SHL
KARLSSON: De tog över två klubbar i kaos – och ledde dem till gulddrömmar
ANNONS

24 juli 2015. Johan Lindbom, som nyligen fått jobbet som HV71:s J20-tränare, slängs in i hetluften direkt. Mindre än två månader innan SHL skulle dra igång fick han, som dittills varit mest känd för sitt guldmål 20 år tidigare, det minst sagt svårjobbade uppdraget att ta över Sveriges mest kaosartade klubb.

Det är svårt att tro idag, men då var det faktiskt så. Vi minns ju röran kring Andreas Johansson och hans assisterande tränare lämnade klubben. På isen såg det dessutom allt annat än bra ut. Den tidigare storklubben HV71 hade, mer och mer för varje säsong, börjat tappa mot exempelvis Skellefteå. Att ens gå till semifinal tycktes till och med vara omöjligt för en klubb som tidigare prenumererat på SM-finaler.

HV71 har, från den där sommardagen 2015, byggt upp det som tillsammans med Frölunda måste vara Sveriges bästa organisation. Det känns som att klubben har precis rätt personer på precis rätt plats – överallt. De handplockade in ‘Lillis’ Lundh som assisterande tränare till en väldigt orutinerad Lindbom. Det blev succé direkt.

GM Johan Hult har, närmast rekordsnabbt, lett HV ut ur det totala kaoset och in i det som mycket väl kan vara en ny storhetsperiod för den stolta smålandsklubben. Inte ens två år efter att han utnämnt Johan Lindbom till ny tränare är klubben i final. HV71:s första på sju långa år.

19 januari 2015. Det är fortfarande ett par månader kvar till kaoset i HV71 ska bryta ut på allvar. Där och då är Brynäs i stället svensk ishockeys stora krisklubb. Man hade precis förlorat med 7-2 på hemmaplan mot Skellefteå och låg på en tiondeplats i ett SHL, som då bara hade tolv lag. Bakom dem kom Leksand ångandes. Bara målskillnad skiljde lagen åt. Brynäs var på väg ned att få kvala.

Då kom krislösningen. Guldcoachen Tommy Jonsson och superikonerna Andreas Dackell samt Ove Molin fick sparken. Det muttrades på stan i Gävle. Sportchefen Stefan Bengtzéns första stora drag i klubben blev att sparka tre guldmakare. ‘Den där värmlänningen kommer in och tror han är något’, lät det då.

Tre Brynäsikoner ut. Två Luleåikoner in. Resten är historia. ‘Bulan’ hade visserligen en tung start som tränare, under det som faktiskt är hans första huvudansvar som seniortränare. Brynäs tog bara en poäng på Bulans fyra första matcher och föll bland annat mot Leksand. När laget till slut tog sin första seger med den nya tränaren, mot Frölunda, var man ändå två poäng bakom rivalerna från Dalarna.

Lagen möttes även i en ödesmatch i Gavlerinken. En Leksandsvinst där hade inneburit att laget haft fyra poängs försprång till Brynäs. Nu vann Gävlelaget, som sedermera tog sig till kvartsfinal efter en play-in-vinst mot Färjestad. Leksand? De åkte ut efter ett rysarkval mot Malmö. Större var inte marginalerna.

Nu, två år senare. Är Brynäs i sin första SM-final på fem år. De är två segrar från SM-guld. ¨Bulan’ har sedan länge gjort klart att han skulle lämna klubben efter säsongen. En klubb han kom till när de var på väg att behöva kvala för sin existens i SHL. När han lämnar han de vara bäst i Sverige.

Vem som gjort den häftigaste resan av Lindbom och Berglund går inte att avgöra. Men det som är enkelt att konstatera är att båda två stått för kometkarriärer på tränarbänken. Kometkarriärer som måste beundras. Och två av de mest lyckades krisdragen från sportchefer de senaste åren.

Idag möts de i rond fyra av SM-finalen. Vem fasen kunde tro det för bara två år sedan?

@manskarlssonyao

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
fredag 17 maj
16:20 Tyskland - Kazakstan VM
16:20 Storbritannien - Danmark VM
20:20 Polen - USA VM
20:20 Tjeckien - Österrike VM
lördag 18 maj
12:20 Lettland - Sverige VM
12:20 Danmark - Schweiz VM
16:20 Tyskland - Polen VM
16:20 Kanada - Finland VM
20:20 Frankrike - Slovakien VM
20:20 Tjeckien - Storbritannien VM
söndag 19 maj
02:00 Edmonton Oilers - Vancouver Canucks NHL
16:20 USA - Kazakstan VM
16:20 Norge - Österrike VM
20:20 Slovakien - Lettland VM
20:20 Schweiz - Kanada VM
måndag 20 maj
16:20 Sverige - Frankrike VM
16:20 Storbritannien - Norge VM
20:20 Kazakstan - Polen VM
20:20 Finland - Danmark VM
tisdag 21 maj
12:20 Frankrike - Tyskland VM
12:20 Österrike - Storbritannien VM
16:20 Kanada - Tjeckien VM
16:20 Lettland - USA VM
20:20 Sverige - Slovakien VM
20:20 Finland - Schweiz VM
torsdag 23 maj
02:00 New York Rangers - Florida Panthers NHL
lördag 25 maj
02:00 New York Rangers - Florida Panthers NHL