Sök
Filip Johansson.
Nyheter

Här är nästa Filip som leksingarna ställer sitt hopp till

Han spelade TV-pucken med de som är ett år äldre, redan debuterat i landslagssammanhang och hunnit med att träna med Leksands a-lag. Nu vill Filip Johansson ta nästa kliv i sin utveckling.
– Målet är att få en bra roll i J20 och försöka ta lite mer ansvar än förra säsongen. Kanske också att få chansen i A-laget, säger Johansson till hockeysverige.se.

LEKSAND (HOCKEYSVERIGE.SE)
Nu kommer nästa talang med förnamnet Filip fram via Leksands juniorled. Som bekant har klubben sedan tidigare fostrat Stanley Cup-finalisten Filip Forsberg, men nu är det förhoppningsvis dags för backen och tillika juniorlandslagsspelaren Filip Johansson, 17, att ta nästa kliv i sin utveckling.

Men Filip Johansson är inte mas från början. Han kommer från Fagersta i Västmanland, en bruksort som har fostrat spelare så som Tomas Sandström och hans bröder Mikael och Krister, Ulf Samuelsson, Mats Lööv, Henrik Nordfeldt, Sven Crabo, Kjell Andersson och inte minst nuvarande Tingsryds-tränaren Magnus Sundqvist.
— Det var på pappas sida som man har spelat hockey. Både pappa (Benny) och farfar (Kjell som spelade i högsta serien med Surahammar 1969/70 och Fagersta säsongen därpå) har spelat i Fagersta. Kompisarna gick också på hockeyskolan där. Sedan har mamma och morfar spelat bandy. Det var is-sporter som gällde och även jag har testat på bandy någon gång, men det blev hockey rätt fort, berättar Filip Johansson när hockeysverige.se träffar honom i blåsten utanför Tegera Arena samtidigt som just Filip Forsberg går förbi och hälsar som hastigast.
— Skridskor har jag åkt sedan jag var tre år. Sedan blev det hockeyskolan under fem år. Efter det tyckte jag att hockeyn var så kul att jag helt enkelt fortsatte.

HÖLL PÅ FRÖLUNDA UNDER UPPVÄXTEN

Däremot tycker han att hockeyintresset i Fagersta svalnat en del senaste åren.
— Tyvärr är inte hockeyintresset jättebra där nu. Min brorsas lag, han är 03:a, är det äldsta laget under A-laget. Det finns inga juniorlag eller någonting.
— Det ser likadant ut med bandyn och dom flesta sporterna i Fagersta. Det är ändå rätt många som fortfarande spelar innebandy där, men tyvärr är det inte många ungdomar som spelar hockey eller bandy.

Du är här i Leksand nu, men det är närmare till Västerås från Fagersta, vilket av lagen höll du på under uppväxten?
— När jag var lite var det faktiskt Frölunda. Det var för att min farbror bodde där nere. Däremot har mamma och speciellt morfar alltid varit leksingar. Jag var upp hit och såg på några matcher och har även gått på hockeyskola här, så jag har aldrig haft något emot Leksand.

Har det varit aktuellt för dig att flytta till Västerås?
— Nej, är man från Fagersta blir det inte Västerås. Det är vår fiende, säger den storväxta (187 cm) backen med ett leende och fortsätter:
— Västerås har aldrig funnit i mina tankar. Anledningen till att jag valde Leksand? Jag gick först till Avesta. Det här var säsongen innan 99:ornas TV-puck. I och med att jag spelade med Avesta tillhörde jag Dalarna vid TV-pucksuttagningarna.
— Jag var med i uttagningarna och hade inte alls väntat mig att komma med där, men det gjorde jag. Patrik Andersson, som är tränare här för J18, var även tränare för TV-pucklaget. Han tyckte att jag skulle komma upp hit och kolla hur det såg ut här. Sedan har det bara rullat på och efter den säsongen flyttade jag upp hit.


Foto: Bildbyrån/Robbin Norgren

SPELADE TV-PUCKEN ETT ÅR TIDIGARE

Filip Johansson, som är född 2000, gjorde redan under sin första säsong i TV-pucken, med spelarna födda 1999, mycket bra ifrån sig. Sedan dess har hans utvecklingskurva pekat rakt uppåt.
— Jag har blivit mer mogen i mitt spel och tar smartare beslut. Då tog jag mer risker och i dag är jag inte lika offensiv och bättre defensivt. Sedan bygger man på sig muskler och hela den biten.
När du säger mogna i spelet, vad innebär det i ditt spel?
— Det gäller att avväga situationer, om det är värt att följa med upp i anfallet eller inte. Förut gick jag på allt och såg en chans i allting, men det kanske inte alltid är så smart att göra det.

Har du fått ändra några detaljer i spelet sedan du klivit upp i Leksands J18-lag?
— Innan jag kom upp hit var det mycket att jag ville transportera pucken, att ta pucken och försöka åka igenom. Ju högre upp man kommer i serierna så går det inte att spela så. Det är snabba förstapass som gäller.
— Det här tycker jag också är den största skillnaden. Nu blir det automatiskt att jag spelar pucken. När jag spelade i Avesta vill jag ta pucken och åka själv och kanske slå ett pass i slutet, men det var sällan ett snabbt förstapass.

MÄKTIGT ATT DRA PÅ SIG LANDSLAGSTRÖJAN

Redan under sin första säsong i Leksand får Filip Johansson chansen till spel i U16-landslaget.
— Det hade jag heller inte förväntat mig, men det var väldigt kul. Jag var på regionscamperna och det kändes bra där. Sedan blev jag uttagen till elitcampen, vilket jag tyckte var skitkul. Det gick bra där också och sedan fick jag chansen i landslaget.

Hur var det att dra på sig landslagströjan?
— Det var riktigt mäktigt och jag känner samma stolthet varje gång jag får sätta på mig den. Jag var lite nervös i första matchen, vi mötte Finland tre matcher i Norrtälje, men nu har nervositeten släppt då jag spelar.

Kan du spela samma spel som du spelar med Leksands J18 när du är med i landslaget?
— Det är inte jättestor skillnad. I landslaget får man lite mer en roll, hur man ska spela och så vidare. I grunden ska jag göra mitt jobb och göra det jag är bra på.
— Största upplevelsen i landslaget måste jag säga var i World Under-17 Challenge i Kanada. Det var riktigt häftigt under finalen där. Den matchen var mäktig att få vara med om även om det kanske inte var den matchen som jag spelade som bäst. Det var en härlig känsla när slutsignalen gick och vi hade vunnit.
— Det var dessutom jättemycket publik, vilket jag inte var jättevan med. Det var ett bra tryck på läktaren och jag blev utbuad några gånger då jag tryckte ner någon kanadensare. Jag kommer ihåg att jag skickade ut pucken ur zonen och tittade upp på klockan och såg att det bara var en sekund kvar… Det var riktigt häftigt.

Är det den största upplevelsen du varit med om som hockeyspelare?
— Ja, det får jag nog säga att det är.

Filip Johansson. Foto: Ronnie Rönnkvist

Nu är du uttagen till Ivan Hlinka Memorial 7-12 augusti, hur går dina tankar inför den turneringen?
— Det är russincamp om fyra veckor och sedan åker vi direkt ner till Ivan Hlinka. Det är dom bästa nationerna som är med så det ska bli jättekul. Vi ska göra det bästa för att komma långt och det skulle vara coolt att vinna även där. Den här säsongens mål är annars U18-VM.

Och vilka mål har du i Leksand kommande säsong?
— Här är målet att få en bra roll i J20 och försöka ta lite mer ansvar än förra säsongen. Kanske också att få chansen i A-laget, men det är ingen brådska egentligen. Att få mycket speltid är ändå det som är huvudsaken.

Fick du chansen att träna med A-laget redan förra säsongen?
— Ja, jag fick träna några gånger kring jul förra säsongen då dom hade lite skador. Nu under sommaren har jag inte varit med någonting under fysen.
— Det var verkligen skillnad jämfört med juniorhockeyn. Spelarna där är både större och starkare så jag fick väl någon knuff. Det är lite tuffare och ett helt annat spel, men det är bra att få känna på hur det är.

Det har just varit en NHL-draft för spelarna födda 1999. Nästa sommar är det spelare födda 2000 som ska draftas, hur går dina tankar inför det?
— Man vet aldrig hur lagen där tänker. Det är en dröm att draftas och att få chansen att spela i NHL, men det skulle till att börja med vara hur mäktigt som helst att draftas. Först ska jag göra en bra säsong. Sedan får vi se hur långt det räcker helt enkelt.

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten