Linus Rotbakken
SHL

Ratades av Brynäs – tog den långa vägen till genombrottet: ”Klart jag var besviken”

ANNONS

Som junior spelade han med Johan Larsson och Calle Järnkrok i Brynäs. Han lyckades inte ta plats i Brynäs A-lag, men efter flera års anonym tillvaro håller Linus Rotbakken nu på att slå igenom på allvar. Och nu känner han sig redo för spel på högsta nivå.
– Jag vill till SHL, säger Almtunabacken till hockeysverige.se.

UPPSALA (HOCKEYSVERIGE.SE)

Linus Rotbakken var ett av Hockeyallsvenskans positiva utropstecken förra säsongen. På 48 matcher svarade den 25-åriga backen för två mål och totalt 27 poäng. På det blev han tredje bästa back poängmässigt efter Henrik Larsson, Karlskoga (8 mål, totalt 32 poäng) och Lukas Ekenståhl-Jonsson, Björklöven (5 mål, totalt 28 poäng).

Nu är inte Rotbakken en äkta Uppsala-kille. Från början kommer han från Gimo ungefär fem mil nordost om Uppsala. Där debuterade han i klubbens A-lag redan som 14-åring.
– Det stämmer. Jag kommer ihåg att det var rätt kul. Vi var ett gäng yngre som var med där ungefär samtidigt. Det var ett stort steg givetvis och första gången jag mötte riktiga män, säger Linus Rotbakken med ett skratt när vi ses i solen för en intervju utanför Metallåtervinning Arena i Gränby, Uppsala.
– Debuten i A-laget minns jag. Det var hemmamatch, men jag kommer faktiskt inte ihåg vilka vi spelade mot. Jag kommer ihåg vissa sekvenser i matchen…

Åkte du på någon propp redan första matchen?
– Nej, det gjorde jag inte, i alla fall inte vad jag kommer ihåg ha ha…

Efter att ha spelat två säsonger i Gimos A-lag, som då låg i Division 2, får han chansen att flytta till Gävle och spela för Brynäs J18.
– Vi var och spelade en förturnering inför TV-pucken i Valbo. Det var med 91:orna och jag är 92:a. Gästriklands TV-pucklag var Brynäs U16-lag eftersom man plockar ihop det så med spelare från hela deras distrikt.
– Under turneringen kom Jocke Westerlund fram och snackade med mig. Jag fick gå in och prata med honom och Tommy Jonsson. Dom gillade mig och tyckte jag skulle komma upp dit, testa på och gå på deras hockeygymnasium. Det var på den vägen jag hamnade i Brynäs.

Calle Järnkrok.

Redan under sin första säsong i sin nya klubb får han spela med talanger så som Johan Larsson, Calle Järnkrok, Sebastian Wännström, Ludvig Rensfeldt med flera. Givetvis var det en stor kontrast mot att spela i tvåan med Gimo.
– Det var ett stort steg. Det var mycket hårdare konkurrens om allting. Jag tror att jag tyckte att det var den största skillnaden, alla ville framåt. I Gimo kanske inte alla ville satsa fullt, vilket var naturligt.
– Hockeymässigt var det också en stor skillnad. Under min sista säsong i Gimos A-lag fick jag vara med Brynäs U16-lag i en turnering och då minns jag att jag upplevde att det var stor skillnad. Alla tävlade mer, det smällde mer och gick mycket snabbare än vad jag var van vid. Det var lite mer juniorhockey kan man väl säga.

När det blev dags för Linus Rotbakken att spela seniorhockey igen fanns det ingen plats för honom i Brynäs elitserielag så det blev flytt söderut, till Kallinge i Division 1.
– Jag var nog inte redo för elitserien då, så känner jag i alla fall så här i efterhand, varken fysiskt eller mogen som spelare.

Kände du så då också eller var du mest besviken över att du inte fick chansen i Brynäs A-lag?
– Klart att jag var lite besviken, men det var som det var och jag fick flytta vidare. Så här i efterhand, som jag sa, så var jag inte redo. Det var ju några andra namn som var duktiga där då som Brynäs valde före mig och det var inget fel med det.
– Sportchefen i Kallinge, Micke Johansson, är från Gävle och det var på den vägen jag kom ner dit. Jag gjorde en säsong i Kallinge. Det var egentligen ingen höjdarsäsong, men det var lärorik. Sedan var det under två år som Almtuna hade tryout och försökte hitta spelare på andra sätt eftersom man samtidigt jobbade på att få ordning på ekonomin. Jag var med tryouten här och efter det var jag med och sommartränade.
– Dom sa åt mig ganska tydligt att jag skulle behöva köra hårt för att kunna ta en plats, men jag lyckade ta en plats.

Tränare i Almtuna har under hela hans tid i klubben varit Niklas Eriksson och Marcus Ragnarsson, två personer som har betytt mycket för Linus Rotbakken.
– Dom har betytt mycket. Det var ”Ragge” som tog in mig här tillsammans med Tobias Pehrsson som var här tidigare.

Hur reagerade du då Niklas Eriksson fick lämna Almtuna mitt under fjolårssäsongen?
– Jag blev lite chockad faktiskt. Det var inget jag var beredd på eller trodde. Vi som grupp tog oss samman i alla fall och gick ihop ännu mer kan jag tycka. Vi sa till oss själva att nu var det bara att köra sista biten och det får bli som det blir och gå som det går.

Niklas Eriksson sparkades.

Blev det även som ett ”wake up-call” för er i laget då han fick lämna tränarjobbet?
– Ja, så blir. Vi hade ändå ganska stora förväntningar som klubb och när man inte lever upp till dom så blir det ett ”wake up-call” när någon får sparken.

Linus Rotbakken visade under förra säsongen att hans utvecklingskurva pekar uppåt, två mål och totalt 27 poäng på 48 matcher är fina siffror.
– Jag fick ett stort förtroende och spelade mycket. Förra säsongen fick jag spela mer powerplay än vad jag har gjort tidigare säsonger. Då blir det också lite lättare att göra poäng. Jag har inte kollat upp statistiken men det känns som dom mesta av mina poäng kom i just powerplay. Det var i alla fall en bidragande orsak.

Hur skulle du sammanfatta din säsong?
– Jag missade hela försäsongen och början på serien eftersom jag hade problem med ryggen. Sedan kändes det som att jag halkade in på ett bananskal i början, säger Rotbakken med ett lätt skratt och fortsätter:
– Det rullade på under hela säsongen. Jag tycker att det kändes som att mitt spel var ganska stabilt genom hela säsongen.

Flera SHL-klubbar har haft ditt namn på sina listor över tänkbara nyförvärv, har du varit nära att lämna Almtuna inför kommande säsong?
– Jag kan inte säga att jag varit nära. Hade jag fått en chans hade jag i alla fall övervägt det. Jag vill till SHL men, som sagt var, jag tror inte att jag har varit speciellt nära i alla fall. Att det funnits intresse vet jag och det är förstås kul och det är ju dit jag vill också.

Du har gjort fyra säsonger i Hockeyallsvenskan, känner du dig mogen att ta steget upp i SHL?
– Ja, det tycker jag faktiskt.

Hur har du mognat som spelare under dina säsonger i Hockeyallsvenskan?
– Jag tycker att jag har blivit stabilare, kan avväga situationer bättre och spelar inte med så stora risker hela tiden. Det kanske är just sådant som kommer med erfarenheten, men jag vet inte. I alla fall lär man sig med tiden.
– Om jag jämför idag med då jag kom hit så är jag idag betydligt mycket bättre tränad och har en bättre fysiskt status. Det har gjort att jag känner att jag har en bättre balans och är mer stabil. Samtidigt är jag inte så stor (177 cm/80 kg) så det krävs nog att jag har en bra balans så jag kan mäta mig med dom större.

Nu väntar en ny säsong för Linus Rotbakken i Almtuna, hans femte, och han hoppas det kommer bli hans bästa så här långt i karriären.
– Jag brukar inte sätta upp allt för mycket mål. Personligen vill jag bli bättre än förra säsongen. Sedan vill vi i laget ta nästa steg, att vi som lag sett över en hel säsong blir jämnare, stabilare, och inte har dom här dipparna.
– Ska vi vara med i toppen så måste vi lite mer en lagmaskin som tuggar på även då det blåser och går lite tyngre.

Är det realistiskt att Almtuna kan ta steget upp i SHL kommande säsong?
– Ska vi vara realistiska så är det i alla fall en jäkligt lång väg att gå om vi ska ta oss upp till SHL. Men får man ihop allting och allt klaffar så vet man aldrig hur långt det kan räcka, i alla fall ska vi då kunna vara med i toppen av Hockeyallsvenskan.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 20 februari
18:05 Luleå - Modo SDHL
18:05 Leksand - Djurgården SDHL
18:05 AIK - HV 71 SDHL
18:05 SDE - Frölunda SDHL
18:05 Linköping - Brynäs SDHL
19:00 Tingsryd - Västerås Hockeyallsvenskan
19:30 Servette - Skellefteå Champions Hockey League
onsdag 21 februari
01:00 Washington Capitals - New Jersey Devils NHL
01:00 Florida Panthers - Ottawa Senators NHL
01:00 Pittsburgh Penguins - New York Islanders NHL
01:00 New York Rangers - Dallas Stars NHL
02:00 Winnipeg Jets - Minnesota Wild NHL
03:00 Colorado Avalanche - Vancouver Canucks NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Nashville Predators NHL
04:30 Los Angeles Kings - Columbus Blue Jackets NHL
17:30 Vaasan Sport - KooKoo Liiga
17:30 Kärpät - HPK Liiga
17:30 Pelicans - Jukurit Liiga
17:30 SaiPa - TPS Åbo Liiga
17:30 JYP - KalPa Liiga
19:00 Kalmar - Västervik Hockeyallsvenskan
19:00 BIK Karlskoga - AIK Hockeyallsvenskan
19:00 Djurgården - Mora Hockeyallsvenskan
19:00 Almtuna - Södertälje Hockeyallsvenskan
19:00 Östersund - Brynäs Hockeyallsvenskan
torsdag 22 februari
01:00 Montreal Canadiens - Buffalo Sabres NHL
01:30 Chicago Blackhawks - Philadelphia Flyers NHL
04:00 Arizona Coyotes - Toronto Maple Leafs NHL
04:00 Edmonton Oilers - Boston Bruins NHL
04:00 Anaheim Ducks - Columbus Blue Jackets NHL
17:30 Ässät - KalPa Liiga
19:00 Örebro - Leksand SHL
19:00 Malmö - Linköping SHL
19:00 HV 71 - Timrå SHL
19:00 Rögle - Frölunda SHL
19:00 Modo - Skellefteå SHL
19:00 Luleå - Oskarshamn SHL
19:00 Växjö - Färjestad SHL
fredag 23 februari
01:00 New Jersey Devils - New York Rangers NHL
01:00 Carolina Hurricanes - Florida Panthers NHL
01:00 Detroit Red Wings - Colorado Avalanche NHL
01:00 Pittsburgh Penguins - Montreal Canadiens NHL
01:00 Ottawa Senators - Dallas Stars NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Washington Capitals NHL
02:00 St Louis Blues - New York Islanders NHL
03:00 Calgary Flames - Boston Bruins NHL
04:00 Seattle Kraken - Vancouver Canucks NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Toronto Maple Leafs NHL
04:30 Los Angeles Kings - Nashville Predators NHL
17:30 Jukurit - Lukko Liiga
17:30 Pelicans - Kärpät Liiga
17:30 TPS Åbo - JYP Liiga
17:30 Ilves - SaiPa Liiga
17:30 Vaasan Sport - Tappara Liiga
18:00 Björklöven - Västerås Hockeyallsvenskan
18:30 Helsingfors IFK - KooKoo Liiga
19:00 Tingsryd - Östersund Hockeyallsvenskan
19:00 Brynäs - BIK Karlskoga Hockeyallsvenskan
19:00 AIK - Nybro Hockeyallsvenskan
19:00 Kalmar - Mora Hockeyallsvenskan
19:00 Västervik - Almtuna Hockeyallsvenskan
20:30 Södertälje - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 24 februari
01:00 Columbus Blue Jackets - Buffalo Sabres NHL
02:30 Chicago Blackhawks - Winnipeg Jets NHL
03:00 Edmonton Oilers - Minnesota Wild NHL
15:15 Malmö - Rögle SHL
15:15 Timrå - Växjö SHL
15:15 Leksand - Luleå SHL
16:00 HPK - Pelicans Liiga
16:00 Tappara - Ässät Liiga
16:00 KalPa - Vaasan Sport Liiga
16:00 SaiPa - Lukko Liiga
17:00 KooKoo - Kärpät Liiga
17:30 JYP - Jukurit Liiga
18:00 Färjestad - Örebro SHL
18:00 Linköping - Modo SHL
18:00 HV 71 - Frölunda SHL
18:00 Skellefteå - Oskarshamn SHL
18:00 Detroit Red Wings - St Louis Blues NHL
18:00 BIK Karlskoga - Östersund Hockeyallsvenskan
20:00 New York Islanders - Tampa Bay Lightning NHL
20:00 New Jersey Devils - Montreal Canadiens NHL
21:00 Philadelphia Flyers - New York Rangers NHL
00:00 Florida Panthers - Washington Capitals NHL
söndag 25 februari
01:00 Vancouver Canucks - Boston Bruins NHL
01:00 Ottawa Senators - Vegas Golden Knights NHL
01:00 Colorado Avalanche - Toronto Maple Leafs NHL
02:00 Carolina Hurricanes - Dallas Stars NHL
04:00 San Jose Sharks - Nashville Predators NHL
04:00 Edmonton Oilers - Calgary Flames NHL
04:00 Seattle Kraken - Minnesota Wild NHL
04:30 Los Angeles Kings - Anaheim Ducks NHL
14:00 Ässät - TPS Åbo Liiga
15:00 Almtuna - Tingsryd Hockeyallsvenskan
15:00 AIK - Brynäs Hockeyallsvenskan
18:00 Nybro - Kalmar Hockeyallsvenskan
19:00 New Jersey Devils - Tampa Bay Lightning NHL
21:30 Pittsburgh Penguins - Philadelphia Flyers NHL
00:00 Columbus Blue Jackets - New York Rangers NHL
00:00 Winnipeg Jets - Arizona Coyotes NHL
00:00 Chicago Blackhawks - Detroit Red Wings NHL
00:00 Buffalo Sabres - Carolina Hurricanes NHL
måndag 26 februari
02:00 Anaheim Ducks - Nashville Predators NHL
19:00 Södertälje - Björklöven Hockeyallsvenskan
tisdag 27 februari
01:00 Washington Capitals - Ottawa Senators NHL
02:00 Dallas Stars - New York Islanders NHL
03:30 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
04:00 Seattle Kraken - Boston Bruins NHL
17:30 Ilves - Ässät Liiga
19:00 Oskarshamn - Leksand SHL
19:00 Modo - Växjö SHL
19:00 Rögle - HV 71 SHL
19:00 Linköping - Färjestad SHL
19:00 Frölunda - Malmö SHL
19:00 Luleå - Skellefteå SHL
19:00 Timrå - Örebro SHL
onsdag 28 februari
01:00 Toronto Maple Leafs - Vegas Golden Knights NHL
01:00 Montreal Canadiens - Arizona Coyotes NHL