Sök
SHL
KARLSSON: ‘Därför vore trejder i SHL idiotiskt – det skulle aldrig funka’

Det är deadline day i NHL idag. Klockan 21:00 i kväll försvinner möjligheterna att treeda spelare i ligan. Det är en stor ’happening’ i Nordamerika, med enorma TV-produktioner och maratonsändningar. De senaste åren har dagen också blivit allt större i Sverige, vilket är härligt. Så, visst vore det häftigt om vi kunde trejda spelare även i SHL? Det skulle ju höja intresset för hela ligan!

Eller?

Det verkar i alla fall vara det som är ’ja-sägarnas’ huvudargument. Till och med sportcheferna som hockeysverige intervjuade i sin enkät använder det som ett perspektiv. Det är en ’pulshöjare’ och det ’händer saker kring hockeyn’. Men exakt vad skulle egentligen skilja från nu? På vilket sätt vore det roligare om Jeff Tambellini gick till Linköping och Niclas Bergfors gick till Djurgården, i stället för att Tambellini gick till Växjö så som läget blev nu. På vilket sätt skulle det höja intresset för ligan? Och vad är det som hindrar sportcheferna från att göra det nu? Ingenting. Om alla parter gå med på det så kan de ju trejda spelare precis så mycket de själva vill, redan nu.

Sen har vi den lilla detaljen att lönenivåerna är heeeelt annorlunda i SHL än vad de är i NHL. Det skulle inte vara rimligt att tvinga en spelare, som kanske har partner och barn och som skrivit på ett tvåårskontrakt med ex. Växjö , att flytta mitt i säsong. Till Leksand. Som dessutom råkar åka ur SHL ett par månader senare. Det är förstås ett ’worst case scenario’ men samtidigt högst möjligt. Se på en sån som Brooks Laich som fick flytta från NHL:s överlägset bästa lag, Washingon, till ett av de sämre, Toronto, förra säsongen. Hur kul hade det varit om det skett för exempelvis Adam Brodecki eller Oliver Bohm.

Argumentet som ’ja-sägarna’ då använder sig av är att det bara är spelarna över en viss lönenivå som ska innefattas! Alla ska alltså inte kunna trejdas, utan bara de dyra flopparna! Det är ju perfekt för sportchefen, som då kan rädda sitt eget skinn. 

1) Hur idiotiskt är det inte om man bygger ett trejdsystem som bara innefattar vissa spelare?
2) Då vill jag se offentliga löner i SHL först.
3) Vad kan en annan sportchef erbjuda i utbyte mot exempelvis Jeff Tambellini? ’Ni får vår flopp så tar vi er. Vi tar Niclas Bergfors i stället’. Det ger ju ingenting. Det som kommer hända är att man byter ’skit mot skit’ om ni ursäktar uttrycket. (Inget ont mot Tambellini eller Bergfors)
4) ’Det kan sätta press på de dyra Nordamerikanerna’ hävdar en del. Absolut! Men vem vill värva en dyr Nordamerikan från en annan SHL-klubb, om den floppar? SHL-klubbarna kommer kunna skeppa iväg dem till utlandet på samma sätt som förut. Och OM nu en SHL-klubb faktiskt vill plocka in en dyr flopp från en annan klubb så kan den göra det redan idag. Sjukt va?

Det som krävs då är att vi inför en draft, likt den i NHL. Eller startar farmarlag. Och sen stänger vi ligan. Sen kanske vi måste utöka den till åtminstone 16 lag också. För annars kommer trejderna inte ge någonting över huvud taget. Kommer vi till en situation där Leksand inser att de kommer missa slutspel, men vet om att de inte kommer åka ut, ja då kan de förstås trejda ifrån sig exempelvis Johan Porsberger till HV71. I utbyte mot en talang, eller ett draftval. Men i en liga med 14 lag, där 10 får spela om SM-guldet och två riskerar att åka ur, kommer det inte hända någonting. Som det är nu, när deadline till och med passerat i SHL, har alla lag fortfarande någonting att spela för.

Leksand och Rögle vill slippa kval, precis som Örebro. Luleå, KHK och Djurgården slåss om slutspel. De övriga åtta lagen känner nog att de faktiskt har en viss chans på ett SM-guld. Så, vilka kommer vilja trejda spelare? Vilka blir ’köpare’ respektive ’säljare’?

Och låt säga att Skellefteå gör en floppsäsong, skulle de trejda Jimmie Ericsson till Växjö i utbyte mot Linus Högberg och Pontus Netterberg? Vi lär inte direkt få se Joakim Lindström trejdas till Frölunda i utbyte mot Victor Olofsson eller Carl Grundström, om man säger så. Talangerna är Sverige är dessutom inte i Sverige för att stanna. De drar förmodligen till NHL säsongen därpå. Trejder funkar helt enkelt bara fullt ut i en liga som alla vill till och ingen vill från.

Skulle vi öka SHL till 16 lag, och låta åtta gå till slutspel, skulle det vara genomförbart på ett annat sätt. Då skulle exempelvis Luleå kunna trejda ifrån sig någon spelare mot en ung talang, och bygga på sikt inför nästa säsong. Om SHL tänker köra vidare med det system de har nu, med 14 lag och tio till slutspel, lär man nog stänga ligan om trejdsystemet ska ha någon som helst effekt.

Och vi vet ju alla vad hockeyfansen tycker om det. Så fort det ens pratas om att halvstänga ligan är SHL hockeymördare. På sikt tror jag att det nästan vore ett måste om man vill ha trejder.

Det kommer alltså sluta med att det bara är vissa spelare som får trejdas. Det kommer inte gå att göra några ’rebuild’-trejds som i NHL, i och med att man riskerar att åka ur. Spelare blir Free Agents varje eller varannat år (eftersom de flesta inte skriver mer än tvåårskontrakt) vilket gör att spelarna kommer byta klubb, precis som nu, mellan säsongerna. Jag menar, varför skulle spelarna helt plötsligt gå med på att tvingas byta klubb mitt under säsong? De flesta skulle garanterat skriva in en ’no trejd-klausul’ i sina kontrakt.

Jag är absolut ingen expert när det gäller arbetsmarknadsregler eller vilka bestämmelser som finns. Jag ser det bara ur ett sportsligt perspektiv, vilket jag hoppas har framgått genom texten.

Jag avslutar med Anders ’Masken’ Carlssons svar på frågan om trejder skulle öka intresset för ligan.
– Ja, det tror jag. Då kanske vi skulle ha mer fokus på det i stället för på hjärnskakningar som vi har nu.

Följ mig gärna på twitter. @manskarlssonyao

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten