Jon Knuts.
SHL

Leksandsprofilen manar till lugn inför ödesmatchen: ”Gäller att få ner axlarna och köra på”

ANNONS

Leksands SHL-sejour riskerar att bli ettårig. Redan i kväll kan Moras SHL-plats säkras. Då manar Leksandsprofilen Jon Knuts till lugn.
– Det gäller att få ner axlarna och köra på, säger han till hockeysverige.se.

MORA (HOCKEYSVERIGE.SE)

Det är mycket som står på spel i Tegera Arena ikväll. Leksand möter Mora i kvalet till SHL, en matchserie som avgör vilket av lagen från två ändar av Siljan som kommer spela i SHL nästa säsong. Just nu talar det mesta för Mora som leder med 3-1 i matcher. Med andra ord kan laget slå in matchbollen ikväll.

Leksands Jon Knuts har varit med om att både åka ur och gå upp med Leksand. Givetvis inser han allvaret i kvällens match samtidigt som han vet att det inte är en omöjlig sits att vända på. Hockeysverige.se träffade honom efter 4-1 matchen i Smidjegrav.
– Jag tycker ändå vi får den här matchen dit vi vill och skapar tillräckligt med chanser för att göra mål, men Mora får det här viktiga 1-0 målet och med det lite att gå på, säger Malungs-fostrade 26 åringen när hockeysverige.se ber honom analysera den senaste förlusten.
– Vi kommer in i en bra period där vi får långa anfall på Mora, men dom får några kontringar vilket dom utnyttjar återigen…, jävligt surt…

Visserligen har ni senaste två matcherna släppt in två mål i tom kasse, men tio mål bakåt på senaste båda fighterna, hur ska ni stoppa blödningen bakåt?
– Vi går ju framåt och måste chansa lite, så är det ju. Förra säsongen var det 9-0 efter två matcher, men det spelar ingen roll vad resultatet blir. Det gäller att vinna matcher. Om det sedan blir 10-0 eller 1-0 spelar ingen roll.

Ni släpper ändå in lite för många mål redan tidigt i matcherna…
– Ja, vi får ju en jäkla uppförsbacke. Vi gör det ändå bra i första och i början av andra perioden ikväll. Vi ligger på, får straff och så vidare. Sedan får Mora det där viktiga målet. Efter det ligger är vi i anfallszonen och trummar på, men då kontrar Mora in någon puck. Det är tillfälligheter och Mora gör det bra.

I andra mötet med Mora och då speciellt i andra perioden spelar ni som ett bra SHL-lag, varför når ni inte dit ikväll och heller inte i tredje matchen?
– Ja, jag håller med. Det kanske handlar om självförtroendet när dom får några mål att gå på. Just nu har vi lite svårt att få mål det är svårt att få energi av allt det här.
– Jag tycker att vi vinner mittzonen senast vi var här och Mora är bra i just mittzonen så det är där vi ska stoppa dom.

Är Mora styrka just farten som du upplever det?
– Mora spelar lite transatlantisk hockey, mycket efter sargerna och så fort dom får chansen går man med tre man. Vi har pratat om det här mycket, men Mora gör det bra och är svårstoppade, säger Jon Knuts som också tycker att Mora spelar olikt SHL-laget.
– Lite i alla fall. SHL-lagen är spelskickligare, håller i pucken och kommer samlade medan Mora vänder så snabbt dom kan. Vi blir ofta långa i laget då och det är, som sagt var, i den där mittzonen som vi måste stoppa upp farten på Mora.

BB170328DR017

Foto: Bildbyrån

Hur snabbt släpper du kvällens match och börjar titta framåt?
– Redan direkt efter den här matchen sa vi att det här inte är klart. Visa ska visa om två dagar (läs: ikväll) att det verkligen inte är över ännu. Vi har vänt förr och vi ska göra det igen.
– Varje match lever sitt eget liv och det handlar om att vinna, det finns inget annat. Vi tar det match för match och vi börjar om igen om två dagar.

Vad är det du och övriga rutinerade och erfarna spelare måste få fram inför avslutningen av Direktkvalserien och för att få laget att släppa den press som är på er?
– Pressen kommer ju med att spela i Leksand och att vara i ett kval. Svår fråga, men pressen finns absolut där. Det gäller att få ner axlarna och köra på. Att vinna är det bästa som finns och får vi en vinst i nästa match så har vi något att gå på igen.

Får ni en vinst i nästa match?
– Ja, absolut, avslutar Jon Knuts.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL