Thommie Bergman.
ÖVRIGT

En värmländsk pionjär – Old School Hockey Thommie Bergman

Den första svenska spelaren, vid sidan av Juha Widing, att etablera sig i NHL var från Värmland, närmare bestämt från Munkfors. Idag ger vi er historien om Thommie Bergman.

Idag är Thommie Bergman 63 år och boende norr om Stockholm. Här får ni hans berättelse om hur han tog sig till NHL efter OS och VM 1972 och hur han togs emot som europé i en liga där svenska spelare som tog över amerikanernas jobb inte var speciellt välkomna.

Thommie Bergman växte upp i ett glapp i värmländsk hockey. Grums, Forshaga, Bofors och Viking var på väg nedåt samtidigt som Färjestad ännu inte hunnit etablerat sig som storklubb.
– Hockeyn var trots allt mycket stark i Värmland under de här åren. Det fanns ju fyra division 2-serier som alltså var serien under allsvenskan som det hette då. I ena serien var det mer eller mindre bara lag från Värmland. Bland annat lagen du nämnde men även Munkfors, Deje och Nor var med där till och från. Egentligen var det bara Gais och Frölunda som inte var från Värmland av lagen som brukade spela i den serien.

I laguppställningarna från din tid som back i Munkfors hittar kända namn såsom Lennart Prestberg, pappa till Pelle Prestberg och Leif Nermark, farfar till Joachim Nermark i norska Sparta.
– När jag kom upp som femtonåring i Munkfors A-lag spelade jag faktiskt en säsong i backpar med Lennart. Han var en bra back men inte lika talangfull som sin son, haha…
– Det var ett helt gäng som kom från Sunne till Munkfors ungefär samtidigt och Leif var kanske den bästa av de spelarna.

Vad fick dig att lämna Munkfors för spel i KB63 inför säsongen 1967/68?
– Stig Karlsson som var tränare i KB63 var tidigare tränare i Munkfors. Min farsa jobbade som ledare i Munkfors så de båda ordnade till det där på något vis. Det var som så att Färjestad var lite av en hatklubb i Värmland då eftersom man just hade börjat komma uppåt och visade att man hade pengar. Exempelvis dröjde det en bit in på 1980-talet innan den första spelaren från Grums gick till just Färjestad.
– Jag hade senare själv ett snack med Kjell Glennert om spel i Färjestad. Men det var mellan jag spelade i Södertälje och Frölunda några år senare.

Säsongen 1967/68 kvalade KB63 upp till allsvenskan och i den näst sista omgången svarade Thommie Bergman 2-1 målet mot Fagersta som tog KB63 till kvalserieseger.
– Det var Nybro och vi som gick upp från södra kvalserien det året. Men att jag skulle ha gjort det avgörande målet minns jag faktiskt inte. Det här var ju några år sedan men väldigt trevligt att bli påmind om det.

Arkivbild

Vad lockade över dig till Södertälje 1969/70?
– Jag vet att Frölunda var på mig redan som junior i Karlskoga. Men då hade jag lumpen i Karlstad kvar att göra så jag stannade i KB63 ytterligare en säsong. När vi så åkte ur allsvenskan var helt enkelt Södertälje det lag som var på mig mest.
– Folke ”Masen” Jansson och Sonny Danielsson var Södertäljes starka namn då och de som skötte övergången. Det blev två mycket fina år i klubben och första året spelade jag nog i backpar med ”Garvis” Määttä och andra tillsammans med Arne Carlsson.

Under ditt andra år dök Dan Landegren från Munkfors upp i Södertälje SK. Hur delaktig var du i den övergången?
– Jo, men det var jag ganska delaktig i. Det var helt enkelt så att jag berättade för Södertäljes ledare att lagkaptenen i Värmlands TV-pucklag, Dan Landegrens bror, bor och jobbar i Södertälje. De hade ingen aning vem han var eller att hans bror fanns i stan. Men på den vägen började förhandlingarna om att få Dan till Södertälje.
Efter två säsonger i Södertälje flyttade Thommie Bergman till Västra Frölunda, ett lag som vimlar av storspelare så som Mats Lindh, Willy Lindström, Lars-Erik Sjöberg. Roger Olsson, Leif ”Blixten” Henriksson med flera.
– Det var ”Bittan” Johansson som tog mig till Frölunda och det var en ren värvning. Men jag upplevde det nog som ett större steg att ta då jag flyttade från Karlskoga till Södertälje än nu då jag flyttade till Frölunda. Jag var ju redan landslagsman då och kände redan ganska många av spelarna i Frölunda.

Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN

Vid VM 1971 i Schweiz gör Thommie Bergman sin internationella debut i en turnering som vinns av Sovjet medan Tre Kronor slutar på tredje plats. Men i historieböckerna minns man mest turneringen från uttrycket ”betalda drängar”.
– Det var ordföranden i svenska ishockeyförbundet, Helge Berglund, och förbundskaptenen, Arne Strömberg, som inte var överens. Just betalda drängar var en Helge-kommentar. Någonstans bottnade det i att Arne inte skulle yttra sig utan göra som Helge Berglund och Svenska Ishockeyförbundet bestämde. Det här var nog en större sak i media hemma i Sverige. Vi spelare brydde oss inte eller märkte inte av det speciellt mycket.

I Tre Kronor.

Hur upplevde du OS i Sapporo 1972?
– Det var en riktigt trevlig turnering förutom den sista matchen mot Finland. Vi gjorde en ganska bra turnering där vi bland annat slog USA och spelade oavgjort mot Sovjet. Men i den näst sista matchen förlorade vi mot Finland. Vi ledde med 4-3 en bit in i tredje perioden men Finland vände matchen och vann med 5-4. Efter matchen försvann vår förbundskapten Billy Harris. Han var där för att spela om guldet och nu var han så besviken eftersom vi vann skotten med säkert 45-20 och ändå tappade matchen. Han inte kom tillbaka förrän strax innan den sista matchen.
– Billy var ju annars en lite annorlunda coach, mer amerikansk kan man väl säga, men helt klart en coach som jag gillade.

Var det under OS 1972 eller under VM-turneringen samma år som första kontakterna mellan dig och Detroit Red Wings togs?
– Detroit hade en scout på plats redan i Sapporo men jag hade haft kontakt med Detroit och även Buffalo Sabers säsongen innan. Efter VM 1972 opererade jag korsbandet i knäet så jag visste inte om jag skulle kunna spela i NHL redan säsongen därpå. Normalt är läkningstiden sex månader för ett korsband. Men redan efter tre månader, i slutet av augusti, var jag på ett landslagsläger i Skellefteå och efter det ringde jag till Detroit och meddelade att knäet höll.
– Detroit kom över sista augusti och klocka tio den kvällen, två timmar innan deadline för övergångar på den här tiden, skrev jag på papperna och sedan lyckades vi få ett postkontor att öppna och stämpla våra papper.

Hur minns du första dagen på träningslägret med Detroit Red Wings?
– Jag minns att jag hade nummer 89 på min träningströja och vi var 89 spelare på lägret. Detroit hade ju tre lag då. Ett i NHL, ett i AHL och ett i ytterligare en annan liga. Trots att jag hade varit med redan tidigare vid rookie-campen fick jag spela samtliga träningsmatcher med Detroit innan säsongen.
– Jag hade faktiskt inga problem med att kallas för ”Chicken Swede” eller liknande eftersom jag kunde slåss och spela det spel som krävdes i NHL redan från början.

I Sverige hette dina coacher Arne Strömberg, Bernt Elmqvist, ”Stickan” Carlsson och så vidare. Nu kom din första tränare i USA att bli Johnny Wilson. Var det en stor kontrast att komma till det här nya ledarskapet?
– Ja, men för mig som fick mycket istid direkt var det bara positivt. Det som var mest annorlunda var träningarna och matchningen av laget, De två första åren hade vi bara fyra backar. Den femte backen var med mest för att hoppa in om någon fick matchstraff för slagsmål eller blev skadad.
– I början spelade jag tillsammans med en back som hette Ron Stackhouse. Det som var lite roligt var att vi var två Bergman i laget. Det var jag och en svenskättling som hette Gary Bergman. Han var född i Kanada men hans föräldrar hade rötterna någonstans utanför Halmstad.

I den klassiska tröjan.

NHL-debuten?
– Jag tror att vi vann våra fyra eller fem första matcher det året så det var en mycket trevlig debut måste man väl säga, skrattar Thommie Bergman och fortsätter:
– Visserligen var det runt 17 000 på läktarna men jag brydde mig faktiskt inte om det speciellt mycket. Jag såg det aldrig som mycket mer annorlunda än vilken match som helst. Dessutom var jag ju ganska kanadensisk i min spelstil så jag behövde aldrig anpassa mitt sätt att spela.
– Första fajten jag hamnade i var faktiskt mot Dave Schultz, ”The Hammer”. Det var redan efter tio matcher den säsongen och jag hade ingen aning om vem han var. Efter den fighten kan man säga att jag var accepterad.

Varför inledde du i Virginia Wings säsongen 1973/74?
– Jag hade slagit upp min korsbandsskada och opererat om den under sommaren. Den säsongen blev heller inte riktigt bra och tittar jag bakåt var det egentligen bara tre av mina säsonger i Kanada och USA som jag inte hade några skador.

Säsongen 1973/74 fick Thommie Bergman och Detroit Red Wings ytterligare en svensk i laget då Tord Lundström lämnade Brynäs för att prova på proffsspel i NHL.
– Tord fick egentligen inte många riktiga chanser i NHL. När han väl var på isen tog han heller inte chanserna han fick fullt ut. Hemma i Sverige var Tord en mycket stark spelare, framför allt då framför målen. Men han var lite för allround i sin spelstil för att passa in i NHL. Han hade inget som han riktigt kunde hänga upp sitt spel på.
– Tord fortsatte sedan i London Lions tillsammans med ”Honken” Holmqvist och Ulf Sterner. Men det var aldrig aktuellt att även jag skulle åka dit och spela.

Efter arton matcher i Detroit säsongen 1974/75 lämnade Thommie Bergman klubben och flyttade till WHA och Winnipeg Jets. Ett Winnipeg som bland annat innehöll spelare såsom Anders Hedberg, Ulf ”Lill-Pröjsarn” Nilsson, Lars-Erik Sjöberg, och Curt Larsson, men även de båda finska spelarna Veli-Pekka Ketola och Heikki Riihiranta.
– Det var ju till en vis del på grund av knäskadan och en lårmuskelskada som Detroits läkare hade felbehandlat som gjorde att jag skrev på för Winnipeg. Jag pratade med svenskarna där och allt ordnade sig på ett mycket smidigt sätt.
– Det spelades väl ungefär en liknande hockey i WHA men det var betydligt tuffare att spela i just Winnipeg än i något annat lag. Det berodde på att det var så många européer i laget som de andra lagen jagade. Speciellt då Hedberg och Ulf. Den behandlingen som de båda fick första året i WHA går knappt att beskriva. Jag själv hamnade redan i min första match med Winnipeg i slagsmål tre gånger vilket fick mig ”out of the game”.
– Kedjan med Hedberg, Ulf och Bobby Hull måste annars ha tillhört en av Amerikas två, tre bästa kedjor under de här åren. Då räknar jag in både NHL och WHA. Winnipeg förlorade inte en träningsmatch mot något NHL-lag ena säsongen jag spelade där. Det var väl egentligen bara Montreal Canadiens som kunde slå oss som hockeylag och även Boston Bruins och Philadelphia Flyers om de inte hade handskarna på.

Säsongen 1975/76 vann svensk-laget Winnipeg Jets Avco Cup som var motsvarigheten till NHL:s Stanley Cup. Svenskar i laget var förutom Thommie Bergman även Ulf ”Lill-Pröjsarn” Nilsson, Anders Hedberg, Curt Larsson, Lars-Erik Sjöberg, Mats Lindh och Willy Lindström.
– Jag kände mig verkligen delaktig i den här titeln och i slutspelet gjorde jag tretton poäng på lika många matcher. Sedan var det firande med alla fansen på gatorna i Winnipeg där vi åkte kortege och så vidare.

Varför återvände du till Detroit Red Wings 1978?
– WHA höll på att kollapsa och dessutom hade man missat en löneutbetalning till mig vilket gav mig en öppning att byta klubb. Jag ville inte stanna kvar i WHA eftersom man inte visste hur det skulle gå för lagen.
– Dessutom var min tränare i Winnipeg Jets, Bobby Kromm, nu coach i Detroit Red Wings och jag visste att han gillade mig och skulle ge mig mycket speltid.

Bobby Kromm, vars son Richard spelade under en säsong i Leksand, var känd som en cigarrökare av stora mått, men hur var han som coach?
– Det var rätt många spelare och ledare som rökte cigarr där borta (skratt). Bobby var en intensiv och impulsiv tränare. Men som sagt var han gillade mig och under hans ledning i Winnipeg gjorde jag 41 poäng trots att förstafemman med Lars-Erik Sjöberg, Anders Hedberg, ”Pröjsarn” och Bobby Hull spelade 75 procent av alla våra powerplay.

Inför säsongen 1980/81 återvände Thommie Bergman först till Frölunda och sedan avslutade han sin tid som spelare i Södertälje SK.
– Jag hade kontrakt med Detroit ytterligare ett år. Men jag ville ju gärna gå GIH och den chansen fick jag just då. Sedan hade jag just opererat mig igen och jag visste inte om kroppen skulle orka ytterligare en säsong i NHL.
– Att det blev just Frölunda var naturligt eftersom det fanns en märklig regel då som sa att man var tvungen att återvända till den klubb i Sverige du lämnade för NHL. Tack och lov tog förbundet bort den för ett antal år sedan.

Vilket tränarjobb ser du som ditt mest framgångsrika?
– Jag tycker faktiskt bara det gick okej för mig som tränare. Frölunda var ju ett trevligt jobb. Mitt första tränarjobb som var i HV 71 var inte riktigt lyckat eftersom vi inte kom överens om satsningen i klubben. Då var HV 71 ganska nöjda med att vara ett bra division 1-lag. Året efter jag lämnade HV 71 värvade klubben Roland Eriksson och Ivan Hansen från Leksand och gick upp i elitserien. Efter tränarjobbet i Boro lade jag av. Vi var verkligen nära att gå upp i Elitserien innan konkursen och vi hade ju faktiskt Leksand på gaffeln det året och hade inte ”Masken” Carlsson slagit sönder käkbenet tror jag att vi hade gått upp.

Du var även med i det allra första Canada Cup 1976 där Sverige slutar fyra. Hur minns du den turneringen?
– Det var en väldigt trevlig turnering, men tyvärr slog jag sönder min axel i det sista bytet mot Kanada så jag kunde inte spela mot varken Finland eller Tjeckoslovakien, avslutar NHL-legendaren Thommie Bergman som senaste säsongerna har jobbat som agent för Toronto samtidigt som hans son Lucas scoutar för Nashville.

Sådan far, sådan son. FOTO: Uffe Bodin

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
lördag 03 december
14:30 Leksand - SDE SDHL
15:15 HV 71 - Rögle SHL
15:15 Brynäs - Frölunda SHL
15:15 Färjestad - Timrå SHL
15:15 Örebro - Malmö SHL
18:00 Oskarshamn - Leksand SHL
18:00 Växjö - Luleå SHL
18:00 Skellefteå - Linköping SHL
19:30 HV 71 - Luleå SDHL
19:45 Zürich - Bern National League
20:00 Minnesota Wild - Anaheim Ducks NHL
söndag 04 december
01:00 Detroit Red Wings - Vegas Golden Knights NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
01:00 Boston Bruins - Colorado Avalanche NHL
01:00 Pittsburgh Penguins - St Louis Blues NHL
01:00 Ottawa Senators - San Jose Sharks NHL
01:00 Edmonton Oilers - Montreal Canadiens NHL
01:00 Philadelphia Flyers - New Jersey Devils NHL
01:30 New York Islanders - Chicago Blackhawks NHL
04:00 Vancouver Canucks - Arizona Coyotes NHL
04:00 Calgary Flames - Washington Capitals NHL
04:00 Seattle Kraken - Florida Panthers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Carolina Hurricanes NHL
15:00 Leksand - AIK SDHL
15:00 AIK - Modo Hockeyallsvenskan
15:00 Almtuna - Tingsryd Hockeyallsvenskan
21:00 Winnipeg Jets - Anaheim Ducks NHL
21:00 Dallas Stars - Minnesota Wild NHL
00:00 Columbus Blue Jackets - Detroit Red Wings NHL
måndag 05 december
01:00 Buffalo Sabres - San Jose Sharks NHL
01:30 New York Islanders - Chicago Blackhawks NHL
19:00 Linköping - AIK SDHL
19:00 SDE - Djurgården SDHL
tisdag 06 december
01:00 New York Rangers - St Louis Blues NHL
01:00 Philadelphia Flyers - Colorado Avalanche NHL
01:00 Boston Bruins - Vegas Golden Knights NHL
02:30 Edmonton Oilers - Washington Capitals NHL
03:00 Calgary Flames - Arizona Coyotes NHL
04:30 Vancouver Canucks - Montreal Canadiens NHL
19:05 Luleå - Jukurit Champions Hockey League
onsdag 07 december
01:00 Pittsburgh Penguins - Columbus Blue Jackets NHL
01:00 New Jersey Devils - Chicago Blackhawks NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Detroit Red Wings NHL
01:00 Ottawa Senators - Los Angeles Kings NHL
01:30 New York Islanders - St Louis Blues NHL
02:00 Winnipeg Jets - Florida Panthers NHL
02:30 Dallas Stars - Toronto Maple Leafs NHL
04:00 Anaheim Ducks - Carolina Hurricanes NHL
04:00 Seattle Kraken - Montreal Canadiens NHL
19:00 BIK Karlskoga - Tingsryd Hockeyallsvenskan
19:00 Östersund - Djurgården Hockeyallsvenskan
19:00 Modo - Södertälje Hockeyallsvenskan
19:00 Västervik - AIK Hockeyallsvenskan
19:00 Vita Hästen - Västerås Hockeyallsvenskan
19:00 Almtuna - Kristianstad Hockeyallsvenskan
19:00 Mora - Björklöven Hockeyallsvenskan
19:30 Djurgården - Linköping SDHL
torsdag 08 december
01:00 Philadelphia Flyers - Washington Capitals NHL
01:30 Columbus Blue Jackets - Buffalo Sabres NHL
02:00 Calgary Flames - Minnesota Wild NHL
03:00 Colorado Avalanche - Boston Bruins NHL
03:30 Edmonton Oilers - Arizona Coyotes NHL
04:00 Vegas Golden Knights - New York Rangers NHL
04:30 San Jose Sharks - Vancouver Canucks NHL
19:00 HV 71 - Örebro SHL
19:00 Frölunda - Oskarshamn SHL
19:00 Färjestad - Linköping SHL
19:00 Malmö - Skellefteå SHL
19:00 Timrå - Brynäs SHL
19:00 Luleå - Leksand SHL
19:00 Rögle - Växjö SHL
fredag 09 december
01:00 Toronto Maple Leafs - Los Angeles Kings NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Nashville Predators NHL
01:30 Florida Panthers - Detroit Red Wings NHL
02:00 St Louis Blues - Winnipeg Jets NHL
02:30 Dallas Stars - Ottawa Senators NHL
19:00 BIK Karlskoga - Vita Hästen Hockeyallsvenskan
19:00 Kristianstad - Västervik Hockeyallsvenskan
19:00 Djurgården - Östersund Hockeyallsvenskan
19:00 Björklöven - Västerås Hockeyallsvenskan
19:00 Linköping - HV 71 SHL
lördag 10 december
01:00 Washington Capitals - Seattle Kraken NHL
01:00 New Jersey Devils - New York Islanders NHL
01:00 Columbus Blue Jackets - Calgary Flames NHL
01:00 Buffalo Sabres - Pittsburgh Penguins NHL
02:30 Chicago Blackhawks - Winnipeg Jets NHL
03:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
03:00 Edmonton Oilers - Minnesota Wild NHL
03:30 Arizona Coyotes - Boston Bruins NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Philadelphia Flyers NHL
04:00 Anaheim Ducks - San Jose Sharks NHL
12:00 Luleå - Leksand SDHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
15:15 Timrå - Leksand SHL
15:30 AIK - HV 71 SDHL
16:00 Modo - Brynäs SDHL
18:00 Luleå - Malmö SHL
18:00 Oskarshamn - Örebro SHL
18:00 Brynäs - Växjö SHL
18:00 Färjestad - Frölunda SHL
18:00 Södertälje - Mora Hockeyallsvenskan
19:30 Nashville Predators - Ottawa Senators NHL
20:00 Dallas Stars - Detroit Red Wings NHL
22:30 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten