VÄGDE 60 KILO. Hampus Melén var ett vandrande skelett när sjukdomen twar slog som hårdast mot honom.
Tingsryds AIF

Efter tre års kamp mot svåra sjukdomen – nu jagar han allsvenskt kontrakt: ”80 procent av lungorna var fulla av slem”

Att som division 2-spelare försöka slå sig in i Hockeyallsvenskan är en tuff uppgift. För Hampus Melén bleknar den utmaningen i jämförelse med vad han gick igenom för att ta sig till sin tryout med Tingsryd. Här är historien om hans tuffa och bitvis hopplösa kamp mot sjukdomen Twar.
– När det var som värst var 80 procent av mina lungor fyllda med slem, berättar han för hockeysverige.se om sin jobbiga sjukdomstid.

Sommaren 2013 borde ha blivit en sommar av glädje och framtidstro. Den då 18-årige Hampus Melén hade draftats av Detroit Red Wings och gick mot en spännande säsong i Tingsryds J20-lag. Men samtidigt som Detroit lade beslag på blekinge-killens rättigheter i världens bästa liga låg han själv hemma i Ronneby och drogs med vad han trodde var en vanlig sommarförkylning.
Det visade sig vara något betydligt värre än så.
– Jag hade tränat på jäkligt bra och nästan fått känslan av att jag var övertränad, minns Hampus Melén när han inleder berättelsen om sin långa och stundtals riktigt jobbiga resa de senaste fyra åren.
– Normalt sett brukade jag vara riktigt bra på att springa, men nu kom jag sist på intervallerna vi körde på barmarksträningen varje gång. Jag kom ingenstans. Det tog bara stopp.

”Förkylningen” ville inte ge med sig och medförde att han tvingades ställa in planerna på att åka över till Detroit och delta på det årliga utvecklingsläger som klubben har för sina talanger. Det var givetvis ett tungt bakslag för en ung spelare som just har fått en av sina pojkdrömmar besannade. Hampus Meléns agent Joakim Norell minns de jobbiga samtalen som ledde fram till beslutet.
– Vi pratade en hel del om det och Hampus är väldigt lösningsorienterad när han ställs inför ett problem. Han sökte med ljus och lykta efter något som skulle kunna hjälpa honom att bli frisk. När det blev klart att han inte kunde åka var det som att benen sparkades undan för honom. Det var skitjobbigt, berättar Norell.

Dessvärre var Hampus Meléns sjukdomstillstånd inte övergående. Hans kropp producerade oändliga mängder slem som han hostade upp. Situationen började bli riktigt obehaglig.
– Det var som att hosta upp spagetti, segt och hårt. Det var riktigt svårt att bli av med det och jag blev bara sämre och sämre, svagare och svagare.

RINGDE UPP GUNDE SVAN – DÅ KOM VÄNDNINGEN

När familjen slutligen sökte vård för sonen kunde läkarna till en början inte förklara vad det var för fel på Hampus. Det gjordes tester och undersökningar, men det var först när man kom i kontakt med naprapaten Mikael Lantz under hösten 2013 som pusselbitarna föll på plats. Ett blodtest visade att han hade drabbats av sjukdomen Twar, tidigare felaktigt förknippad med den så kallade ”orienteringsdöden” under 1980- och 90-talet. Twar-bakterien angriper luftrör och lungor och bidrar till att producera den enorm mängd slem som översvämmade Hampus Meléns lungor.

Trots att symptomen inte ville ge med sig fortsatte Hampus Melén att spela ishockey. Han gjorde elva matcher med Tingsryd under säsongen 2013/14 innan kroppen sade ifrån helt och hållet. I oktober var han så svag att han inte kunde lämna sängen.
– Jag var så fokuserad på att spela hockey och att göra bra ifrån mig på isen att jag inte insåg mitt eget bästa. Till slut blev jag så dålig att jag inte kunde ta mig till skolan. Jag missade hela sista året på gymnasiet och kunde inte spela hockey över huvud taget, berättar Hampus Melén som vägde 60 kilo efter att sjukdomen gjort honom sängliggande.
– När det var som värst var 80 procent av mina lungor fyllda med slem. Så jag hade bara 20 procents lungkapacitet. Jag låg i sängen och var konstant trött. Det var jobbigt bara att gå nedför trapporna för att käka. Att anstränga sig mer än det normala gick inte. Kroppen fick inte det syre den behövde.

Den första vändningen kom när Hampus pappa ringde upp Gunde Svan. Den legendariske längdskidåkaren är den mest kända svenska personen som har drabbats av Twar. Han satte familjen Melén i kontakt med en specialist i Örebro. För att bli kvitt slemmet fick Hampus sätta på sig en mask och andas in en slemlösande ånga två gånger dagligen. Bakterierna i slemmet riskerade nämligen att smitta honom med sjukdomen om och om igen om det inte avlägsnades från lungorna.
– Jag fick många mediciner och blev bättre ganska snabbt, men jag fick gå på penicillin i 600 dagar i sträck för att hålla det i schack.


Hampus Melén vägde som minst 60 kilo efter sin sjukdom. I dag är den 191 centimeter långe 22-åringen upp i 85 kilo. Foto: Privat

EN MARDRÖM I VÄXJÖ: ”HAN BARA SPYDDE OCH SPYDDE”

När säsongen 2014/15 skulle till att starta kände Hampus Melén sig redo att återuppta hockeyspelandet. Han hade lämnat Tingsryd för att söka lyckan i Växjös juniororganisation. Men det dröjde inte länge innan sjukdomen gjorde sig påmind igen.
– Det var där i Växjö det blev riktigt illa, minns Joakim Norell sammanbitet.
– Hampus försökte gröta på så gott han kunde och jag minns att han satt på någon cykel där och skulle träna upp flåset. Men han bara spydde och spydde.

Den kortvariga tiden i Växjö blev en enda plåga. Innan halva säsongen var spelad hade han återvänt hem till Blekinge.
– Jag körde på för hårt för tidigt. Jag hade gått efter en pulsstege i min rehab och hade fått klartecken att köra för fullt. Jag trodde att jag var frisk och ville visa att jag kunde köra hårt, men jag var inte helt hundra, säger han och konstaterar att han inte heller fick det stöd han hade behövt för att återhämta sig ordentligt.
– Jag fick inte riktigt den förståelsen, nej. De trodde att jag var dåligt tränad och ville att jag skulle köra extra. Jag vet inte hur många gånger jag spydde under de där passen. 

Att drabbas av den jobbiga sjukdomen första gången var en sak. Att tvingas ta sig igenom samma helvete en gång till en helt annan. Det smärtade långt in i själen. Hampus Melén började ifrågasätta om det var värt att fortsätta.
– Jag mådde så dåligt. Det kändes som att jag inte kunde göra någonting utan att sjukdomen kom tillbaka.
– Det var mycket funderingar under den där tiden. Vad är egentligen meningen med livet? Hockeyn hade varit meningen med mitt liv. Alla som känner mig vet hur mycket jag älskar sporten, hur jag jag kan gå ut med en klubba och stå och dribbla i flera timmar i sträck. Det var riktigt jobbigt.


Foto: Bildbyrån/Jonas Ljungdahl

”NU ÄR DET SLUT – JAG ORKAR INTE MER”

Efter ett stopp i Karlskrona spelade Hampus Melén åtta matcher med Mörrum i Hockeyettan hösten 2015. När kroppen inte svarade som han hade hoppats fick han nog.
– Jag kommer ihåg när han ringde och sa ”Nu är det slut, Jocke. Jag orkar inte mer. Om jag börjar spela hockey igen får jag bara Twar”, berättar agenten Joakim Norell.
– Jag svarade: ”Hampus, det är inte ishockeyn som ger dig Twar, det är en bakterie. Nu vill jag att du ska fundera på hur du vill ha det”. Han tog inte det beslutet själv och det kunde jag inte riktigt acceptera.

Men Hampus Melén hade bestämt sig. Han lämnade sporten och gick ett drygt år utan att spela hockey. Paradoxalt nog var det tiden som hans kropp behövde på sig för att återhämta sig. Kanske var det så enkelt att den mentala lättnaden över att inte behöva gå och oroa sig över sjukdomen hjälpte honom att tillfriskna.

Hampus Melén minns än i dag det magiska ögonblicket när det gick upp för honom att han faktiskt var frisk. Befriad från sjukdomen som hade vuxit från en vägbula till ett till synes oöverstigligt hinder.
– Jag hade mått ganska bra ett tag och en kväll fick jag en fix idé. Jag kände helt plötsligt att jag kunde springa. Jag gick i vanliga kläder på gatan och började springa. Det var lycka, en otroligt häftig känsla att kunna göra det utan att slemma. För första gången på nästan fyra år fungerade lungorna.
– Även om det kanske inte skulle betyda att jag skulle kunna spela hockey var det enormt bara att kunna leva ett vanligt liv, utan att vara sjuk eller må dåligt. Det gjorde mig lycklig.

”DET VAR NERVÖST INNAN JAG VISSTE OM DET SKULLE FUNKA”

I takt med att han kände sig starkare rent fysiskt började tanken på att återuppta hockeykarriären smyga sig på.
– Det var i slutet av september förra året som jag tog beslutet. Jag hade varit runt i olika ishallar och kollat på rätt mycket hockey. Då kom suget tillbaka. Jag ville bara känna att det funkade först. Det var nervöst innan jag visste om det skulle funka, erkänner Hampus Melén som följde med Mörrum ned i division två.
– Det var tufft i början eftersom jag inte hade spelat eller tränat på länge. Jag tränade ofta tills jag spydde, men det gick snabbt till en viss kondition. I november någonstans kände jag att jag var tillbaka. Från december fram till februari gick det riktigt bra.

Det blev 32 poäng på 25 matcher i Mörrum. Ett skönt kvitto på att spelet fungerade, men framför allt innebar comebacken inga fysiska bakslag – eller något Twar-återfall. Med tanke de jobbiga åren skulle Hampus Melén ha kunnat nöja sig med att bara få spela hockey igen, men när ett gyllene läge att göra det på en betydligt högre nivå uppenbarade sig var han inte sen att ta den chansen.
– Jag hade Larry Pilut som tränare när jag gick på hockeygymnasiet i Tingsryd. Vi har haft en hel del kontakt genom åren. Han, Magnus (Sundquist, huvudtränare) och Tomas (Bergstrand, sportchef) var överens om att de ville ge mig chansen. Det var fantastiskt kul. Jag är jävligt tacksam till dem och Tingsryd att de faktiskt vågat ge mig chansen. Det är inte många som ger en kille från division två det.


Foto: Bildbyrån/Jonas Ljungdahl

”JAG HÖRDE DEN DÄR KLANGEN I HANS RÖST IGEN”

Att gå från ”förtidspensionerad” till allsvensk tryout-spelare på ett år är fortfarande något som får Hampus att nypa sig i armen. Joakim Norell, som enligt Hampus Melén var det största stödet han hade jämte sin familj under sjukdomstiden, gläds enormt med sin klient. Han minns så väl ögonblicket när han insåg att ”den riktiga Hampus” var tillbaka.
– När han väl hade kommit i gång och spelat lite dröjde det inte länge innan jag hörde den där speciella klangen i hans röst igen. Den där klangen som signalerar hans oändliga kärlek till ishockeyn, när han sitter och kollar på youtube-klipp eller pratar om något han har sett någon göra.. Han har alltid levt för hockey och att han nu får göra det han älskar efter allt han gått igenom… Det gör mig glad ända in i själen.

Hampus Melén säger att tryouten med Tingsryd ”har gått över förväntan” så här långt, men att han fortfarande inte fått något besked om det blir ett kontrakt eller inte. Oavsett om det blir tummen upp eller ned känner han att han har byggt på sig tillräckligt mycket mental styrka för att kämpa vidare för att ta sig uppåt i seriesystemet.
– Jag vill inget hellre än att spela för Tingsryd, men vi får se hur det blir. Jag ka i alla fall inte vara lyckligare än att vara där jag är just nu.

Han är också mån om att hjälpa andra som har hamnat i samma sjukdomshelvete som han själv gjorde. Sjukvården kan emellanåt ha svårt att fastställa diagnosen Twar på grund av de rätt alldagliga symptom som en drabbad person kan uppvisa.
– Om någon behöver hjälp är det bara att höra av sig, säger han bestämt.

Hampus Meléns kontaktuppgifter kan fås via kontakts med artikelförfattaren: uffe.bodin@hockeysverige.se.

För mer information om sjukdomen Twar: http://www.twar.se.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 07 februari
01:00 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
01:00 Philadelphia Flyers - New York Islanders NHL
01:30 New Jersey Devils - Vancouver Canucks NHL
01:30 New York Rangers - Calgary Flames NHL
02:30 Dallas Stars - Anaheim Ducks NHL
03:00 Arizona Coyotes - Minnesota Wild NHL
19:00 Kristianstad - Västerås Hockeyallsvenskan
onsdag 08 februari
01:00 Tampa Bay Lightning - San Jose Sharks NHL
01:00 Pittsburgh Penguins - Colorado Avalanche NHL
01:30 New York Islanders - Seattle Kraken NHL
02:00 Nashville Predators - Vegas Golden Knights NHL
02:30 Chicago Blackhawks - Anaheim Ducks NHL
19:00 Tingsryd - Djurgården Hockeyallsvenskan
19:00 Modo - Västervik Hockeyallsvenskan
19:00 BIK Karlskoga - Björklöven Hockeyallsvenskan
19:00 Östersund - AIK Hockeyallsvenskan
19:00 Södertälje - Almtuna Hockeyallsvenskan
torsdag 09 februari
02:00 New York Rangers - Vancouver Canucks NHL
02:30 Dallas Stars - Minnesota Wild NHL
19:00 Tjeckien - Sverige Beijer Hockey Games
20:15 Schweiz - Finland Beijer Hockey Games
fredag 10 februari
01:00 Philadelphia Flyers - Edmonton Oilers NHL
01:00 Florida Panthers - San Jose Sharks NHL
01:00 New Jersey Devils - Seattle Kraken NHL
01:00 Detroit Red Wings - Calgary Flames NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Colorado Avalanche NHL
01:30 New York Islanders - Vancouver Canucks NHL
02:00 Minnesota Wild - Vegas Golden Knights NHL
19:00 Västervik - Vita Hästen Hockeyallsvenskan
19:00 Djurgården - Östersund Hockeyallsvenskan
19:00 Västerås - Södertälje Hockeyallsvenskan
19:00 Mora - Almtuna Hockeyallsvenskan
19:00 Björklöven - Modo Hockeyallsvenskan
19:00 Tingsryd - Kristianstad Hockeyallsvenskan
lördag 11 februari
01:00 Columbus Blue Jackets - Toronto Maple Leafs NHL
01:00 New York Rangers - Seattle Kraken NHL
02:30 Chicago Wolves - Arizona Coyotes NHL
04:00 Anaheim Ducks - Pittsburgh Penguins NHL
12:00 Finland - Tjeckien Beijer Hockey Games
14:00 Tre Kronor Legends - Toronto Maple Leafs Legends Game for Börje
15:00 AIK - BIK Karlskoga Hockeyallsvenskan
15:00 Almtuna - Västerås Hockeyallsvenskan
16:00 Sverige - Schweiz Beijer Hockey Games
18:00 Detroit Red Wings - Vancouver Canucks NHL
18:00 Vita Hästen - Djurgården Hockeyallsvenskan
18:30 Ottawa Senators - Edmonton Oilers NHL
18:30 Montreal Canadiens - New York Islanders NHL
18:30 Philadelphia Flyers - Nashville Predators NHL
18:30 Buffalo Sabres - Calgary Flames NHL
19:00 Dallas Stars - Tampa Bay Lightning NHL
21:30 Boston Bruins - Washington Capitals NHL
00:00 Florida Panthers - Colorado Avalanche NHL
söndag 12 februari
01:00 Carolina Hurricanes - New York Rangers NHL
01:00 Toronto Maple Leafs - Columbus Blue Jackets NHL
02:00 St Louis Blues - Arizona Coyotes NHL
02:00 Minnesota Wild - New Jersey Devils NHL
04:00 Winnipeg Jets - Chicago Blackhawks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Pittsburgh Penguins NHL
12:00 Schweiz - Tjeckien Beijer Hockey Games
15:00 Södertälje - Tingsryd Hockeyallsvenskan
15:00 Östersund - Björklöven Hockeyallsvenskan
16:00 Sverige - Finland Beijer Hockey Games
18:30 Montreal Canadiens - Edmonton Oilers NHL
19:00 Philadelphia Flyers - Seattle Kraken NHL
19:30 Washington Capitals - San Jose Sharks NHL
21:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
måndag 13 februari
19:00 Kristianstad - AIK Hockeyallsvenskan
19:00 BIK Karlskoga - Västervik Hockeyallsvenskan
tisdag 14 februari
01:30 Ottawa Senators - Calgary Flames NHL
02:00 Nashville Predators - Arizona Coyotes NHL
02:00 Minnesota Wild - Florida Panthers NHL
04:00 Vancouver Canucks - Detroit Red Wings NHL
04:30 Los Angeles Kings - Buffalo Sabres NHL
19:00 Djurgården - Tingsryd Hockeyallsvenskan
19:00 Oskarshamn - Örebro SHL
19:00 Timrå - Luleå SHL
19:00 Färjestad - Malmö SHL
19:00 Leksand - Växjö SHL
19:00 Linköping - Brynäs SHL
19:00 Rögle - Skellefteå SHL
19:00 Frölunda - HV 71 SHL

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten