Södertälje SK

Talangen som blev modell – nu driver han eget möbelsnickeri i Brooklyn

Han är känd för att vara hockeytalangen som valde att ta ett sabbatsår för att bli modell. Men Mats Christéens liv är lite mer än så. Idag är han återigen i New York, där han modellade, och jobbar delvis som hockeytränare, delvis fortfarande som modell men mesta delen av tiden lägger han på att göra möbler för ett eget företag. Jag åkte till New York för att träffa honom och snacka hockeykarriär, modellkarriär, vägval och möbelsnickeri.

MANHATTAN, NEW YORK (HOCKEYSVERIGE.SE)
Redan när jag träffade Cristopher Benitah i Los Angeles i vintras dök Mats Christéen upp som samtalsämne. Inte speciellt konstigt, kanske. De två är jämngamla, backtalanger som spelade i Team 16 tillsammans när det begav sig och två personer som fördjupade sin vänskap under Benithas år i New York.
Under det där samtalet fick jag lära mig att Christéen var så mycket mer än den där ”hockeyspelaren som blev modell”, som de flesta av er kanske redan tagit del av storyn kring och som i sak därför kändes lite urvattnad även om det var bra många år sedan det skrevs om det.
– Han håller på med möbelsnickeri där i New York nu och det går rätt bra för honom, sade Benitah och när jag kom hem funderade jag mer och mer över det där och bestämde mig för att tids nog åka till New York och träffa Mats Christéen.

Sagt och gjort, även om det höll på att rinna ut i sanden. Första dagen vi bestämde försvann helt. Han hade fullt upp den dagen vi bestämde.
– Sorry, jag tappade tiden helt. Har deadline på en grej som jag måste ha klar idag. Kan vi köra på fredag eller lördag istället?

Det kunde vi. Trots allt. För det kunde nog lika gärna ha skitit sig med det också. När jag väl dyker upp på Hudson Station, ett Rangers-hak på 35:e gatan inte långt från Madison Square Garden, så visar det sig att Christéen har hela högernäven och vänster långfinger kraftigt bandagerad.
En väldigt färsk skada visade det sig. Den hade hänt dagen innan, när han skulle frakta det där deadline-bordet han fixade färdigt på torsdagen.
– Vi skulle bära ut bordet i bilen för att köra det till kunden. Det vägde väl en bit över hundra kilo och hade stålkanter. Jag slant och tappade bordet, och skulle försöka rädda upp det innan det slog i marken. Det lyckades jag med. Men det var ju så tungt att händerna slog ner i marken och fingrarna höll på att kapas av helt och hållet, berättar han.

När han åkte till till sjukhuset och fick det hela undersökt konstaterade läkaren att han måste haft ganska mycket tur.
– Han kunde inte förstå hur jag fortfarande kunde röra på alla fingrarna.

Christéen plockar fram telefonen och frågar om jag är känsliog för starka bilder innan han visar upp en drös bilder på hur handen såg ut innan såren syddes ihop. Och ja, utan att ha tagit speciellt många lektioner mot att bli läkare så kunde jag konstatera att det inte lär ha varit många millimeter det handlat om för att det där skulle ha slutat riktigt illa.

Det känns väl kanske inte som den olycka man hade velat ha på skrytkontot om hur man som hantverkare blev av med en finger eller två?
– Haha, jag skickade givetvis iväg bilder till andra som jag känner i branschen. Men jag skrev så klart inget om hur det gick till.

Mats Christéen är långt ifrån ensam om att ha avbrutit en hockeykarriär tidigt. Det finns det många som har gjort. Men det hör kanske inte riktigt till vanligheterna att man gör det för ett modelljobb som senare mynnar ut i en egen snickeriverkstad i Greenpoint i Brooklyn.

Christéen fimpade egentligen sin karriär två gånger, skulle man kunna säga. Han tog en paus på en säsong efter våren 2002. Då hade han två år tidigare draftats av Nashville och han hoppades under ett par år på en NHL-karriär.
– Jag fick ju knappt spela matcher där i Södertälje sista säsongen. Jag satt mest bara på bänken hela tiden. Men det var ju inte så att jag inte satsade hundra procent på hockeyn eller så. Det gjorde jag verkligen. Men sen fick jag erbjudandet om att flytta till New York och modella under ett år. Då stod man där och hade dåligt med speltid i SSK, tjänade inga pengar på hockeyn och fick plötsligt en chans att tjäna ganska bra med pengar och få bo i New York. Det klart man kände att man ville hoppa på det i det läget.

Började fundera om modellbeslutet var det rätta

Och det gjorde han. Det gick bra med modellandet i New York, men sen kom den ekonomiska krisen och mer eller mindre indirekt valde tillbaka en ny hockeysatsning för honom.
– Jag åkte iväg i ett år och även om jag hade en del jobb och så där så var pengarna ändå slut efter ett år. Det var inte så att jag hade överdrivet mycket olika uppdrag och sen skulle man ju bostad och grejer. Sen kom den ekonomiska krisen och helt plötsligt var det ganska dåligt betalt. Samma grejer man gjort innan fick du plötsligt 15 gånger sämre betalt för.

– Då började man ju fundera: ’Fan, jag skulle blivit hockeyspelare istället’ och det var väl lite därför också som jag flyttade tillbaka hem. Nu gav jag hockeyn en andra chans och slipper ångra mig för att jag inte satsade på det.

Christéen flyttade hem till Sverige. Valde spel med AIK som då hade fått starta om i division 1 under den där sanslösa lockoutsäsongen där AIK var förstärkta av Mattias Norström och George Laraque.
– Den där säsongen är den lätt roligaste säsongen jag någonsin haft som hockeyspelare. Vi spelade inte inför speciellt mycket folk under seriespelet, men i kvalserien drog vi mängder med publik.

Men även om säsongen i sig var en skön säsong för Christéen så var det också början till slutet som hockeyspelare, även om han just gjort comeback.
– Jag har haft nio knäoperationer och en axeloperation. Det funkade helt enkelt inte till slut. Efter tredje säsongen var det bara att ge upp.

Sköt upp viktig operation för att få spela kvalseriehockey

Redan första året hade han problem flera gånger om. Han hade dragit av korsbandet redan som 18-åring i Södertälje. Den valde att inte operera direkt. Istället tvingades man vid ett par tillfällen kliva in och plocka bort diverse nya lösa delar i knäet och det var ofta problem med knäet.
– Det låste sig kanske en gång i månaden och hoppade ur led titt som tätt och en match med AIK, precis före kvalserien, så låste det sig totalt och då konstaterade man att det behövde opereras.

Operationen var planerad till precis innan kvalserien skulle starta och skulle innebära, så klart, att han missade hela den festen. Så han hittade en väg ut ur det.
– Den dagen vi skulle operera ringde jag läkaren och sa att jag var förkyld, för då kan de inte operera, utan vi sköt upp operationen. Sen ringde jag tränarna och sa: ’Även om jag aldrig mer kan spela en till hockeymatch i hela mitt liv, så måste jag spela de här matcherna’. Sen spelade jag de där tio matcherna. Det är det roligaste jag haft. Det bästa hockeyminnet, lätt.

Därefter följde två allsvenska säsonger, fyllda av nya problem med knäskador.
– Jag gjorde den där korsbandsoperationen. Höll på med min rehab i åtta månader. Men jag fokuserade så mycket på det knäet jag opererat att jag glömde bort att underhålla det andra. Så när jag kunde spela igen så rök det andra knäet eftersom det hade blivit så svagt. Jag skulle bara ner och göra en hockeysväng i hörnet och hörde hur det small till. Jag visste direkt vad det var.

Han höll sig kvar i modellbranschen i den mån det gick att kombinera det med hockeyn. Gjorde en del jobb i Europa, men det var inte utan att hockeyn ställde till en del problem för honom. Hans roll som defensiv back och hårding hade väl sina baksidor.
– Jag kommer ihåg när jag ringde min tyska agentur och hade en biljett till Sydafrika för ett rätt bra jobb därnere. Dagen innan hade jag fått ett slagskott i käften och tappat tänder. Jag ringde och sa: ’Jag vet inte om jag ska hoppa på flyget eller inte, men… jag har inga framtänder’. De ringde kunden och de var ju skitsura. Sen hände det väl nån annan gång att man dök upp till något jobb med blåtiror och stygn i ansiktet som man fått precis innan. Ibland spelade det ingen roll, det gick att köra ändå. Men till slut fick jag ju sparken från den där tyska agenturen.

”Jag saknade New York och ville flytta tillbaka”

Våren 2007, vid 25 års ålder, fattade han beslutet att lägga av. Det var inte någon mening att försöka längre. Han valde att flytta tillbaka till New York tämligen omgående.
– Det gick inte fortsätta spela längre. Det blev för mycket med alla skadorna och så fort jag märkte att det inte gick köra på längre så kände jag att jag saknade New York och ville flytta tillbaka.

Och tillbaka har han varit sedan dess och kan han kalla New York för sitt hem. Inledningsvis var det lite modelljobb kombinerat med ett jobb som tränare för pojklag som gällde. Det senare jobbet hade han mycket av inledningsvis, men det har blivit mindre och mindre efter att han startade sin snickeriverkstad.
– Jag tränar ungar uppe i Chelsea Piers. Det är inget jätteseriöst så, utan mer ungar som bara är där och spelar hockey för att ha kul. Jag tränar inga travel teams längre i och med att jag har så mycket med verkstan, utan det är något jag har på helgerna bara.

Snickeriet – Foundry Wood – är något som kom lite grann av en slump.
– Det började med att jag höll på att pyssla en del på fritiden på bakgården där jag bodde. Jag byggde diverse grejer där och grejer och grannarna såg det och undrade om jag kunde snickra ihop något till dem. Så det blev en grej här och en grej där innan någon plötsligt kom med en order på 20 bord.

Den ordern blev startskottet på det som idag är hans stora business. Han öppnade upp en egen verkstad i Greenpoint ute i Brooklyn. Ett ställe som då, runt 2008-2009, inte var något speciellt hett område alls och där det inte var så mycket mer än han själv som huserade. Idag är det betydligt hetare område med hotell, kontor och annat i krokarna.
– Det kommer dit en del folk och ser mig där och mest undrar om de kommit rätt när de ser mig där. Det finns nog en del som tycker att jag väsnas lite väl mycket. Men när jag kom dit var det i princip öde.

Även om han slank in på det av en slump, så har han snickeriet har han med sig fram barndomen. När han skulle börja på gymnasiet var det just det han skulle ha satsat på, om inte hockeyn hade funnits där.
– Det har mer varit en hobby hela tiden. Min farsa har byggt hus. Jag har ju varit bredvid när han byggt på tre sovrum till, så det har alltid varit en hobby. Till och med när jag spelade i AIK så var man iväg i second hand-butiker och köpte grejer och tog till farsans lilla verkstad i garaget och fixade upp dem och försökte sälja. Jag har väl alltid haft problem att sitta still, så byggandet var väl alltid där.

”Roligare när man får sätta sin egen prägel på det”

Det är först på senare år som verkstaden verkligen gått framåt på allvar. Allt har blivit mer uppstyrt. Han skaffade en partner som äger 40 procent av företaget och som gav honom möjligheten att ta nästa steg. Nu har han två personer som hjälper till i verkstaden. Inte på heltid, men som rings in när det behövs.
Ett tag hade Mats även ett showroom och gjorde mer exklusiva möbler utifrån egna preferenser.
– När jag tog in investeraren så skaffade vi ett showroom och jag kunde göra en kollektion med mina egna grejer. Vi hade det uppe på olika sajter och så där också, men det kostade för mycket med att ha ett lager och så. Grejerna är slutsålda nu, men vi har gjort oss av med showroomet och satsar nu fullt på beställningsordrar.

Ursprungsidéen för Mats var egentligen att jobba mycket med återvunnet material, även om han fått gå ifrån en del av den idéen i takt med att ordrarna som kommer in helt enkelt inte innehåller de önskemålen. Men han får ändå vara med och använda sin egen kreativitet emellanåt.
– Senaste sex månaderna har det väl i princip bara varit på beställning jag gjort saker. Sen har man ju vissa kunder som frågar mig vad jag skulle tycka vore coolt så att man får sätta sin prägel på det, medan andra kunder skickar bilder på saker och frågar om jag kan göra något liknande så det är väl allt möjligt egentligen. Ibland helt min idé och design och ibland inte.
– Men det klart det är lite roligare när man får sätta sin prägel på det.

Men om du fått bestämma fritt, hur hade din business sett ut då?
– Om jag hade min egen kollektion så hade jag gärna blandat det gamla med det nya. Förr jobbade jag bara med gammalt återvunnet material, men skulle jag göra en egen kollektion idag skulle jag nog jobba ganska mycket med att både använda det gamla blandat med nytt. Få in något modernt i det också, liksom.

– Men det klart det hade varit kul att ha lite mer tid att göra egna grejer och inte bara ordrar hela tiden. Men en dag så… en dag…

Men hittills så fungerar verksamheten ändå bra. Han har åtminstone jobb nog för att det ska räcka och bli över.
– Ibland får jag lugna mig och inte ta fler ordrar så att man kommer ikapp lite. Jag brukar säga sex till åtta veckor när folk hör av sig, men man jobbar ju på flera grejer samtidigt hela tiden. Det rullar på.

”Det är kul nu när Mika är här och spelar”

Trots att han bor i New York, inte alltför många gator bort från Madison Square Garden, så ser han inte överdrivet mycket NHL-hockey. Det blir sju-åtta matcher per säsong, menar han.
– I grundserien blir det inte så jättemycket jag ser faktiskt, men i slutspelet försöker jag hänga med lite mer. Det är ju kul nu att Mika är här och spelar. Jag lirade ju en del med hans brorsa (Monir Kalgoum) när jag var i AIK.

Av någon anledning har han i många år haft det just sådär. Att någon från hans tidigare hockeyliv dykt upp på ett eller annat sätt i just New York Rangers.
– Innan Mika så hade vi ju Carl Hagelin här. Hans farsa hade jag som tränare i tio år som pojklagsspelare och hans brorsa (Bobbie) har jag också spelat med.

Även om hans möbelsnickrande upptar merparten av hans tid just nu så har han fortfarande direktkontakt med hockeyn fortfarande via ungarna på Chelsea Piers. Men det blir även lite modelljobb då och då även nu för tiden.
– Men det är inte så att jag springer runt på castingar och sånt längre, utan det jag gör är mest smågrejer för folk jag jobbat med tidigare. Det blir ett par jobb då och då, inga större grejer utan mer för folk som man jobbat med i många år.

Sen blir vi mer eller mindre utskickade från Hudson Station. Rangers ska spela match inte långt senare och stället är uppbokat för andra aktiviteter. Inte för att det spelar någon större roll. Vi hann bli precis bli klara och kan skiljas åt med gott samvete.
Jag tar lite bilder. Vi försöker oss på någon märklig hälsningsritual som bara kan uppstå med en person som har två obrukbara händer och ingen riktigt vet vad den ska göra.

Hockeytalangen som försvann – nu är han framgångsrik reklam-man i USA

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
söndag 27 november
12:00 Linköping - Luleå SDHL
13:00 Djurgården - Modo SDHL
15:00 AIK - Södertälje Hockeyallsvenskan
18:00 Tingsryd - Kristianstad Hockeyallsvenskan
20:00 Minnesota Wild - Arizona Coyotes NHL
måndag 28 november
01:00 Chicago Blackhawks - Winnipeg Jets NHL
02:00 San Jose Sharks - Vancouver Canucks NHL
02:00 Anaheim Ducks - Seattle Kraken NHL
04:30 Los Angeles Kings - Ottawa Senators NHL
19:00 HV 71 - Modo SDHL
tisdag 29 november
01:00 New York Rangers - New Jersey Devils NHL
01:00 Buffalo Sabres - Tampa Bay Lightning NHL
01:00 Detroit Red Wings - Toronto Maple Leafs NHL
01:00 Columbus Blue Jackets - Vegas Golden Knights NHL
02:00 St Louis Blues - Dallas Stars NHL
03:30 Edmonton Oilers - Florida Panthers NHL
18:00 Växjö - Skellefteå SHL
19:00 Luleå - Frölunda SHL
19:00 Brynäs - Oskarshamn SHL
19:00 Leksand - Färjestad SHL
19:00 Linköping - Örebro SHL
19:00 HV 71 - Timrå SHL
19:00 Malmö - Rögle SHL
19:00 Djurgården - Mora Hockeyallsvenskan
19:45 Davos - Biel National League
onsdag 30 november
01:00 Boston Bruins - Tampa Bay Lightning NHL
01:00 Pittsburgh Penguins - Carolina Hurricanes NHL
01:00 Montreal Canadiens - San Jose Sharks NHL
01:30 Philadelphia Flyers - New York Islanders NHL
02:00 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
02:00 Nashville Predators - Anaheim Ducks NHL
03:00 Calgary Flames - Florida Panthers NHL
04:00 Vancouver Canucks - Washington Capitals NHL
04:30 Los Angeles Kings - Seattle Kraken NHL
19:00 Brynäs - AIK SDHL
19:00 Västervik - Almtuna Hockeyallsvenskan
19:00 Östersund - Västerås Hockeyallsvenskan
19:00 AIK - Vita Hästen Hockeyallsvenskan
19:00 BIK Karlskoga - Björklöven Hockeyallsvenskan
19:00 Södertälje - Kristianstad Hockeyallsvenskan
19:00 Tingsryd - Modo Hockeyallsvenskan
torsdag 01 december
01:00 Ottawa Senators - New York Rangers NHL
01:00 Detroit Red Wings - Buffalo Sabres NHL
01:00 Toronto Maple Leafs - San Jose Sharks NHL
03:30 Chicago Blackhawks - Edmonton Oilers NHL
19:00 Örebro - Växjö SHL
19:00 Linköping - Brynäs SHL
19:00 Timrå - Frölunda SHL
19:00 Oskarshamn - Malmö SHL
19:00 Rögle - Färjestad SHL
19:00 Leksand - HV 71 SHL
19:00 Skellefteå - Luleå SHL
fredag 02 december
01:00 New Jersey Devils - Nashville Predators NHL
01:00 Pittsburgh Penguins - Vegas Golden Knights NHL
01:00 Philadelphia Flyers - Tampa Bay Lightning NHL
01:00 Buffalo Sabres - Colorado Avalanche NHL
02:00 St Louis Blues - Carolina Hurricanes NHL
02:00 Minnesota Wild - Edmonton Oilers NHL
02:30 Dallas Stars - Anaheim Ducks NHL
03:00 Calgary Flames - Montreal Canadiens NHL
04:00 Seattle Kraken - Washington Capitals NHL
04:00 Vancouver Canucks - Florida Panthers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Arizona Coyotes NHL
19:00 Kristianstad - Modo Hockeyallsvenskan
19:00 Björklöven - Västervik Hockeyallsvenskan
19:00 Vita Hästen - Mora Hockeyallsvenskan
19:00 Almtuna - BIK Karlskoga Hockeyallsvenskan
19:00 Södertälje - Östersund Hockeyallsvenskan
19:00 Västerås - AIK Hockeyallsvenskan
19:00 Djurgården - Tingsryd Hockeyallsvenskan
19:00 Brynäs - SDE SDHL
lördag 03 december
01:30 New York Islanders - Nashville Predators NHL
02:00 Winnipeg Jets - Columbus Blue Jackets NHL
14:30 Leksand - SDE SDHL
15:15 HV 71 - Rögle SHL
15:15 Brynäs - Frölunda SHL
15:15 Färjestad - Timrå SHL
15:15 Örebro - Malmö SHL
18:00 Oskarshamn - Leksand SHL
18:00 Växjö - Luleå SHL
18:00 Skellefteå - Linköping SHL
19:30 HV 71 - Luleå SDHL
19:45 Zürich - Bern National League
20:00 Minnesota Wild - Anaheim Ducks NHL
söndag 04 december
01:00 Detroit Red Wings - Vegas Golden Knights NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
01:00 Boston Bruins - Colorado Avalanche NHL
01:00 Pittsburgh Penguins - St Louis Blues NHL
01:00 Ottawa Senators - San Jose Sharks NHL
01:00 Edmonton Oilers - Montreal Canadiens NHL
01:00 Philadelphia Flyers - New Jersey Devils NHL
01:30 New York Islanders - Chicago Blackhawks NHL
04:00 Vancouver Canucks - Arizona Coyotes NHL
04:00 Calgary Flames - Washington Capitals NHL
04:00 Seattle Kraken - Florida Panthers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Carolina Hurricanes NHL
15:00 Leksand - AIK SDHL
15:00 AIK - Modo Hockeyallsvenskan
15:00 Almtuna - Tingsryd Hockeyallsvenskan
21:00 Winnipeg Jets - Anaheim Ducks NHL
21:00 Dallas Stars - Minnesota Wild NHL
00:00 Columbus Blue Jackets - Detroit Red Wings NHL
måndag 05 december
01:00 Buffalo Sabres - San Jose Sharks NHL
01:30 New York Islanders - Chicago Blackhawks NHL
19:00 Linköping - AIK SDHL
19:00 SDE - Djurgården SDHL

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten