Nyheter
MJÖRNBERG: Trägen vinner – Grattis Troja/Ljungby
ANNONS

Efter många om och men är Troja/Ljungby slutligen tillbaka i Hockeyallsvenskan. Det är bara att gratulera till en storstilat genomförd säsong.

”Vi ska tillbaka” står det på en banderoll som hängt över ståplats i fashionabla Ljungby Arena länge nu. Skriven med text som uppenbarligen blev för stor för tygbiten som fanns till hands varpå tjockleken på texten skiftar när budskapet börjar nå sitt slut.

Det ser ganska fånigt ut och den där banderollen tjänar på något sätt som symbol för att Troja/Ljungby tröskat på bakgården länge. I tre långa säsonger. Men slutligen kan man byta Hockeyettan mot Hockeyallsvenskan och betrakta uppdraget som slutfört.

Buckligt typsnitt eller inte, tillslut blev texten på den där banderollen en sanning. Troja/Ljungby är tillbaka. Idag slog de tillslut efter gummiknän och stort drama in den sista serven hemma mot Huddinge och kan efter några om och några men tillslut titulera sig ett Hockeyallsvenskt lag nästa säsong.

Det är bara att gratulera till en storartad säsong och konstatera att trägen vinner.

”Vi ska tillbaka”

Trojas triumffärd tillbaka till finrummet är resultatet av kontinuitet och ett ledarskap som vågade tro på sin idé och sitt spel oavsett hur hårt vindarna blåste kring knutarna på arenan. Ibland med orkanstyrka hela vägen in på ståplats.

Troja rasade ur Hockeyallsvenskan våren 2014 och valde då att anställa Pelle Svensson som ny tränare för sitt representationslag. Många trodde nog på en snabb comeback i finrummet men medan den 47-årige skåningen byggt och oljat på sin maskin har Troja-fansen tvingats se lag som Tingsryd, IK Pantern, Sundsvall, Västervik och Södertälje avancera upp till allsvenskan. Allt medan man själva tvingats gnugga vidare i Hockeyettan.

Det har inte varit någon enkel resa. Playoff-uttåget i sudden mot Västervik 14/15 gjorde ont, den brutala ineffektiviteten som fick laget på fall i kvalserien ifjol likaså. Då höjdes röster som krävde tränarens avgång, men klubbens styrelse satt lugnt i båten. De insåg naturligtvis att någon mer lämpad för uppgiften än Pelle Svensson skulle de inte kunna hitta.

Det hade kunnat skita sig i år också. Troja bågnade under förväntningarna i Hockeyettan-finalen och hade ofantliga problem att lösa Mariestad i playoff 3, men när det väl var gjort fanns det liksom inget som kunde hindra gänget.

När laget hamnat i underläge med 0-1 i matcher i playoff 3-serien mot Mariestad skrev jag följande i ett blogginlägg:

”Som jag ser det finns det egentligen bara två scenarier. Antingen bågnar man under trycket och åker ut mot Mariestad. Eller så står man pall och vänder på den här matchserien och gör man det då finns det inga mellanting, då tror jag att laget får en sådan boost att de av bara farten dundrar genom kvalserien och går upp”.

Det var precis så det blev. Det är ett tydligt uttryck för att trägen vinner. Att Pelle Svenssons maskin efter tre långa säsonger som ett absolut topplag i Hockeyettan slutligen hade samlat på sig all den erfarenhet och mentalitet som krävdes för att ta klivet uppåt.

Tränaren har anklagats för att vara en butter tråkmåns, men jag tror aldrig jag har pratat med honom utan att det dykt upp en räv bakom något av öronen eller att muntra cynismer, sarkasmer eller befriande ironi skymtat fram mellan raderna. Han är seriös, men ganska rolig.

Det har muttrats om att han byggt en maskin som tuggar på bra i medgång, men som saknar nycklarna att förändra en matchbild när det väl börjar grina emot. Men nu står Troja trots allt där med en bärgad allsvensk status i sin hand. Maskinen tuggade sig tillslut hela vägen till slutmålet.

Det har alltid funnits en tanke. Ingenting har lämnats åt slumpen. Att Troja/Ljungby på tredje försöket lyckas ta sig upp i Hockeyallsvenskan och gör det på ett så imponerande sätt som man ändå får säga att de gör i den här kvalserien är ett bevis på att kontinuitet och långsiktighet fungerar. Att de som inte drabbas av panik och gör förändringar bara för sakens skull tillslut också segrar. Trägen vinner. Att hålla fast vid en utstakad plan fungerar.

Nu kan supportrarna äntligen slita ner den där anskrämliga banderollen ”Vi ska tillbaka” från väggen i Ljungby Arena och sätta upp en ny.

”Vi är tillbaka”.

För vet ni vad? Det budskapet får faktiskt plats på den yta som finns att tillgå på tygbiten.

Grattis Troja/Ljungby.

* * *

Naturligtvis också stort grattis till Södertälje som gjort en riktigt stark kvalserie och klarar sig kvar i Hockeyallsvenskan. Man fick ihop det när det som bäst behövdes och spelade den hockey som krävdes i säsongens viktigaste matcher. Det var imponerande att se. SSK var bäst när det gällde och tar man bara rätt strategiska beslut i föreningen ligger vägen nu öppen för att börja klättra mot en högre nivå igen.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
söndag 16 juni
02:00 Edmonton Oilers - Florida Panthers NHL
onsdag 19 juni
02:00 Florida Panthers - Edmonton Oilers NHL