050412 Ishockey, Elitserien, Fršlunda: De Svenska MŠstarna (SM-Guld) firades pŒ Gštaplatsen. Henrik Lundqvist © BildbyrŒn – 51181 – Foto: Marcus Ericsson …
SHL

MINNESBILDEN: ”Henkes” magiska målvaktsspel gav Frölunda guldet i stjärntät finalserie

ANNONS

Säsongen innan Henrik Lundqvist stack över Atlanten och började skriva om hockeyhistorien var han en bidragande orsak till att Frölunda vann SM-guldet under lockoutsäsongen 2004/2005. Daniel Alfredsson minns hur det var att spela i ett så stjärnspäckat lag – med en framtida stormålvakt som sista utpost.
– Jag kom in i ett riktigt bra fungerande lag med fyra riktigt starka kedjor, bra backar och en grym målvakt i Henke.

Frölunda har alltid mönstrat skickliga målvakter. När laget vann SM-guld 1965 hette målvakterna Ingemar Caris och Eine Ohlsson. Därefter har det fyllts på med Ronny Anderson (farfar till Lias Andersson), Benny Westblom, Göran Högosta, Håkan Algotsson, Micke Sandberg, Petter Rönnqvist, Fredrik Norrena, Johan Holmqvist… Listan kan göras hur lång som helst. Men den som största av dom alla är antagligen Henrik Lundqvist.

”Henke” debuterade i elitserien för Frölunda redan säsongen 2000/01. Samma säsong var han för övrigt utlånad nio matcher till Mölndal som då spelade i Hockeyallsvenskan. Han vann sitt första SM-guld 2003 och utsågs till elitseriens bästa målvakt 2003, 2004 och 2005.

Inför säsongen 2005 var förväntningarna stora på både Henrik Lundqvist och Frölunda. Det kom att bli en så kallad lockoutsäsong i NHL så Göteborgsklubben fick under säsongen in spelare så som Samuel Påhlsson, Christian Bäckman, Per-Johan ”Pebben” Axelsson, Sami Salo och inte minst Daniel Alfredsson. Frölunda vann elitserien med hela 15 poäng före tvåan Linköping. Frölunda tog sig sedan hela vägen till final och ställdes där mot Färjestad. Ett Färjestad som hade stärkt upp laget med NHL-stjärnor så som Zdeno Chára, Sheldon Souray, Marián Gáborík och Mike Johnson.

Färjestad vann första finalen hemma med 4-2, men sedan var det Henrik Lundqvist och Frölundas finalserie. Frölunda vann tre raka matcher och släppte bara in ett mål, 5-0, 4-1 och 4-0. Den femte finalen gick till sudden death efter att det stått 0-0 vid full tid. Både Martin Gerber i Färjestads mål och Henrik Lundqvist storspelade matchen igenom, men 2.51 in i förlängningen fick Niklas Andersson (Lias Anderssons pappa) tag på en retur efter det att Sami Salo skjutit och avgjorde matchen och hela finalserien.

Daniel Alfredsson berättar för hockeysverige.se:
– Frölunda hade haft en fantastisk säsong fram till jul. Efter jul ställde man in NHL och då beslutade jag att nu vill jag spela. Då tog vi kontakt med Frölunda och löste det där ganska snabbt. Jag kom in i ett riktigt bra fungerande lag med fyra riktigt starka kedjor, bra backar och en grym målvakt i Henke (Lundqvist).
– Det var verkligen en höjdpunkt att få komma hem till Sverige igen och vara med i ett sådant grymt lag. Jag kände verkligen hur jag hade utvecklats som spelare jämfört med när jag var där första gången.

Henrik Lundqvist fick Guldhjälmen som ett bevis på att spelarna i elitserien röstade fram honom till hela seriens bästa spelare. Efter säsongen reste Lundqvist över till NHL och inledde sin långa och framgångsrika resa på Manhattan tillsammans med New York Rangers.

Minnesbilden presenteras i samarbete med Bildbyrån till en följd lanseringen av idolbild.se. Vill du vinna valfri bild från idolbild.se, lägg en röst i finalen av Fansens Pris så är du automatiskt med i tävlingen: http://www.hockeysverige.se/2017/04/14/finalisterna-ar-korade-rosta-fram-vinnaren-av-fansens-pris/ 

FRÖLUNDAS GULDTRUPP 2015

Namnlös12

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 21 maj
12:20 Frankrike - Tyskland VM
12:20 Österrike - Storbritannien VM
16:20 Kanada - Tjeckien VM
16:20 Lettland - USA VM
20:20 Sverige - Slovakien VM
20:20 Finland - Schweiz VM
torsdag 23 maj
02:00 New York Rangers - Florida Panthers NHL
lördag 25 maj
02:00 New York Rangers - Florida Panthers NHL
söndag 26 maj
21:00 Florida Panthers - New York Rangers NHL