Nyheter

Forsberg sliten efter maratonsäsongen: ”Har knappt rört mig”

ANNONS

Säsongen inleddes med World Cup-spel i september och avslutades med en Stanley Cup-final i juni. Filip Forsberg upplevde en lång säsong – och har hittills mest lagt sin semester på att återhämta sig.
–  Nu när jag kommit hem känns det att den här säsongen slitit på mig, säger Nashvilles storstjärna till hockeysverige.se.

LEKSAND (HOCKEYSVERIGE.SE)

Filip Forsberg har haft en lång och väldigt framgångsrik säsong med World Cup-spel och Stanley Cup-final. Trots det fick han aldrig till pricken över i:et. Utslagna i World Cup-semifinalen av Europalaget och i Stanley Cup-finalen av Pittsburgh. Trots det känner 22-åringen från Leksand att säsongen har varit helt okej.
– Hur det än är så var det en bra säsong. Självklart svider det fortfarande med finalförlusten, men vi tog oss dit och vi växte verkligen som lag under säsong, säger Filip Forsberg till hockeysverige.se när vi ses för en intervju i Tegera Arena.

Säsongen 2016/17 svarade Forsberg för 31 mål och totalt 58 poäng på 82 matcher i grundserien. Det är sex poäng mindre än säsongen dessförinnan. Däremot hade han ett slutspel av högsta klass där han svarade för nio mål och totalt 16 poäng på 22 matcher, vilket är en stor skillnad mot säsongen 2015/16 då han på 14 matcher gjorde två mål och kom upp i totalt fyra poäng.
– Det är svårt att säga varför det blev så, men det är många faktorer som spelar in. Den här säsongen var jag lite mer trögstartad, men februari var en bra månad som nästintill räddade upp säsongen för mig, säger Filip Forsberg med ett lätt skratt innan han fortsätter:
– I slutspelet, det var där jag kände förra säsongen att jag inte bidrog. Nu kändes det som att jag verkligen var med och var en av lagets ledande spelare. Det är ändå i slutspelet jag vill vara som bäst.

Kändes det stor skillnad spelmässigt för dig under inledningen av säsongen jämfört med slutet?
– I februari gick allting in och i oktober gick ingenting in, men jag försöker göra samma saker hela tiden och det är svårt att sätta ord på varför det blir så där.

Du spelade World Cup innan säsongen, hur tror du att det här påverkade din säsong?
– Klart att det var en väldigt rolig start att få spela dom matcherna. Sedan vart det ett litet gap på tre veckor där jag inte gjorde så mycket. Jag spelade knappt några träningsmatcher eftersom jag spelat så mycket innan jag kom över.
– När väl säsongen kom igång, det vart som jag sa ett lite långt gap, men samtidigt hade jag kunnat säga till att jag ville spela mer träningsmatcher.

Många rynkade lite på näsan då Tre Kronor blev utslagna av Europalaget i World Cup, men att det var just det laget som slog ut Sverige lägger inte Filip Forsberg någon större vikt vid. Tvärtom så hyllar han Europalaget för deras insats i turneringen.
– Kollar man på deras trupp så hade dom Roman Josi som är en dom bästa backar i världen och Anze Kopitar som har vunnit, jag vet inte hur många Stanley Cup. Dom två ledde det där laget.
– När vi inte vinner blir jag såklart besviken. Men om vi åkte ut mot Europa eller Kanada spelade egentligen ingen roll för vårt lag. Det var just besvikelsen över att åka ur som var det enda som spelade någon roll.

Kunde ni ha gjort något annorlunda i semifinalen?
– Klart vi hade kunnat göra det. Så kan man alltid analysera matcherna fram och tillbaka. Dom spelade defensivt, kontrade och gjorde det väldigt bra. Dom ska ha cred och dessutom pressade Europalaget Kanada i båda finalmatcherna vilket visar att det var en väldigt tuff motståndare och ett smart lag.

Nu har du fått vara med om att spela en Stanley Cup-final, kan du beskriva känslan att få vara med om något sådan stort?
– Det är verkligen sjukt kul. Det är mycket media, det ska byggas upp förväntningar och så vidare. När det väl var match var det jäkligt roligt att spela. På framförallt på hemmaplan var det helt sjukt. Med den stämning som var i Nashville blev det en av dom största saker jag har upplevt.

Får man en speciell känsla när man går in till en final, eller blir det en vanlig hockeymatch trots allt?
– Första matchen kändes det lite speciellt med, som jag sa, den uppbyggnad man hade gjort inför finalserien. Efter första perioden där kändes det ändå ganska lugnt och då är det ändå bara hockey. Jag har spelat ganska många slutspelsmatcher så efter det kändes det som vilken slutspelsmatch som helst, men givetvis inte på samma sätt som i exempelvis omgång 44 av grundserien.

Filip med backstjärnan Ryan Ellis.

Stämningen kring finalserien i Nashville imponerade på den tidigare leksandsforwarden.
– Det var helt sjukt. Det började redan mot Chicago. Sedan växte det för varje
hemmamatch som gick. I finalen var det… Det går verkligen inte att beskriva, säger Filip Forsberg med ett leende.
– Hela stan var pyntad med olika grejer och vimplar på spelarna. Folk gick runt i matchtröjor och det vart en väldigt ”boost”. Det var nästan ingen i stan som brydde sig om något annat, vilket var kul. Dessutom var det CMA Country Festival ”down town” samtidigt. Det var en makalös tajming med finalerna och festivalen samtidigt, alla hotell och sådant var fullbokade.

Du ställer nästan alltid upp på intervjuer oavsett om det är live eller på telefon, när du måste ha en så enorm fokus under ett Stanley Cup-slutspel störs du då av den här mediala jakten på dig?
– Nej. Just då var det lugnt och jag pratade egentligen inte mer med media än det som var på hallen. Det var inte heller någon som hörde av sig hemifrån eller så.
– Just på hallen får man göra mycket grejer, men det har jag lärt mig att hantera också.

Varför vann Pittsburgh Stanley Cup och inte Nashville?
– Pittsburgh är bra och det kanske var spetsspelarna som var skillnaden. Över sex matcher är det spelmässigt jämt. Hade vi tagit en av bortamatcherna i början så hade det kanske kunnat förändrat hela serien. Men den är lätt att säga om, men nu är det som det är.
– Annars var varje match jämn. Det var match fem där det vart 6-0. Sedan blev det i match tre eller fyra ganska stora siffror till oss hemma. Två första matcherna står det lika inför tredje. I första matchen kommer vi tillbaka från 3-0 till 3-3. Sedan gör Pittsburgh direkt 4-3. Det svårt att sätta fingret på något speciellt som är skillnaden mellan lagen och det var en jämn finalserie.

Hur gick snacket före och efter matcherna med Patric Hörnqvist och Carl Hagelin?
– Det var ganska lugnt för mig, men lite hetare mellan för dom andra. Att det blev svensk mot svensk var nog mest tillfälligheter. Det är hett där ute och Hagelin och ”Arvid” (Viktor Arvidsson) slogs lite, men det är sådant som hör till.
– Efteråt gratulerade jag båda två och just då är det inte så mycket man kan säga eftersom man själv mest är förkrossad.

Nu är det en lång resa fram till nästa säsongs Stanley Cup-final, känns det just nu mest som att det är väldigt långt dit tidsmässigt?
Just nu är det mest tungt samtidigt som jag inte har börjat träna ännu. Nu handlar det mest om att återhämta sig och ladda upp. I början på nästa vecka blir det att snäppa upp träningen lite grann. Allteftersom kommer suget att komma tillbaka.
– Hur det än är så var det en jäkligt rolig säsong, men vi vann ingenting och gjorde inte något annat än slog rekord för Nashville i ett slutspel. Att vinna någonting är trots allt det vi spelar för och drömmer om.

Du slutade förra säsongen för ett par veckor sedan efter din längsta säsong någonsin, hur mår kroppen idag?
– Jag har knappt rört mig och knappt behövt duschat på två veckor känns det som (skratt). Nu när jag kommit hem känns det att den här säsongen slitit på mig. En vecka till med ledigt, men sedan får jag smyga igång träningen lite.

Vad betyder det att få komma hem till Leksand några månader efter en lång säsong där borta?
– Familjen och alla kompisar är här så det är riktigt skönt att få komma hem. Morsan, farsan och brorsan var där under slutspelet så dom har jag träffat en del, men att få träffa alla kompisar jag inte sett på länge och mormor är kul.
– Nu kan jag göra lite som jag vill och behöver inte prestera på topp hela tiden vilket kan vara skönt.

Du är uppväxt här i Leksand och alla känner igen dig, men numera är du också NHL-stjärna, får du gå ifred på Noret (Centrala Leksand)?
– En del av charmen med Leksand är att jag känner i stort sett alla. Det har varit ganska lugnt. Under midsommar kommer det fram lite folk som kommer utifrån och även en del under hockeyskolan, annars är det lugnt. Men det är inga problem för mig att åka in och handla eller något.

Hur kommer sommaren se ut för dig innan du åker över till Nashville igen?
– Jag börjar träna nästa vecka. Sedan ska jag och tjejen (Jennifer) åka på semester någonstans under en vecka. Jag kommer även träna med Leksand när dom går på is.

Är du mätt på hockey just nu eller börjar suget komma tillbaka?
– Nu börjar det komma tillbaka lite. Klart att jag inte har varit så jättesugen när man varit på isen varje dag under en så lång tid. Det är inte så att det spritter i mig på samma sätt som när jag varit borta från hockeyn en månad. Det har varit en lång säsong så det måste få ta tid att återhämta sig, men det ska bli jäkligt kul att få köra igång igen, avslutar Filip Forsberg samtidigt som ett 20-tal barn från Leksands Hockeyskola samlats för att få chansen till en pratstund och en och annan selfie med sin stora idol.

 

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
fredag 09 juni
02:00 Florida Panthers - Vegas Golden Knights NHL
söndag 11 juni
02:00 Florida Panthers - Vegas Golden Knights NHL