FRUSTRERADE USA. Mika Pyörälä gjorde VM-livet odrägligt för Charlie McAvoy och USA.
VM 2017

Den finska uppryckningen: ”Förlusterna svetsade oss samman”

ANNONS

De var uträknade på förhand efter sitt mediokra gruppspel. Men Finland har sparat det bästa till sist och chockade USA i kvartsfinalen.
– Jag tror faktiskt att de där förlusterna i gruppspelet svetsade oss samman, säger veteranforwarden Mika Pyörälä till hockeysverige.se efter 2–0-triumfen.

KÖLN (HOCKEYSVERIGE.SE)
Uppgivna suckar och hopplöshet kan förvandlas till eufori och tillförsikt inom loppet av tre perioder. Det visade de finska hockeylejonen i dag.

Inför kvartsfinalen mot USA, som pulvriserade guldfavoriten Ryssland i sista gruppspelsmatchen, var Finland en rejäl underdog. Det stoppade dem inte från att vinna med 2–0 och kvalificera sig för semifinal.
– Vi visste att det skulle bli en tuff match. USA vill spela nord/syd med hög fart och vi ville sänka tempot. Vi lyckades med det, höll pucken inom laget och gjorde dem frustrerade, säger tidigare Timrå- och Frölundaforwarden Mika Pyörälä som gör sitt sjunde VM.
– Vi försökte att köra lite hårdare i sista gruppspelsmatchen mot Kanada, men det funkade inget vidare. Så vår plan var att ta ett steg tillbaka och kontra när chansen dök upp.

Finland slutade fyra i Paris-gruppen och gick på ett par minor på vägen. Man förlorade med 1–5 mot Frankrike, tappade 3–0 till 3–4 mot Tjeckien och hade problem med på pappret sämre motståndare som Vitryssland, Norge och Slovenien. Det har lett till en hård storm av kritik på hemmaplan. En kritik spelarna lyckades tysta i dag.

”SVERIGE ÄR ETT TOPPLAG DET OCKSÅ”

– Finland är en passionerad hockeynation. De vill att vi ska lyckas och de har varit lite frustrerade där hemma, men i omklädningsrummet tappade vi aldrig tron på oss själva. Det har varit en bra atmosfär, vi har trott på det vi gör och litat på varandra. Vi har känt att vi kan gå långt, påstår Pyörälä.
– Jag tror faktiskt att de där förlusterna svetsade oss samman. Det finns inga enkla matcher i de här turneringarna, det kanske gjorde det för tio år sedan, men inte nu längre. Nu har alla spelare killar från NHL, vet hur man spelar försvarsspel och kan hantera pucken. Vi hade en del problem, men vi lärde oss av det och växte som grupp.

Kvartsfinalsegern öppnar dörren för en drömsemifinal mellan Finland och Sverige, förutsatt att Tre Kronor vinner mot Schweiz senare i kväll. Pyörälä har inget emot en grannkamp på lördag, men svarar diplomatiskt att han varken föredrar det ena eller det andra motståndet.
– Sverige är ett topplag det också. De har ett riktigt bra lag och vi ser fram emot semifinalen vilka vi än får möta. Det spelar ingen roll vilka det blir. Har man gått så här långt in i turneringen är alla motståndare svåra.

Se VM på C More – två veckor gratis

Finland tystade kritikerna med taktisk triumf – kan få Sverige i semifinalen

Den här artikeln handlar om: