Rasmus Sandin
SHL

En ung flyttfågel som hittat hem: ‘Gjort valen för att jag tror det ska hjälpa mig’

ANNONS

Trots sin ringa ålder har han hunnit spela för en hel del elitklubbar. Nu har en av svensk ishockeys stora talanger, Rasmus Sandin, funnit ro i Rögle.
– Jag har gjort dom här valen för jag tror att det ska hjälpa mig framåt, säger han till hockeysverige.se.

Rasmus Sandin från Gimo i Uppland har gått en lite krokig väg till SHL. Efter Gimo har 18-åringen spelat för Modo, Almtuna och senaste två säsongerna i Brynäs. Inför den här säsongen har både han och hans bror Linus Sandin valt att lämna sina respektive klubbar för att återförenas nere i Rögle.

Trots att Rasmus Sandin valt att byta relativt många klubbar under en kort period så tror han inte att det har hämmat hans utveckling som spelare.
– Egentligen har det inte påverkat min utveckling så mycket alls. Jag har gjort dom här valen för jag tror att det ska hjälpa mig framåt, säger Rasmus Sandin till hockeysverige.se och fortsätter:
– Jag tycker inte det har påverkat mig något negativt utan det har fungerat jättebra för mig. Nu är jag i Rögle och förhoppningsvis stannar jag här ett bra tag i alla fall.

Sandin flyttades förra säsongen upp från Brynäs J18 till klubbens J20-lag. Trots att han var en av lagets ledande spelare och fick chansen i U17-landslaget är han inte riktigt nöjd med säsongen.
– Säsongen var lite upp och ner. Vissa matcher var det väldigt bra och vissa matcher var det lite sådär. Jag tycker inte att jag spelade mitt spel fullt ut i alla matcher och kom över på lite andra banor i vissa matcher.
– När jag sedan kom med i landslaget tycker jag att jag gjorde det väldigt bra istället. Även om det var en upp och ner säsong så tycker jag ändå att det överlag var en okej säsong.

Tror du den här ojämnheten sett över hela säsongen handlade om att det var din första säsong i J20?
– Det kan vara så faktiskt. Det blir ett snäpp uppåt och man möter lite bättre spelare så absolut kan det ha varit så.

Rasmus Sandin uppmärksammades redan som 15-åring 2015 då han satte en så kallad ”Foppa-straff” i TV-puckens kvartsfinal mot Värmland.
– Helt allvarligt så vet jag inte själv vad jag tänkte då jag gjorde den. Jag tror inte att jag tänkte så mycket alls och det var kanske just därför den kom fram, säger Sandin med ett skratt och fortsätter:
– Jag har ju gjort den några gånger på träning och den kommer fram lite här och där. Det är en väldigt effektiv straff eftersom det inte är direkt den straffen som målvakterna förväntar sig ska komma.

Vad sa coachen efter?
– Han skrattade mest och tyckte det var kul att se. Precis innan min straff hade vi Linus Pettersson som också gjorde en grym straff. Vi fick in två bra straffar samtidigt som vår målvakt spikade igen, vilket var perfekt.

Du fick en del uppmärksamhet för din straff ibland annat SVT, känner du att prestationskraven och förväntningarna steg på dig efteråt?
– Jag vet inte. Det är ingenting som jag tänker på i alla fall. Klart att jag fick lite extra uppmärksamhet och det blev, precis som du säger, väldigt omskrivet, men jag känner inte av någon press.
– Det här var något som hände i min karriär just då så jag tycker väl inte att det var någon större sak.

Ny klubbadress för backen från Gimo blev alltså Rögle där han redan nu har fått chansen att spela träningsmatcher med SHL-laget.
– Framförallt valde jag Rögle för att dom lade fram en massa saker som kan hjälpa mig att utveckla mitt spel. Speciellt då att jag skulle få prova på att spela seniorhockey, vilket känns fantastiskt.
– Sedan är ju brorsan med i samma lag vilket kändes jättekul. Det vet jag ju inte om det kommer att  hända någon mer gång i karriären.
– Linus fick sitt kontrakt klart en dag före mig, men vi skrev på samma dag så man kan säga att vi blev klara samtidigt.

Hur gick snacket mellan er där hemma innan ni skrev på?
– Ska jag vara ärlig så var från början intresset störst för Linus. När dom sedan hörde av sig och sa att man var intresserade även av mig då blev vi båda två väldigt glada eftersom vi visste att vi kanske skulle få spela lite grann med varandra.

Så här långt är också Rasmus Sandin nöjd med det han upplevt i sin nya klubb.
– Klubben är fantastiskt bra. Coacherna och alla i laget har behandlat mig väldigt väl. Brorsan tycker samma sak.
– Det har gått bra för mig på matcherna så här långt och som lag tycker jag att vi går framåt hela tiden.

För två säsonger spelade du J18 och nu är du alltså uppe och kör med Rögles SHL-lag, hur har du upplevt dom här snabba stegen?
– Stegen har gått framåt och speciellt inför den här säsongen har det gått jättemycket uppåt. Jag tycker själv att jag har tagit ganska stora kliv och första matcherna har känts jättebra. Men det är, som sagt var, ett ganska stort kliv att ta från J18 till att spela i A-laget på två säsonger.
– Jag har mycket hjälp hela tiden samtidigt som coacherna peppar på mig och låter mig spela mitt spel hela tiden. Gör jag ett misstag så är det ändå okej. Dom försöker hjälpa mig och ge lite tips istället för man blir bänkad nästa match. Allt vid sidan om har alltså också funkat väldigt bra. Det tror jag också är anledningen till att det har gått bra i matcherna.

Foto: Ronnie Rönnkvist

Vilka lärdomar har du tagit av bröderna Alen och Almen Bibic?
– (Skratt) Mest att jag ska vara tuff. Jag spelar i backpar med Alen och han hjälper mig på sitt sätt. Blir det gruff kommer han in och ställer sig framför och då försvinner motståndarna ganska snabbt. Med sitt defensiva spela kan han rädda upp mycket bakåt om jag gör något misstag.
– Dessutom är Alen och Almen två grymma killar utanför isen också. Det kanske är dom två som har tagit hand om mig mest i laget.

Är målet och förväntningarna den här säsongen att ta en A-lagsplats?
– Absolut! Som jag sa har det gått jättebra på försäsongen, men man vet aldrig hur det kommer att gå framöver. Det är bara att försöka jobba på hela tiden och göra sitt bästa varje dag så kommer det förhoppningsvis gå vägen.

Den här sommaren är det dessutom högst troligt att Rasmus Sandin kommer draftas av någon NHL-klubb, men det här är inget han tänker speciellt mycket just nu.
– Jag tänker egentligen inte så mycket alls på draften. Det är så pass långt fram. Jag försöker bara fokusera på nuet, spela varje match och göra varje dag så bra som möjligt. Gör jag det så kommer förhoppningsvis det att hända att jag blir draftad, men dit fram har inte tittat ännu.

Många spelare väljer efter draften att sticka över och spela juniorhockey i USA eller Kanada, är det här något även du funderar kring?
– Jag har blivit draftad dit. Självklart är det kul att intresset finns där bortifrån, men nu är fokuset på att det är Rögle som gäller.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
01:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
01:30 Carolina Hurricanes - New York Islanders NHL
tisdag 23 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
20:00 Lausanne - Zürich National League
01:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 24 april
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL