Timothy Liljegren.
U18-VM

”Jag accepterade att säsongen inte skulle bli vad jag hade tänkt mig”

ANNONS

Han gick in i säsongen rankad tvåa inför draften. Körtelfeber, en lårskada och Rögles problem i SHL har dock satt käppar i hjulet för backlöftet Timothy Liljegren. Nu ska 17-åringen använda U18-VM till att visa att han är att räkna med igen.
– Efter att jag blev sjuk ändrade jag mitt tankesätt och accepterade att säsongen inte skulle bli vad jag hade tänkt mig, säger Liljegren till hockeysverige.se.

UPPLANDS VÄSBY (HOCKEYSVERIGE.SE)
Det kändes som om hela hockeyvärlden låg för hans fötter. Blott 16 år gammal hade Timothy Liljegren klivit in i SHL och fått Röglefansen i Lindab Arena att höja på ögonbrynen på ett sätt som man inte hade haft anledning att göra sedan Hampus Lindholms explosionsartade genombrott våren 2012. Den eleganta skridskoåkningen, förmågan att få pucken på mål i trafik och tålamodet med pucken var egenskaper som fick honom att sticka ut ordentligt.

Med prestationer kommer förväntningar. Inför årets säsong hade de trissats upp ordentligt och merparten av de stora scoutbyråerna hade Liljegren rankad som tvåa inför NHL-draften när det var dags att släppa pucken i september. Efter en bra sommar var självförtroendet på topp och han kände sig redo att gå ut och visa att han var den äkta varan. Men som de flesta elitspelare tvingas uppleva någon gång i sin karriär är resan mot toppen aldrig spikrak. Det fick Rögles backlöfte erfara redan innan säsongen startats på allvar.

Det var alldeles inför öppnandet av SHL-säsongen som Timothy Liljegren kände att allt inte stod rätt till. Under en match var kroppen seg och orkeslös på ett sätt som han aldrig hade upplevt tidigare. När hockeysverige.se träffar honom på ett hotell i Upplands Väsby inför avresan till U18-VM i Slovakien minns han tillbaka på de jobbiga dagarna som förändrade hans säsong med en suck.
– Man kan givetvis vara trött under en match, men det här var något annat. Jag spelade klart och nästa dag orkade jag knappt resa mig ur sängen, berättar han.
– Jag hade en kompis som hade körtelfeber och kände igen symptomen, så jag tänkte att det var lika bra att åka in och testa.

Körtelfebern bekräftades och var i sig inte speciellt långdragen. Sjukdomen satt i under en tvåveckorsperiod, men bieffekterna som den för med sig gjorde vägen tillbaka till vardagen som elitidrottare snårig och tålamodsprövande.
– Jag var tvungen att vara borta från hockeyn och all fysisk aktivitet i fyra veckor för att levervärden och sådant skulle bli bra. Sedan tränade jag på i två veckor innan jag började spela igen. Jag var borta två månader totalt, säger Timothy Liljegren och erkänner att tålamodet inte var tillräckligt bra i hans fall.
– Så här i efterhand känner jag att jag gick på lite för tidigt just när det gällde att spela matcher. Jag hade nog behövt två veckor till för att verkligen träna upp fysiken igen.


Foto: Bildbyrån/Petter Arvidson

”JAG BLEV SATT LITE ÅT SIDAN”

Det var först i början av november som han gjorde comeback i J20-laget. Därefter dröjde det en månad till innan han kände igen sig själv som hockeyspelare. Då kom nästa problem: jakten på rejält med speltid.
– Rögles A-lag gick inte jättebra och de hade svårt att ge mig mycket istid. Jag tyckte att jag gjorde det helt okej när jag var med och att jag förtjänade mer istid, men sedan tog jag och agenten beslutet att jag skulle bli utlånad till Timrå för att få istiden jag ville ha.

Det blev fem matcher i Hockeyallsvenskan innan han kallades tillbaka till Ängelholm i mitten av januari. I SHL-comebacken med Rögle sköt han säsongens första och enda SHL-mål i derbyt mot Malmö. Men det var inte tillräckligt.
– Laget gick fortfarande tungt och det blev mindre och mindre istid för mig. Jag kanske inte är den bästa defensiva spelaren och vi hade problem med att vi släppte in mycket mål och då blev det så att de defensiva spelarna fick mer istid, konstaterar han.
– Jag blev satt lite åt sidan och det accepterade jag, även fast jag tyckte att jag lirade bra själv. Men sedan tog jag beslutet att gå ned i J20 i stället för att få istid och kontinuitet. Eftersom A-laget var kort om folk blev träningarna inte riktigt bra, så jag fick varken den träning eller den istid jag ville ha. Då tyckte jag att det var bättre att kliva ned i J20, få den träning jag behövde och de minuter jag ville ha.

Efter att ha drabbats av en trilskande lårskada och missat ytterligare tre veckor av den redan rumphuggna säsongen avslutades allt med ett J20-slutspel där fjolårets bronsmedaljörer Rögle blev utslagna av HV71 redan i åttondelsfinalen. Sjukdomen, skadan och hattandet mellan olika lag har påverkat Timothy Liljegrens aktie negativt inför NHL-draften, men han säger själv att han har hanterat det snacket på ett bra sätt.


Foto: Bildbyrån/Simon Hastegård

”DET SOM HÄNDER EFTER DRAFTEN SOM GÄLLER”

– Jag tycker att jag kunnat koppla bort det faktiskt. Innan jag blev sjuk kände jag att jag var tvungen att visa att jag hörde hemma där jag var rankad. Men efter jag blev sjuk ändrade jag mitt tankesätt och accepterade att säsongen inte skulle bli vad jag hade tänkt mig. Då kände jag att jag skulle göra så gott jag kunde.
– Det är mer andra som har påmint mig om att jag varit rankad si eller så och det har kanske varit lite jobbigt i och med den säsong jag har haft. Men jag tycker ändå att jag har varit ganska lugn och bra på att koppla bort det. Det är inget jag har stressat upp mig över, menar han och säger att det är viktigt att ha ett långsiktigt fokus när det gäller hans utveckling som spelare.
– Visst, det är skitkul att vara rankad högt och att bli draftad, men det är det som händer efter draften som är det som gäller. Jag har accepterat den här säsongen för vad den är och ska försöka ta ett nytt kliv nästa år. Det är det jag satsar på.

Var han kommer att spela då är inte klarlagt än. Han har visserligen kontrakt med Rögle ytterligare en säsong, men utesluter inte möjligheten att sticka till Nordamerika.
– Jag har funderat lite på det, men det är inget jag har beslutat ännu. Det lag som draftar mig får säga sitt, så får vi se vad jag tycker är bäst för mig och vad de tycker är bäst för mig.

Innan han behöver ta något beslut i den frågan väntar först och främst ett U18-VM i Slovakien – Liljegrens andra i ordningen. Det ger honom möjligheten att visa NHL-scouterna att han trots motgångarna har tagit steg i rätt riktning den här säsongen.
– Självklart är det viktigt för mig. Jag tycker att jag har spelat bra på slutet och jag har en bra känsla inför VM och tycker att vi har ett bra lag. Men självklart ser jag det som ett bra tillfälle att visa upp mig inför draften. Samtidigt får man inte tänka på det för mycket. Det är VM som gäller, säger Timothy Liljegren som har stora förväntningar på turneringen.
– Vi har stora möjligheter att gå långt. Även om vi inte skulle få med (Rasmus) Dahlin har vi en bra backsida och jag tycker att vi har en bra forwardssida och starka målvakter. Vi har spelat bra i de flesta turneringarna. Det känns som vi kan göra något bra av det här.

På torsdag kväll 19.30 är det upp till bevis. Då ställs Liljegren och Småkronorna mot Ryssland i VM-premiären. En match som sänds i TV4 Sport.

Han tänker bli VM-hjälte – nästa generation Bemström är redo att göra avtryck

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
måndag 27 mars
15:00 Timrå - Örebro SHL
17:30 IFK Helsingfors - Lukko Liiga
19:00 Frölunda - Färjestad SHL
19:00 AIK - Modo Hockeyallsvenskan
01:00 Ottawa Senators - Florida Panthers NHL
01:00 Buffalo Sabres - Montreal Canadiens NHL
01:30 New York Islanders - New Jersey Devils NHL
tisdag 28 mars
02:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
04:00 Anaheim Ducks - Colorado Avalanche NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Pelicans - KalPa Liiga
19:00 Växjö - Luleå SHL
19:00 Södertälje - Mora Hockeyallsvenskan
01:00 Detroit Red Wings - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Carolina Hurricanes - Tampa Bay Lightning NHL
01:00 Boston Bruins - Nashville Predators NHL
01:00 New York Rangers - Columbus Blue Jackets NHL
01:00 Philadelphia Flyers - Montreal Canadiens NHL
onsdag 29 mars
02:00 St Louis Blues - Vancouver Canucks NHL
02:30 Chicago Blackhawks - Dallas Stars NHL
03:00 Calgary Flames - Los Angeles Kings NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Edmonton Oilers NHL
04:30 San Jose Sharks - Winnipeg Jets NHL
01:30 Toronto Maple Leafs - Florida Panthers NHL
01:30 Washington Capitals - New York Islanders NHL
torsdag 30 mars
04:00 Colorado Avalanche - Minnesota Wild NHL
01:00 New Jersey Devils - New York Rangers NHL
01:00 Boston Bruins - Columbus Blue Jackets NHL
01:00 Montreal Canadiens - Florida Panthers NHL
01:00 Ottawa Senators - Philadelphia Flyers NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Washington Capitals NHL
01:00 Pittsburgh Penguins - Nashville Predators NHL
01:30 Detroit Red Wings - Carolina Hurricanes NHL
fredag 31 mars
02:30 Chicago Blackhawks - St Louis Blues NHL
03:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
04:00 Seattle Kraken - Anaheim Ducks NHL
04:30 San Jose Sharks - Vegas Golden Knights NHL
01:00 Buffalo Sabres - New York Rangers NHL
lördag 01 april
02:00 Winnipeg Jets - Detroit Red Wings NHL
04:00 Vancouver Canucks - Calgary Flames NHL
04:30 Arizona Coyotes - Dallas Stars NHL
19:00 Nashville Predators - St Louis Blues NHL
21:00 Pittsburgh Penguins - Boston Bruins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - New York Islanders NHL
01:00 Philadelphia Flyers - Buffalo Sabres NHL
01:00 Montreal Canadiens - Carolina Hurricanes NHL
01:00 Ottawa Senators - Toronto Maple Leafs NHL
01:00 Columbus Blue Jackets - Florida Panthers NHL
söndag 02 april
02:00 Chicago Blackhawks - New Jersey Devils NHL
03:00 Colorado Avalanche - Dallas Stars NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Minnesota Wild NHL
04:00 Seattle Kraken - Los Angeles Kings NHL
04:00 Arizona Coyotes - San Jose Sharks NHL
04:00 Edmonton Oilers - Anaheim Ducks NHL
19:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
21:30 St Louis Blues - Boston Bruins NHL
00:00 Columbus Blue Jackets - Ottawa Senators NHL
00:00 Carolina Hurricanes - New York Islanders NHL
00:00 Pittsburgh Penguins - Philadelphia Flyers NHL
01:00 Toronto Maple Leafs - Detroit Red Wings NHL
01:00 Winnipeg Jets - New Jersey Devils NHL
måndag 03 april
02:00 Vancouver Canucks - Los Angeles Kings NHL
02:00 Calgary Flames - Anaheim Ducks NHL

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten