Sportchefen Tomas Lind
Västerviks IK

”Det som står i tidningarna stämmer inte, vår trupp är så gott som klar”

ANNONS

Förra våren och sommaren var en hektiskt period för Västerviks sportchef Tomas Lind. På några månader skulle han sätta ihop ett nytt lag inför Hockeyallsvenskan. Den här sommaren blir det lugnare, trots att truppen ser ut att ha många luckor.
— Jag har en del spelare som är klara för Västervik men som av olika anledningar inte kan presenteras än. Så jag är så gott som klar med lagbygget, säger han till Hockeysverige.se

Efter ett par år i Hockeyettan tog klubben för första gången någonsin steget upp i Hockeyallsvenskan inför den gångna säsongen. Sportchefen Tomas Lind har varit med på hela resan från division två ända upp till Hockeyallsvenskan. Trots att klubben klivit upp två steg sedan dess tycker han inte jobbet har ändrats så mycket.
— Första åren som jag jobbade som sportchef i tvåan är det stor skillnad mot men sista åren när vi låg i toppen av ettan är det ungefär lika. Vi är ju fortfarande inte ett etablerat allsvenskt lag så vi jobbar likadant som tidigare. Personligen är den stora skillnaden att jag är heltidsanställd nu. Tidigare jobbade jag heltid på ett annat jobb och sen det här på fritiden liksom. Det var alldeles för tufft så när Västervik gick upp sa jag att jag inte kan följa med om det är som tidigare. I min situation har det därför egentligen blivit lättare, säger han när Hockeysverige.se når honom på telefon.

Annars är jobbet som sportchef inte det allra lättaste. Det har sipprat fram många historier om sportchefer som jobbat för hårt och gått in i väggen. Nu är det till och med så att ett par lag har flera sportchefer för att avlasta. Tomas Lind utvecklar.
— Du kan aldrig koppla av från jobbet helt och hållet. Du är aldrig helt ledig, förra året hade jag aldrig någon riktig semester. Visst, det kanske inte är så jobbigt att ta ett telefonsamtal i solstolen på Kanarieöarna men du måste ändå göra det.  När man är i en liten förening får man också mycket jobb som kanske inte är mitt arbete egentligen. Men du är ju anställd säger folk och visst jag kanske borde säga nej också. Det är dock svårt när man har så mycket hjärta för föreningen man jobbar i. Sen kan jag ju dock lägga upp tiden som jag vill och den här sommaren har jag faktiskt tid att ta lite semester.

Som nykomlingar i Hockeyallsvenskan var det inte många som trodde att Västervik skulle komma alltför högt upp i tabellen. Det struntade Västervik i och slutade på en fin tredje plats och var sen nära att ta sig till direktkval till SHL. Något som till och med överraskade Tomas Lind.
— Vi kan ju börja i slutet av säsongen innan det när vi gick upp. Vi hade en plan A och B eftersom vi inte visste hur det skulle bli. Jag gillar heller inte att snacka kontrakt med spelarna under säsong för att fokus ska ligga på hockeyn. Därför blev det rätt intensivt i början av april där när det blev klart att vi skulle spela Hockeyallsvenskan. Vi låg ju sist i hierarkin eftersom att vi var nykomlingar och en liten klubb. Vi fick dammsuga marknaden och jag tyckte inför säsongen att vi hade fått ihop det på ett bra sätt. Jag trodde kanske inte att det skulle bli så bra som det blev men jag kände att vi hade en bra trupp. Vi vann mycket under hösten, kanske var det underskattning från motståndarna men vi kunde ändå mäta oss med de bästa även i slutet. Vi spelade en rolig hockey med mycket fart hela säsongen och det var bra.

Hur ska ni göra för att upprepa säsongen?
— Ja det är nu man börjar undra vad fan vi gjorde förra året egentligen (skratt). Det är klart att det blir tufft men det är också en intressant utmaning. Vi har blivit av med en del spelare men har fått behålla av en kärntrupp vilket har varit viktigt här i Västervik de senaste åren. Kommer man till ett lag med en bra kärna är det lättare för nya spelare att hitta rätt i gruppen. Jag tror på det här laget också trots att det är ett tufft läge. Lagen som kommer hit nu kommer inte att underskattas oss på samma sätt som det kanske gjorde förra säsongen.

Vad har ni för målsättning med kommande säsong?
— Vårt stora mål är att bli ett stabilt hockeyallsvenskt lag på sikt. Vi har egentligen inte satt någon målsättning för den kommande säsongen men det är klart att vi siktar på att bli topp åtta. Vårt stora mål är dock som sagt att bli ett stabilt lag i allsvenskan. Men vi behöver en större anläggning för att kunna vara en allsvensk klubb. Som det är nu är det för litet och istiderna räcker snart inte till för alla som ska vara i hallen. Så både för klubben men också för skolor och sånt runt omkring behövs det en ny anläggning här snart.

Om man slår en snabbt titt på eliteprospects.com så kan man se att Västervik har 15 spelare under kontrakt. Därmed finns det en hel del luckor att fylla i laget inför kommande säsong. Eller…
— Jag kan säga att det som står i tidningar eller på den sidan som du har tittat på stämmer inte riktigt. Jag har en spelare till, kanske två, som ska in. Jag är i stort sett klar med truppen annars. Jag har en del spelare som jag har klara men som jag av olika anledningar inte har kunnat presentera än.

Det är inga som du kan namnge nu då?
— Nej av respekt för spelarna så kan jag inte ge dig några namn.

Är det några av förra årets spelare som inte har skrivit på något kontrakt som ni gärna behåller?
— Missförstå mig rätt men det kan jag egentligen inte ge några kommentarer till. Jag kan säga att förutom de som lämnat för andra klubbar har jag kvar de jag ville ha kvar.

Västerviks trupp är alltså i stort sett klar inför kommande säsong men det finns en lucka som Tomas Lind fortfarande vill fylla.
— Högsta prio just nu är en center. Jag har redan fyra centrar klara så jag kan köra igång säsongen så det är ingen brådska. Där kan jag ta tid på mig så att det verkligen blir rätt spelare. Vi går kanske på is och jag fortsätter att letar. Att jag vill ha just en center är för att det är lättare för centrar att flytta ut på en kant än tvärtom. Sen vill jag nog ta in någon try-out också för att se någon ung kille men det blir lite utanför själv truppen så att säga.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
söndag 21 april
18:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
21:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:00 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
måndag 22 april
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
01:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
01:30 Carolina Hurricanes - New York Islanders NHL
tisdag 23 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
20:00 Lausanne - Zürich National League
01:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 24 april
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL