Johan Pennerborn är redo att axla ansvaret i Färjestad.
SHL

Tränaren kliver upp ett snäpp: ”Det blir en viss skillnad mot förra säsongen”

Han har varit assisterande tränare i SHL en säsong. Nu tar han klivet upp till huvudtränare i klassiska Färjestad där kraven från fans, ledning o media alltid är höga. Men det verkar inte oroa Johan Pennerborn.
— Färjestad är i en stor förändringsprocess. Det är vi som är här nu som ska leda oss igenom den, berättar han i en intervju med hockeysverige.se.

KARLSTAD (HOCKEYSVERIGE.SE)
Färjestad omorganiserar på ledarsidan inför kommande säsong. Namn som Håkan Loob och Thomas Rundqvist försvinner ut och istället kommer bland andra Peter Jakobsson in som ny sportchef. Tränarkonstellationen blir ny efter det att Leif Carlsson lämnat. Här kommer Gereon Dahlgren, som tränade Leksand förra säsongen, in. Anders Karlsson blir kvar som assisterande tränare liksom målvaktstränaren Maciej Szwoch. Däremot väljer klubben att flytta upp Johan Pennerborn till headcoach, något som förvånade en del då Karlstadsklubben ofta satsat på kända namn på den posten.

Håkan Loob. Foto: Ronnie Rönnkvist

Men vem är Johan Pennerborn och vad har han för vision i sitt ledarskap? Hockeysverige.se stämde träff med honom för en intervju på Löfbergs Arena invid Klarälven.
— I grund och botten har jag läst ledarskap och har haft olika uppdrag inom hockeyn. Bland annat var jag ledare i Sunne IK under många år, både på junior och A-lagsnivå. Sedan har jag haft Värmlands TV-puckare men även tränat Grums i A-lagssammanhang i Division 2. Vi kvalade till Division 1 fyra år i streck utan att lyckas, säger Pennerborn med ett litet leende och fortsätter:
— Jag har även haft ledaruppdrag i Leksand mot ledare och även i organisationen. Där sökte man en tjänst för att utveckla sporten på ungdomssidan. Det jobbade jag med under två och ett halvt år.
— Dessutom har jag haft många andra uppdrag som ledare då det gäller ungdomar och människor som har haft svåra situationer i livet.

Vad har det handlat om för uppdrag?
— Människor som kommit på kant i tillvaron och som behöver en support och vägledning. Då pratar vi om både ungdomar och vuxna.
— Jag har egentligen levt i hockeyomklädningsrum i hela mitt liv, men jag har även ett annat perspektiv från samhället. Både från det välmående och det icke välmående samhället. Det är intressant eftersom även Peter Jakobsson, som är ny, har en spelarbakgrund men också har jobbat i näringslivet under bra många år. Just det perspektivet tycker jag är intressant att ha med sig in i det här.

Sunne, Grums, Leksand… Varför finns du här i Färjestad nu?
— Jag fick ett samtal från Peter Johansson… Rest in peace Peter… Det var efter tre säsonger i Grums som han ringde, men jag sa att jag ville ge Grums en säsong till. I januari året därpå ringde han igen och sa ”vi behöver någon som kan utveckla fler individer”.
— Efter det har jag jobbat med U16 under två säsonger och som assisterande i A-laget under en säsong.

NYTTIG ERFARENHET

Förra säsongen var alltså Johan Pennerborns första på A-lagsnivå i Färjestad. Då fick han jobba som assisterande tränare till Leif Carlsson, en erfarenhet han hoppas få nytta av som nybliven headcoach.
— Leffe har erfarenheten av tränarskapet på framförallt hög nivå. Jag tycker att vi gjorde mycket bra saker förra säsongen. Just att titta på hans sätt att strukturera och hur han styckar upp säsongen i olika bitar är något jag tittat nära på.
— Det har varit en nyttig erfarenhet. Då menar jag inte bara att jobba med Leif utan även med resten av ledarteamet också.

Vad överraskade på dig mest då du klev in i SHL för första gången?
— Någonstans är det ändå hockey vi håller på med oavsett nivå. Vissa har frågat hur det känns när det är fullsatt och så vidare, men det kan jag inte se som en belastning. Det är mer en kittling att ha det privilegiet. Man får aldrig glömma bort när man är i den här branschen att det är en ynnest att få vara med om en fullsatt arena.
— Sedan är det mycket mer runtomkring än bara hockeyn som man måste vara förberedd på. Det kan jag tycka var lite av en nyhet.

Vad tänker du närmast på då?
— Allt massmedialt, alla arrangemang runtomkring, supportrar. Det är en stor apparat, så är det. Sedan är det en stor organisation med ett lag på 30 individer, ledare och spelare, som reser ihop.

Känner du att det här med hur du lämpligast förhåller dig till media kan kännas som en belastning, eller kan du känna att det även är en ganska kul grej?
— Jag har inga problem med det. Däremot tycker jag om att jobba så att säga på golvet, att göra ett bra jobb tillsammans med andra. Det är vad jag egentligen brinner för. Sedan är media ”a part of the job”.

KOMMER BEFINNA SIG I STRÅLKASTARLJUSET

Kommande säsong kommer Johan Pennerborn få allt ljus på säg oavsett om det går bra eller dåligt för Färjestad. Det här tror inte 45-åringen från Köping kommer bli något större problem för honom att hantera.
— Det blir en viss skillnad mot förra säsongen och det är jag fullt medveten om också. Det är också därför jag har sagt till mina kollegor att vi är där vi är. Färjestad är i en stor förändringsprocess. Det är vi som är här nu som ska leda oss igenom den och det viktigaste för oss är att vi kan göra ett gott jobb. Att vi kan se oss själva i spegel och säga att vi har gjort ett bra jobb.
— Så länge vi kan säga det så kan vi vara nöjda inombords. Givetvis vet jag att det är en resultatinriktad bransch och ”thats it”.

Har det blivit mer media och intervjuer för dig sedan du vart klar som headcoach jämfört då du var assisterande förra säsongen?
— Inte ännu. Riksmedia har inte hört av sig fullt ut ännu. Vi är nästan i Norge och kanske lite avsides, säger Pennerborn med ett leende och fortsätter:
— Jag vill kunna jobba i lugn och ro. Vissa saker i livet har präglat mig där jag kanske har varit en “sensation seeker” som sökt kickar i livet. Då har jag haft ledare i min omgivning som har fått mig stå kvar på jorden med bägge fötterna.

Kickar i livet, vad syftar du på då?
— Jag har alltid haft svårt att sitta still i skolan och så vidare. Sedan behöver vi inte gå in något djupare på det, men jag är glad att ha haft ishockeyn och många goda ledare som har haft hand om mig. Det har hjälpt mig på min väg i livet. Jag tror att jag kan dela med mig av den erfarenheten till dom som jag jobbar med.

Till kommande säsong blir alltså både Anders Karlsson och Maciej Szwoch, men sedan har du plockat hit en du känner väl från Sunne, Gereon Dahlgren, varför ser vi honom i Färjestad nu?
— Gereon är här för att han är nyfiken och utmanande ledare. Han är ung men har ändå varit med väldigt länge och hade nog kunnat hamna i ett helt annat väderstreck i det här landet om man inte hade rekryterat honom hit.
— I ett ledarteam, om man känner människor är startsträckan kortare. Det är positivt och vi är vänner. Men jag är lika mycket vän med Ante och ”Masken” som jag är med Gereon och alla vi fyra är nyfikna, utmanande, äregiriga och engagerade.

Du var den som tog upp Gereon till Leksand en gång i tiden, hur tajta var ni båda innan det?
— Han är från Sunne, men han är mycket yngre än jag…

Han är väl junior?
— (skratt) Ja, han är junior och bara 31 år. Han har, som jag sa, ändå varit med länge. Jag var övergripande ansvarig i Sunne när Gereon slutade spela. Då tog vi med honom som ledare där på ungdom och juniorsidan. På den vägen är det.
— Efter det har vi alltid haft en dialog kring olika händelser oavsett om det var på eller utanför isen. Sedan har Gereon läst idrottstränarprogrammet i Falun. När han kom in där ringde han mig och rådfrågade om han skulle ta det i Falun. ”Klart att du ska det så ordnar jag ett ledaruppdrag här i Leksand”.

SPELADE MED PELLE PRESTBERG

En före detta storspelare, Pelle Prestberg, var med lite kring laget förra säsongen som individuell tränare. Det mesta talar för att han kommer tillbaka i den rollen även kommande säsongen.
— Just nu ”rehabar” Pelle efter en höftoperation och vi avvaktar lite grann och ser hur det går. Sedan kommer vi att använda Pelle i organisationen. Det är också ett grepp som många organisationer har tagit, att man har någon form av ”skills coach”.

Pelle Prestberg. Foto: Ronnie Rönnkvist

Spelade du med Pelle Prestberg i Sunne?
— Ja, men det var för länge, länge sedan ha ha…
— Han kom som junior till Sunne och jag minns det väl när han kom dit. Han var jätteskicklig då, men kanske också lite ung och grön.

Johan, Färjestad siktar alltid på att vinna SM-guld, hur ska du hantera den pressen?
— Jag har inte tänkt i dom banorna. Det där är något som alltid hängt med – att man siktar på guld. Jag sa tidigare att du måste stå med båda fötterna på jorden men du måste även vara realist. Vart är vi i vår organisation? Vad har skett i vår organisation? Vad sker och vad kommer att ske i vår organisation?
— Vi är i en jättespännande process. Sedan två år tillbaka har klubben delat upp sporten och ”businessen”. Färjestad tog in Stefan Larsson som V.d och separerade Håkans (Loob) roll så han fick vara mer ”hands on” på sporten.
— Sedan har klubben en förändringsprocess som vi är inne i. Det har betytt att några personer har lämnat. Inget ont i just den biten och det är fantastiska människor som har jobbat med här. Vi skulle sitta här till 21 ikväll om vi skulle prata om allt gott dom har gjort för Färjestad. Det är inte personrelaterat utan förändringsprocessen för Färjestad är mer en systemförändring. Man har en mer transparent organisation som är mer uppbyggd på roller och arbetsmetodik idag.

Men guld-pressen finns väl där ändå?
— Ja och jag tror att vi med gemensamma krafter kan skapa en miljö där vi kan jobba i lugn och ro. Det här med guldtankar och guld-prat får stå för dom utanför.
— Internt har vi såklart satt upp en vision som kommer från högsta ledningen. Den känner jag kan få ligga där lite undermedvetet och sedan får vi göra ett bra jobb i vardagen. Jag tror att man ska försöka avdramatisera det där lite grann.

Gäller det både för dig och laget?
— Vi kom sjua förra säsongen och åkte ur i kvartsfinal. Att prata om guld… nej…

Det kommer ändå finnas ett sådant snack utifrån, hur tror du grabbarna i laget kommer att hantera det, sätter man på sig en Färjestadströja kommer också pressen att vinna SM-guld.
— Där tror jag att man som ledare genom sitt sätt i vardagen, det här är svårdefinierat, ska bygga nivåer och ta det steg för steg, sakta men säkert.
— Om man i all förberedelse, planering och träning kan få fler och fler av dom här bitarna att falla på plats. Då kan man känna att ”jäklar, när vi är som bäst är vi starka och kan vinna både hemma och borta mot dom och dom”. Sedan gäller det att ha ytterligare en liten del och det är faktiskt tur. Jobbar man hårt över tid brukar man få den här lilla turen eller marginalerna med sig, avslutar Johan Pennerborn innan han samlar ihop tränargänget för fotografering framför vackra Klarälven.

Färjestads ledarteam 201772018. Foto: Ronnie Rönnkvist

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten