Noah Pereira tänker inte låta ögonskadan stoppa honom.
Södertälje SK

Den svåra ögonskadan ska inte stoppa SSK-forwardens karriär

Under säsongen fick han vara med och nosa på hetluften i Hockeyallsvenskan. Men en ögonskada i kvalspelet med Södertäljes J20-lag innebar att säsongen var slut. Trots att Noah Pereira fortfarande inte återfått synen siktar han på att komma tillbaka.
— Jag kommer fortsätta att sträva mot mina drömmars mål som hockeyspelare, berättar han i en intervju med hockeysverige.se.

HUDDINGE (HOCKEYSVERIGE.SE)
Södertäljes talangfulla forward, Noah Pereira fick under säsongen chansen till spel i Hockeyallsvenskan. Men i en J20-match mot Skellefteå var oturen framme. 20-åringen fick en puck i ögat och i dagsläget vet man inte om eller hur det kan komma att förändra hans hockeykarriär.
— Vi spelade mot Skellefteå hemma. Det var andra matchen i kvalspelet. Jag kommer ut från en situation nere i hörnet och pucken går upp till backen. Jag kommer upp bredvid målet och ropar på pass eftersom jag står helt ren. Istället skjuter backen och pucken får en konstig styrning på en Skellefteåspelares skridsko. Pucken styrs rakt upp under visiret på mig och rakt upp i ögat, säger Noah Pereira till hockeysverige.se när vi ses i solskenet på hans altan hemma i Fullersta.
— Det jag kommer ihåg är när backen skjuter. Sedan är nästa sekvens när jag kollar ner i isen och märker att jag inte ser någonting från höger öga. Min första tanke är att försöka öppna ögat eftersom jag direkt blev orolig för att jag skulle ha tappat synen. Det forsar dessutom blod. Jag fick två jack, ett ovanför och ett under ögat. Jacket ovanför fick jag sy eftersom det blödde så pass mycket. Det var också det första jag fick göra när jag kom in till akuten. Sedan var det direkt till St. Eriks ögonklinik.

Vad var första diagnosen då du kom in till ögonsjukhuset?
— Man kunde inte öppna och kolla ögat direkt eftersom det var så pass svullet. Jag fick ligga kvar över natten och det tog två dagar innan läkarna kunde kolla ögat. Det första man gjorde var att försöka få ner svullnaden samtidigt som jag fick droppar för att det inte skulle bli infekterat.
— Det man kunde konstatera då var att ögat var skadat och att jag hade fått en allvarlig smäll där. Utifrån förutsättningarna såg det ändå bra ut.

SVÅRT ATT GÖRA TIDIG BEDÖMNING

När man väl hade fått upp ögat och sett hur skadat det var så konstaterades att det ändå var svårt att göra en tidig bedömning om vilka åtgärder som behövdes för att rädda synen fullt ut.
— Det man sa var att jag hade en blödning i ögat. Blodet i ögat gjorde att det blev svårt för dom att se hur ögat såg ut, speciellt då på baksidan. Själva linsen satt löst, men med utifrån att jag hade fått en puck i ögat såg det ändå bra ut på framsidan av ögat.
— Man får gråstarr av att få en så pass traumatisk smäll mot ögat. Det har också varit det största problemet i början av läkningsprocessen, att man inte kunnat se baksidan av ögat genom min lins eftersom det varit så grumligt.
Kunde du se någonting på höger öga då?
— Jag kunde som bäst se fingrar på två meters avstånd. Det var efter ungefär två, tre veckor. Innan det var det ganska svart. Allt var väldigt grumligt, men jag kunde se ljus och siluetter lite svagt.

Hur mycket ser du idag på det ögat?
— Jag tycker inte att jag ser så mycket bättre idag. Jag opererades i onsdags och man har sagt att det kan ta ett tag innan jag får tillbaka synen. Det där är lite från person till person. För vissa tar det bara en dag medan det för andra kan ta flera veckor.
— Nu vet jag inte om jag bara inbillar mig eller om det faktiskt har blivit succesivt lite bättre redan efter fyra dagar. Det här är något som man måste ge lite tid.

Opererade man linsen då eller?
— Steg ett var att operera linsen för att få bort gråstarren. Det är en jättevanlig operation och något som dom gör på äldre människor dagligen. Operationen gjorde man för att kunna se in i ögat om det finns några skador på baksidan av ögat.
— Det största problemet är att om det har blivit en skada på synnerven så finns det ingenting man kan göra åt synen. Om min syn inte förbättras så kan man konstatera att synnerven är skadad. Jag ska tillbaka på till ögonkliniken på onsdag och om synnerven har förtynat och blivit vit vet dom att det är fel på den.
— Irisen har dessutom släppt från sitt fäste så min pupill är oval och har dragit ihop sig. Men det är en operation jag får ta i efterhand. Det kan påverka synen i och med att det kan släppa in för mycket ljus. Om det inte gör det så är det egentligen bara något man rättar till för att det ska se normalt ut.

RÄKNAR MED ATT KOMMA TILLBAKA

Trots den allvarliga ögonskadan räknar Noah Pereira med att komma tillbaka till hockeyn.
— För mig… (Noah Pereira tystnar lite och tittar ner i bordet lite innan han fortsätter) Jag kommer fortsätta att sträva mot mina drömmars mål som hockeyspelare. Jag har inte testat att spela eller vara ute på planen eftersom jag måste vila. Men jag till exempel kört bil och sådana saker. Där känner jag att det inte påverkats så mycket av synen. Det är väl döda vinkeln, men det är bara att vrida på huvudet lite mera, säger Pereira med ett leende och fortsätter:
— Jag ser inga problem med att spela hockey med ett öga om så krävs. (Mattias) Weinhandl gjorde det under sin tid så jag kan inte se några hinder för mig heller att göra det.
— Klart att det kanske kommer att påverka spelet, det får vi väl se, men jag får lära mig spela med det.

Noah Pereira hade i övrigt en lyckad säsong där han fick debutera i Hockeyallsvenskan med Södertälje hemma mot Björklöven.
— Det har gått bra. Det var kul att jag fick chansen, innan jag fick pucken i ögat, att kliva upp och spela med A-laget. Mitt mål den här säsongen var att få komma upp och visa framfötterna och ta en plats där i framtiden.
— Det var riktigt kul att få göra A-lagsdebut, men det var inte första A-lagsmatchen någonsin jag spelat. Den första var i Modo då Larry Huras tog upp mig. Då fick jag spela tre eller fyra matcher där på försäsongen. Det var lite samma känsla.
— Men det var riktigt kul att få komma in mot Björklöven och känna hur det är att ha Södertäljes klack bakom sig.

Hur var känslan då dina kompisar i SSK såg till att laget spelar i Hockeyallsvenskan även nästa säsong?
— Det var såklart riktigt kul både för mig, klubben och för Stockholmshockeyn. Jag tycker att det är viktigt att Stockholm har tre klubbar i våra två högsta ligor. Stockholm skulle egentligen ha minst två lag i SHL, men har man nu ett i SHL och två i Hockeyallsvenskan och det bättre än bara ha ett lag i varje serie.

Din kompis Erik Ullman lämnar Södertälje för AIK, hur tänker du själv kring nästa säsong?
— Mitt mål är fortfarande att ta en plats i Södertäljes A-lag. Men först och främst handlar det om att ta hand om mig själv och se till att ögat blir bra. Jag har hållit igång med träningen så gott det går under den här tiden med läkarbesök och då jag inte får träna fullt ut.
— Södertälje har verkligen visat att dom bryr sig och tar verkligen hand om sina spelare. Både Mats Waltin och mina andra tränare har erbjudit sin hjälp om jag vill prata med dom eller vad som helst. Det känns jättebra och genuint.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
söndag 04 december
15:00 Leksand - AIK SDHL
15:00 Almtuna - Tingsryd Hockeyallsvenskan
15:00 AIK - Modo Hockeyallsvenskan
21:00 Winnipeg Jets - Anaheim Ducks NHL
21:00 Dallas Stars - Minnesota Wild NHL
00:00 Columbus Blue Jackets - Detroit Red Wings NHL
måndag 05 december
01:00 Buffalo Sabres - San Jose Sharks NHL
01:30 New York Islanders - Chicago Blackhawks NHL
19:00 Linköping - AIK SDHL
19:00 SDE - Djurgården SDHL
tisdag 06 december
01:00 New York Rangers - St Louis Blues NHL
01:00 Philadelphia Flyers - Colorado Avalanche NHL
01:00 Boston Bruins - Vegas Golden Knights NHL
02:30 Edmonton Oilers - Washington Capitals NHL
03:00 Calgary Flames - Arizona Coyotes NHL
04:30 Vancouver Canucks - Montreal Canadiens NHL
19:05 Luleå - Jukurit Champions Hockey League
onsdag 07 december
01:00 Pittsburgh Penguins - Columbus Blue Jackets NHL
01:00 New Jersey Devils - Chicago Blackhawks NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Detroit Red Wings NHL
01:00 Ottawa Senators - Los Angeles Kings NHL
01:30 New York Islanders - St Louis Blues NHL
02:00 Winnipeg Jets - Florida Panthers NHL
02:30 Dallas Stars - Toronto Maple Leafs NHL
04:00 Anaheim Ducks - Carolina Hurricanes NHL
04:00 Seattle Kraken - Montreal Canadiens NHL
19:00 Almtuna - Kristianstad Hockeyallsvenskan
19:00 Östersund - Djurgården Hockeyallsvenskan
19:00 Modo - Södertälje Hockeyallsvenskan
19:00 Västervik - AIK Hockeyallsvenskan
19:00 BIK Karlskoga - Tingsryd Hockeyallsvenskan
19:00 Vita Hästen - Västerås Hockeyallsvenskan
19:00 Mora - Björklöven Hockeyallsvenskan
19:30 Djurgården - Linköping SDHL
torsdag 08 december
01:00 Philadelphia Flyers - Washington Capitals NHL
01:30 Columbus Blue Jackets - Buffalo Sabres NHL
02:00 Calgary Flames - Minnesota Wild NHL
03:00 Colorado Avalanche - Boston Bruins NHL
03:30 Edmonton Oilers - Arizona Coyotes NHL
04:00 Vegas Golden Knights - New York Rangers NHL
04:30 San Jose Sharks - Vancouver Canucks NHL
19:00 HV 71 - Örebro SHL
19:00 Frölunda - Oskarshamn SHL
19:00 Färjestad - Linköping SHL
19:00 Malmö - Skellefteå SHL
19:00 Timrå - Brynäs SHL
19:00 Luleå - Leksand SHL
19:00 Rögle - Växjö SHL
fredag 09 december
01:00 Toronto Maple Leafs - Los Angeles Kings NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Nashville Predators NHL
01:30 Florida Panthers - Detroit Red Wings NHL
02:00 St Louis Blues - Winnipeg Jets NHL
02:30 Dallas Stars - Ottawa Senators NHL
19:00 BIK Karlskoga - Vita Hästen Hockeyallsvenskan
19:00 Kristianstad - Västervik Hockeyallsvenskan
19:00 Djurgården - Östersund Hockeyallsvenskan
19:00 Björklöven - Västerås Hockeyallsvenskan
19:00 Linköping - HV 71 SHL
lördag 10 december
01:00 Buffalo Sabres - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 New Jersey Devils - New York Islanders NHL
01:00 Washington Capitals - Seattle Kraken NHL
01:00 Columbus Blue Jackets - Calgary Flames NHL
02:30 Chicago Blackhawks - Winnipeg Jets NHL
03:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
03:00 Edmonton Oilers - Minnesota Wild NHL
03:30 Arizona Coyotes - Boston Bruins NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Philadelphia Flyers NHL
04:00 Anaheim Ducks - San Jose Sharks NHL
12:00 Luleå - Leksand SDHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
15:15 Timrå - Leksand SHL
15:30 AIK - HV 71 SDHL
16:00 Modo - Brynäs SDHL
18:00 Färjestad - Frölunda SHL
18:00 Luleå - Malmö SHL
18:00 Oskarshamn - Örebro SHL
18:00 Brynäs - Växjö SHL
18:00 Södertälje - Mora Hockeyallsvenskan
19:30 Nashville Predators - Ottawa Senators NHL
20:00 Dallas Stars - Detroit Red Wings NHL
22:30 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten