Nyheter
MJÖRNBERG: Totalfiasko eller totalsuccé – inga mellanting
ANNONS

Ikväll kan allt avgöras. Playoff 3-serierna vänder till de högre rankade lagens hemmabanor och både Visby/Roma och Kristianstad kommer naturligtvis hem med riktigt bra känsla.

Båda gängen har två matchbollar att försöka förvalta framför sin egen publik och det känns som det ska väldigt mycket till för att de inte ska göra det.

Kristianstad har sett oförskämt stabila ut hela säsongen och lyckades få stopp på Vimmerbys stekheta form och sylvassa offensiv redan i första mötet på bortaplan. Jag snackade med viktige defensiv-pjäsen Acke Ringström (långt snack här) igår och han menade att så länge laget håller sig till sitt spel och inte tummar på det som de gjort så bra hela säsongen, då ska det väldigt mycket till för att Vimmerby ska kunna slå dem.

Jag tror det är precis så. Visst, det svajade av någon anledning en aning i andra playoff 2-mötet mot Nybro, men laget var tillbaka i sin trygga stabila form igen i bortamötet med Vimmerby. Det ska nog ganska mycket till för att skåningarna inte ska bli klara för kvalserien redan ikväll. Som jag varit inne på tidigare, defensiven blir avgörande. Där är KIK bättre än Vimmerby.

Ute på ön är jag däremot inte alls övertygad om att serien tar slut redan i afton. Att Visby ska tappa två raka hemmamatcher känns inte särskilt troligt, men Piteå är inte ett lag som lägger sig ner och dör. Det visade norrlänningarna inte minst i playoff 2 när de just likt mot Visby förlorade hemmamatchen i serien mot Väsby och sedan vände tillbaka med två raka segrar borta.

Man kommer så klart sälja sig dyrt ikväll i en fight som säkert blir lika tät som det första mötet i onsdags och som jag inte blir förvånad om Piteå faktiskt vinner. Men som sagt, jag har svårt att se att Visby ska torska två raka på hemmaplan. De avgör det hela tillslut.

Skulle det falla ut på det sättet kommer vi få se så väl Visby som Kristianstad i kvalserien. Två lag som de senaste åren gjort det lite till en vana att snubbla i playoff 3 och aldrig få uppleva säsongens fashionabla avslutning.

Visby, Kristianstad och playoff 3. En gemensam nämnare: Acke Ringström som varit med om att snubbla på mållinjen med båda gängen. Det är nog dags att ta det där sista steget nu för allihop.

* * *

Och så har vi den tredje playoff 3-serien. Den där Mariestad satt Troja i en jäkla sits och det blir väldigt intressant att se hur den haussade storfavoriten klarar av det mentala spelet ikväll.

För det är egentligen bara det, det handlar om.

Klarar Troja/Ljungby att hantera den monumentala press de har på axlarna nu när de måste vinna två raka fighter mot ett inspirerat och starkt Mariestad? En press som laget hanterat dåligt så här långt in i playoff.

Som jag ser det finns det egentligen bara två scenarier. Antingen bågnar man under trycket och åker ut mot Mariestad. Eller så står man pall och vänder på den här matchserien och gör man det då finns det inga mellanting, då tror jag att laget får en sådan boost att de av bara farten dundrar genom kvalserien och går upp.

Totalfiasko eller totalsuccé alltså. Inga mellanting.

* * *

Lagkaptenen Adam Rundkvist lämnar Skövde och det verkar vara ett ganska ömsesidigt beslut. Jag tror det är bra för båda parter. Rundkvist är en av alla de där spelarna som värvats in till klubben genom åren och som aldrig fått det riktiga lyftet i den miljön.

Han har varit helt okej, men knappast oumbärlig och inte så bra som han borde kunna vara. Det är mitt intryck av hans tre säsonger i Skaraborg och förmodligen kan en nytändning någon annanstans vara bra för karriären. Han lär knappast sakna anbud och Skövde kan hitta någon annan som gör samma jobb. Win-win.

* * *

Kvalet till Hockeyettan pågår ju också för fullt och är i allra högsta grad intressant.

Ikväll möts Gripen från Nyköping och Linden från Eskilstuna i den östra kvalserien. Två lag som öppnat med två raka segrar och ligger i toppen av serien, men också två lag som lockar publik till sina matcher.

Gripen var över tusen på sin hemmapremiär och Linden hade väl någonstans i närheten av 900 på sin. Med andra ord två lag som det rent publikt vore en fröjd att få upp i den östra serien.

För Gripen, vars vandring uppåt genom seriesystemet tog sin början när Nyköping kursade för några säsonger sedan, är det rent av sådan rusning efter biljetter att de flyttar alla sina hemmamatcher i kvalet från en lite mindre hall upp i den stora arenan på Rosvalla.

Det var länge sedan just östkvalet kändes så intressant att följa som i år.

* * *

När vi ändå är inne på division 2-gäng, har ni hängt med på den där historien om Trollhättan-ledaren som ska ha tagit strypgrepp på domaren efter att HA 74 slagit ut hans gäng i playoffet mot kvalserien till Hockeyettan?

Soppan verkar vara både invecklad och infekterad och nu lämnar han både klubben och hockeyn efter att ha blivit avstängd från all idrottslig verksamhet i ett år. Själv har han dessutom svarat med att anmäla domaren för förtal och olaga hot. Som sagt infekterat. Mer läsning finns här.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
torsdag 23 maj
02:00 New York Rangers - Florida Panthers NHL
16:20 Kanada - Slovakien VM
16:20 Schweiz - Tyskland VM
20:20 USA - Tjeckien VM
20:20 Sverige - Finland VM
fredag 24 maj
02:30 Dallas Stars - Edmonton Oilers NHL
lördag 25 maj
02:00 New York Rangers - Florida Panthers NHL
söndag 26 maj
02:00 Dallas Stars - Edmonton Oilers NHL
21:00 Florida Panthers - New York Rangers NHL
tisdag 28 maj
02:30 Edmonton Oilers - Dallas Stars NHL
onsdag 29 maj
02:00 Florida Panthers - New York Rangers NHL
torsdag 30 maj
02:30 Edmonton Oilers - Dallas Stars NHL