Nyheter
MJÖRNBERG: Steget från Hockeyettan till SHL är inte gigantiskt
ANNONS

Mannen för dagen är utan någon som helst tvekan Joel Persson.

Succémannen som levererade storartat när han fick chansen i ett starkt Kristianstad säsongen som gick och som nu skriver SHL-kontrakt med Växjö.

På papperet ser det naturligtvis ut som ett gigantiskt steg att hoppa över Hockeyallsvenskan och ta klivet direkt från Hockeyettan till landets högsta liga. Men att Växjös sportchef Henrik Evertsson uttrycker att Persson ”flugit lite under radarn” och någon av kvällsdrakarna drar till med rubrikordet ”jättedoldis” är förmodligen bara ett ganska tragiskt bevis på hur centrerat allt är mot SHL och hur dålig koll många tyvärr har på det som finns därunder.

Alla som över huvud taget gått i närheten av en Hockeyettan-hall under säsongen 16/17 är förmodligen mer än medvetna om att Joel Persson varken har flugit under någon radar eller är någon jättedoldis.

Han har strålat. Han har varvat Hockeyettan och varit för bra för sin nivå. Det var ingen slump att många Hockeyallsvenska-klubbar blandade sig i jakten på hans signatur och jag skulle vilja påstå att det inte är någon slump att han faktiskt skippar det allsvenska steget och signar direkt i SHL heller.

Ifjol gjorde backen Daniel Bertov ungefär samma resa när han lämnade Mariestad och hamnade i Leksand där han efter ett kortare gästspel i Hockeyallsvenskan följde med hela vägen upp i SHL. Han var den back som spelade mest i sjunde och avgörande kvalmatchen mot Modo och det råder knappast någon tvekan om att han klarade det bra i Leksands backbesättning den här säsongen i högstaligan.

Då ska man veta att Joel Persson har strålat ännu mer den här säsongen än vad Bertov gjorde ifjol.

Nu är Bertov förvisso en lite annan typ av back än vad Persson är, lite fränare och inte fullt lika mycket i behov av att fylla rollen som kreatör, men jag har inga betänkligheter kring att den 23-årige Osby-pågen kommer bli en vass SHL-back på sikt.

Växjö gör naturligtvis något ganska smart som signar upp honom på tre år redan nu. Skulle man sedan göra bedömningen att han behöver spel i Hockeyallsvenskan för att tuffa till sig inför uppgiften att agera gigant på blålinjen finns alla möjligheter att låna ut honom. Men jag tror inte det kommer dröja särskilt länge innan han spelar permanent på den högsta nivån.

Steget från Hockeyettan till SHL är gigantiskt för många, men inte för de riktiga spetsarna. Inte för spelare som Joel Persson.

* * *

Jag nämner Daniel Bertov ovan, ifjol var det han som lämnade Mariestad för att omedelbart göra ett större avtryck på högre nivå. På den vägen fortsätter det för spelare från paintkossans förlovade hemmaborg.

Succémålvakten Arvid Ljung har redan gjort klart med Almtuna och idag offentliggjordes dessutom att Douglas Lögdal drar vidare till Vita Hästen och att backen Tobias Björklund får en allsvensk chans i Västervik. Mariestad fortsätter således att skeppa spelare till högre division.

Det är naturligtvis baksidan med att vara framgångsrika men inte nå riktigt hela vägen fram i Hockeyettan, men samtidigt ett väldigt tydligt kvitto på att det är ett väldigt bra skyltfönster att spela sin Hockeyettan-hockey just i Mariestad.

* * *

När vi ändå har ögonen riktade mot västserien. Kumla har tagit sig till Allettan de två senaste säsongerna, men frågan är hur slagkraftigt lag de kommer lyckas få ihop till kommande säsong.

En efter en skriver de tongivande spelarna på för andra klubbar. Idag var det Johan Planeby som gjorde klart med Skövde, men tidigare har även Patrik Ström (Örnsköldsvik), Marcus Viitanen (Köping) och Jacob Thor (Borlänge), samtliga bland lagets sex främsta poängmakare den gångna säsongen, lämnat för nya uppgifter. Dessutom har vasse burväktaren Tim Harrysson hintat om att det är dags att rör på sig mot nya uppgifter.

Kumla är en klubb utan mycket till ekonomi att skryta om och kan orimligen fylla luckorna efter dessa flyktade herrar genom värvningar. Det blir nog att ställa in sig på en mellansäsong i landets förmodligen kallaste ishall.

Den här artikeln handlar om: