Jeff Tambellini.
Växjö Lakers HC

Efter tunga tiden i Djurgården – nu siktar han på nytt SM-guld: ”Kaoset var nära”

ANNONS

Han värvades för att ge Djurgården spetskompetens, men misslyckades med det. Nu går Jeff Tambellinis karriär vidare i ett Växjö som han är välbekant med tidigare. Ett lag han 2015 blev svensk mästare med.
– Jag är verkligen tacksam, säger han till hockeysverige.se om möjligheten att återvända till Småland.

LEKSAND (HOCKEYSVERIGE.SE)
”Det känns som jag aldrig varit ifrån Växjö. Det är en jättehärlig känsla att spela i den här klubben igen. Jag är verkligen tacksam.”
Med ett stort leende inleder Jeff Tambellini intervjun med hockeysverige.se när vi träffar honom efter det att hans Växjö pulveriserat tabelljumbon Leksand och vunnit med 6-0. 

Foto: Bildbyrån/Ola Westerberg

Det var kanadensarens andra match sedan han återvänt till det Växjö som han vann SM-guld med 2015.
– Alla i lagets mål var då att vinna SM-guld och jag känner att det är samma sak här nu. Alla accepterade sina olika roller i det laget oavsett om man spelade i första eller fjärde linen. Det var ett spännande lag att få vara en del av.
– Vi har, som sagt var, samma känsla i det här laget samtidigt som det finns så mycket talang och skicklighet i dom här grabbar. Vi har inte bara en eller två bra femmor i laget utan tittar du över hela vår laguppställning finns det så mycket skicklighet och hårt jobbande spelare. Det skulle jag säga skiljer vårt lag jämfört med andra lagen.

Jeff Tambellini inledde årets säsong i Djurgården. Där blev det fyra mål och totalt nio poäng på 41 matcher. Tiden där blev varken vad han själv eller Djurgården hade hoppats på.
– Det klickade inte. Vårt powerplay fungerade inte riktigt och vi hade många skador i inledningen av säsongen. Jag tror att vi bara hade halva lineupen med i våra sju första matcher.
– Ett tag låg vi på 13:e plats och kaoset var nära. Laget tog sig samman och jobbade verkligen hårt för att vinna och vi vann också många matcher med 2–1. Det är kul att fått vara del av den här gruppen, ett roligt gäng som jobbade hårt och som tog laget ur svackan. Självklart önskar jag att vårt första powerplay kunde ha varit bättre, men ibland blir det bara så att kemin inte stämmer riktigt.

Har du samma roll i Växjö som du hade i Djurgården?
– Här spelar jag andra powerplay och i tredjekedjan. Jag har en mer defensiv roll nu vilket jag inte haft tidigare. Samtidigt finns det så mycket skicklighet i det här laget och konkurrensen är hård. Jag tar den roll jag får och kommer att göra det bästa jag kan för att laget ska vinna.


Foto: Bildbyrån/Johanna Lundberg

HAR PAPPAS KUSIN I SMÅLAND: ”BRYDDE SIG ALLTID OM MIG SOM LITEN GRABB”

Den 32-åriga forwarden från Calgary har en cv som inte går av för hackor. Bland annat har han spelat 242 NHL-matcher för i tur och ordning Los Angeles Kings, New York Islanders och Vancouver Canucks.
– Mitt bästa minne från NHL? När jag spelade med Vancouver och spelade Stanley Cup-finalen. Det var en fantastisk upplevelse, det bästa man kan uppleva i hockeyvärlden, säger Tambellini med ett stort leende och fortsätter:
– Jag hade en mer defensiv roll där och något som jag tog med mig över hit. Jag lärde mig otroligt mycket av att se dom här toppspelarna och där märkte jag verkligen att ju mer ”spirit” du har ju närmare är du att i slutändan vinna mästerskapet, att det är en väldigt viktig del att ha med sig in i playoff.

I Vancouver fick Tambellini bland annat spela med bröderna Henrik och Daniel Sedin.
– Jag fick spela i samma kedja som dom och det var de tre bästa matcherna i mitt liv (skratt). Det är fantastiska människor, jobbar så hårt och hänger sig verkligen åt laget. Dom har ett härligt ledarskap och var också den stora anledningen till att vi hade ett så pass bra lag. De bästa ledarna är dom som tävlar varje dag och det gör dom verkligen.

I Lammhult, som ligger i Växjö Kommun, bor Stanley Cup-mästaren Mike Zanier. Han är också en person som har betytt mycket för Jeff Tambellini.
– Mike är pappas (Steve Tambellini) kusin. När jag kom till stan bjöd hans fantastiska familj in mig på söndagsmiddagar. Jag tror alla hockeyspelare som reser långt för att spela önskade att man kunde ha det så. Det här gjorde att jag verkligen kände mig som hemma i Växjö. Jag gillar stan, har familjen där och för mig är Växjö ett fantastiskt ställe att komma tillbaka till.  
– Jag har känt Mike sedan jag var barn och han spelade med Oilers. Han brydde sig alltid om mig som ung grabb och har sedan följt mig under hela min karriär. Nu träffas vi och dricker kaffe tre gånger i veckan eller ses och äter middag. Det är en väldig skillnad när du har en familj du kan umgås med även vid sidan av rinken.

Jeff, du som tidigare NHL-spelare, vad är det bästa med att spela i SHL?
– Som jag sa tidigare så är det fantastiskt att få vara en del av det här laget. Sedan är även ligan väldigt bra. Jag skulle nog säga att det den ligan som är närmast NHL. Många spelare från den här direkt in i NHL och gör det bra där. SHL är en tuff liga och det är inte så enkelt att göra mål här.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
01:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
01:30 Carolina Hurricanes - New York Islanders NHL
tisdag 23 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
20:00 Lausanne - Zürich National League
01:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 24 april
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL