Bernie Nicholls
ÖVRIGT

Sköt 70 mål under en NHL-säsong – Old School Hockey Bernie Nicholls

Han lirade powerplay med Wayne Gretzky och sköt 70 mål under en säsong. Ta del av historien om Bernie Nicholls.

Delstaten Ontario i Kanada har fostrat nästan overkligt många NHL-stjärnor. NHL, centerforwarden Bernie Nicholls, är inget undantag. Han föddes 1961 i den lilla staden Hailburton mellan Toronto och Ottawa. Men det var som Wayne Gretzkys högra hand i powerplay då de båda spelade för Los Angeles Kings han blev en superstjärna i NHL.
– Jag kommer antagligen från den minsta staden i hela Kanada och flyttade sedan en av dom största staden i USA skrattar Nicholls och fortsätter:
– I Hailburton, där jag är uppväxt, var det snö på vintrarna när vi spelade ishockey. När jag kom ner till L.A. så åkte man i kortbyxor till träningarna. Men jag kan inte säga annat än att jag hade en fantastiskt fin tid som spelare hemma i Hailburton. Det var också i Hailburton Huskies lag för spelare under femton år som jag en gång började med hockey.

Senare blev det Edmonton.

Ny klubbadress för Bernie Nicholls blev säsongen 1978/79 Kingston Canadiens i OHA där den tidigare NHL-spelaren Jim Morrison coachade. Som artonåring gjorde Nicholls sin första hela säsong i klubben och slutade på andra plats i lagets poängliga. Året därpå svarade Nicholls för hela 152 poäng och med det blev han lagets bästa spelare före Scott Howson.
– Det var en väldigt rolig tid i Kingston men framförallt hade vi ett väldigt bra lag den andra säsongen. Just kvaliteten på laget gjorde ju att det gick bra även för mig personligen.

Du draftades 1980 av Los Angeles Kings, men innan du blev etablerad i NHL fick du även spela i AHL för New Haven Nighthawks. Hur upplevde du den tiden?
– Att jag fick spela i New Haven ser jag bara som något väldigt positivt och viktigt för min fortsatta karriär. Jag fick väldigt mycket speltid och jag gjorde en hel del mål (41) vilket var nyttigt och vilket givetvis hjälpte till att ge mig chansen att komma upp till Los Angeles och NHL.

I New Haven Nighthawks hade du Don Perry som coach och han fick ta över rollen som coach i Los Angeles Kings mitt under säsongen då Parker MacDonald fick sparken. Hur mycket tror du det påverkade att du kom upp redan under första säsongen i New Haven till NHL?
– Jag tror att jag blev uppkallad till Kings för att jag var redo för spel i NHL. Jag blev lagets andrecenter på en gång och det tror jag inte påverkades av att jag hade Don Perry som coach.
– Don Perry var annars en väldigt bra coach. Men jag tycker nog att han var bättre lämpad för att coacha New Haven än vad han var för att coacha Los Angeles.

När jag läser igenom laguppställningen från din första säsong i Los Angeles Kings ser jag namn som
Dave Taylor, Charlie Simmer, Larry Murphy, Ian Turnbull och så vidare. Hur var det här steget att ta för dig in i NHL:s omklädningsrum och bli lagkamrat med de här stjärnorna?
– En av de absolut bästa sakerna med NHL är alla bra och stora människor du får träffa och spela tillsammans med. Det var inga problem alls för mig att lära känna de här killarna.
Jay Wells, Jimmy Fox, Mark Hardy, Charlie Huddy, Dave Taylor, Phil Sykes… det var bra vänner allihop och jag kan inte minnas att jag har haft några problem med någon spelare i något av lagen jag spelat i. Det skulle väl vara Tom Webster som jag hade som coach i Los Angeles i så fall. Han och jag drog inte jämt.
– Det var ju lite speciellt att spela i L.A. eftersom det kunde komma in kändisar i omklädningsrummet efter matcherna. Jag minns bland annat att Kurt Russell, Goldie Hawn och Sylvester Stallone varit nere och snackat hockey med oss vilket är coolt.

Arkivbild.

I Los Angeles spelade du bland annat med Anders Håkansson och Ulf Isaksson. Hur var dessa båda svenskar som lagkamrater?
– Anders och Ulf var bra killar. Jag har spelat med flera svenska spelare och jag tycker att alla har varit mycket bra lagkamrater och duktiga spelare.

Hur minns du din första match i NHL?
– Första matchen spelade jag i Calgary mot Flames och givetvis tyckte jag att det coolt att få den här chansen. Första säsongen var jag först uppe några matcher i Kings, men jag fick mest sitta bredvid och titta på och då skickades jag också ner till New Haven. Första målet gjorde jag på ”Chico” Resch när han vaktade målet för Colorado Rockies. Vi vann den matchen med 2-0 om jag inte minns fel och jag gjorde båda målen. Senare samma säsong gjorde jag faktiskt tre hattrick inom loppet av några matcher och på mina 22 NHL-matcher det året gjorde jag 32 poäng.

Säsongen 1983/84 får Bernie Nicholls sitt stora genombrott. För övrigt kom det att bli sista säsongen i samarbetet mellan coachen Don Perry och Nicholls. Mitt under säsongen får Perry sparken av ledningen i Los Angeles King och som ny coach tillsätts Roger Neilson.
– Det hade gått bättre och bättre för varje säsong och dom här 95 poängen som jag gjorde det året var en naturlig men givetvis väldigt rolig följd av min utveckling som spelare.

Wayne Gretzky, här i duell med Mario Lemieux.

Säsongen därpå anlände Wayne Gretzky till Los Angeles Kings och Bernie Nicholls fick mycket speltid med Gretzky i framförallt powerplay.
– Hela den säsongen var helt otrolig och jag gjorde 70 mål det året, vilket är otroligt bara det. Självklart hade Gretzky en stor inverkan på att det gick bra för mig. Men större delen av säsongen så spelade jag faktiskt som center mellan Luc Robitaille och Dave Taylor.
– En annan anledning till att det gick bra för mig var att vår coach, Robbie Ftorek, tjatade på mig att hela tiden skjuta. Så fort jag höll inne skottet och passade i stället skällde han på mig då jag kom ut till båset.

Hur var Wayne Gretzky som lagkapten?
– Wayne var en mycket bra kapten och allt han gjorde på isen var helt otroligt att få uppleva. Jag umgicks en hel del med Wayne under våra år tillsammans i Los Angeles och det enda negativa jag kan komma på om honom är att han hela tiden ville äta på McDonalds, något som jag avskydde, säger Nicholls med ett skratt.

I Rangers.

Det kunde inte undgå någon inom Los Angeles Kings organisation att Bernie Nicholls och coachen Tom Webster inte fungerade tillsammans. Webster var en tidigare forward med rutin som NHL spelare från bland annat Boston Bruins, Detroit Red Wings och California Golden Seals. Han hade dessutom varit lagkamrat med Leksandsbröderna Christer och Thommy Abrahamsson i WHA-laget New England Whalers. I mitten av säsongen havererade samarbetet och Nicholls såldes av Los Angeles till New York Rangers där Roger Neilson nu var coach.
– Jag blev först tradad till New York Rangers och sedan till Edmonton Oilers. Efter det spelade jag även för New Jersey Devils, Chicago Blackhawks och San José Sharks. I Chicago hade jag Darryl Sutter som coach och det var han som senare tog med mig till San José.
– Man kan alltid tycka olika saker om olika organisationer som du spelar för eller lag som du spelar i. Men då jag blev såld från Kings till Rangers hade jag just köpt hus i Los Angeles där vi precis flyttat in. Så det var ett ganska jobbigt uppbrott och mina bästa säsonger gjorde jag i Kings även om jag trivdes fantastiskt bra även i de andra organisationerna.
– När jag spelade i New York Rangers blev jag inblandad i en trejd till Edmonton Oilers för Mark Messier. Jag hade gärna stannat kvar i Rangers och spelat med Messier i stället.

Vid VM 1985 i Moskva skickar Kanada ett mycket slagkraftigt lag med förutom Ber
nie Nicholls även storstjärnor så som Larry Murphy, Scott Stevens, Dave Taylor, Steve Yzerman, Kevin Dineen, Ron Francis och framförallt den då blivande NHL- och världsstjärnan Mario Lemieux.
– Jag minns turneringen i Moskva mycket väl eftersom vi hade ett väldigt bra lag på plats som vann silver efter Tjeckoslovakien. Mario var ju också med i den turneringen och han var redan då helt otrolig. Det var faktiskt första och tyvärr även den sista gången som jag spelade tillsammans med honom.

Du kallas för ”Pumper Nicholls”, hur kommer det sig?
– Det var Bob Miller som började med det eftersom alltid var så glad då jag gjorde mål, skrattar Nicholls.

Många kritiserade dig för din ganska långsamma skridskoåkning, hur tog du emot den kritiken?
– Jag har sett många kvickare spelare än jag som inte lyckats speciellt bra. En annan som heller inte var så snabb på skridskorna var Luc Robitaille och han gjorde över femhundra mål i NHL. Det viktiga är att du ska veta hur du ska behandla pucken då du väl får den.

Numera bor du utanför Dallas i Texas, hur ser ditt liv ut i övrigt?
– Jag har ett mycket bra liv där jag spelar mycket golf men även försöker åka ut i naturen på jakt så ofta jag kommer åt.

Bernie Nicholls är pappa till tvillingarna Flynn och McKenna. Han hade också en son, Jack Jagger, som dog några dagar före sin ettårsdag 1993.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
lördag 01 oktober
13:00 AIK - Luleå SDHL
15:15 Luleå - Växjö SHL
15:15 Timrå - Färjestad SHL
15:15 HV 71 - Oskarshamn SHL
15:30 Linköping - Brynäs SDHL
16:00 Göteborg - Djurgården SDHL
17:30 SDE - Modo SDHL
18:00 Rögle - Linköping SHL
18:00 Örebro - Skellefteå SHL
18:00 Frölunda - Leksand SHL
18:00 Västerås - Modo Hockeyallsvenskan
19:00 Boston Bruins - Philadelphia Flyers NHL
söndag 02 oktober
13:00 HV 71 - Djurgården SDHL
14:00 Göteborg - Linköping SDHL
15:00 Malmö - Brynäs SHL
15:30 AIK - Modo SDHL
16:10 SDE - Luleå SDHL
måndag 03 oktober
03:00 Ostersund - Vastervik Hockeyallsvenskan
03:00 Los Angeles Kings - Anaheim Ducks NHL
tisdag 04 oktober
18:00 Ålborg - Luleå Champions Hockey League
18:05 Rögle - Zürich Champions Hockey League
19:00 Kristianstad - Djurgården Hockeyallsvenskan
20:00 Belfast - Skellefteå Champions Hockey League
onsdag 05 oktober
19:00 Mora - AIK Hockeyallsvenskan
19:00 Södertälje - Vita Hästen Hockeyallsvenskan
19:00 Björklöven - Almtuna Hockeyallsvenskan
19:00 Tingsryd - BIK Karlskoga Hockeyallsvenskan
01:00 New York Rangers - Boston Bruins NHL
torsdag 06 oktober
19:00 Brynäs - Leksand SHL
19:00 Skellefteå - Timrå SHL
19:00 Växjö - Frölunda SHL
19:00 Färjestad - Rögle SHL
19:00 Malmö - Luleå SHL
19:00 Örebro - HV 71 SHL
19:00 Linköping - Oskarshamn SHL
fredag 07 oktober
19:00 BIK Karlskoga - Västerås Hockeyallsvenskan
19:00 Ostersund - Björklöven Hockeyallsvenskan
19:00 Vita Hästen - Kristianstad Hockeyallsvenskan
19:00 Djurgården - Södertälje Hockeyallsvenskan
19:00 Modo - Mora Hockeyallsvenskan
19:00 Linköping - Brynäs SDHL
19:00 Vastervik - Tingsryd Hockeyallsvenskan
lördag 08 oktober
12:00 Djurgården - Brynäs SDHL
13:00 Linköping - Leksand SDHL
15:00 Almtuna - Djurgården Hockeyallsvenskan
15:15 Frölunda - Luleå SHL
15:15 Timrå - Örebro SHL
15:15 Leksand - Malmö SHL
15:15 Oskarshamn - Färjestad SHL
17:30 SDE - Modo SDHL
18:00 HV 71 - Linköping SHL
18:00 Växjö - Rögle SHL
18:00 Brynäs - Skellefteå SHL
18:00 Södertälje - BIK Karlskoga Hockeyallsvenskan
18:00 AIK - Luleå SDHL
18:00 Björklöven - Modo Hockeyallsvenskan

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten