Jon Knuts.
SHL

Leksandsprofilen manar till lugn inför ödesmatchen: ”Gäller att få ner axlarna och köra på”

ANNONS

Leksands SHL-sejour riskerar att bli ettårig. Redan i kväll kan Moras SHL-plats säkras. Då manar Leksandsprofilen Jon Knuts till lugn.
– Det gäller att få ner axlarna och köra på, säger han till hockeysverige.se.

MORA (HOCKEYSVERIGE.SE)

Det är mycket som står på spel i Tegera Arena ikväll. Leksand möter Mora i kvalet till SHL, en matchserie som avgör vilket av lagen från två ändar av Siljan som kommer spela i SHL nästa säsong. Just nu talar det mesta för Mora som leder med 3-1 i matcher. Med andra ord kan laget slå in matchbollen ikväll.

Leksands Jon Knuts har varit med om att både åka ur och gå upp med Leksand. Givetvis inser han allvaret i kvällens match samtidigt som han vet att det inte är en omöjlig sits att vända på. Hockeysverige.se träffade honom efter 4-1 matchen i Smidjegrav.
– Jag tycker ändå vi får den här matchen dit vi vill och skapar tillräckligt med chanser för att göra mål, men Mora får det här viktiga 1-0 målet och med det lite att gå på, säger Malungs-fostrade 26 åringen när hockeysverige.se ber honom analysera den senaste förlusten.
– Vi kommer in i en bra period där vi får långa anfall på Mora, men dom får några kontringar vilket dom utnyttjar återigen…, jävligt surt…

Visserligen har ni senaste två matcherna släppt in två mål i tom kasse, men tio mål bakåt på senaste båda fighterna, hur ska ni stoppa blödningen bakåt?
– Vi går ju framåt och måste chansa lite, så är det ju. Förra säsongen var det 9-0 efter två matcher, men det spelar ingen roll vad resultatet blir. Det gäller att vinna matcher. Om det sedan blir 10-0 eller 1-0 spelar ingen roll.

Ni släpper ändå in lite för många mål redan tidigt i matcherna…
– Ja, vi får ju en jäkla uppförsbacke. Vi gör det ändå bra i första och i början av andra perioden ikväll. Vi ligger på, får straff och så vidare. Sedan får Mora det där viktiga målet. Efter det ligger är vi i anfallszonen och trummar på, men då kontrar Mora in någon puck. Det är tillfälligheter och Mora gör det bra.

I andra mötet med Mora och då speciellt i andra perioden spelar ni som ett bra SHL-lag, varför når ni inte dit ikväll och heller inte i tredje matchen?
– Ja, jag håller med. Det kanske handlar om självförtroendet när dom får några mål att gå på. Just nu har vi lite svårt att få mål det är svårt att få energi av allt det här.
– Jag tycker att vi vinner mittzonen senast vi var här och Mora är bra i just mittzonen så det är där vi ska stoppa dom.

Är Mora styrka just farten som du upplever det?
– Mora spelar lite transatlantisk hockey, mycket efter sargerna och så fort dom får chansen går man med tre man. Vi har pratat om det här mycket, men Mora gör det bra och är svårstoppade, säger Jon Knuts som också tycker att Mora spelar olikt SHL-laget.
– Lite i alla fall. SHL-lagen är spelskickligare, håller i pucken och kommer samlade medan Mora vänder så snabbt dom kan. Vi blir ofta långa i laget då och det är, som sagt var, i den där mittzonen som vi måste stoppa upp farten på Mora.

BB170328DR017

Foto: Bildbyrån

Hur snabbt släpper du kvällens match och börjar titta framåt?
– Redan direkt efter den här matchen sa vi att det här inte är klart. Visa ska visa om två dagar (läs: ikväll) att det verkligen inte är över ännu. Vi har vänt förr och vi ska göra det igen.
– Varje match lever sitt eget liv och det handlar om att vinna, det finns inget annat. Vi tar det match för match och vi börjar om igen om två dagar.

Vad är det du och övriga rutinerade och erfarna spelare måste få fram inför avslutningen av Direktkvalserien och för att få laget att släppa den press som är på er?
– Pressen kommer ju med att spela i Leksand och att vara i ett kval. Svår fråga, men pressen finns absolut där. Det gäller att få ner axlarna och köra på. Att vinna är det bästa som finns och får vi en vinst i nästa match så har vi något att gå på igen.

Får ni en vinst i nästa match?
– Ja, absolut, avslutar Jon Knuts.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
måndag 20 maj
16:20 Sverige - Frankrike VM
16:20 Storbritannien - Norge VM
20:20 Kazakstan - Polen VM
20:20 Finland - Danmark VM
tisdag 21 maj
03:00 Vancouver Canucks - Edmonton Oilers NHL
12:20 Frankrike - Tyskland VM
12:20 Österrike - Storbritannien VM
16:20 Kanada - Tjeckien VM
16:20 Lettland - USA VM
20:20 Sverige - Slovakien VM
20:20 Finland - Schweiz VM
torsdag 23 maj
02:00 New York Rangers - Florida Panthers NHL
lördag 25 maj
02:00 New York Rangers - Florida Panthers NHL
söndag 26 maj
21:00 Florida Panthers - New York Rangers NHL