Jeff Tambellini.
Växjö Lakers HC

Efter tunga tiden i Djurgården – nu siktar han på nytt SM-guld: ”Kaoset var nära”

ANNONS

Han värvades för att ge Djurgården spetskompetens, men misslyckades med det. Nu går Jeff Tambellinis karriär vidare i ett Växjö som han är välbekant med tidigare. Ett lag han 2015 blev svensk mästare med.
– Jag är verkligen tacksam, säger han till hockeysverige.se om möjligheten att återvända till Småland.

LEKSAND (HOCKEYSVERIGE.SE)
”Det känns som jag aldrig varit ifrån Växjö. Det är en jättehärlig känsla att spela i den här klubben igen. Jag är verkligen tacksam.”
Med ett stort leende inleder Jeff Tambellini intervjun med hockeysverige.se när vi träffar honom efter det att hans Växjö pulveriserat tabelljumbon Leksand och vunnit med 6-0. 

Foto: Bildbyrån/Ola Westerberg

Det var kanadensarens andra match sedan han återvänt till det Växjö som han vann SM-guld med 2015.
– Alla i lagets mål var då att vinna SM-guld och jag känner att det är samma sak här nu. Alla accepterade sina olika roller i det laget oavsett om man spelade i första eller fjärde linen. Det var ett spännande lag att få vara en del av.
– Vi har, som sagt var, samma känsla i det här laget samtidigt som det finns så mycket talang och skicklighet i dom här grabbar. Vi har inte bara en eller två bra femmor i laget utan tittar du över hela vår laguppställning finns det så mycket skicklighet och hårt jobbande spelare. Det skulle jag säga skiljer vårt lag jämfört med andra lagen.

Jeff Tambellini inledde årets säsong i Djurgården. Där blev det fyra mål och totalt nio poäng på 41 matcher. Tiden där blev varken vad han själv eller Djurgården hade hoppats på.
– Det klickade inte. Vårt powerplay fungerade inte riktigt och vi hade många skador i inledningen av säsongen. Jag tror att vi bara hade halva lineupen med i våra sju första matcher.
– Ett tag låg vi på 13:e plats och kaoset var nära. Laget tog sig samman och jobbade verkligen hårt för att vinna och vi vann också många matcher med 2–1. Det är kul att fått vara del av den här gruppen, ett roligt gäng som jobbade hårt och som tog laget ur svackan. Självklart önskar jag att vårt första powerplay kunde ha varit bättre, men ibland blir det bara så att kemin inte stämmer riktigt.

Har du samma roll i Växjö som du hade i Djurgården?
– Här spelar jag andra powerplay och i tredjekedjan. Jag har en mer defensiv roll nu vilket jag inte haft tidigare. Samtidigt finns det så mycket skicklighet i det här laget och konkurrensen är hård. Jag tar den roll jag får och kommer att göra det bästa jag kan för att laget ska vinna.


Foto: Bildbyrån/Johanna Lundberg

HAR PAPPAS KUSIN I SMÅLAND: ”BRYDDE SIG ALLTID OM MIG SOM LITEN GRABB”

Den 32-åriga forwarden från Calgary har en cv som inte går av för hackor. Bland annat har han spelat 242 NHL-matcher för i tur och ordning Los Angeles Kings, New York Islanders och Vancouver Canucks.
– Mitt bästa minne från NHL? När jag spelade med Vancouver och spelade Stanley Cup-finalen. Det var en fantastisk upplevelse, det bästa man kan uppleva i hockeyvärlden, säger Tambellini med ett stort leende och fortsätter:
– Jag hade en mer defensiv roll där och något som jag tog med mig över hit. Jag lärde mig otroligt mycket av att se dom här toppspelarna och där märkte jag verkligen att ju mer ”spirit” du har ju närmare är du att i slutändan vinna mästerskapet, att det är en väldigt viktig del att ha med sig in i playoff.

I Vancouver fick Tambellini bland annat spela med bröderna Henrik och Daniel Sedin.
– Jag fick spela i samma kedja som dom och det var de tre bästa matcherna i mitt liv (skratt). Det är fantastiska människor, jobbar så hårt och hänger sig verkligen åt laget. Dom har ett härligt ledarskap och var också den stora anledningen till att vi hade ett så pass bra lag. De bästa ledarna är dom som tävlar varje dag och det gör dom verkligen.

I Lammhult, som ligger i Växjö Kommun, bor Stanley Cup-mästaren Mike Zanier. Han är också en person som har betytt mycket för Jeff Tambellini.
– Mike är pappas (Steve Tambellini) kusin. När jag kom till stan bjöd hans fantastiska familj in mig på söndagsmiddagar. Jag tror alla hockeyspelare som reser långt för att spela önskade att man kunde ha det så. Det här gjorde att jag verkligen kände mig som hemma i Växjö. Jag gillar stan, har familjen där och för mig är Växjö ett fantastiskt ställe att komma tillbaka till.  
– Jag har känt Mike sedan jag var barn och han spelade med Oilers. Han brydde sig alltid om mig som ung grabb och har sedan följt mig under hela min karriär. Nu träffas vi och dricker kaffe tre gånger i veckan eller ses och äter middag. Det är en väldig skillnad när du har en familj du kan umgås med även vid sidan av rinken.

Jeff, du som tidigare NHL-spelare, vad är det bästa med att spela i SHL?
– Som jag sa tidigare så är det fantastiskt att få vara en del av det här laget. Sedan är även ligan väldigt bra. Jag skulle nog säga att det den ligan som är närmast NHL. Många spelare från den här direkt in i NHL och gör det bra där. SHL är en tuff liga och det är inte så enkelt att göra mål här.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
fredag 17 maj
16:20 Tyskland - Kazakstan VM
16:20 Storbritannien - Danmark VM
20:20 Polen - USA VM
20:20 Tjeckien - Österrike VM
lördag 18 maj
12:20 Lettland - Sverige VM
12:20 Danmark - Schweiz VM
16:20 Tyskland - Polen VM
16:20 Kanada - Finland VM
20:20 Frankrike - Slovakien VM
20:20 Tjeckien - Storbritannien VM
söndag 19 maj
02:00 Edmonton Oilers - Vancouver Canucks NHL
16:20 USA - Kazakstan VM
16:20 Norge - Österrike VM
20:20 Slovakien - Lettland VM
20:20 Schweiz - Kanada VM
måndag 20 maj
16:20 Sverige - Frankrike VM
16:20 Storbritannien - Norge VM
20:20 Kazakstan - Polen VM
20:20 Finland - Danmark VM
tisdag 21 maj
12:20 Frankrike - Tyskland VM
12:20 Österrike - Storbritannien VM
16:20 Kanada - Tjeckien VM
16:20 Lettland - USA VM
20:20 Sverige - Slovakien VM
20:20 Finland - Schweiz VM
torsdag 23 maj
02:00 New York Rangers - Florida Panthers NHL
lördag 25 maj
02:00 New York Rangers - Florida Panthers NHL