att spela?
Selma:
– Det är något som jag inte har tänkt på så mycket tidigare. Det har mer kommit nu då jag hört från andra i laget som funderar på att över och vi snackar lite om det inom laget. Speciellt när vi har internationella spelare i laget och får man höra vad dom har varit och så vidare.
Selina:
– Jag har inte funderat så mycket på det, men det skulle vara kul att testa på att spela på andra ställen också. Det skulle bli en personlig upplevelse också.

Det märkliga med syskonen Aho är att alla fem är backar. Till och med yngsta brodern, Simon, är alltså back.
– Han brukar bli back, skrattar Selma Aho och fortsätter:
– Han vill vara forward, men han blir alltid nedsatt på backen. Pappa var också back när han spelade och det var nog så även vi blev det . När vi var små spelade vi nog på alla möjliga platser men sedan blev det så att alla hamnade på backplatsen.

Spelade ni båda i samma backpar i Björklöven?
Selma:
– Nej, vi har aldrig spelat ihop. Inte är i HV71 heller. Vi har inte heller pratat om att spela ihop utan på slutet här i HV71 har jag spelat med Linnéa Andersson. Vi har rört om lite i backparen sedan förra säsongen eftersom det är några som flyttat och det kommit in några nya.
Selina:
– Jag har spelat med Rosa Lindstedt. Det går bra. Hon är duktig och jag har fått mycket tips och hjälp av henne.

I laget spelar även SDHL:s ”Grand Old Lady” Riikka Välilä, 44 år ung som på inledande sju matcherna svarat för fyra mål och totalt 13 poäng.
– Hon brukar säga ”Jag vill inte ta mammarollen nu” när hon tycker att vi småbarn gör något dumt på bussresor eller så, skrattar Selma Aho och fortsätter:
– Det är verkligen bra att ha henne i laget eftersom hon är så erfaren och har massor att komma med. Det är bara att lyssna och ta till sig.

Selma Aho valde att lämna Björklöven för HV71 redan inför den förra säsongen. Under sin första säsong sin nya klubb svarade hon för ett mål och totalt sju poäng på 32 matcher. Dessutom kom hon med i Ylva Lindbergs lag till Junior-VM.
– Jag gick första året på hockeygym hemma i Umeå då jag inte valde att flytta någon annanstans eftersom jag inte kände mig redo. I slutet av den säsongen, just innan slutspelet i SDHL, fick jag chansen att spela några matcher med HV71 eftersom dom hade brist på backar.
– Jag var hit en helg och spelade och efter det började vi snacka om jag ville komma hit säsongen därpå, vilket jag kände för och då flyttade jag hit.
– Det var mycket att ta in i början eftersom det är en helt ny serie och mycket som skiljer mot Division 1, speciellt i vår serie eftersom vi är så få lag. För mig handlade i början om att komma in i rätt rytm där det nu kunde vara tre, fyra matcher i veckan. Jag tycker också att jag gjorde mycket framsteg, vilket det kanske blir när allt är helt nytt och man har många bra spelare runtomkring sig.

Var det lätt att komma in i stan här?
– Ja, jag bodde med Linnéa förra året och hon hade varit här även säsongen innan. Hon fick hjälpa mig lite i början eftersom jag inte hittade så bra då. Men det är fortfarande så att vi får använda Google-map ha ha..

Hur upplevde du finalförlusten mot Djurgården?
Det var verkligen en helt ny grej och mycket folk på läktarna. Sedan var det riktigt häftigt att det sändes på TV och allt sådant. Det var jämna matcher och det är också då som det är kul att spela. Sedan är det tråkigt att det inte gick till vår fördel.

Det var fantastiska inramningar, men hinner man som spelare njuta något av den?
Det är egentligen efteråt som jag tänkt på det. När man är i det så är det så mycket som man måste fokusera på. Så här efteråt känner jag hur häftigt det var att få spela en SM-final och jag gör gärna om det.

Selina Aho skrev på för HV71 inför den här säsongen efter en ganska märklig säsong i Björklöven där laget vara klara för kvalserien till SDHL redan innan säsongen började.
– Vi var bara tre lag eftersom Clemensnäs var tvungna att dra sig ur. I stället spelade vi varje vecka en träningmatch mot ett ”kill-lag” i ”Löven” så vi fick lite matcher i alla fall. Dessutom fick jag en liten större roll eftersom Selma hade flyttat därifrån samtidigt som jag fick spela med bra spelare. Jag spelade ihop med Clara Markeby som tidigare har spelat i Riksserien (Modo och Munksund/Skuthamn).
– Nu gick vi till kvalet eftersom inget annat lag i serien kunde göra det. Modo och Luleå var andra lagen och dom hade redan lag i SDHL. I kvalet vart det tyngre eftersom vi inte hade haft speciellt mycket motstånd i serien.

Blev det inte en märklig känsla att ni var kvalklara redan innan serien började?
– Det var inte så roligt, men vi försökte bara fokusera på att spela så bra som möjligt. Vi försökte inte heller tänka på att det inte spelade någon roll hur vi spelade utan vi ville vinna alla matcher.

Vad fick dig att välja HV71, var det för att syrran var här?
– Ja, eftersom jag fick höra många bra grejer från Selma. Jag var dessutom här och hälsade på Selma förra vintern och då fick jag testa på att träna med laget. Det var jättekul och jag kände att jag ville vara här. Efter det pratade vi med Ulf (Johansson, tränare) och han tyckte också att det skulle vara bra om jag kom hit.

Ett stort avbräck för HV71 den här säsongen är att en av lagets stjärnor, Jenni Asserholt, inte kan spela eftersom hon är gravid.
– Det är ett jättestort tapp för oss i och med att hon är så pass bra. Sedan är det samma sak där, att hon har jättemycket kunskap att komma med. Det positiva är att hon är med runt laget. Hon har fått andra uppgifter som hon hjälper till med, video och så vidare, berättar Selma Aho.
– När jag kom hit var hon väldigt välkomnande och är väldigt mån om att alla ska vara en del av laget. Sedan är det, precis som Selma säger, kul att hon är med kring laget på olika sätt även hon inte spelar. Hon gör mycket för damhockeyn i HV71 och Sverige, avslutar Selina Aho varpå just Jenni Asserholt springer förbi i Kinnarps Arenas innandömen.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
söndag 26 mars
15:00 Luleå - Växjö SHL
15:00 Rögle - Skellefteå SHL
16:00 Ilves - Ässät Liiga
18:30 Mora - Södertälje Hockeyallsvenskan
21:00 Arizona Coyotes - Colorado Avalanche NHL
23:00 Carolina Hurricanes - Boston Bruins NHL
00:00 Nashville Predators - Toronto Maple Leafs NHL
00:00 Chicago Blackhawks - Vancouver Canucks NHL
måndag 27 mars
04:30 Los Angeles Kings - St Louis Blues NHL
15:00 Timrå - Örebro SHL
17:30 IFK Helsingfors - Lukko Liiga
19:00 Frölunda - Färjestad SHL
19:00 AIK - Modo Hockeyallsvenskan
01:00 Ottawa Senators - Florida Panthers NHL
01:00 Buffalo Sabres - Montreal Canadiens NHL
01:30 New York Islanders - New Jersey Devils NHL
tisdag 28 mars
02:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
04:00 Anaheim Ducks - Colorado Avalanche NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Pelicans - KalPa Liiga
19:00 Växjö - Luleå SHL
19:00 Södertälje - Mora Hockeyallsvenskan
01:00 Detroit Red Wings - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Carolina Hurricanes - Tampa Bay Lightning NHL
01:00 Boston Bruins - Nashville Predators NHL
01:00 New York Rangers - Columbus Blue Jackets NHL
01:00 Philadelphia Flyers - Montreal Canadiens NHL
onsdag 29 mars
02:00 St Louis Blues - Vancouver Canucks NHL
02:30 Chicago Blackhawks - Dallas Stars NHL
03:00 Calgary Flames - Los Angeles Kings NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Edmonton Oilers NHL
04:30 San Jose Sharks - Winnipeg Jets NHL
01:30 Toronto Maple Leafs - Florida Panthers NHL
01:30 Washington Capitals - New York Islanders NHL
torsdag 30 mars
04:00 Colorado Avalanche - Minnesota Wild NHL
01:00 New Jersey Devils - New York Rangers NHL
01:00 Boston Bruins - Columbus Blue Jackets NHL
01:00 Montreal Canadiens - Florida Panthers NHL
01:00 Ottawa Senators - Philadelphia Flyers NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Washington Capitals NHL
01:00 Pittsburgh Penguins - Nashville Predators NHL
01:30 Detroit Red Wings - Carolina Hurricanes NHL
fredag 31 mars
02:30 Chicago Blackhawks - St Louis Blues NHL
03:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
04:00 Seattle Kraken - Anaheim Ducks NHL
04:30 San Jose Sharks - Vegas Golden Knights NHL
01:00 Buffalo Sabres - New York Rangers NHL
lördag 01 april
02:00 Winnipeg Jets - Detroit Red Wings NHL
04:00 Vancouver Canucks - Calgary Flames NHL
04:30 Arizona Coyotes - Dallas Stars NHL
19:00 Nashville Predators - St Louis Blues NHL
21:00 Pittsburgh Penguins - Boston Bruins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - New York Islanders NHL
01:00 Philadelphia Flyers - Buffalo Sabres NHL
01:00 Montreal Canadiens - Carolina Hurricanes NHL
01:00 Ottawa Senators - Toronto Maple Leafs NHL
01:00 Columbus Blue Jackets - Florida Panthers NHL
söndag 02 april
02:00 Chicago Blackhawks - New Jersey Devils NHL
03:00 Colorado Avalanche - Dallas Stars NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Minnesota Wild NHL
04:00 Seattle Kraken - Los Angeles Kings NHL
04:00 Arizona Coyotes - San Jose Sharks NHL
04:00 Edmonton Oilers - Anaheim Ducks NHL
19:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
21:30 St Louis Blues - Boston Bruins NHL
00:00 Columbus Blue Jackets - Ottawa Senators NHL
00:00 Carolina Hurricanes - New York Islanders NHL
00:00 Pittsburgh Penguins - Philadelphia Flyers NHL
01:00 Toronto Maple Leafs - Detroit Red Wings NHL
01:00 Winnipeg Jets - New Jersey Devils NHL
måndag 03 april
02:00 Vancouver Canucks - Los Angeles Kings NHL
02:00 Calgary Flames - Anaheim Ducks NHL

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten