Uffe Bodin
LINKÖPING: En tränare med mycket att bevisa

Kontraktsförlängningen är ett bevis på att klubben tror på vad han gör. Men efter två kvartsfinaluttåg med riktigt bra lag på pappret ligger ändå press på Dan Tangnes att leda LHC till den slutspelsframgång man så väl behöver, skriver Uffe Bodin när det har kommit till Linköpings tur att bli skärskådade i SHL-genomgången. 

IN OCH UT 

Nyförvärv: Jonas Gustavsson, mv, Edmonton, Chad Billins, b, Vancouver, Patrick Mullen, b, Rochester, Fredrik Karlström, fw, AIK, Tony Mårtensson, fw, Lugano, Jimmy Andersson, fw, Linköping, Mark Zengerle, fw, Lehigh Valley, Nick Sörensen, fw, Anaheim, Daniel Olsson Trkulja, fw, AIK, Derek Roy, fw, Traktor Tjeljabinsk.
Förluster: Marcus Högberg, mv, Ottawa, Erik Källgren, mv, AIK, Gabriel Carlsson, b, Columbus, Anssi Salmela, b, klubblös, Emil Kristensen, b, KooKoo, Petter Hansson, b, Södertälje, Henrik Törnqvist, fw, Karlskrona, Broc Little, fw, Davos, Marcel Müller, fw, Krefeld, Garrett Roe, fw, Zug, Vilmos Galló, fw, Timrå, Jörgen Karterud, fw, Västervik, Niklas Fogström, fw, Färjestad.


Tony Mårtensson. Foto: Bildbyrån/Pelle Börjesson

POÄNGKUNGEN
Tony Mårtensson
Han har blivit till åren ur ett hockeymässigt perspektiv, men Tony Mårtensson har bevisat i Schweiz att han är långt ifrån slut. 37-åringen kommer givetvis inte att producera samma sorts siffror som under sin storhetsperiod i Linköpings tröja för tio år sedan, men jag utesluter inte att det blir 35-40 poäng från hans klubba. Har man den slughet, spelskicklighet och passningsförmåga som Mårtensson besitter kan man vara produktiv även närmare 40 års ålder. Liknande spelartyper som Joe Thornton, Henrik Zetterberg och Henrik Sedin har bevisat att det går i NHL. Nu tror jag att Mårtensson gör det i SHL.

MÅLVAKTSETTAN
Jonas Gustavsson
LHC:s bästa värvning finner vi mellan stolparna. Efter åtta år i NHL är Gustavsson, nu 32 år gammal, tillbaka i svensk ishockey. NHL-karriären blev kanske inte vad folk trodde att den skulle bli när han efter Färjestads SM-guld 2009 hade hela ligan efter sig. Men Gustavsson lyckades överleva det hårda klimatet i Nordamerika under många år och höll stundtals riktigt bra kvalité i rollen som reserv. Fjolåret i Edmonton var misslyckat, men nu kommer han att få mycket förtroende i rollen som förstakeeper, om än med en lovande målvakt i Jacob Johansson i bakhasorna. Gustavsson känns inte som en lika given succé som exempelvis Viktor Fasth, men LHC kan känna sig trygga i att de har en stabil sista utpost.

BACKESSET
Chad Billins
Amerikanen var strålande i den offensiva backrollen under sin senaste sejour i klubben för två år sedan. Fjolåret i AHL var en missräkning, men nu när han återigen placeras i en offensiv roll med mindre strama tyglar kommer han att aspirera på segern i backarnas poängliga.

PROFILEN
Sebastian Karlsson
Han får sällan några rubriker, men det finns antagligen få spelare i SHL som skulle förtjäna dem mer än Karlsson. Hans uppoffrande spelstil och hårda arbete gör honom till en ovärderlig spelare för LHC. Trots att rötterna finns i Göteborg har han varit Cluben trogen i åtta raka säsonger. Han bidrar sällan med någon stor poängskörd, men var ändå otroligt saknad när han inte kom till spel i stora delar av slutspelsserien mot Brynäs i våras.

FRÅGETECKNET
Derek Roy
Meriterna talar för sig själva. Det är inte jättemånga år sedan Roy var ett gångbart och respekterat namn i NHL. Skickligheten, spelsinnet och farten finns där. Mitt frågetecken här är bara hur mycket den nu 34-årige centern verkligen brinner för uppgiften. Insatserna i NLA och KHL har varit sådär. Kan möjligheten att representera Kanada i OS ge en extra boost?

GENOMBROTTSMANNEN
Nick Sörensen
Han är något av en teaser, den gode Sörensen. Under sin karriär har han under stundom kittlat våra sinnen genom att visa upp glimtar av glans. Det återkommande problemet för skåningen har ända sedan juniortiden varit att hålla sig frisk och kry. Han tycks alltid drabbas av någon dåligt tajmad skada som river omkull allt momentum han byggt upp tidigare. Senaste sejouren i LHC, innan han testade lyckan i Nordamerika, bådade riktigt gott och utmynnade i landslagsspel. Får han bara spela en hel säsong utan påfrestande avbrott tror jag att den här killen kommer att få ett genombrott av större mått mätt. Det finns något stort här som vi inte har fått se vidden av. Än.

COACHEN

Dan Tangnes
Två säsonger som huvudtränare – två raka kvartsfinalsortier. Det finns mycket att gilla med Dan Tangnes och hans ledarskap, inte minst med den stil och klass som han för sig i det offentliga rummet. Men elithockey är en prestationsbaserad verksamhet och har man lyxen att jobba med det spelarmaterial som Tangnes har haft under sin tid i LHC måste man kräva mer än vad han har fått ut hittills.

PROGNOSEN

”Det känns väldigt bra att förlänga avtalet med Dan. Han har under sina år i föreningen gjort ett väldigt bra jobb med att implementera vår nya identitet och spelfilosofi.”
Med de orden förkunnade Linköpings general manager Fredrik Emvall förlängningen av Dan Tangnes kontrakt till och med säsongen 2019/20. Jag blev både förvånad och inte förvånad över beskedet. Förvånad så till vida att Tangnes inte har förmått Linköping att nå slutspelsframgångar under sina två säsonger som huvudtränare för klubben. Inte förvånad sett till hur populär han är, inte minst bland de unga spelarna i truppen. Men det nya kontraktet till trots… Två raka kvartsfinalsortier med riktigt bra lag sätter tveklöst extra press på honom att ta laget till nästa nivå den här säsongen. I min värld är allt annat än en semifinalplats ett misslyckande den här säsongen. Sedan kan man prata ”identitet” och ”spelfilosofi” hur mycket man vill.

Med det sagt har han otroligt bra möjligheter att göra något riktigt bra av det här. LHC har alla förutsättningar att bli ett topplag. Värvningarna av Jonas Gustavsson, Chad Billins, Tony Mårtensson och spännande Mark Zengerle ger det här laget en bredd som få andra kan mäta sig med. Men det är fortfarande mycket som ska falla på plats för LHC. Efter sättet de underpresterade i fjolårets kvartsfinalserie mot Brynäs, där de blev nedmonterade bit för bit, är jag lite mer försiktig i mitt tips än vad som var fallet i fjol. LHC kan sluta allt mellan etta och sjua i grundserien. Jag nöjer mig med en femteplats innan det här laget har visat att man är på riktigt.


Nick Sörensen. Foto: Bildbyrån/Peter Holgersson 

LINKÖPING HC:s TRUPP 2017/18 

MÅLVAKTER
30) Jacob Johansson
50) Jonas Gustavsson 

BACKAR
4) Niclas Lundgren
19) Anton Björkman
37) Adam Ginning
41) Chad Billins
47) Anton Karlsson
51) Kristian Näkyvä
53) Eddie Larsson
77) Patrick Mullen

FORWARDS
8) Derek Roy
9) Tony Mårtensson
11) Mark Zengerle
12) Sebastian Karlsson ”A”
13) Andrew Gordon ”A”
17) Fredrik Karlström
18) Jakob Lilja
20) Nick Sörensen
21) Emil Sylvegård
23) Niklas Persson ”C”
40) Ken Andre Olimb
46) Mathis Olimb
71) Daniel Olsson Trkulja
84) Jimmy Andersson

Tränare: Dan Tangnes

UFFES SHL-RANKING

1) Frölunda: Guldregissörens återkomst
2)
3)
4) Brynäs: En utmanare – om temperamentsskiftet slår väl ut
5) Linköping
6) HV71: Framgångens pris ger mästarna lång startsträcka

7)
8) Färjestad: Nödvändig växtvärk på vägen tillbaka till toppen
9)
10) Djurgården: En spännande spelidé – tunt lagbygge

11)
12)

13) Karlskrona: En kamp för att finna balans – och undvika kval
14)

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten