Matt Bailey.
Nyheter

Succévärvningen har blivit Leksandsdödaren: ”Fattade inte hur stort det skulle vara”

ANNONS

Han kom till Mora så sent som i februari. Nu ser kanadensaren Matt Bailey ut att bli klubbens stora frälsare i jakten på en SHL-plats. I kväll sköt han Leksand i sank för andra matchen i rad.
– Det har varit fantastiskt att kliva in i ett sådant här lag och få bidra till deras framgång, säger Bailey till hockeysverige.se. 

MORA (HOCKEYSVERIGE.SE)
Alla sportchefer drömmer om att göra den perfekta värvningen innan transferfönstret stänger i februari, men det är få som lyckas göra det. I Matt Bailey lyckades Mora IK fånga upp just en sådan spelare.

Kanadensaren blev klar för klubben den 9 februari och hann spela sju matcher i Hockeyallsvenskan innan den allsvenska finalen mot Bik Karlskoga tog vid. Nu har 25-åringen skjutit sex mål på sju matcher i finalspelet och kvalet. Fyra av dem, har kommit i de två senaste matcherna mot Leksand och har i allra högsta grad bidragit till att Mora nu har 3–1 i matcher i slaget om Siljan.
– Det känns kul att kunna hjälpa till, men det är mer en reflektion av hur vår kedja har spelat än att jag själv har glänst. Det är en riktigt bra kedja och vi har funnit en bra kemi, säger han ödmjukt om formationen med Pierre Engvall och Emil Aronsson.

Bailey har en bakgrund som collegespelare i Alaska, men kom till Mora efter att ha spelat AHL- och ECHL-hockey i Calgary Flames organisation den här säsongen. Att han hamnade i Mora kan klubben tacka en av sina kanadensiska backar för.
– Jag spelade med Kevin Gagné i Norfolk (AHL) och han gav mig rådet att komma hit. När Jeremy (Colliton) ringde kunde jag rådfråga honom om hur det var här och han hade bara goda saker att säga om laget och Mora. Det har varit fantastiskt att kliva in i ett sådant här lag och få bidra till deras framgång.

”EN FANTASTISK ATMOSFÄR”

Att han skulle få möjlighet att kvala mot SHL och uppleva ett daladerby blev han varse om ganska snabbt.
– Jag spelade med två svenskar i Stockton i AHL (Rasmus Andersson och Oliver Kylington) och de informerade mig om att det skulle kunna bli ens serie mot Leksand och hur stort det skulle kunna bli.
– Jag tror inte att jag fattade hur stort det skulle kunna vara innan jag fick komma hit och vara en del av det. Det är en fantastisk atmosfär och jag känner mig tacksam att få vara en del av det. Jag har aldrig varit med om något liknande.

Matt Bailey säger att han gärna blir kvar i Mora om laget tar klivet upp i SHL. Redan när han anlände till orten för snart två månader sedan insåg han att han skulle trivas.
– Det är en ganska kul historia. När jag hoppade av tåget från Stockholm för första gången här i Mora var det en kille som kände igen mig och sa ”du måste vara Matt Bailey! Välkommen till Mora. Låt mig hjälpa dig med dina väskor.” Så det visade mig rätt tydligt att den här staden har passionerade fans och det var en skön känsla för mig och min fru att bli välkomnade på det sättet.

Innan det blir några kontraktsförhandlingar måste Bailey och hans Mora vinna ytterligare en match mot Leksand. Kanadensaren säger att han gör det redan på torsdag i Leksand, men han inser att det kommer att bli tufft.
– De kommer att vara väldigt desperata under de tio första minuterna och vi måste matcha det. Vi måste få en bra start och spela med tålamod, inte ta ut något in förskott. Gör vi det kommer det att gå bra.

NU ÄR SHL NÄRA, MORA!

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
torsdag 23 maj
16:20 Kanada - Slovakien VM
16:20 Schweiz - Tyskland VM
20:20 USA - Tjeckien VM
20:20 Sverige - Finland VM
fredag 24 maj
02:30 Dallas Stars - Edmonton Oilers NHL
lördag 25 maj
02:00 New York Rangers - Florida Panthers NHL
14:20 Sverige - Tjeckien VM
18:20 Kanada - Schweiz VM
söndag 26 maj
02:00 Dallas Stars - Edmonton Oilers NHL
21:00 Florida Panthers - New York Rangers NHL
tisdag 28 maj
02:30 Edmonton Oilers - Dallas Stars NHL
onsdag 29 maj
02:00 Florida Panthers - New York Rangers NHL
torsdag 30 maj
02:30 Edmonton Oilers - Dallas Stars NHL