050412 Ishockey, Elitserien, Fršlunda: De Svenska MŠstarna (SM-Guld) firades pŒ Gštaplatsen. Henrik Lundqvist © BildbyrŒn – 51181 – Foto: Marcus Ericsson …
SHL

MINNESBILDEN: ”Henkes” magiska målvaktsspel gav Frölunda guldet i stjärntät finalserie

ANNONS

Säsongen innan Henrik Lundqvist stack över Atlanten och började skriva om hockeyhistorien var han en bidragande orsak till att Frölunda vann SM-guldet under lockoutsäsongen 2004/2005. Daniel Alfredsson minns hur det var att spela i ett så stjärnspäckat lag – med en framtida stormålvakt som sista utpost.
– Jag kom in i ett riktigt bra fungerande lag med fyra riktigt starka kedjor, bra backar och en grym målvakt i Henke.

Frölunda har alltid mönstrat skickliga målvakter. När laget vann SM-guld 1965 hette målvakterna Ingemar Caris och Eine Ohlsson. Därefter har det fyllts på med Ronny Anderson (farfar till Lias Andersson), Benny Westblom, Göran Högosta, Håkan Algotsson, Micke Sandberg, Petter Rönnqvist, Fredrik Norrena, Johan Holmqvist… Listan kan göras hur lång som helst. Men den som största av dom alla är antagligen Henrik Lundqvist.

”Henke” debuterade i elitserien för Frölunda redan säsongen 2000/01. Samma säsong var han för övrigt utlånad nio matcher till Mölndal som då spelade i Hockeyallsvenskan. Han vann sitt första SM-guld 2003 och utsågs till elitseriens bästa målvakt 2003, 2004 och 2005.

Inför säsongen 2005 var förväntningarna stora på både Henrik Lundqvist och Frölunda. Det kom att bli en så kallad lockoutsäsong i NHL så Göteborgsklubben fick under säsongen in spelare så som Samuel Påhlsson, Christian Bäckman, Per-Johan ”Pebben” Axelsson, Sami Salo och inte minst Daniel Alfredsson. Frölunda vann elitserien med hela 15 poäng före tvåan Linköping. Frölunda tog sig sedan hela vägen till final och ställdes där mot Färjestad. Ett Färjestad som hade stärkt upp laget med NHL-stjärnor så som Zdeno Chára, Sheldon Souray, Marián Gáborík och Mike Johnson.

Färjestad vann första finalen hemma med 4-2, men sedan var det Henrik Lundqvist och Frölundas finalserie. Frölunda vann tre raka matcher och släppte bara in ett mål, 5-0, 4-1 och 4-0. Den femte finalen gick till sudden death efter att det stått 0-0 vid full tid. Både Martin Gerber i Färjestads mål och Henrik Lundqvist storspelade matchen igenom, men 2.51 in i förlängningen fick Niklas Andersson (Lias Anderssons pappa) tag på en retur efter det att Sami Salo skjutit och avgjorde matchen och hela finalserien.

Daniel Alfredsson berättar för hockeysverige.se:
– Frölunda hade haft en fantastisk säsong fram till jul. Efter jul ställde man in NHL och då beslutade jag att nu vill jag spela. Då tog vi kontakt med Frölunda och löste det där ganska snabbt. Jag kom in i ett riktigt bra fungerande lag med fyra riktigt starka kedjor, bra backar och en grym målvakt i Henke (Lundqvist).
– Det var verkligen en höjdpunkt att få komma hem till Sverige igen och vara med i ett sådant grymt lag. Jag kände verkligen hur jag hade utvecklats som spelare jämfört med när jag var där första gången.

Henrik Lundqvist fick Guldhjälmen som ett bevis på att spelarna i elitserien röstade fram honom till hela seriens bästa spelare. Efter säsongen reste Lundqvist över till NHL och inledde sin långa och framgångsrika resa på Manhattan tillsammans med New York Rangers.

Minnesbilden presenteras i samarbete med Bildbyrån till en följd lanseringen av idolbild.se. Vill du vinna valfri bild från idolbild.se, lägg en röst i finalen av Fansens Pris så är du automatiskt med i tävlingen: http://www.hockeysverige.se/2017/04/14/finalisterna-ar-korade-rosta-fram-vinnaren-av-fansens-pris/ 

FRÖLUNDAS GULDTRUPP 2015

Namnlös12

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
01:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
01:30 Carolina Hurricanes - New York Islanders NHL
tisdag 23 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
20:00 Lausanne - Zürich National League
01:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 24 april
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL