Joe Pavelski, Joe Thornton, Brent Burns och Paul Martin.
San José

SAN JOSÉ: En åldrande kärna – är tiden som topplag över?

ANNONS

Efter ett drygt decennium i toppen ser San José nu ut att ha upplevt sina bästa år. Ett allt mer åldrande lagbygge kommer få kämpa för att ens ta sig till slutspel.

IN OCH UT 

Nyförvärv: Brandon Bollig, fw, Calgary, Filip Sandberg, fw, HV71
Förluster: Mirco Müller, b, New Jersey, David Schlemko, b, Vegas, Micheal Haley, fw, Florida, Patrick Marleau, fw, Toronto

S9

S1BRENT BURNS

San Josés klart bästa spelare förra säsongen – tillika vinnare av Norris Trophy. Nådde sin karriärs peak efter att ha nått upp över 30-årsstrecket vilket är väldigt imponerande. Den skäggige backbjässen är omgiven av en backsida som visserligen inte blir yngre, men fortfarande håller bra klass. Trots det är det Burns som är den absoluta nyckeln på positionen.

S2JOE THORNTON

För två säsonger sedan hade han bara Patrick Kane, Jamie Benn och Sidney Crosby före sig i poängligan. Förra säsongen hade han också tre spelare före sig – i San Josés interna poängliga. ”Jumbo Joe” tappade 32 poäng och frågan är om han verkligen kan studsa tillbaka och kräma ut ett till riktigt bra år, eller om kommande säsong blir det sista vi ser från legendaren? Något som är klart är i alla fall att han måste göra en bra säsong om Sharks ska bli att räkna med.

S3MARTIN JONES

Efter att aldrig tidigare ha varit förstemålvakt i NHL har Jones stått hela 65 matcher under var och en av de två säsonger han tillhört San José. Få målvakter i NHL matchas lika intensivt som Jones. Var stabil även förra säsongen men skulle kanske behöva höja sig ett litet snäpp. Är 27 år och börjar närma sig sin ”primeålder”.

S4LOGAN COUTURE
Kraven på Logan Couture höjdes något enormt efter den där magiska våren och sommaren 2016 när han vann hela slutspelets poängliga. Den nivån nådde han inte upp till under förra säsongen. Har bara två år kvar på sitt kontrakt och kan, via en riktigt bra säsong nu, höja sitt marknadsvärde inför de löneförhandlingar som får ta sin början i sommar. Är 28 år och en av få San José-stjärnor som inte nödvändigtvis har nått sin topp ännu.

S6
Lagets poängkung: 
JOE PAVELSKI
Efter tre raka säsonger där han snuddat på, eller nått över, 40 kassar nådde Joe Pavelski inte ens upp i 30 förra säsongen. Han tappade dessutom tio poäng jämfört med säsongen dessförinnan. Med tanke på att Brent Burns får svårt att upprepa sin enorma poängskörd från backplats finns det dock anledning att tro att San Josés härförare Pavelski kommer ta över poängligatronen från backstjärnan. Oerhört nyttig och en av NHL:s absolut bästa spelare runt kassen.

S5TIMO MEIER

Nu gick ju Nico Hischier etta i draften i somras, men innan dess var Timo Meier en av de absolut mest talangfulla spelarna Schweiz fått fram. Den här säsongen är det dessutom tänkt att Meier på allvar ska slå sig in i San José och dessutom kunna ta en framskjuten roll i laget. Fick känna på NHL-spel redan förra säsongen men gjorde inga större avtryck nu. Med tanke på sin fysiskt välutvecklade kropp finns dock all potential för att Meier kan bli en riktigt bra NHL-spelare. Ett första steg kanske tas kommande säsong.


HOCKEYSVERIGES PROGNOS 

Sedan Patrice Marleau blev en del av San José Sharks, hösten 1997, har klubben bara missat slutspel två gånger. Länge var man det ständiga topplaget som var som sämst när det gällde, men så kom till sist en slutspelsframgång när det blev en efterlängtad Stanley Cup-final 2016. Nu, ett drygt år senare, är Patrice Marleau inte längre en del av San José. Och de där Stanley Cup-drömmarna som var så närvarande för Sharks under åtminstone ett decennium ser ut att vara borta. Chansen de fick 2016 var förmodligen den största chansen som klubbens nuvarande kärna kommer få. Visst hålls Brent Burns, vid 32 års ålder, fortfarande som en av världens bästa spelare. Och visst är Joe Pavelski och Joe Thornton skickliga spelare alltjämt. Logan Couture kan fortfarande göra sina 60 poäng. Men har de kropparna för att orka ta sig igenom 82 stentuffa matcher, följt av ett slutspel? Hur många av de tidigare nämnda spelarna kommer kunna göra sina bästa säsonger framöver? Är spelarna som kommer underifrån, såsom Tim Heed, Timo Meier, Kevin Labanc och Marcus Sörensen tillräckligt bra? Det finns lite för många frågetecken för San José, för att man ens ska kunna känna sig säkra på en slutspelsplats i en allt mer svårtippad Western Conference. Tipset är att San José efter ett drygt decennium i toppen kan ha sina svåraste år på länge framför sig. Spelartruppen är näst intill oförändrad jämfört med förra säsongen, och som sagt; det känns inte som att de bästa spelarna i truppen lär utvecklas till det bättre den här säsongen. De tidigare så skräckinjagande hajarna är lite längre lika fruktade.


Melker Karlsson & Brent Burns.

TRUPPEN

MÅLVAKTER:
30) Aaron Dell
31) Martin Jones

BACKAR:
4) Brenden Dillon
7) Paul Martin
44) Marc-Édouard Vlasic
61) Justin Braun
74) Dylan DeMelo
88) Brent Burns

FORWARDS:
8) Joe Pavelski ”C”
19) Joe Thornton ”A”
20) Marcus Sörensen
27) Joonas Donskoi
28) Timo Meier
36) Jannik Hansen
39) Logan Couture ”A”
42) Joel Ward
48) Tomas Hertl
50) Chris Tierney
62) Kevin Labanc
68) Melker Karlsson
89) Mikkel Bødker

COACH: 
Peter DeBoer (coach sedan 2015)

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
torsdag 23 maj
02:00 New York Rangers - Florida Panthers NHL
16:20 Kanada - Slovakien VM
16:20 Schweiz - Tyskland VM
20:20 USA - Tjeckien VM
20:20 Sverige - Finland VM
fredag 24 maj
02:30 Dallas Stars - Edmonton Oilers NHL
lördag 25 maj
02:00 New York Rangers - Florida Panthers NHL
söndag 26 maj
02:00 Dallas Stars - Edmonton Oilers NHL
21:00 Florida Panthers - New York Rangers NHL
tisdag 28 maj
02:30 Edmonton Oilers - Dallas Stars NHL
onsdag 29 maj
02:00 Florida Panthers - New York Rangers NHL
torsdag 30 maj
02:30 Edmonton Oilers - Dallas Stars NHL