Chris Lee.
VM 2017

Chris Lee om säsongen i Färjestad: ”Jag njöt verkligen av tiden där”

Mot alla odds tog Chris Lee en plats i Kanadas trupp till årets VM. Säsongen i Sverige 2013 blev startskottet på en karriär som tog en helt ny riktning. För hockeysverige.se berättar Lee om en fantastisk säsong med Färjestad BK och vänskapen till Sanny Lindström.
– Det var en väldigt familjär miljö och vilken organisation. Jag menar, det är verkligen en förstklassig organisation. Jag njöt verkligen av tiden där, säger 36-åringen.

KÖLN (HOCKEYSVERIGE.SE)
Chris Lee gör en fantastisk säsong och som grädde på moset fick backen även chansen att spela VM med Kanada. 36-åringen från Ontario slog det här året poängrekord för backar i KHL. På 60 matcher med Metallurg Magnitogorsk gjorde Lee smått otroliga 65 poäng (14+51). Lägg till att han i slutspelet producerade 21 poäng, vilket givetvis också är nytt rekord för en försvarare i KHL. Man kan nästan säga att Chris Lee har erövrat Ryssland.

Lee har totalt spelat fyra säsonger i KHL och vunnit mästerskapet två gånger, senast gången var 15/16. En framgångsaga som tog sin början med en säsong i Sverige och Färjestad BK 12/13. Backen är som ett finare vin, han blir bara bättre med åldern.
– Sverige var en bra språngbräda. Jag kom från den tyska ligan och visste inte vad jag kunde förvänta mig i Sverige, men jag visste att det var en fantastisk liga. Det var en bra erfarenhet att få spela med spelare som är så bra skridskoåkare och så bra tvåvägsspelare.

Rent poängmässigt fick Chris Lee en trevande start med Färjestad i SHL. Men när säsongen summerades stod han som vinnare av backarnas poängliga (41 poäng på 54 matcher). Men trots poängsuccén var det mer defensiva egenskaper som Lee lärde sig i SHL.
– Du lär dig att detaljer är mycket viktigare där. Ett strukturerat spel och man spelar över hela isen. Det var en fantastisk erfarenhet och jag var väldigt glad över att ha spelat där.

”MIN SON FÖDDES DÄR, DET ÄR EN SAK SOM DU ALDRIG GLÖMMER”

Chris Lee har många fina minnen från Karlstad och Färjestad BK. Men det främsta kanske ändå är på det personliga planet.
– Min son föddes där, det är en sak som du aldrig glömmer.

Lee bildade alltså även familj i Karlstad när paret födde en son, en son som hade diagnosen Downs syndrom. Stödet han fick från Färjestad verkar ha varit bra både på och utanför isen.
– Dom tog väldigt bra hand om oss, särskilt när vi hade en son där. Det var en väldigt familjär miljö och vilken organisation. Jag menar, det är verkligen en förstklassig organisation. Jag njöt verkligen av tiden där.

Sonens sjukdom var en anledning till att Lee säsongen 13/14 valde att fortsätta karriären i Ryssland. Han sticker inte under stol med att pengarna var viktiga för att ge sonen rätt förutsättningar. Men det är en helt egen historia.

”ATT FÖRLORA HONOM PÅ DET SÄTTET, DET VAR VERKLIGEN TRÅKIGT ATT SE”

Chris Lee första säsong i Färjestad BK var en annan spelares allra sista. Inte bara sista säsong i Färjestad utan i hela karriären. Sanny Lindström hade fångat supportrarnas hjärta under sina knappa fyra säsonger i klubben. Den tidigare lagkaptenen, då med ett A på bröstet drabbades av en hjärnskakning som tvingade honom att lägga ned spelarkarriären, blott 33 år gammal.
– Jag var där under hans sista säsong när han blev skadad. Det var en tuff situation för oss. Han var en av våra kaptener och en av våra ledare. Att förlora honom på det sättet, det var verkligen tråkigt att se.
– Jag hoppas att han mår bra och jag har förstått att han syns överallt i media och gör sin grej, säger Lee med ett leende.
– Det är så han är som person, han är en social person och en fantastisk lagkamrat.


Chris Lee och Sanny Lindström under säsongen i Färjestad BK 2012/2013.
Foto: Jimmy Wixtröm / Aftonbladet / IBL Bildbyrå

Även om de bara var lagkamrater en säsong blev Lee och Lindström goda vänner.
– Det är en ära att ha honom som vän. Han var en väldigt bra kille och förhoppningsvis mår han bra.

När jag berättar att Sanny Lindström är på plats i Köln och jobbar med VM skiner Chris Lee upp som en sol.
– Är han här?! ”Oh my godness”. Jag hoppas vi träffar varandra så jag kan hälsa på honom.

SANNY: ”DEN BÄSTA BACKEN SOM SPELAT I SHL UNDER 2000-TALET”

Vänskapen verkar vara ömsesidig. Sanny Lindström har många bra saker att säga om Chris Lee.
– En av de mest ödmjuka och lugnaste människor jag har träffat. Det tog ett tag innan man lärde känna honom eftersom han smög runt och mest log.
– När man väl lärt känna honom var det en enormt bra lagkamrat. Jag skulle nog säga att han, bortsett från lockouten, är den bästa backen som spelat i SHL under 2000-talet.

Det var inte bara Färjestad som klubb Lee imponerades av. Även supportrarna satte avtryck hos kanadensaren.
– Fansen är bra och dom är lojala. Men dom är inte så högljudda som dom är här i Tyskland. Jag tror att du upplever det om du ser några av matcherna här, säger Lee som även spelat två säsonger i den tyska högstaligan.
– Varje land jag spelar i är annorlunda. Ryska fansen är annorlunda än vad dom är i Sverige och jämfört med hur det är här i Tyskland. Det är olika överallt. Men hockeyfans är hockeyfans, dom är passionerade. Men de tyska fansen är förmodligen de mest högljudda.

Finns det någon chans att du återvänder till Sverige?
–  Jag vet faktiskt inte. Jag har inte bestämt något ännu. Jag håller alla möjligheter öppna. Det finns intresse hemifrån och först får se vad det leder till och så får jag ta ett beslut när tiden är mogen.

Det känns som att nästa kapitel i Chris Lee:s framgångssaga kan bli ännu bättre. Det ryktas om att den 36-åriga backen inför nästa säsong ligger nära ett NHL-kontrakt.
– Det skulle vara den ultimata drömmen.

Se VM på C More – två veckor gratis

”Det är världsklass”

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten