Matilda Rantanen.
SDHL

En SDHL-nykomling som handlar om mer än hockey: ”Vi har över 20 nationaliteter i klubben”

Göteborg HC är nykomling i SDHL. Men det är en klubb vars betydelse för stadsdelen Angered sträcker sig långt bortom ishockey. Här handlar en hel del om integration och att få unga tjejer involverad i en idrott de aldrig skulle komma i kontakt med annars.
–  Vi har över 20 nationaliteter i klubben. Däribland många unga tjejer som aldrig hade sett en is innan dom kom till Sverige, säger lagets back Matilda Rantanen till hockeysverige.se.

STOCKHOLM (HOCKEYSVERIGE.SE)
Många tror att det kommer bli en lång och tuff säsong för Göteborg i årets SDHL. I ett ganska okänt lag är det några spelare som sticker ut lite extra och som ser spännande ut. En av dom är en kulla från Falun, Matilda Rantanen.

Trots att den 20-åriga backen är uppväxt i Falun, har spelat med Leksand, har en pappa, Mikael Rantanen, som spelade juniorhockey i Leksand med bland andra Tomas Forslund och Niklas Eriksson, hittar vi henne i dag på västkusten.
– Jag ville ha en nystart och nytändning inom hockeyn. Då såg jag att Göteborg storsatsade och jag ville gärna vara i en klubb där damer prioriteras. Det gör damerna i Leksand också såklart, men jag tyckte att det skulle bli kul med en ren damförening, säger Matilda Rantanen och fortsätter:
– Självklart betydde studierna en hel del också eftersom jag pluggar till läkare i Göteborg. I Göteborg har man ett bra universitet och min dröm har alltid varit att bli läkare så jag ville gärna dit.

”EGENTLIGEN INGEN STORSTADSTJEJ”

Trots att hon spelat i Leksand under flera säsonger fick hon där bara spela i klubbens andralag.
– Jag har varit ganska skadedrabbad så det tog lite tid för mig att växa in i hockeygymnasiet. Det var först sista året där som jag kände att jag tog kliv.
– Klart att det hade varit kul att få prova A-laget på slutet där men jag känner mig sugen nu och vill gärna visa hur jag utvecklats. Självklart hoppas jag att ta ytterligare kliv den här säsongen.

Var det en stor kontrast att flytta från Leksand till Göteborg?
– Det var absolut en stor kontrast. Jag trivdes väldigt bra i Leksand och är nog egentligen ingen storstadstjej. Samtidigt känner jag att är det någon gång jag vill bo i en storstad så är det nu när jag är ung.
– Jag har såklart hockeykompisarna i Göteborg och sedan har jag även klasskompisarna. Men det är klart svårare med den sociala biten där nere. I Leksand känner alla varandra och det är jättelätt att vet vem jag vill ha kontakten med och vara kompis med. I Göteborg är man mer anonym och då är det såklart att man blir ensammare. Sedan har jag ingen familj där heller.

”KAN GÖRA SÅ ATT VI ALLA BLIR STORA FÖREBILDER”

Göteborg HC håller till i Angered, ett område som har fått en dålig klang hos en del eftersom det förekommer en viss kriminalitet där. Just därför tror också Matilda Rantanen att det är viktigt att klubben tagit klivet upp i SDHL.
– Jag tror att det betyder jättemycket. Vi har över 20 nationaliteter i klubben. Däribland många unga tjejer som aldrig hade sett en is innan dom kom till Sverige. För dom att se oss, men också andra lagen som kommer dit, hur duktig man kan bli kan göra så att vi alla blir stora förebilder.
– Det här tror jag är viktigt för området, integrationen och så att damhockey växer bland många olika nationaliteter.

Hur har intresset varit uppe i Angered sedan det blev klart att ni fick Sundsvalls plats i SDHL?
– Intresset ökar. Vi har valt att ha kvar division 1- och division 2-laget samtidigt som vi har vårt lag i SDHL och hockeyskolan. Klart att vi nu fått mycket mer spelare. Det är också många fler svenska spelare som har hört av sig och vill komma till oss jämfört med vad det var inför förra säsongen.
– Vi hade även kanadensiska spelare förra säsongen som trivdes väldigt bra. Det här har givetvis spridit sig så vi har fått in ytterligare kanadensiska spelare. Klubben växer hela tiden och vi är verkligen positiva till den här chansen och hoppas att alla media och våra framgångar ska leda ännu mer tillväxt.


Matilda Rantanen använder skottrampen – i folkdräkt. Foto: Privat

”JAG VAR LITE SARGAD”

Förra säsongen svarade Matilda Rantanen för tre mål och totalt sju poäng på 16 matcher från sin backplats.
– Jag hade ett lite dåligt självförtroende till en början, var lite sargad. Ju längre säsongen gick fick jag en större och större roll i Göteborg. Från att aldrig fått chansen att spela i Leksand står jag här idag som assisterande lagkapten och fick åka med hit till Stockholm.
– I dag har jag växt jättemycket och utvecklats. Det är jag glad över att Göteborg lät mig göra. Dessutom tycker jag att det gick bra för mig i kvalet så jag känner mig jättenöjd, säger Matilda Rantanen med ett leende och fortsätter:
– Vi är bara fem spelare kvar från förra säsongen. Min roll, eftersom jag vet hur det fungerat innan så kan jag vara med och berätta hur det går till, så här gör vi och så vidare. Samtidigt känner jag att vi är ett tajt gäng och man känner sig omtyckt i Göteborg. På isen känner jag också, i och med istiden, att jag har fått en större roll.

LOCKADE LANDSLAGSMERITERADE VÄNNEN TILL GÖTEBORG

Ett mycket starkt nyförvärv som Göteborg har fått till den här säsongen är Matilda Rantanens vän från Leksand, landslagsforwarden Hanna Sköld.
– Hanna hörde såklart av sig till mig och ville veta hur det hade varit i Göteborg och så vidare. Hon och jag är goda vänner sedan länge. Klart att jag då gärna ville ha hit Hanna eftersom hon är en fantastiskt skicklig hockeyspelare och god vän.
– Även om jag peppade på lite så var det ändå i slutändan hennes beslut. Hon ansåg att klubben hade bra saker att erbjuda och att det var rätt nu då hon skulle plugga.

Vad betyder det för laget att få henne till laget?
– Jättemycket. Hon har rutin och är, förhoppningsvis, aktuell för landslaget. Sedan är hon en väldigt ödmjuk ledarskapstyp. Hon leder med det hon gör på isen och inte så mycket i ord. Det behöver vårt lag.
– Vi har många som kan prata och göra sig hörda, men Hanna visar verkligen på isen vart skåpet ska stå. Dessutom är hon väldigt vältränad och seriös i allt hon gör. På så vi är hon en stor förebild för många.

Vad talar för att Göteborg ska klara av att undvika negativt kval?
– Vi spelade otroligt jämt mot lagen (SDE Hockey och Sundsvall) som kvalade mot oss förra säsongen. Nu har vi alltså en bättre trupp den här säsongen vilket innebär, tror jag, att vi kommer ta en hel del poäng.
– Sedan tror jag att vi kommer bli ganska svåra att möta eftersom vi har ett annat spelsystem än vad andra lagen har. Det ska bli spännande att se hur andra lagen kommer reagera på det.

På vilket sätt är det annorlunda?
– Vi kommer att vara extremt aggressiva och grisiga, avslutar Matilda Rantanen med ett skratt.

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten