Nyheter

Malmöpågen gör collegesuccé – men nobbar NHL-anbuden: ”Utbildning är det jag värderar högst”

Han lämnade Malmö för tre och ett halvt år sedan i hopp om ett collegestipendium. Efter en lång och krokig resa via Texas har 22-årige Sebastian Vidmar inte bara nått sitt collegemål, han har varit den mest produktiva hockeysvensken i NCAA den här säsongen och fått NHL-klubbarnas ögon på sig. Men trots att han ska hinna med två NHL-camper i sommar kommer han inte att falla för lockelsen att lämna skolan i förtid.
– Det är jättekul och smickrande, men när jag kom in på skolan här bestämde jag mig för att gå alla fyra åren, säger Vidmar till hockeysverige.se.

– Herregud, språket alltså…
Sebastian Vidmar skrattar lite frustrerat. Intervjun med den svenske collegeforwarden som gjort poängsuccé för Union College i NCAA den här säsongen har flutit på bra. Men det råder ingen större tvekan om att hans svenska ordförråd har vattnats ur under de fyra säsonger han har tillbringat i USA. Han får ofta stanna upp, leta efter ord och ersätta svenska ord med engelska när minnet tryter.
– Som person är jag fortfarande väldigt svensk, det är inget jag kommer att dölja. Men språket… Jag kan knappt prata ordentligt med min familj längre. Jag tänker på engelska ord i stället för svenska. Det är en riktig… ”drawback”, säger han och garvar när han kommer på att han just bjudit på en självuppfyllande liten profetia.
– Min engelska har blivit tio gånger bättre under de här åren, så det är ju det positiva, men att inte kultivera min svenska är lite synd. 

Tur då att hockey är ett internationellt språk som med några få justeringar fungerar var man än befinner sig om man bara har de rätta förutsättningarna för att utöva sporten. Sebastian Vidmar är själv ett bevis på det, även om det har tagit honom en hel del tid och slit för att nå sin nuvarande position som den poängmässigt sett bästa svensk i årets upplaga av den amerikanska collegehockeyn.

Vidmar gör sin andra säsong på framgångsrika Union College som håller till i tungvrickaren till stad, Schenectady, tre timmar norr om New York City, eller tre timmar väster om Boston beroende på vad man har för utgångspunkt. Efter tio poäng på 27 matcher i fjol har han växlat upp rejält och noterats för 39 poäng (14+25) på 32 matcher den här säsongen. Detta i hela collegehockeyns hetaste kedja med trean och fyran, Mike Vecchione (61 poäng) och Spencer Foo (57 poäng), i den totala poängligan.
– Jag har allt att tacka de två för. Det är två helt otroliga hockeyspelare som kommer att spela i NHL de nästkommande tio åren, säger Sebastian Vidmar om kedjekamraterna som är två av de mest eftertraktade collegespelarna bland NHL-klubbarna.
– De erbjuder snabbhet och har varsitt otroligt sinne för målet. Jag har kunnat ge dem yta på isen att göra sina grejer och alltid varit lätt att hitta med passningar.

”HADE INGET SJÄLVFÖRTROENDE ÖVER HUVUD TAGET”

Foto: unionathletics.com

Resan till framgångarna på Union College har varit allt annat än rak för skåningen. När han 2013 beslutade sig för att lämna Malmö Redhawks juniorverksamhet efter att ha tagit studenten var det med målet att ta plats i den collegeförberedande amerikanska juniorligan USHL. Där hann det bara bli en match för Youngstown Phantoms innan han trejdades vidare till Chicago Steel i samma liga. Inte heller där blev han långvarig. Efter blott två matcher skickades han ned till NAHL ett snäpp längre ned i systemet för spel i Lone Star Brahmas i Texas.
– Jag var ganska nere då och hade inget självförtroende över huvud taget, men jag beslöt mig tidigt för att inte ge upp och åka hem till Sverige. Jag slutförde säsongen i Texas och fast allt tidigare collegeintresse var borta så kom jag och familjen överens om att jag skulle ge det en till chans. Så jag åkte över till Texas igen, berättar Sebastian Vidmar.

Det var ett smart beslut. Efter att ha svarat för 25 poäng på 42 matcher i NAHL utan självförtroende eller spelglädje säsongen 2013/14 exploderade hans produktion året därpå. I en femma med tre andra svenskar (Oskar Andrén, Ludvig Larsson och Anton Santesson) och en ryss (Aleksej Solovjev) tog han fart på allvar, gjorde 80 poäng på 58 matcher och vann hela poängligan.
– Jag måste säga att det faktiskt var jakten på en bra utbildning här borta som gjorde att jag kämpade på. Jag vet hur värdefull en examen härifrån kan vara i Sverige och när inte hockeyn flöt på som jag hade hoppats i början motiverade det mig ännu mer, säger Sebastian Vidmar.

Motgången under första året i Nordamerika och beslutsamheten kring att få en utbildning förklarar kanske också det som kan vara svårt att förstå för många andra. Att han trots stort NHL-intresse efter sina insatser den här säsongen inte kommer att skriva på ett kontrakt och lämna skolan.
– Det är jättekul och smickrande, men när jag kom in på skolan här bestämde jag mig för att gå alla fyra åren. Därför ska det väldigt mycket till för att jag ska lämna skolan. Utbildning är det jag värderar högst, säger ekonomistudenten bestämt.
– Hade jag säkert vetat att jag skulle ha många år av proffshockey framför mig hade mitt beslut varit annorlunda, men även om det är det jag siktar på i slutändan kommer jag inte att offra skolan för det just nu.


Foto: Skärmklipp/YouTube

SKA HINNA MED TVÅ NHL-CAMPER I SOMMAR

Till sommaren kommer Malmösonen ändå att få en försmak av vad som kan vänta om han en dag kommer att testa NHL-svängen. Han har nämligen tackat ja till inbjudningar att delta på både Vegas Golden Knights och Calgary Flames utvecklingscamper.
– Jag ser det mest som en läroprocess, en chans att känna på det och bilda relationer för framtiden. Först sajnade jag upp för Calgary i början av juli och sedan hörde Vegas av sig och deras camp är i slutet av juli. Det passar mitt schema. Jag stannar i Texas och tränar efter att jag är klar med skolan i juni så hinner jag delta på camperna innan jag åker hem.

Men innan skolan är klar och NHL-camperna tar vid ska han försöka avsluta säsongen med Union College på snyggaste sätt. I natt inleddes slutspelet i ECAC för Unions del med en serie i bäst av tre matcher mot Princeton. Det blev seger med 4–1 efter en assist av Vidmar och Union College, som delade divisionstiteln med Harvard under grundserien, är en av favoriterna till att ta sig vidare. Mycket tack vare den hypervassa formationen med Sebastian Vidmar, Spencer Foo och Mike Vecchione.
– På senare år har Union vunnit mycket och upplevt många framgångar. De vann det nationella mästerskapet 2014 och vi siktar på att vinna i år. Vi har en trofé från grundserien och siktar på två banners till, att vinna vår egen turnering och sedan gå hela vägen till ”Frozen Four” i Chicago och nationella mästerskapet.

Det vore ett slut på säsongen som skulle heta duga för Sebastian Vidmar – spelaren som inte låter sig bländas av NHL-lockelsen i första taget.

FAKTA: Hockeysvenskarna i NCAA:s förstadivision 2016/17

Zacharias Skog, mv, American Int’l College
Mathias Israelsson, mv, Northern Michigan University
Johan Blomquist, mv, University of Wisconsin
Jakob Stridsberg, b, Arizona State University
William Lagesson, b, UMass (Amherst) (draftad av Edmonton Oilers)
Niklas Folin, b, UMass-Lowell
Mattias Göransson, b, UMass-Lowell
Philip Nyberg, b, University of Connecticut (draftad av Buffalo Sabres)
Martin Mellberg, fw, American Int’l College
Hugo Reinhardt, fw, American Int’l College
Hampus Sjödahl, fw, Bemidji State University
Oskar Andrén, fw, Boston University
Jakob Forsbacka Karlsson, fw, Boston University (draftad av Boston Bruins)
Hampus Gustafsson, fw, Merrimack College (sajnad av Washington Capitals)
Alfred Larsson, fw, Merrimack College
Ludvig Larsson, fw, Merrimack College
Villiam Haag, fw, Michigan State University
Gerard Hanson, fw, Northern Michigan University
Viktor Liljegren, fw, RPI
Jesper Öhrvall, fw, RPI
Sebastian Vidmar, fw, Union College
Nicolas Erb Ekholm, fw, University of Alaska-Anchorage
Nils Rygaard, fw, University of Alaska-Anchorage
Robin Höglund, fw, University of Maine
Adam Winborg, fw, University of Michigan
Leon Bristedt, fw, University of Minnesota
Fredrik Olofsson, fw, University of Nebraska-Omaha (draftad av Chicago Blackhawks)
Felix Holmberg, fw, University of Notre Dame

Källa: eliteprospects.com

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
lördag 24 september
12:00 Luleå - Leksand SDHL
13:00 Modo - Brynäs SDHL
15:15 Linköping - Färjestad SHL
15:15 Brynäs - Luleå SHL
15:15 Malmö - Frölunda SHL
15:15 Örebro - Oskarshamn SHL
15:30 AIK - Göteborg SDHL
17:30 SDE - HV 71 SDHL
18:00 Skellefteå - Rögle SHL
18:00 Växjö - Timrå SHL
01:00 Philadelphia Flyers - Boston Bruins NHL
söndag 25 september
13:00 Luleå - Brynäs SDHL
15:30 AIK - HV 71 SDHL
16:00 Modo - Leksand SDHL
16:00 Djurgården - Linköping SDHL
16:10 SDE - Göteborg SDHL
20:00 Washington Capitals - Buffalo Sabres NHL
00:00 Edmonton Oilers - Winnipeg Jets NHL
måndag 26 september
03:00 Colorado Avalanche - Vegas Golden Knights NHL
01:00 New York Rangers - New York Islanders NHL
tisdag 27 september
19:00 Skellefteå - Färjestad SHL
19:00 Tingsryd - Västerås Hockeyallsvenskan
19:00 HV 71 - Leksand SHL
19:00 Brynäs - Örebro SHL
01:00 Carolina Hurricanes - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 28 september
19:00 Brynäs - SDE SDHL
19:00 Mora - BIK Karlskoga Hockeyallsvenskan
19:00 Djurgården - Kristianstad Hockeyallsvenskan
19:00 Vastervik - Södertälje Hockeyallsvenskan
19:00 Modo - Almtuna Hockeyallsvenskan
19:00 Björklöven - Vita Hästen Hockeyallsvenskan
19:00 Ostersund - AIK Hockeyallsvenskan
01:00 Toronto Maple Leafs - Montreal Canadiens NHL
torsdag 29 september
19:00 Oskarshamn - Frölunda SHL
19:00 Växjö - Brynäs SHL
19:00 Leksand - Örebro SHL
19:00 Linköping - Luleå SHL
19:00 Timrå - HV 71 SHL
19:00 Färjestad - Skellefteå SHL
19:00 Rögle - Malmö SHL
01:00 New York Rangers - New Jersey Devils NHL
fredag 30 september
19:00 BIK Karlskoga - Vastervik Hockeyallsvenskan
19:00 Mora - Kristianstad Hockeyallsvenskan
19:00 Västerås - Ostersund Hockeyallsvenskan
19:00 AIK - Björklöven Hockeyallsvenskan
19:00 Södertälje - Djurgården Hockeyallsvenskan
19:00 Vita Hästen - Modo Hockeyallsvenskan
19:00 Almtuna - Tingsryd Hockeyallsvenskan

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten