Anders Broström.
SHL

HOCKEYKORTET: Råskinnet som blev stor publikfavorit

ANNONS

Anders Broström blev en ikon i svensk hockey. Hans förmåga att reta upp motståndare och publiken då Frölunda var på bortaturné. Många minns nog fortfarande hur han och kanadensaren Mike Ford retade gallfeber på Black Army.

”Bros” var dessutom en mycket skicklig back. Kanske inte den mest tekniske, men det var svårt att ta sig förbi honom, vilket måste vara det bästa betyg en back kan få. Det gjorde helt enkelt lite för ont att närma sig honom på isen. Han kom till göteborgsklubben 1976/77 men hans riktigt stora säsong var 1979/80 då han och Frölunda tog sig till final mot Brynäs.
– Det var i princip redan klart att jag skulle till Frölunda 1975/76 då Tingsryd inte tog sig till elitserien. Jag var upp till Göteborg och träffade ”Bittan” Johansson för att göra klart allt. På vägen tillbaka till Tingsryd ångrade jag mig och ville i stället försöka ge Tingsryd en chans att ta sig till elitserien. Nu gick det inget vidare och säsongen därpå gjorde jag klart med Frölunda.

När började det här bygget av lag som skulle ta Frölunda till final 1980?
– Det började nog redan 1978. Vi hade missat slutspelet två säsonger i rad, men det hade avgjorts först i dom sista omgångarna.
– När väl säsongen 1979/80 kom gjorde vi den bästa säsongen jag varit med om i Frölunda och då tog vi oss inte bara till slutspel utan hela vägen fram till final mot Brynäs.

Om man tittar i laguppställningen hittar vi visserligen Jörgen Pettersson men även Tommy Persson, Ove Karlsson, Emil Meszaros, Peter Gustafsson med flera. Det var inga direkta storstjärnor som var stommen i laget.
– Det stämmer, men vi var otroligt vältränade hela det här gänget. Vi hade ”Blixten” (Leif Henriksson) som tränare och han var grymt bra på just tränings-biten. Coachningen kunde det väl vara lite si och så med hos honom.
– Anledningen till att vi var så pass bra under den här tiden, skulle jag i alla fall säga, var att vi var tränade för att orka 3 x 20 minuters tuff hockey.

Det var inte många från det här gänget som blev etablerade i Tre Kronor. Kan du peka på varför det var så?
– Landslagstränarna vid den här tiden var inte speciellt förtjusta i oss Frölundaspelare. Det här var inte något som enbart vi i Frölunda tyckte utan det var ganska mycket snack om det både bland spelarna och i media.
– Sedan var det även, precis som du säger, vi hade inte ett lag fyllt av stjärnor utan vi var ett jäkligt bra lag i stället.

”DET HAGLADE ÄGG OCH ANDRA SAKER MOT OSS”

Åter till säsongen 1979/80 och Västra Frölunda IF, som laget fortfarande hette. I semifinalen vänder Frölunda matchserien mot Björklöven och vinner med 2-1 i matcher, en matchserie där för övrigt Broström själv svarar för tre mål.

I finalserien mot Brynäs står det 2-2 i matcher inför den femte och avgörande som spelas på Johanneshov i Stockholm.
– Hela den här finalserien minns jag som igår. Det hände otroligt mycket på några få dagar, både roliga och tråkiga saker.
– Vi tar ledningen med 1-0 (Tommy Persson) och har 2-0 inne bakom Wille Löfqvist. Men i stället för att godkänna målet väljer domaren, Lasse Henriksson, att ta en utvisning på en av våra spelare. Efter det vänder Brynäs och vinner med 2-1.
– Det var jämt, tätt och jäkligt tufft i dom fyra första matcherna, men i den femte var det lite lugnare. I alla fall var det en fantastiskt spännande och bra finalserie.

Vi minns bilder från finalserien där vi ser Brynäs back Janne Kock vrida sig i plågor efter att – som det sades – Anders Broström slagit ner honom.
– Det blev ett jäkla liv efter att Janne Kock lekt den döende svanen. När vi kom upp till Gävle för att spela där upplevde jag nästan det värsta som jag varit med om. Publiken, och då menar jag verkligen alla på läktaren, var som galna då vi skulle spela och det haglade ägg och andra saker mot oss. Fast det hör väl till en finalserie att det ska vara mycket känslor inblandade, men där uppe gick det till överdrift, säger Anders Broström med ett leende till hockeysverige.se.

Nyligen gick faktiskt ”Bros” i pension och det lär nog inte heller dröja länge innan hans tröja pensioneras i Scandinavium.

Hockeykortet är från Semic Förlags elitseriesamlarserie 1983/84. 

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
söndag 21 april
18:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
21:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:00 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
måndag 22 april
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
01:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
01:30 Carolina Hurricanes - New York Islanders NHL
tisdag 23 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
20:00 Lausanne - Zürich National League
01:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 24 april
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL