Brian Campbell
San José

Efter drygt 1000 NHL-matcher – nu lägger backikonen av

ANNONS

En av sin generations stora backar tackar för sig. Brian Campbell har bestämt sig för att sluta spela hockey – och i stället jobba vid sidan om hockeyn för Chicago.
– Blackhawks har gett mig den här utmaningen och jag är tacksam för chansen, säger Stanley Cup-mästaren.

Brian Campbell debuterade i NHL redan säsongen 1999/2000. Nu lägger han av, efter 17 säsonger, 1082 matcher, 504 poäng och en Stanley Cup-titel. Chicago Blackhawks bekräftar på sin hemsida att 38-åringen beslutat sig för att hänga upp skridskorna någon annanstans än i omklädningsrummet framöver.

Brian Campbell inledde NHL-karriären i Buffalo och det var också där han fick sitt genombrott. Säsongen 05/06 klev han in som en av ligans bättre offensiva backar, då han noterade sin första av fem 40-poängssäsonger. Som allra vassast var han säsongen 07/08, då han stod för 62 poäng och slutade trea i backarnas poängliga. Trots genombrottet i Buffalo lär han dock bli mest ihågkommen för sin tid i Chicago. Han spelade visserligen bara fyra säsonger där, men det var där han 2010 vann sin enda Stanley Cup-titel i karriären. Under lagets två övriga titlar de senaste åren återfanns Campbell i Florida.

Vann Lady Byng Trophy

Backen återvände till Chicago inför förra säsongen men fick inte spelet att stämma som tidigare. Det blev bara 17 poäng och hans sämsta poängnotering på 13 säsonger. Nu lägger han av, för att i stället börja jobba på marknadssidan i just Chicago.
– Jag är exalterad över förändringen i både mitt jobb och i livet. Jag är tacksam för de otaliga lagkamraterna, coacherna, lagledningen och fans jag mött under åren i Chicago, Buffalo, Florida och San José.
– Blackhawks har gett mig den här utmaningen och jag är tacksam för chansen.

Gentlemannen Campbell blev 2012 den första backen sedan 50-talet att få Lady Byng Trophy, som går just till den största gentlemannen i NHL.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
torsdag 23 maj
16:20 Kanada - Slovakien VM
16:20 Schweiz - Tyskland VM
20:20 USA - Tjeckien VM
20:20 Sverige - Finland VM
fredag 24 maj
02:30 Dallas Stars - Edmonton Oilers NHL
lördag 25 maj
02:00 New York Rangers - Florida Panthers NHL
14:20 Sverige - Tjeckien VM
18:20 Kanada - Schweiz VM
söndag 26 maj
02:00 Dallas Stars - Edmonton Oilers NHL
21:00 Florida Panthers - New York Rangers NHL
tisdag 28 maj
02:30 Edmonton Oilers - Dallas Stars NHL
onsdag 29 maj
02:00 Florida Panthers - New York Rangers NHL
torsdag 30 maj
02:30 Edmonton Oilers - Dallas Stars NHL