Sök
SHL

Språkgeniet som tog SM-guld med Brynäs – Old School Hockey Bedrich Scerban

Efter en tung säsong i Finland valde den högerskjutande backen att pröva hockeylyckan i Sverige. Det visade sig vara ett perfekt val av tjecken. I Brynäs IF stannade han i fyra säsonger – och fick under sin första säsong lyfta SM-guldet. I veckans Old School Hockey får ni stifta bekantskap med Bedrich Scerban.

Det är få utländska spelare som lärt sig det svenska språket så pass snabbt som den tjeckiske storbacken Bedrich Scerban gjorde då han anlände till Brynäs 1992.
– Jag bestämde mig för att lämna alla tjeckiska böcker och tidningar hemma i Jihlava när jag och familjen åkte till Gävle, berättar Scerban på svenska när Old School Hockey tar en pratstund med honom hemma i Tjeckien.
Scerban fortsätter:
– För mig var det självklart att lära mig det svenska språket så snabbt som möjligt för att komma in i allting kring hockeyn, snacket i omklädningsrummet och om man ville prata med folket på stan i Gävle.
– Under mina år i Brynäs trivdes jag fantastiskt bra. Det var väldigt bra grabbar i laget, storleken på staden var perfekt för mig och nivån på hockeyn passade mig väldigt bra.

Foto: Arkiv

Hur stor var hockeyn hemma i Jihlava då du växte upp?
– Dukla Jihlava var Tjeckoslovakiens mest berömda lag. Genom åren har man haft fantastiskt bra spelare i klubben. I staden var hockeyn sporten nummer ett, liksom i hela landet, tillsammans med fotboll.

Spelade du även fotboll som barn?
– Ja, lite grann men jag valde ganska tidigt att satsa på hockeyn.

Jihlava är placerat ungefär i mitten av Tjeckien, men att säga att just det distriktet skulle vara mer hockeytokigt än något annat vore fel eftersom hela landet andas hockey.
– Ja, verkligen, skrattar Scerban.
– Det är så många storspelare som kommer från Jihlava så det är svårt att plocka ut en spelare som idol eller förebild då jag var barn. Okej, om jag ska välja en så får det bli Jan Suchy.

Den elegante backen?
– Ja, men Suchy var som en extraforward tack vare sitt offensiva spel. En väldigt skicklig spelare som många hemma i Tjeckien hade som idol då jag växte upp.

När man läser laguppställningen från Dukla Jihlava under Bedrich Scerbans debutår kan man inte bli annat än imponerad. Jaromir Sindel, Pavel Rosol, Oldrich Valek, Petr Klima, Vladimir Kames, Miloslav Horava, Jiri Sejba, Petr Vlk, Jiri Dudacek, Michal Pivonka, Frantisek Müsil och Jaroslav Benak.
– Det var jättesvårt att ta en plats i laget och första säsongen var jag mest reserv. Generationen spelare födda 1964, som jag är, var väldigt bra och det var många som kom upp i Duklas A-lag ungefär samtidigt. Vladimir Kolek, Rosol, Vlk, Libor Dolana, Müsil och några till.
– Jag spelade andra året i backpar med Frantisek Müsil som också var född 1964. Alla sa att det inte skulle fungera att ha två så pass unga spelare i samma backpar. Vi hade inte den erfarenheten som krävdes för att spela tillsammans i extraligan. Vi var trots allt bara 20 år.
– Vi spelade tillsammans under två säsonger innan Müsil åkte till Minnesota North Stars. Vi fick mycket beröm trots att man inte trodde att det skulle fungera.

Foto: Arkiv

Totalt gjorde Bedrich Scerban tre OS och åtta VM-turneringar. Första OS som Jan Starsi tog med honom i var redan 1988 i Calgary.
– Starsi var nationaltränare (förbundskapten) och hade redan tagit med mig till VM i Wien 1987, alltså under min tredje säsong i extraligan. Redan året innan, då även Starsi var ny som nationaltränare, tog han med mig i landslaget vilket var modigt av honom.
– Till turneringarna på den här tiden tog bara lagen med sig sju backar och tolv forwards. Dessutom hade man en reservback som fick följa turneringen från läktaren. Det var med andra ord ganska hårt om platserna i landslaget.

Vilken var din roligaste eller bästa turnering i landslaget?
– För egen del var det nog VM 1989 i Globen. Hela den turneringen fungerade bra för mig och jag gjorde dessutom en del poäng. Då spelade jag fortfarande i Jihlava.
– Om jag ska säga vilken som varit den bästa för laget är det svårare att svara. Jag skulle nog även där säga VM 1989. Vi gjorde en väldigt bra turnering hela laget och vann ett brons.

Hur upplevde ni spelare delningen av Tjeckoslovakien till ett Tjeckien och ett Slovakien 1992?
– För oss spelare var det aldrig några problem och jag upplevde det som både lugnt och ganska naturligt. Hur folket här hemma upplevde uppdelningen har jag lite svårt att svara på eftersom jag hade flyttat till Finland året innan.
– Av det jag har fått höra efteråt så gick allt lugnt till och relationen mellan oss spelare i Tjeckien och i Slovakien har heller aldrig varit några problem. Vi har ju varit vänner i många år så delningen förändrade ingenting i vår relation.

Foto: Arkiv

Säsongen 1990/91 vann Bedrich Scerban Tjeckoslovakiens Extraliga och utsågs dessutom till nationens bästa spelare.
– Jag vann mästerskapet tre gånger och var ytterligare i två finaler. Just säsongen 1991 var min kanske bästa och roligaste titel att vinna. Jag var lagkapten och fick dessutom Gyllene klubban som ett bevis på att jag var ligans bästa spelare.

Står priset i bokhyllan hemma i Jihlava?
– Ja, absolut. Det är lite roligt eftersom jag var den sista som fick ett originalpris. Året efter fick vinnaren ta emot priset, men efter prisutdelningen lämna tillbaka det och i stället få en kopia att ta hem.

Hur trivdes du med flytten från Tjeckoslovakien till Finland och Tappara?
– Det var min första flytt utomlands och dom första fyra månaderna var jobbiga. Det tar tid att komma in i allt nytt och så här i efterhand kan jag inte säga annat än att mitt år i Tappara inte tillhör någon av mina bättre säsonger.

Lärde du dig det finska språket lika snabbt som det svenska?
– Nej, jag kunde några ord bara. Svenska lärde jag mig på tre månader, som jag sa tidigare, så var det för att jag inte läste något på tjeckiska under mina år i Sverige. Likaså var det när jag flyttade till Tyskland och spelade. Då lärde jag mig språket på samma sätt. Finska språket var lite svårare.

Foto: Arkiv

När tog Brynäs kontakt med dig första gången?
– Vid VM i Prag 1992. Tommy Sandlin stoppade mig i en korridor och frågade om jag var intresserad av att komma till Brynäs och spela nästa säsong.
– Jag hade redan innan jag skrev på för Tappara tittat mycket på svensk hockey och hoppats på att jag skulle få chansen att spela där. När Tommy frågade mig tackade jag därför ja på en gång.

Kände du Tommy Sandlin sedan tidigare?
– Ja, jag hade träffat Tommy redan 1987 vid VM i Wien så vi kände varandra lite grann.

Liknar den svenska hockeyn mer den tjeckiska än vad den finska gjorde?
– Då gjorde den det i alla fall. Svenska lag var mer taktiska än dom finska och speciellt då lag som Tommy Sandlin tränade. Han var en väldigt duktig taktiker och kallades ju för hockeyprofessorn.
– Att finsk hockey senare ville utveckla den taktiska biten var säkert anledningen till att man valde en svensk förbundskapten (Curt Lindström) under några år.

Första säsongen i Brynäströjan blev smått fantastisk för Bedrich Scerban. Debut hemma i Gavlerinken mot Djurgården. Vinst med 5-1 och en assistpoäng fram till Anders ”Masken” Carlssons 3-1-mål. Första elitseriemålet kom i femte omgången uppe i Delfinen mot Luleå. Scerban gjorde 2-3 målet i en match som Brynäs vann med 5-4. Ett Luleå som Brynäs i månadsskiftet mars och april besegrade i SM-finalen med 3-2 i matcher.
– Luleå spelade en mer fysisk hockey och vi en mer fartfylld och teknisk hockey som gav utdelning i längden. Luleå hade 2-0 i matcher, men sedan vände vi och vann med 3-2.
Tommy Sandlin jobbade mycket med de mentala bitarna som coach. Vi fick skriva lappar med några ord på om våra känslor inför matcher och även finalen. Uppe i Luleå inför fjärde matchen höll han ett tal om att vi måste offra oss som samurajer om vi ville vinna guldet. Talet var väldigt bra och betydde mycket för vår vändning.

Foto: Arkiv

Tom Bissett har sagt att han inte riktigt då förstod allt som sades utan fått det återberättat för sig efteråt. Förstod du innebörden i hans berättelse?
– Jag lärde mig svenska på tre månader och när finalerna spelades hade jag bott i Sverige under åtta månader och talade flytande svenska, så det var inga problem att förstå.

Hur minns du Andreas Dackells uppvisning i femte matchens sista period där han svarade för två mål och en assist?
– Dackell hade en väldigt bra säsong och hans insats i finalerna visade bara på hur duktig spelare han var redan då. Minns jag rätt så gjorde Dackell dessutom ett av målen liggandes i luften där han slog in pucken på tennis, skrattar Scerban.

Om vi kliver fram till säsongen 1995/96, varför hamnade Brynäs först i allsvenskan och sedan i kvalserien det året?
– Svårt att säga. Vi hade nästan samma lag som året innan och då var vi i final mot HV71. Vi kanske fick en tuff början och sedan satte det sig mentalt på oss. Det blev i alla fall en väldigt svår tid och vi lyckades inte resa oss upp under elitserien, men i kvalserien visade vi att Brynäs hade ett bra lag och vi tog oss upp till elitserien igen.

I sista omgången av kvalserien vann Brynäs över Björklöven med 7-2 samtidigt som Troja tappade poäng mot Rögle – vilket innebar att Brynäs kunde fortsätta titulera sig som elitserielag.
– Det var mentalt en mycket svår tid för alla i laget. Varje match var jätteviktig och så fort vi förlorade en match var det katastrof.

Scerban tystnar lite innan han fortsätter:
– Det hade betytt så mycket om vi hade förlorat i kvalserien och åkt ur elitserien. Vi tog oss samman och avslutade kvalserien riktigt bra vilket var otroligt skönt. Jag minns bara hela säsongen som väldigt tuff, allt annat har jag försökt glömma bort.

Varför valde du att lämna Brynäs efter säsongen?
– Jag fick ett avtalsförslag av Brynäs, men jag kände att det var dags att prova på något nytt. Jag spelade en säsong hemma i Tjeckien (Vsetin) innan jag flyttade till Tyskland och spelade under sju säsonger. Då spelade jag både i förstaligan och i andraligan (Moskitos Essen, Freiburg).
– Efter det flyttade jag hem till Tjeckien och spelade i tjeckiska 1 liga, alltså andraligan.

Du spelade fram till att du var 44 år, varför slutade du så tidigt?
– (Skratt) Jag blev sjuk. Fick ett virus som heter Mononukleos på svenska. Det innebar att jag inte fick anstränga mig fysiskt på tre till sex månader. Jag var, precis som du säger, 44 år så det kanske var lika bra att sluta spela.

Foto: Arkiv

Började du direkt som general manager för Dukla Jihlava?
– Hade jag inte blivit sjuk då hade jag antagligen fortfarande spelat. Sjukdomen innebar inte att jag var tvungen att ligga hemma utan bara att jag inte fick anstränga mig alltför mycket fysiskt.
– Först fick jag frågan om jag ville vara assisterande coach i Dukla innan jag fick frågan om jag ville jobba med att få ordning på klubben och jobba med att ta upp laget i Extraligan igen.

Hur mycket följer du Brynäs numera?
– Jag har alltid följt svensk hockey och framförallt Brynäs. Brynäs har ju haft en väldigt bra säsong trots att man har haft ett av de yngsta lagen, vilket är väldigt kul.
– För några år sedan var ”Masken” Carlsson, Pär Djoos, Ove Molin och Willy Lindström här nere och spelade en uppvisningsmatch vilket var väldigt roligt. Jag saknar alla mina vänner i Brynäs och Gävle. Lova att hälsa till alla kompisar att jag hoppas att det är bra med dom och att vi ses snart.

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten