SHL
KARLSSON: De tog över två klubbar i kaos – och ledde dem till gulddrömmar
ANNONS

24 juli 2015. Johan Lindbom, som nyligen fått jobbet som HV71:s J20-tränare, slängs in i hetluften direkt. Mindre än två månader innan SHL skulle dra igång fick han, som dittills varit mest känd för sitt guldmål 20 år tidigare, det minst sagt svårjobbade uppdraget att ta över Sveriges mest kaosartade klubb.

Det är svårt att tro idag, men då var det faktiskt så. Vi minns ju röran kring Andreas Johansson och hans assisterande tränare lämnade klubben. På isen såg det dessutom allt annat än bra ut. Den tidigare storklubben HV71 hade, mer och mer för varje säsong, börjat tappa mot exempelvis Skellefteå. Att ens gå till semifinal tycktes till och med vara omöjligt för en klubb som tidigare prenumererat på SM-finaler.

HV71 har, från den där sommardagen 2015, byggt upp det som tillsammans med Frölunda måste vara Sveriges bästa organisation. Det känns som att klubben har precis rätt personer på precis rätt plats – överallt. De handplockade in ‘Lillis’ Lundh som assisterande tränare till en väldigt orutinerad Lindbom. Det blev succé direkt.

GM Johan Hult har, närmast rekordsnabbt, lett HV ut ur det totala kaoset och in i det som mycket väl kan vara en ny storhetsperiod för den stolta smålandsklubben. Inte ens två år efter att han utnämnt Johan Lindbom till ny tränare är klubben i final. HV71:s första på sju långa år.

19 januari 2015. Det är fortfarande ett par månader kvar till kaoset i HV71 ska bryta ut på allvar. Där och då är Brynäs i stället svensk ishockeys stora krisklubb. Man hade precis förlorat med 7-2 på hemmaplan mot Skellefteå och låg på en tiondeplats i ett SHL, som då bara hade tolv lag. Bakom dem kom Leksand ångandes. Bara målskillnad skiljde lagen åt. Brynäs var på väg ned att få kvala.

Då kom krislösningen. Guldcoachen Tommy Jonsson och superikonerna Andreas Dackell samt Ove Molin fick sparken. Det muttrades på stan i Gävle. Sportchefen Stefan Bengtzéns första stora drag i klubben blev att sparka tre guldmakare. ‘Den där värmlänningen kommer in och tror han är något’, lät det då.

Tre Brynäsikoner ut. Två Luleåikoner in. Resten är historia. ‘Bulan’ hade visserligen en tung start som tränare, under det som faktiskt är hans första huvudansvar som seniortränare. Brynäs tog bara en poäng på Bulans fyra första matcher och föll bland annat mot Leksand. När laget till slut tog sin första seger med den nya tränaren, mot Frölunda, var man ändå två poäng bakom rivalerna från Dalarna.

Lagen möttes även i en ödesmatch i Gavlerinken. En Leksandsvinst där hade inneburit att laget haft fyra poängs försprång till Brynäs. Nu vann Gävlelaget, som sedermera tog sig till kvartsfinal efter en play-in-vinst mot Färjestad. Leksand? De åkte ut efter ett rysarkval mot Malmö. Större var inte marginalerna.

Nu, två år senare. Är Brynäs i sin första SM-final på fem år. De är två segrar från SM-guld. ¨Bulan’ har sedan länge gjort klart att han skulle lämna klubben efter säsongen. En klubb han kom till när de var på väg att behöva kvala för sin existens i SHL. När han lämnar han de vara bäst i Sverige.

Vem som gjort den häftigaste resan av Lindbom och Berglund går inte att avgöra. Men det som är enkelt att konstatera är att båda två stått för kometkarriärer på tränarbänken. Kometkarriärer som måste beundras. Och två av de mest lyckades krisdragen från sportchefer de senaste åren.

Idag möts de i rond fyra av SM-finalen. Vem fasen kunde tro det för bara två år sedan?

@manskarlssonyao

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
01:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
01:30 Carolina Hurricanes - New York Islanders NHL
tisdag 23 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
20:00 Lausanne - Zürich National League
01:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 24 april
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL