Emil Bemström.
U18-VM

Han tänker bli VM-hjälte – nästa generation Bemström är redo att göra avtryck

ANNONS

Hans pappa Jörgen spelade över 500 matcher i SHL och var en profil på sin tid. Nu åker sonen Emil på U18-VM, med hopp om att skjuta Sverige till sitt första guld någonsin. I en intervju med hockeysverige.se berättar han om sin snabba resa från Järnas U16-lag – till SHL-spel med Leksand.
–  När jag blickar bakåt så är det ofta den resan som jag tänker på, säger han till hockeysverige.se.

UPPLANDS-VÄSBY (HOCKEYSVERIGE.SE)

Bemström är ett välkänt efternamn i hockeykretsar. Både Stefan och Jörgen hade fina karriärer i Södertälje. Stefan var även en sväng i Timrå och Leksand medan Jörgen även provade lyckan i Luleå och Modo. Jörgen, som för övrig är U18 tränare i Djurgården, fick även chansen i Tre Kronor vid fem tillfällen medan det blev tre landskamper för Stefan.

När U18-VM startar nästa vecka kommer nästa Bemström att få dra på sig en landslagströja, Emil. Nu är det inte hans landslagsdebut, men det är den första i familjen som får åka på ett mästerskap. Emil Bemström, för övrigt son till Jörgen, har haft en nästan sagolik utvecklingskurva. För två säsonger sedan spelade han U16 hockey i Järna SK och den här säsongen har han fått debutera i SHL med Leksand.
– Varför jag valde just Leksand? För det första tycker jag att det klickade till direkt då jag kom dit. Dessutom spelade min kusin (Viktor Bemström) där och som är 97:a (Emil Bemström är 99:a). Jag kände att det fanns någon där som kunde hjälpa mig vid sidan av, typ med att laga mat och sådant till en börja, säger Emil Bemström med ett leende när hockeysverige.se träffar honom för en intervju på ett hotell alldeles intill klassiska Vilundahallen i Upplands-Väsby.
– Jag märkte ganska snart att jag började klara av dom mesta grejerna själv, men till en början var det skönt att ha någon där vid sidan om.

Redan under sin första säsong i Leksand får Emil Bemström chansen till spel i U17-landslaget.
– Det var som en liten chock för mig att jag kom med eftersom jag inte tyckte att det gick så väldigt bra för mig. Jag hade lite flyt och fick vara med i landslaget en gång i en turnering som spelades i USA. Det gick väl helt okej och var väldigt kul.

Det måste ändå ha varit ett enormt steg från Järnas U16 till att säsongen efter dra på sig landslagströjan?
– När jag blickar bakåt så är det ofta den resan som jag tänker på. Vi hade inget J18-lag i Järna så vi spelade bara U16. Först gnuggade jag där och sedan blev det upp från J18 till J20 i Leksand, så det har varit stora kliv måste jag ändå säga.

Emil Bemström har den här säsongen varit en av topparna i Leksands J20-lag. På 28 matcher har han svarat för 21 mål och totalt 33 poäng.
– Det har varit en jäkligt kul säsong. Jag gnuggar på dag för dag och känner att jag också blir bättre dag för dag. Jag tränar på hårt samtidigt som det finns väldigt bra med istid i Leksand. Vi får tillexempel köra extra när vi vill så Leksand är ett bra ställe att utvecklas som hockeyspelare på.

BB161020CS005

Det har även blivit fem matcher i SHL med Leksand under säsongen för den 17-åriga forwarden.
– Det var Gereon (Dahlgren) som berättade att jag skulle vara med på morgonträningen. Sedan fick jag reda på efter träningen att jag skulle vara med och spela, vilket var jäkligt skoj. Givetvis vart jag lite uppstressad och så vidare, men annars tyckte jag bara att det var väldigt kul. En otrolig upplevelse som jag längtat efter sedan jag var liten.
– Vi mötte Frölunda borta på Scandinavium och vi fick storstryk, 5-1 tror jag att det blev, men jag fick i alla fall fem eller sex byten.

Vilken av dom fem matcherna du spelade i SHL kände du dig mest bekväm i?
– Det var den matchen där jag fick spela från start, Skellefteå borta. Det var då jag kände, i och med att jag var med från start, att jag kunde spela en vanlig match. Den matchen spelade jag tillsammans med Sondre Olden och Jesper Ollas vilket var riktigt kul.

Däremot blev det inget spel för Bemström i kvalet mot Mora.
– Hemmamatcherna följde jag live. När det var bortamatcher satt jag hemma i Leksand med gubbarna i laget och kollade.

Hur var känslan när du såg att det inte skulle gå vägen?
– Jävligt surt… Det vart en jäkla tystnad ett tag, men sedan var vi igång igen. Känslan efter i Leksand? Jag vet inte hur jag ska uttrycka mig, men det blev som en annan miljö. Det har inte varit så mycket snack om hockeyn senaste dagarna, man vill glömma bort allt så fort som möjligt. Det är en väldigt tryckt stämning.

Nu blir det alltså Hockeyallsvenskan för Leksand nästa säsong, något som kan öppna upp för mycket istid hos lagets unga spelare.
– Vi får se hur det blir nästa säsong, om jag får krita på något eller hur det blir eller om jag får gnugga på i J20 en säsong till. Vi har en dialog om det i alla fall. Jag vill absolut stanna kvar i Leksand. Det skulle vara ett väldigt kul alternativ att få stanna kvar där.

Givetvis är det inte bra för Leksand som klubb att spela i Hockeyallsvenskan, men kan du se en fördel för er unga spelare när det kommer till speltid, roller och ansvar?
– Jo, men det är ett väldigt stort kliv att ta fån J20 till SHL. Det är inte många som klarar det och absolut är det bra för juniorerna att det blir Hockeyallsvenskan eftersom man då kan få mer chanser och speltid, säger Emil Bemström samtidigt som han är nedslagen över att laget degraderats från SHL. Men nu närmast väntar U18-VM.
– Det ska bli väldigt kul. Jag har sett fram emot det här ett tag nu så det är bara att gnugga på som jag brukar, sprida energi, köra på och göra det jag är bra på.

Vad blir nycklarna om det ska bli medalj?
– Passion, alltså vi ska kriga för laget och hitta balansen mellan när det är viktigt och då vi ska vila.

Vem avgör VM-finalen?
– Det blir nog jag, avslutar Bemström med ett leende och glimten i ögat.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 16 april
19:30 Frölunda - Skellefteå SHL
01:00 Montreal Canadiens - Detroit Red Wings NHL
01:00 Boston Bruins - Ottawa Senators NHL
01:00 Philadelphia Flyers - Washington Capitals NHL
01:00 Columbus Blue Jackets - Carolina Hurricanes NHL
01:30 Florida Panthers - Toronto Maple Leafs NHL
onsdag 17 april
02:00 Winnipeg Jets - Seattle Kraken NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Chicago Blackhawks NHL
04:00 Vancouver Canucks - Calgary Flames NHL
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch