John Persson och Rasmus Asplund.
SHL

KLART: Han får lämna Färjestad – men talangen ser ut att bli kvar

ANNONS

John Perssons vara eller inte vara i Färjestad har varit ett av de stora samtalsämnena sedan säsongen tog slut. Fansen har startat namninsamlingar för att få ledningen att förlänga forwardens kontrakt – men de försöken blev denna gång fruktlösa.
– Att flytta på någon man tycker om är den tråkigaste biten med det här jobbet, säger nya sportchefen Peter Jakobsson till hockeysverige.se.

Det har varit på gång ett tag och nu är det också helt klart. Trots Färjestad-fansens påtryckningar blir det ingen fortsättning för John Persson hos värmlänningarna. Det bekräftar nytillträdde sportchefen Peter Jakobsson för hockeysverige.se.
– John är en fantastisk kille med bra karaktär på isen och är en person som också är omtyckt i omklädningsrummet.
– För att kunna få in någon annan måste man dock ibland flytta på någon som man tycker om. Det är trångt om platserna och i det här läget blir det tyvärr så att John inte kommer att bli kvar hos oss, kommenterar Jakobsson.

Du är ny som sportchef och har inte ens tillträtt officiellt än – hur tufft är det att fatta den här typen av beslut kring spelare som är omtyckta av både supportrar och lagkamrater?
– Det är tufft. Jag skulle säga att det är den tråkigaste biten med det här jobbet. Jag minns själv när jag tog cykeln till Håkan Loobs kontor 1999 och fick beskedet att jag inte skulle få vara kvar i Färjestad. Det var ingen rolig resa hem när man sedan skulle berätta det för familjen.
– Samtidigt är det viktigt att man förstår att det inte har något med personen att göra, utan att det ibland är andra bitar som avgör. Det kan vara ekonomi och det kan vara att man är ute efter en annan spelartyp.

Påverkar det överhuvudtaget dig och dina beslut när fansen startar namninsamlingar för att få dig att förlänga med en spelare?
– Det är klart att det gör det. Man försöker göra så många som möjligt glada, men i slutändan måste man också inse att inte alla kan vara nöjd med alla beslut som fattas. Samtidigt får det en att tänka till både en och två gånger när man hör om sådana saker, säger den genomsympatiske gotlänningen.

”ÄR ÖVERENS OM ATT ETT ÅR TILL I SVERIGE ÄR BRA FÖR RASMUS”

Om beskedet att Persson inte blir kvar är något som skapar besvikelse hos många av lagets supportrar så finns det samtidigt andra saker att glädjas åt. Enligt Jakobsson pekar nämligen det mesta på att Rasmus Asplund blir kvar i klubben även över nästa säsong.
– Chanserna att det blir så är väldigt goda. Jag både hoppas och tror att Rasmus blir kvar ett år till. Det är i alla fall de indikationerna vi har fått nu.
– Rasmus själv har sagt att det är SHL eller NHL som gäller och känner väl att ett år till i en stor roll på hemmaplan skulle kunna hjälpa honom mycket. Håkan har varit i kontakt med Buffalos utvecklingsansvarige och jag har pratat med en av deras scouter, Jan-Axel Alavaara – och alla är överens om att ett år till i Sverige skulle vara bra för Rasmus. Jag har också pratat med Rasmus agent, som ger samma besked även han.

Efter att värvningen av Dick Axelsson blev klar igår saknas nu inte många pusselbitar innan Färjestads lagbygge inför stundande säsong är komplett. Ett av de osäkra korten är fortfarande backklippan Jonas Holös.
– Håkan sköter diskussionerna med honom just nu, så vi får se var det landar någonstans.

Har ni mer pengar att erbjuda Holös nu när Nygren har lämnat?
– Det är förhandlingar som pågår och den diskussionen är något som Jonas och hans agent får ta med Håkan.
– Som det är nu behöver vi få in en riktig toppback och vi har krokar ute. Magnus går självklart inte att ersätta, men vi kanske får fördela ansvaret på några fler.

Kommer ni behöva två nya backar om Holös lämnar eller satsar ni då en större summa på att få in en toppback av högre kvalitet?
– Vi kommer i huvudsak satsa på att få in en riktig kvalitetsback och har pratat med spelare i både Sverige och utomlands.
– Sedan utesluter jag ingenting. Vi får se vad som händer om Jonas försvinner – jag har inte riktigt tänkt så långt än.

Vad saknas i nuvarande trupp innan Färjestads lagbygge är komplett?
– En ytterforward, en center och en eller två backar, säger Jakobsson och lägger till att något snart kan vara klart:
– Vi har något spännande på gång framåt som jag tror vi skulle kunna presentera inom två-tre veckor.

En längre intervju med Färjestads nya sportchef om hans tankar kring klubbens framtid, hans värvningsfilosofi och pressen som det nya jobbet innebär kommer på hockeysverige.se till helgen.

Den här artikeln handlar om: