VÄLBEKANT. Anton Strålman och Victor Hedman har järnkoll på hockeyn som den kanadensiske coachen Jon Cooper förespråkar.
VM 2017

”Vi har byggt det här laget för att kunna spela mot Kanada”

ANNONS

Anton Strålman och Victor Hedman vet vad som väntar. I kväll ställs de mot sin coach från Tampa Bay Lightning, Jon Cooper, i VM-finalen mot Kanada.
– De kommer att vara fysiska, förutspår Hedman.

KÖLN (HOCKEYSVERIGE.SE)
– Jag har en ganska bra känsla av hur det kommer att se ut.
Anton Strålman ler. Han om någon borde veta hur kvällens finalmotståndare Kanada kommer att ställa upp. I båset finns coachen Jon Cooper, som han och Victor Hedman jobbar med dagligen i Tampa Bay Lightning under NHL-säsongen. Utöver Cooper återfinns även lagkamraterna Alex Killorn och Brayden Point i laget.
– Det är lite speciellt förstås, säger Victor Hedman.
– Men i finalen representerar jag de här tre kronorna och de representerar sitt land, så det får vi lägga åt sidan för 60 minuter och kanske lite till.

Strålman har inte hunnit se mycket av Kanada under VM-turneringen eftersom de höll till i Paris medan Sverige spelat i Köln under gruppspelet. Han behöver ändå inte det för att lägga fram en snabb scoutingrapport.
– De kommer spela hyfsat likt oss. Sätta höga press, ha en hög forecheck med mycket fart och de kommer inte att ge oss mycket ytor därute. Det kommer bli en tajt match med en jäkla massa fart, förutspår backen.
– De kommer att vara fysiska också, inflikar Victor Hedman och tillägger att Kanada som vanligt har sin styrka i special teams.
– Deras powerplay har varit riktigt bra, så det gäller för oss att hålla oss på isen så mycket vi kan.

Kanada har vunnit VM-guld de två senaste åren. Då med lag ledda av superstjärnorna Sidney Crosby (Prag 2015) och Connor McDavid (Moskva 2016). Årets lag har inte den där självklara stjärnan vid rodret, men bredden i det kanadensiska laguppställningen är påtaglig.

”VI HAR TILLRÄCKLIGT FYSISKA SPELARE”

– Har du en fjärdelina med Point, (Travis) Konecny och Mitch Marner så har du ganska bra forwards, skrockar Hedman och syftar på kedjan som kanske har varit allra bäst för Kanada i turneringen.
– De har spelat otroligt bra under hela turneringen och bara förlorat en match mot Schweiz. Vi vet att de har ett komplett lag med bra forwards och stark backuppsättning.

Förbundskapten Rikard Grönborg är också imponerad av den kanadensiska bredden, men säger samtidigt att han tycker att hans lag är minst lika bra.
– Det känns som att vi har byggt det här laget för att kunna spela mot Kanada. Jag tycker att vi har tillräckligt fysiska spelare, skillsen och lagdelarna för att mäta oss med dem. Det ska bli jättekul att få chansen att göra det, säger Grönborg.

Den snart 49-årige coachen har varit i stora finaler tidigare, bland annat JVM-finalen mot Finland i Malmö 2014. Han menar att omständigheterna inte gör honom nervös, bara mer fokuserad.
– Jag har fått förmånen att jobba i några år. Jag ser bara fram emot det här, det är en bonus. Lever man i processen är det enkelt att säga det, men jag tittar på nästa byte, nästa period. Då känner man inte de där känslorna, för då har man full tilltro till vad man håller på med.

På frågan vem som avgör finalen mot Kanada svarar han:
– Det var kul att se Jocke Nordström hänga en kasse i går, så han får väl hänga en till då.

Se VM på C More – två veckor gratis

”Jag har aldrig vunnit någonting över huvud taget”

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 17 april
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch