Uffe Bodin
LINKÖPING: En tränare med mycket att bevisa
ANNONS

Kontraktsförlängningen är ett bevis på att klubben tror på vad han gör. Men efter två kvartsfinaluttåg med riktigt bra lag på pappret ligger ändå press på Dan Tangnes att leda LHC till den slutspelsframgång man så väl behöver, skriver Uffe Bodin när det har kommit till Linköpings tur att bli skärskådade i SHL-genomgången. 

IN OCH UT 

Nyförvärv: Jonas Gustavsson, mv, Edmonton, Chad Billins, b, Vancouver, Patrick Mullen, b, Rochester, Fredrik Karlström, fw, AIK, Tony Mårtensson, fw, Lugano, Jimmy Andersson, fw, Linköping, Mark Zengerle, fw, Lehigh Valley, Nick Sörensen, fw, Anaheim, Daniel Olsson Trkulja, fw, AIK, Derek Roy, fw, Traktor Tjeljabinsk.
Förluster: Marcus Högberg, mv, Ottawa, Erik Källgren, mv, AIK, Gabriel Carlsson, b, Columbus, Anssi Salmela, b, klubblös, Emil Kristensen, b, KooKoo, Petter Hansson, b, Södertälje, Henrik Törnqvist, fw, Karlskrona, Broc Little, fw, Davos, Marcel Müller, fw, Krefeld, Garrett Roe, fw, Zug, Vilmos Galló, fw, Timrå, Jörgen Karterud, fw, Västervik, Niklas Fogström, fw, Färjestad.


Tony Mårtensson. Foto: Bildbyrån/Pelle Börjesson

POÄNGKUNGEN
Tony Mårtensson
Han har blivit till åren ur ett hockeymässigt perspektiv, men Tony Mårtensson har bevisat i Schweiz att han är långt ifrån slut. 37-åringen kommer givetvis inte att producera samma sorts siffror som under sin storhetsperiod i Linköpings tröja för tio år sedan, men jag utesluter inte att det blir 35-40 poäng från hans klubba. Har man den slughet, spelskicklighet och passningsförmåga som Mårtensson besitter kan man vara produktiv även närmare 40 års ålder. Liknande spelartyper som Joe Thornton, Henrik Zetterberg och Henrik Sedin har bevisat att det går i NHL. Nu tror jag att Mårtensson gör det i SHL.

MÅLVAKTSETTAN
Jonas Gustavsson
LHC:s bästa värvning finner vi mellan stolparna. Efter åtta år i NHL är Gustavsson, nu 32 år gammal, tillbaka i svensk ishockey. NHL-karriären blev kanske inte vad folk trodde att den skulle bli när han efter Färjestads SM-guld 2009 hade hela ligan efter sig. Men Gustavsson lyckades överleva det hårda klimatet i Nordamerika under många år och höll stundtals riktigt bra kvalité i rollen som reserv. Fjolåret i Edmonton var misslyckat, men nu kommer han att få mycket förtroende i rollen som förstakeeper, om än med en lovande målvakt i Jacob Johansson i bakhasorna. Gustavsson känns inte som en lika given succé som exempelvis Viktor Fasth, men LHC kan känna sig trygga i att de har en stabil sista utpost.

BACKESSET
Chad Billins
Amerikanen var strålande i den offensiva backrollen under sin senaste sejour i klubben för två år sedan. Fjolåret i AHL var en missräkning, men nu när han återigen placeras i en offensiv roll med mindre strama tyglar kommer han att aspirera på segern i backarnas poängliga.

PROFILEN
Sebastian Karlsson
Han får sällan några rubriker, men det finns antagligen få spelare i SHL som skulle förtjäna dem mer än Karlsson. Hans uppoffrande spelstil och hårda arbete gör honom till en ovärderlig spelare för LHC. Trots att rötterna finns i Göteborg har han varit Cluben trogen i åtta raka säsonger. Han bidrar sällan med någon stor poängskörd, men var ändå otroligt saknad när han inte kom till spel i stora delar av slutspelsserien mot Brynäs i våras.

FRÅGETECKNET
Derek Roy
Meriterna talar för sig själva. Det är inte jättemånga år sedan Roy var ett gångbart och respekterat namn i NHL. Skickligheten, spelsinnet och farten finns där. Mitt frågetecken här är bara hur mycket den nu 34-årige centern verkligen brinner för uppgiften. Insatserna i NLA och KHL har varit sådär. Kan möjligheten att representera Kanada i OS ge en extra boost?

GENOMBROTTSMANNEN
Nick Sörensen
Han är något av en teaser, den gode Sörensen. Under sin karriär har han under stundom kittlat våra sinnen genom att visa upp glimtar av glans. Det återkommande problemet för skåningen har ända sedan juniortiden varit att hålla sig frisk och kry. Han tycks alltid drabbas av någon dåligt tajmad skada som river omkull allt momentum han byggt upp tidigare. Senaste sejouren i LHC, innan han testade lyckan i Nordamerika, bådade riktigt gott och utmynnade i landslagsspel. Får han bara spela en hel säsong utan påfrestande avbrott tror jag att den här killen kommer att få ett genombrott av större mått mätt. Det finns något stort här som vi inte har fått se vidden av. Än.

COACHEN

Dan Tangnes
Två säsonger som huvudtränare – två raka kvartsfinalsortier. Det finns mycket att gilla med Dan Tangnes och hans ledarskap, inte minst med den stil och klass som han för sig i det offentliga rummet. Men elithockey är en prestationsbaserad verksamhet och har man lyxen att jobba med det spelarmaterial som Tangnes har haft under sin tid i LHC måste man kräva mer än vad han har fått ut hittills.

PROGNOSEN

”Det känns väldigt bra att förlänga avtalet med Dan. Han har under sina år i föreningen gjort ett väldigt bra jobb med att implementera vår nya identitet och spelfilosofi.”
Med de orden förkunnade Linköpings general manager Fredrik Emvall förlängningen av Dan Tangnes kontrakt till och med säsongen 2019/20. Jag blev både förvånad och inte förvånad över beskedet. Förvånad så till vida att Tangnes inte har förmått Linköping att nå slutspelsframgångar under sina två säsonger som huvudtränare för klubben. Inte förvånad sett till hur populär han är, inte minst bland de unga spelarna i truppen. Men det nya kontraktet till trots… Två raka kvartsfinalsortier med riktigt bra lag sätter tveklöst extra press på honom att ta laget till nästa nivå den här säsongen. I min värld är allt annat än en semifinalplats ett misslyckande den här säsongen. Sedan kan man prata ”identitet” och ”spelfilosofi” hur mycket man vill.

Med det sagt har han otroligt bra möjligheter att göra något riktigt bra av det här. LHC har alla förutsättningar att bli ett topplag. Värvningarna av Jonas Gustavsson, Chad Billins, Tony Mårtensson och spännande Mark Zengerle ger det här laget en bredd som få andra kan mäta sig med. Men det är fortfarande mycket som ska falla på plats för LHC. Efter sättet de underpresterade i fjolårets kvartsfinalserie mot Brynäs, där de blev nedmonterade bit för bit, är jag lite mer försiktig i mitt tips än vad som var fallet i fjol. LHC kan sluta allt mellan etta och sjua i grundserien. Jag nöjer mig med en femteplats innan det här laget har visat att man är på riktigt.


Nick Sörensen. Foto: Bildbyrån/Peter Holgersson 

LINKÖPING HC:s TRUPP 2017/18 

MÅLVAKTER
30) Jacob Johansson
50) Jonas Gustavsson 

BACKAR
4) Niclas Lundgren
19) Anton Björkman
37) Adam Ginning
41) Chad Billins
47) Anton Karlsson
51) Kristian Näkyvä
53) Eddie Larsson
77) Patrick Mullen

FORWARDS
8) Derek Roy
9) Tony Mårtensson
11) Mark Zengerle
12) Sebastian Karlsson ”A”
13) Andrew Gordon ”A”
17) Fredrik Karlström
18) Jakob Lilja
20) Nick Sörensen
21) Emil Sylvegård
23) Niklas Persson ”C”
40) Ken Andre Olimb
46) Mathis Olimb
71) Daniel Olsson Trkulja
84) Jimmy Andersson

Tränare: Dan Tangnes

UFFES SHL-RANKING

1) Frölunda: Guldregissörens återkomst
2)
3)
4) Brynäs: En utmanare – om temperamentsskiftet slår väl ut
5) Linköping
6) HV71: Framgångens pris ger mästarna lång startsträcka

7)
8) Färjestad: Nödvändig växtvärk på vägen tillbaka till toppen
9)
10) Djurgården: En spännande spelidé – tunt lagbygge

11)
12)

13) Karlskrona: En kamp för att finna balans – och undvika kval
14)

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
torsdag 18 april
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
15:15 Skellefteå - Rögle SHL
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
23:00 Carolina Hurricanes - New York Islanders NHL
söndag 21 april
02:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
18:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
21:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:00 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
måndag 22 april
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
01:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
01:30 Carolina Hurricanes - New York Islanders NHL
tisdag 23 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
20:00 Lausanne - Zürich National League
01:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 24 april
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga