Nyheter
MJÖRNBERG: De SHL-satsar på Hockeyettan
ANNONS

På lördag spelas returen mellan Visby/Roma och Kallinge/Ronneby i playoff 2. Den spelas på Gotland och för ovanlighetens skull sker en riktig spelsatsning i samband med matchen.

Svenska Spel är Visby/Romas matchsponsor och kommer i samband med det att erbjuda hela batteriet av spel som i vanliga fall finns tillgängligt i samband med matcherna i SHL. Det innebär oddssättare som jobbar på plats i hallen och erbjuder livespel och spel på det mesta, från resultat, till periodsiffror, över/under, handicap och så vidare och så vidare.

Inte bara för åskådarna på plats i hallen utan även för webbsändningstittarna. En satsning som väldigt sällan, om ens någonsin, synts i ettan.

Kul för alla som gillar spel i allmänhet och Hockeyettan i synnerhet med en betydligt bredare satsning än det vanliga 1X2 som brukar erbjudas i vanliga fall. Speciellt som ju Svenska Spel är ligans huvudsponsor.

* * *

Den första Hockeyettan-finalen. Huddinge-Troja/Ljungby. 1-2 efter sudden death.

Det finns väldigt mycket att konstatera efter den underhållande drabbningen och då syftar jag inte främst på det märkliga i att två offensivt lagda lag spelade en anfallsglad match som ändå lyckades bli målsnål.

Nej, jag konstaterar snarare att Huddinge är ett väldigt bra hockeylag som gick ut och skakade om Troja/Ljungby ordentligt och att Troja å sin sida är en maskin som har precis allting som krävs för att gå upp.

För okej, Huddinge tog ett spelmässigt grepp om den första perioden och var det spelförande laget. Troja kändes ganska trygga, men det var inget snack om att det var hemmalaget som drev matchen. Samma sak i andra perioden där Talangfabriken ryckte fram, tog sig förbi Trojas bastanta försvar förvånansvärt enkelt och skapade ett helt knippe chanser utan att lyckas få dit pucken.

Så långt hade Huddinge chockat sina gäster och visat att man är ett lag som kan mäta sig på samma premisser. Inte genom att försvara och förstöra utan genom att anfalla och kreera. Det var som sagt bara utdelningen som saknades. Hade Huddinge lyckats få dit någon mer puck än den Björn Jonason satte i slutet av den första perioden under de perioder då man faktiskt styrde händelserna på banan, då hade det här nog kunnat sluta annorlunda.

Men Troja är som sagt en maskin. De fredade sig under anstormningen och sänkte lagom till sista perioden ner axlarna, lade ur handbromsen och bara körde. Då var det superfavoriten som tryckte ner Talangfabriken i skridskoskaften och kvitteringen kom följdriktigt också fem minuter från slutet. Man tog pardonlöst tillvara på den lilla tveksamheten och rädslan att tappa sin ledning som infann sig i Huddinge.

Att det sedan var brunkaren Jens Holmström som avgjorde matchen med ett formidabelt vackert klassavslut i boxplay känns sedan bara väldigt symptomatiskt.

 

Troja var inte det bättre laget, men man är ett vinnarlag. Som sagt en maskin. Smålänningarna höll sig kvar i matchen trots att Huddinge styrde, fortsatte gnugga, tog tillvara på det som bjöds och avgjorde. Känslan att får Troja bara in en kvittering så kommer de att vinna den här matchen spred sig långt upp på läktaren i den tredje perioden.

Ni vet hur det brukar vara. Lag som vinner matcher även när det går lite emot och har en förmåga att alltid vara med och hitta vägar att avgöra de jämna fighterna, de brukar gå upp.

Så var det sagt.

* * *

En anledning till att en anfallsglad finalmatch blev så målsnål som den här drabbningen är naturligtvis målvaktsmatchen. Niklas Lundström var formidabelt bra mellan Huddinges stolpar och Robin Johansson hos gästerna höll minst lika hög klass. Även om han höll på att ställa till det med ett pikant misstag i förlängningens första minut. Vilket han redde upp och sedan kom upp med ytterligare en grym räddning bytet därpå.

Ett längre snack med målvaktshjälten, om bland annat Huddinges styrka och sin egen insats, hittar ni här.

* * *

Denna första final betraktades med synnerligen intresserade ögon från läktaren. Västerås hade en hel delegation med ledare på plats för att granska kommande kvalseriemotstånd och en hel hoper av Södertälje-spelare satt på läktaren. Det har förvisso hänt ganska frekvent den här säsongen.

Inte minst Victor Andersson som ofta är i Björkängshallen och följer sitt gamla lag. Efter matchen sökte han sig ner i innandömet och ropade efter förbipasserande Stefan Söder.

– Vi ses om några veckor!

– Jag hoppas det, replikerade Troja-Stockholmaren leende.

Så lär det naturligtvis bli. Troja kommer stänga Hockeyettan-finalen på hemmaplan och göra sällskap med Södertälje och Västerås i kvalserien. Men i slutändan tror jag att även Huddinge kommer ta sig dit. Med det spel som Talangfabriken visade upp idag ska det väldigt mycket till för att någon ska kunna slå ut dem i playoff 3.

* * *

Onsdagen kom också med beskedet att David ”Tuppen” Fredriksson lägger skridskorna på hyllan. Med det blir Hockeyettan en profil fattigare, det är bara att bocka, buga och tacka för underhållningen.

Den här artikeln handlar om: