Oliver Dackell.
SHL

Värvades till Hockeyettan – inledde säsongen i SHL: ”Jag är inte så långt efter”

ANNONS

Värvad till Helsingborg HC i Hockeyettan – då fick Oliver Dackell inleda säsongen med ett Skånederby i SHL. Flytten från Brynäs till Helsingborg gav honom en oväntad chans att bli tredjemålvakt för Rögle.
– Om jag ska vara helt ärlig så tycker jag inte att jag är så långt efter, säger den unge keepern till hockeysverige.se apropå konkurrensen med Emil Kruse och Ville Kolppanen.

Redan förra säsongen fick Oliver Dackell, 19, känns på hetluften i SHL från reservbänken. Vid ett par tillfällen fanns han med i SM-finalisten Brynäs trupp, dock utan att få speltid i högstaligan. Det fick han heller inte i lördags när han backade upp Emil Kruse i Rögles 0–5-förlust mot Malmö i SHL-premiären.

Skillnaden är att Dackell i fjol tillhörde Brynäs juniorverksamhet och fick vara beredd på ett snabbt inhopp om David Rautio eller Felix Sandström inte kunde spela. Den här säsongen är han värvad till Hockeyettan och Helsingborg HC – och inte Rögle. En skada på Rögles tilltänkte förstakeeper Ville Kolppanen gjorde dock att han hamnade i SHL-lagets trupp när säsongen startade.
– Jag hade spelat i Brynäs under hela mitt liv och kände nu mig redo för något nytt för att växa som människa. Då kändes den här flytten ner hit till Helsingborg bra och det har gått bra hittills tycker jag, säger förre Oliver Dackell på typiskt gävlemål till hockeysverige.se.

Trots att Dackell inte fick chansen i SHL med Brynäs förra säsongen så känner han sig inte besviken på sin gamla klubb.
– Nej, jag är faktiskt inte besviken över Brynäs. Jag är jätteglad över min tid där och har haft en jättebra målvaktstränare i ”Pecka” (Alcén). Han har även varit med och stöttat mig i det här bytet från Brynäs till Helsingborg.
– Brynäs har självklart betytt jättemycket. Det är där min grund kommer ifrån och där jag har byggt upp allting.


Andreas Dackell efter Brynäs SM-guld 2012. Foto: Bildbyrån/Joel Marklund

PAPPA – EN VÄLMERITERAD NHL-SPELARE

Olivers pappa. Andreas Dackell, har som bekant en fin NHL-karriär bakom sig i Ottawa och Montréal. Men trots pappans framgångar har aldrig målvaktstalangen känt någon större press att han måste leverera och prestera för att han heter just Dackell.
– Att jag heter Dackell har nog varit mer en dörröppnare än en nackdel. Ibland kan det vara lite tufft eftersom jag nästan alltid får frågan om pappa, säger Oliver Dackell med ett lätt skratt och fortsätter:
– Jag har inte haft något bekymmer med det eftersom jag är målvakt, det är en lite annan position. Jag har inte känt någon press utifrån det namnen faktiskt.
– Visst blir man alltid jämförd, men jag har aldrig haft någon annan pappa så jag vet inte hur det skulle vara annars, haha…

Varför blev du just målvakt då pappa var forward?
– Det är många som frågar den frågan. Sedan jag var liten och satt och kollade på pappas matcher, mamma och pappa har berättat, då var jag mest intresserad av målvakterna. När jag var nere i omklädningsrummen då pappa spelade hockey beundrade jag alltid målvakterna. Det var den coolaste grejen. Sedan blev det självmant att jag blev målvakt.

Vem hade du som idol av alla målvakter som pappa spelat med?
– Jag har faktiskt inte riktigt haft någon idol, men det jag minns från då pappa spelade i NHL var José Théodore, han som spelade i Montréal samtidigt som pappa. Det är den första målvakten jag minns och beundrade när jag var liten.

Spelade du någon hockey själv då ni bodde i Kanada?
– Vi flyttade hem då jag skulle fylla sju år så det var bara lite skridskoskola och inget riktigt lag. Det här var i Montréal som också var den sista staden som vi bodde i där borta.


Foto: Bildbyrån/Andreas L Eriksson

”FÖRSÖKER TA NÅGRA PUCKAR OCKSÅ”

Nu är alltså tiden i Brynäs slut för den här gången för Oliver Dackell. Ny klubbadress blev Helsingborg i Division 1.
– Det var genom lite kontakter som vi blev tipsade om Helsingborg. Vi kontaktade tränaren här, Tim Brithén, och allt kändes väldigt bra. Tim är en ambitiös och engagerad tränare och då kändes det här valet bäst.

Visste du om redan från början att du skulle få chansen att träna med Rögle?
– Nej, inte riktigt. Det kom lite efter att jag hade skrivit på och lite sådana grejer. Då hade vi lite kontakt med Rögle, att jag kunde åka upp dit och träna lite.
– Nu har det blivit en del träningar med Rögle på försäsongen. Dessutom har det blivit en match, mot Malmö borta, och det var riktigt kul att få vara med där och se hur det är.

Hur har det varit att kliva in och träna med Rögle?
– Det har varit jättekul och en jättebra träning för mig samtidigt som det har utvecklat mig som målvakt. Sedan försöker jag ta några puckar också, säger Oliver Dackell med ett skratt.

Vilken nivå känner du själv att du håller jämförelsevis med Rögles målvakter Emil Kruse och Ville Kolppanen?
– Om jag ska vara helt ärlig så tycker jag inte att jag är så långt efter. Det är egentligen inte så stort steg som många tror. Jag tycker att jag är där, tampas och försöker göra så gott jag kan och visa upp mig.

Du har hunnit med att spela en match med Helsingborg också, men kommer du fortsätta träna med Rögle under säsongen?
– Det är Rögle som kontaktar mig så vi får se när dom hör av sig och hur dom vill ha det. Jag tror säkert att det kan bli någon träning till i alla fall.

Är målet den här säsongen att ta en plats i Rögle eller hur går tankarna?
– Jag ska inte sätta för höga mål, men det skulle vara kul om jag väl fick chansen i Rögle. Då skulle jag verkligen ta den, men vi får se hur det blir helt enkelt.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
torsdag 11 april
19:30 Rögle - Växjö SHL
23:00 Kanada - Sverige VM, damer
01:00 Pittsburgh Penguins - Detroit Red Wings NHL
01:00 Toronto Maple Leafs - New Jersey Devils NHL
01:00 New York Rangers - Philadelphia Flyers NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Ottawa Senators NHL
01:00 Buffalo Sabres - Washington Capitals NHL
01:00 Florida Panthers - Columbus Blue Jackets NHL
01:30 New York Islanders - Montreal Canadiens NHL
fredag 12 april
02:00 Dallas Stars - Winnipeg Jets NHL
04:00 Seattle Kraken - San Jose Sharks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Calgary Flames NHL
17:30 Kärpät - Pelicans Liiga
17:30 KalPa - Tappara Liiga
19:00 Mora - Djurgården Hockeyallsvenskan
19:30 Frölunda - Skellefteå SHL
lördag 13 april
02:00 St Louis Blues - Carolina Hurricanes NHL
02:30 Chicago Blackhawks - Nashville Predators NHL
03:00 Edmonton Oilers - Arizona Coyotes NHL
04:00 Anaheim Ducks - Calgary Flames NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Minnesota Wild NHL
16:00 Tappara - KalPa Liiga
18:30 New York Rangers - New York Islanders NHL
21:00 Dallas Stars - Seattle Kraken NHL
22:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Philadelphia Flyers - New Jersey Devils NHL
23:00 Florida Panthers - Buffalo Sabres NHL
23:30 Washington Capitals - Tampa Bay Lightning NHL
01:00 Ottawa Senators - Montreal Canadiens NHL
01:00 Toronto Maple Leafs - Detroit Red Wings NHL
söndag 14 april
02:00 Pittsburgh Penguins - Boston Bruins NHL
02:00 Nashville Predators - Columbus Blue Jackets NHL
04:00 Edmonton Oilers - Vancouver Canucks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Anaheim Ducks NHL
04:30 San Jose Sharks - Minnesota Wild NHL
18:30 Skellefteå - Frölunda SHL
19:00 St Louis Blues - Seattle Kraken NHL
21:30 Vegas Golden Knights - Colorado Avalanche NHL
00:00 Chicago Blackhawks - Carolina Hurricanes NHL
måndag 15 april
02:00 Calgary Flames - Arizona Coyotes NHL
01:00 Pittsburgh Penguins - Nashville Predators NHL
01:00 Washington Capitals - Boston Bruins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Buffalo Sabres NHL
01:00 Detroit Red Wings - Montreal Canadiens NHL
01:00 New Jersey Devils - New York Islanders NHL
01:30 New York Rangers - Ottawa Senators NHL
tisdag 16 april
03:30 Edmonton Oilers - San Jose Sharks NHL
03:30 Los Angeles Kings - Minnesota Wild NHL
01:00 Montreal Canadiens - Detroit Red Wings NHL
01:00 Boston Bruins - Ottawa Senators NHL
01:00 Philadelphia Flyers - Washington Capitals NHL
01:00 Columbus Blue Jackets - Carolina Hurricanes NHL
01:30 Florida Panthers - Toronto Maple Leafs NHL
onsdag 17 april
02:00 Winnipeg Jets - Seattle Kraken NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Chicago Blackhawks NHL
04:00 Vancouver Canucks - Calgary Flames NHL
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch