Gabriel Karlsson Pears.
Nyheter

Tidigare Leksandskaptenen less på kritiken: ”Har allt för att bli ett etablerat lag i högsta serien”

ANNONS

Leksands IF är en klubb som har varit kroniskt förföljd av problem de senaste tio åren. Men nu är klubbens tidigare kapten Gabriel Karlsson Pears trött på kritiken som riktas mot föreningen. Till hockeysverige.se säger han att Leksands IF inte har mått så bra som klubben gör just nu på väldigt länge.
– Just nu har Leksand allt för att bli ett etablerat lag i högsta serien

Det har varit en stor tränaromsättning i Leksand de senaste åren. Efter att laget gått upp till SHL 2016 fick assisterande tränaren, Magnus ”Sigge” Svensson, lämna över sin roll till Örjan Lindmark. Under förra säsongen valde Leksand sedan att placera sin andra assisterande tränare, Gereon Dahlgren på läktaren och till kvalspelet lät klubbledningen tidigare kaptenen Gabriel Karlsson Pears ta plats i båset bredvid ”Perra” Johnsson och nämnde Lindmark. Karlsson Pears hade under säsongen varit tränare för klubbens J20-lag.

Efter säsongen valde Dahlgren att lämna Leksand för Färjestad medan ”Perra” Johnsson inte fick något förlängt kontrakt. Många trodde att ändå att Karlsson Pears skulle bli kvar i någon roll i föreningen. Men så blev inte fallet.
– Mitt kontrakt med Leksand gick ut efter säsongen samtidigt som jag var sugen på att testa något nytt. Vi skiljdes åt som vänner så det var inget konstigt, säger Gabriel Karlsson Pears till hockeysverige.se och fortsätter:
– Det var jag och Jens Nielsen som jobbade på J20 och vi båda är forwards. Där handlar det ändå om utbildning. Som det är nu har J20-laget fått in Elias Granath, en gammal back, så ”Jensa” och han kompletterar varandra bra. Nu har man en som kan driva på backarna på ett bra sätt.

Var det tal om en fortsättning för dig?
– Ja, vi pratade lite om det. Sedan blir det även lite ekonomi i det. Trots allt skiljer det sig en del mellan SHL och Hockeyallsvenskan.
– Nu var det lite speciellt eftersom jag hade ett år kvar på kontraktet som spelare när jag lade av. Vi gjorde om det till ett tränarkontrakt. Sedan gick det kontraktet ut. Leksand har ju en budget för juniorledarna så det var inget konstigt med att dom inte hade någon möjlighet att betala samma lön som jag hade. Eftersom jag ville testa på något annat så tror jag att det blev bra för båda.

”JAG SKULLE HA STANNAT UPP OCH NJUTIT LITE MER”

Gabriel Karlsson var även med under kvalet mot Mora, vilket han är tacksam över att fått vara med om.
– Jag hade skitkul. När jag fick frågan vart jag hur glad som helst. Tyvärr hjälpte det inte och jag är ingen magiker på det viset. Det var jättekul och jag fick en jättebra respons från grabbarna.
– För mig var det en rolig erfarenhet att få känna den här stämningen som jag tidigare har känt som spelare. Nu blir det lite annat som tränare, men jag vet då vi spelade hemmamatchen Mora och då vi vann. Jag var ut på värmningen och kände att jag borde ha njutit av dom här stunderna då jag spelade. Men när man spelar vill man bara framåt och vidare hela tiden. Jag skulle stannat upp och njutit lite mer.

Leksand är ofta i blåsväder och har haft en stor tränaromsättning senaste säsongerna av olika anledningar, hur tänker du kring framtiden för klubben?
– Precis som du säger så skrivs det mycket om Leksand och ofta är det negativt. Men så kompetenta människor det finns på alla positioner i Leksand, från vaktmästare upp till ordförande, tränare, spelare, kansli och så vidare, det tror jag aldrig har funnits i Leksand tidigare. I alla fall inte under dom gånger jag har varit där. 
– Det var bra människor då också, men nu är det homogent på alla platser. Just nu har Leksand, som jag ser det, allt för att bli ett etablerat lag i högsta serien och med en organisation som hänger med i tempot.

Förtjänar ändå inte Leksand en del medial kritik med tanke på hur klubben har skötts genom åren?
– Självklart händer det saker även i Leksand. Ibland kan det vara så att du har två lösningar och du vet att ingen av dom kommer tas emot med öppna armar. Sådant händer ibland och du har inget val.
– Egentligen är det inget negativt eftersom det tyder på att det finns intresse kring föreningen. Folk är engagerade och intresserade. Skulle ingen bry sig så skulle det inte finnas någon ishall eller ishockey över huvud taget, säger Gabriel Karlsson Pears.
– Sedan får även Leksand ta att det blir negativt ibland. Jag vet att klubben jobbar för att reda ut det negativa och få klarhet i det som händer och sker. Det ingen som direkt ligger på latsidan.

Nu har Gabriel Karlsson Pears till viss del sadlat om. Det är för tillfället slut med elithockeyn för hans del och nyligen har han börjat på sitt första ”vanliga” jobb.
– Nu tränar jag Ludvika Lightnings i Division 3. Sedan jobbar jag som produktionsledare på ABB. Det är lite annat, men jag trivs som fisken i vattnet med både jobbet och ishockeyn.
– I Ludvika-hockeyn vill vi göra en liten nystart nu och försöka ta kliv uppåt i seriesystemet. Jobbet på ABB är en helt ny värld för mig och där jag har oerhört mycket att lära. Jag tycker att det är jättekul och roligt att göra och få lära sig något annat. Jag måste säga att ABB är ett helt fantastiskt företag att jobba för och alla här är väldigt hjälpsamma.

Kommer vi få se Gabriel Karlsson på isen med Ludvika i vinter?
– Ingen kommer få se honom på isen i vinter. Det är jag rätt övertygad om (skratt). Sedan har jag lärt mig att man aldrig ska säga aldrig, men nej det känns inte aktuellt. Min rygg skriker nej, ha ha…

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 16 april
19:30 Frölunda - Skellefteå SHL
01:00 Montreal Canadiens - Detroit Red Wings NHL
01:00 Boston Bruins - Ottawa Senators NHL
01:00 Philadelphia Flyers - Washington Capitals NHL
01:00 Columbus Blue Jackets - Carolina Hurricanes NHL
01:30 Florida Panthers - Toronto Maple Leafs NHL
onsdag 17 april
02:00 Winnipeg Jets - Seattle Kraken NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Chicago Blackhawks NHL
04:00 Vancouver Canucks - Calgary Flames NHL
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch