Roger Melin
SHL

Tillbaka – för att upprepa bedriften från 1999

ANNONS

18 år har gått sedan Roger Melin fick sitt genombrott som tränare med ett SM-guld. Nu är han tillbaka i Brynäs – för att avsluta karriären på samma sätt.
– Det vore grymt kul och det är en av anledningarna till att jag verkligen ville ha det här jobbet, säger han till hockeysverige.se.

GÄVLE (HOCKEYSVERIGE.SE)

Säsongen 1998/99 plockade Brynäs in Roger Melin som tränare. Då kom han från Arlanda i Division 1, men han hade redan då tolv år som tränare på sitt C.V. Redan första säsongen i Brynäs slutade med SM-guld. Sedan dess har han tränat Rögle, Linköping, Färjestad, Frölunda och AIK. Totalt har han varit elittränare i inte mindre än 31 säsonger (!!!).

Senaste två säsongerna har Melin tränat AIK i Hockeyallsvenskan, men från och med höst är han tillbaka i SHL och Brynäs. Frågan är om han även denna säsong kommer att leda förra säsongens finallag, Brynäs, till SM-guld.
– Första säsongen i AIK, den här andra vändan, tycker jag gick ganska planenligt. Vi kom in i säsongen hyfsat, växte och avslutade hyggligt, men vi var inte riktigt, riktigt där hela vägen ut mot Karlskrona, berättar Roger Melin när hockeysverige.se träffar honom över en lunch i Gavlerinken.
– Vi hade lite stolpe ut med resultaten också. Exempelvis i första matchen som gick till sex eller sju perioder. Vi hade faktiskt både straff och friläge under den tiden. Där borde vi kanske ha avgjort. Sedan gjorde vi en jättebra match hemma och den tredje borta var heller inte så tokig. Det var egentligen fjärde matchen hemma som jag är mycket besviken över. Som helhet var det ändå en bra säsong.
– Förra säsongen trodde vi nog allihopa att vi skulle kunna börja där vi avslutade säsongen innan. Jag tror att det var många som kände av lite favorittryck samtidigt som många inte såg hur jobbigt det skulle bli att komma dit där vi avslutade. Man hoppade över några steg och ville ta genvägar vilket inte gick. Första halvan av förra säsongen var nästan katastrof.

Men Roger Melin fick ändå ordning på styrkorna i AIK och laget tog sig till Playoff inför direkt-kval till SHL. Där blev AIK utslagna av Karlskoga.
– Vi lyckades ändå vända vid nyår, fick ny energi och vi vann väldigt mycket på slutet. På något vis kändes det ändå försent. Vi hade under säsongen inte skapat den trygghet som behövdes för att klara av alla steg på slutet.
– Det blev mer en desperationsgrej, att vi gick på känsla och hade lite flyt, så förra säsongen är jag besviken på.

Du kom från Linköping med bra ekonomi och hela den biten. I AIK regnade inte direkt miljonerna över er, hur var kontrasten att jobba under dom förutsättningarna?
– På golvet, där vi jobbar, märker man inte så stor skillnad ändå. Det är först när vi sammanfattar säsongen i ett årsbokslut som man förstår att det var tufft och tungt. Självklart fick jag lite uppdateringar under säsongen om läget, men det är ingenting som jag bryr mig om när vi jobbar dagligen med att försöka utvecklas som lag och hitta rätt.
– Sedan märker man det ändå lite på allting runtomkring. Linköping är en industri jämfört med AIK som man kan i det sammanhanget sägas vara en liten småföretagare. AIK hade fyra anställda nere på kansliet men det jobbade betydligt fler på Linköpings kansli. Det var en otrolig skillnad.

Efter sina två senaste säsonger i AIK väljer nu alltså Roger Melin att lämna klubben och återvända till Brynäs.
– Anledningen till det är att det dels gick dåligt samtidigt som jag kände att energin började tryta. Framförallt efter det att vi förlorade mot Oskarshamn och Västervik med stora siffror. Då kände jag att näe…
– Jag kände att jag på något sätt måste ta mitt ansvar och i samband med det sa jag upp mig inför kommande säsong. Jag sa att ville dom ha mig kvar så skulle jag stå kvar här och kämpa för att det ska gå bra, men jag vill inte hålla på nästa säsong. Sedan hände det saker. Det började gå bra och jag kände att jag hade förtroende från spelarna. Då kom det en vändning känslomässigt också. Vi sa då att vi skulle fundera på hur vi skulle göra och att vi kanske skulle köra ändå.
– Efter det kom Brynäs in i bilden och det blev väldigt hett med det här. Vi hade trots allt flyttat till Gävle och etablerat oss här.
– Man kan säga att det inte hade gått bra och jag inte ville vara kvar så killarna i AIK skulle få ny energi. När jag sedan bestämt mig för att fortsätta kom Brynäs in och det kände jag var väldigt attraktivt och svårt att tacka nej till.

Brynäs vann SM-guld 2012 och var i final så pass sent som förra säsongen. Det gör att Roger Melins ledaskap och Brynäs prestation kommer sättas under en ganska stor press hos den krävande Gävle-publiken.
– Så är det. Klart att det blir lite större tryck på Brynäs, att vi blir tippade lite högre upp i tabellen och så vidare. Samtidigt ser jag det som att alla säsonger är unika. Om vi tittar historiskt så har Brynäs varit i final fem gånger under 25-års tid, vilket visar att det inte är så lätt att gå till final eller vinna år efter år.
– Med tanke på det känner jag mig ganska trygg i att dom flesta har förståelse för att, visst Brynäs hade en jättebra säsong, men också att det är en ny säsong där säkerligen minst tolv lag i den här serien tror sig kunna gå till final och verkligen satsar på att klara det.

Är det här med pressen något ni kommer prata om inom gruppen?
– Vi kommer att prata om det. Jag hoppas att jag lärde mig någonting av det som hände i AIK. Det var ungefär samma läge där, att vi vara nära men nådde inte hela vägen fram.

Vilka lärdomar tar du med dig därifrån?
– Som jag sa så trodde man att vi kunde börja direkt på den nivå som vi avslutade säsongen innan istället för att börja om från början. Man ska inte tro att man bara kan hoppa på nästa steg. Du måste börja en ny match.
– Har du förlorat med 6-5 efter overtime ena matchen så kan du inte tro att du bara kan hoppa på nästa match och utgå från prestationen i matchen dessförinnan. Det går inte at leva på gamla meriter.
– Jag har ingen aning om hur dom som var bra förra säsongen kommer vara den här säsongen. Det är nya förutsättningar och nytt lag. Även om många är kvar i laget så blir det nya förutsättningar med nya positioner och så vidare.

Så här såg det ut inför säsongen 98/99.

Vad var nyckeln till guldet då ni vann 1999 och som kan du ta med dig något av det in i den här säsongen?
– Inte direkt bara för att jag är tillbaka i Brynäs, men när man vinner ett mästerskap, nu har jag bara vunnit en gång, men jag har gått upp med lag och så vidare och det är ungefär samma sak som händer, handlar det om att att man får den här enorma samhörigheten i laget, man kastar bort alla individuella statustankar och man jobbar för varandra fullt ut.
– Direkt när du kommer in i omklädningsrummet känner hur sprakar om det, man kan ta på det, att här är det något extra. Jag är helt övertygad om att den känslan infinner sig hos alla lag som vinner någonting. Den känslan är obeskrivligt sätt.

Är det att bara skapa den, måste inte killarna själva gemensamt bygga upp den här känslan?
– Absolut. Det är någonting som byggs upp under säsongen. Det är så lite som behövs för att störa, en minsta liten grej som händer kan ”brejka” den här känslan och bryta den här elektriciteten som finns. Det räcker att man uttalar sig fel i media, gör något dumt eller något som gör att du inte går åt samma håll som laget gör.

Sedan du kom tillbaka till Brynäs, är det många som dunkat dig i ryggen och sagt att nu blir det SM-guld igen?
– Så är det, men mera på skämt. Jag tror att dom flesta säger det med glimten i ögat.

Vore det inte kul att få möta folket i Gävle på torget igen som du fick uppleva 1999?
– Det vore grymt kul och det är en av anledningarna till att jag verkligen ville ha det här jobbet. Jag har inte många år kvar som tränare och att få vinna SM-guld en gång till vore helt otroligt. Mitt enda mål med det jag håller på med just nu är att försöka skapa någonting med dom andra ledarna och spelarna som gör att vi skulle kunna gå hela vägen en gång till, avslutar Roger Melin.

Tilläggas bör att när vi lämnar restaurangen i Gavlerinken, där William Löfqvist rumsterat under många år, så är det flera som ropar till Roger och hälsar honom välkommen tillbaka till Brynäs.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
fredag 17 maj
16:20 Tyskland - Kazakstan VM
16:20 Storbritannien - Danmark VM
20:20 Polen - USA VM
20:20 Tjeckien - Österrike VM
lördag 18 maj
12:20 Lettland - Sverige VM
12:20 Danmark - Schweiz VM
16:20 Tyskland - Polen VM
16:20 Kanada - Finland VM
20:20 Frankrike - Slovakien VM
20:20 Tjeckien - Storbritannien VM
söndag 19 maj
02:00 Edmonton Oilers - Vancouver Canucks NHL
16:20 USA - Kazakstan VM
16:20 Norge - Österrike VM
20:20 Slovakien - Lettland VM
20:20 Schweiz - Kanada VM
måndag 20 maj
16:20 Sverige - Frankrike VM
16:20 Storbritannien - Norge VM
20:20 Kazakstan - Polen VM
20:20 Finland - Danmark VM
tisdag 21 maj
12:20 Frankrike - Tyskland VM
12:20 Österrike - Storbritannien VM
16:20 Kanada - Tjeckien VM
16:20 Lettland - USA VM
20:20 Sverige - Slovakien VM
20:20 Finland - Schweiz VM
torsdag 23 maj
02:00 New York Rangers - Florida Panthers NHL
lördag 25 maj
02:00 New York Rangers - Florida Panthers NHL