Anna Borgqvist.
SDHL

Fem knäoperationer innan 24 års ålder – men det är yrkeslivet som hotar karriären

Blott 24 år gammal har Brynäs och Damkronornas forward Anna Borgqvist genomgått fem operationer på vänster knä. Trots det står hon nu inför sin femte VM-turnering. Hur många fler än så det blir vet hon inte. Inte beroende på knäproblemen, utan det stundande yrkeslivet. När hon tar sin lärarexamen i slutet av året väntar en ny verklighet som sätter hockeykarriären i fara.
– Någonstans vill jag fortsätta spela hockey, så man drömmer ju om att ha det som herrarna, att det är det enda jag behöver och att jag klarar mig på det, säger Borgqvist till hockeysverige.se.

ARLANDA (HOCKEYSVERIGE.SE)
Det står att hon är född och uppvuxen i Växjö, men när vi sätter oss ned för en intervju på Damkronornas hotell inför avresan till VM i Michigan får jag anledning att ifrågasätta uppgifterna. Anna Borgqvist har inte en tillstymmelse till småländska i sin dialekt, utan låter som om hon vore, född, fostrad och uppvuxen i Gavlerinken.
Hon skrattar när det kommer på tal.
– Jag flyttade till Leksand när jag var 16 och då övergick det nästan i dalmål. Sedan flyttade jag till Gävle och har varit där i sex år, så nu är den ännu mer frånvarande. Men småländskan kommer fram så fort jag pratar i telefon med farmor. 

24-åringen har avslutat sin sjätte säsong med Brynäs SDHL-lag och har redan hunnit göra 228 matcher i damernas högsta liga. Det är anmärkningsvärt på flera sätt än ett. Kanske framför allt med tanke på hennes skadehistorik. Borgqvist har nämligen opererat sitt vänsterknä fem (!) gånger.

Det började med att hon slet av korsbandet under en JVM-turnering 2010. Därefter har samma knä fortsatt att strula.
– Jag blev opererad första gången då, men tre månader efter det kunde jag fortfarande inte räta ut benet. Det visade sig att skruven de hade satt in var alldeles för stor. De fick gå in igen och operera bort den. Sedan har jag haft problem med menisken två gånger om och sedan broskskador. Det har varit mycket, konstaterar hon nickande.

Trots de återkommande bakslagen har Borgqvist oförtrutet fortsatt att satsa på sporten hon älskar. Vägen tillbaka efter ingreppen har varit lång och tuff, men också inneburit små förbättringar som har gett henne hopp.
– Efter senaste operationen 2015 blev knäet mycket bättre. Jag fick bättre funktion i knäet efter det. Jag var vaken under den operationen och då frågade kirurgen om jag hade svårt att böja på knäet, och det hade jag ju. ”Jag förstår det”, sa han och lyckades åtgärda det. Det friska knäet är starkare så klart, men man lär sig mycket och har lärt mig mycket om min kropp i det här. Nu hämmar det inte mig som spelare.

Oroar du dig inte för hur det här ska påverka dig i framtiden?
– Jag hoppas inte att det kommer att hämma mig alltför mycket. Jag vill jobba som idrottslärare, så jag frågade läkaren om han trodde att de skulle bli ett problem, men det trodde han inte. Det ska gå att ha ett Svensson-liv, men ingen fotboll eller innebandy i korpen kanske. Det funkar liksom inte.

Det har aldrig varit nära att du har gett upp, att du inte tyckt att det varit värt all smärta och alla problem?
– Absolut, men så fanns OS 2014 där som ett mål, det var därför jag fortsatte, fortsatte och fortsatte. Sedan kände jag alltid att varje gång jag kom tillbaka till spel så gick det bra. Det var inte så att jag hamnade efter, utan jag presterade nästan varje gång. Det gjorde att man kände att man var bra, att man hade något att bidra med.


Foto: Ronnie Rönnkvist

”FICK HJÄLP AV MENTAL TRÄNARE”

Även om den senaste operationen gav en positiv förändring var det den som tog hårdast mentalt. Anna Borgqvist hade deltagit på OS i Sotji och hunnit spela hemma-VM i Malmö, där det hade blivit succé med fem mål på fyra matcher. Plötsligt fanns det inte lika mycket att se fram och satsa emot längre.
– Jag hade gjort ett OS och det var tre år kvar till nästa, så då var det tufft. Jag fick hjälp av en mental tränare via SOK (Svenska olympiska kommittén) för att komma vidare och inte hamna för långt ned i grottan. Det var jättebra.
– Vi satte upp små mål vecka för vecka, grejer som jag bekymrade mig över. Det kunde vara en sådan grej som att jag alltid tog mitt friska ben först när jag skulle upp för en trappa. Sådana små grejer hjälpte mig i vardagen.
– Hon hjälpte mig även att inse att jag måste komma bort från träningen och hockeyn ibland, tänka på något annat och umgås med nära och kära. En gång i veckan ”tvingade” hon mig att umgås med folk och göra något kul. Det var jätteskönt mentalt.

Anna Borgqvists karriär har överlevt fem knäoperationer, men det är oklart om den kommer att överleva ett annat ”hinder”. Nämligen arbetslivet. I slutet av året förväntas hon ta sin lärarexamen. Då kan förutsättningarna för en hockeykarriär på elitnivå förändras radikalt.
– Brynäs har projektet ”En bra start”, där man jobbar med barn och ungdomar. Ett alternativ är att kunna jobba där, vara inne i Brynäs organisation och kombinera det med hockey. Det är ett drömscenario för mig. Men annars, om jag ska jobba som lärare på heltid, då vet jag att jag inte orkar spela hockey, säger hon.

Att jobba som lärare kan ha sina fördelar med de olika loven som totalt sett ger lite mer ledighet än för andra arbetande. Men under terminerna är flexibiliteten väldigt liten och övertiden nödvändig för att hinna sköta sitt jobb på ett tillfredsställande sätt. Borgqvist inser att hon kan stå inför ett vägval.
– Jag hade praktik i tio veckor i höstas, fick testa på lärarlivet och det tar verkligen energi. Jag fick gå tidigare nästan varje dag eftersom jag hade träningar och matcher. De accepterade det, men är jag anställd kan jag inte bara säga att jag ska träna och sedan dra därifrån. Det är svårt, ett riktigt pussel.

Känns det jobbigt att tänka på det, att det kanske kommer att bli tuffare att fortsätta spela hockey framöver?
– Det är det. Någonstans vill jag fortsätta spela hockey, så man drömmer ju om att ha det som herrarna, att det är det enda jag behöver och att jag klarar mig på det. Det är inte så lätt att jobba som lärare på halvtid. Det är ett senare problem, men det är ett problem som kan dyka upp ganska snart.

Innan hon behöver bekymra sig över de stora frågorna i livet ska Brynäsforwarden njuta av sin femte VM-turnering. Att den spelas i Michigan gör det extra speciellt, tycker Anna Borgqvist.
– Det är självklart höjdpunkten på säsongen med landslaget. Framför allt när man får spela i USA eller Kanada. Det är större när det går därborta jämfört med någonstans i Europa. Det lockar folk när man spelar där. Det spelar ingen roll vilka det är på isen, det är alltid publik. Det ger en trevlig gemenskap och bra atmosfär. Det ska bli skitkul!

HÖGSANDER: De riktiga hjältarna i USA:s bojkott är inte männen

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten