Thomas Magnusson.
SHL

Rutinerade målvaktstränaren om framtiden: ”Övertygad om att skydden förändras”

Under de senaste åren har det svenska målvaktsundret varit något som har fascinerat en hel hockeyvärld. Thomas Magnusson har i över 30 år varit en av frontfigurer inom svensk målvaktsutveckling. Här berättar han hur den ädla spelformen har vuxit fram till vad den är i dag – men även vart han tror att den är på väg.
– Dom som bara ser till nuet har inte en aning om vad som händer i nästa steg, säger han till hockeysverige.se. 

I dag har nästan alla klubbar på elitnivå en eller flera egna målvaktstränare. Det var skillnad i början av 1980-talet. Då förekom det knappt något snack om tränare som enbart hade fokus på just målvakterna. Därför blev Thomas Magnusson något av en banbrytare då han 1983 klev in i Djurgårdens organisation och tog den rollen.

Mycket vatten har flutit under broarna sedan dess och i dag jobbar Thomas Magnusson på Svenska Ishockeyförbundet. Det är också där vi träffar honom för en lång intervju om utvecklingen bland målvaktstränare i Sverige. Men när vi slår oss ner i ett av dom mindre konferensrummen på förbundet med lite kaffe och Ramlösa frågar vi honom först om varför han blev just målvaktstränare.
– Jag började egentligen träna smågrabbar redan som 15-åring i den kvartersklubb där jag växte upp, IFK Östberga. Då var det ingen etablerad roll att vara målvaktstränare, men jag kunde ändå hjälpa till.
– Första gången jag fick upp ögonen för att det här var något man kunde jobba med och till och med göra någonting av på elitnivå var då jag var 17 år och åkte över till USA för att plugga och spela hockey. Då hade jag en väldig tur som sprang på en målvaktstränare som var rätt etablerad då. Det var av en tillfällighet. Jag var i en hall samtidigt som han körde sin målvaktsträning. Han heter Joe Bertanga och blev sedermera målvaktstränare i Boston Bruins.
– Jag såg hur han jobbade och att det fanns någonting man verkligen kunde göra för målvakter. I ungefär den vevan kom första instruktionsboken i målvaktsträning från en som har blivit lite av en husgud för mig, Jacques Plante.

Jaques Plante. Foto: Arkiv

Thomas Magnusson var dessutom målvakt, vilket givetvis också var en grund till hans stora intresse för målvaktsspelet.
– Jag var målvakt (Magnusson var reserv sju matcher i AIK bakom Gunnar Leidborg och Bosse Karlsson säsongen 1976/77) och såg att vi målvakter inte fick speciellt mycket träning eller hjälp så det där skulle jag vilja ägna mig åt på något sätt.
– Jag började gå hockeytränarkurser och det fanns också några enkla varianter av målvaktstränarkurser i Stockholms distrikt som jag gick. Jag sökte även ett antal gånger till GIH och kom in 1981. När jag var klar där kontaktade jag min gamla tränare rån IFK Östberga, Leffe Boork, som då var tränare i Djurgården. Vi kom överens om att det här med målvaktsträning på elitnivå borde man satsa på så 1983 började jag.

Fanns målvaktstränaryrket innan?
– Nej, men ungefär i den vevan var Curt Larsson involverad i förbundets verksamhet, på målvaktstränarkurser. Han var också målvaktstränare i Canada Cup under Leffes år, 1984. Han var mer eller mindre ensam samtidigt som jag började i en liten skala i Djurgården.
– Det tog sedan en väldigt lång tid innan andra klubbar förstod värdet av att ha en målvaktstränare.

Hur såg ditt jobb ut inledningsvis i Djurgården som målvaktstränare?
– När jag började var det lite på mitt eget initiativ. Det blev en liten test på vad man kan göra. Jag var med två, tre träningar i veckan, såg hemmamatcherna, noterade, gav feedback. Det hände att jag körde lite extra med målvakterna (Rolf Ridderwall och Bosse Larsson) innan träningarna.
– Redan från början insåg jag och Leffe att det här var något vi kunde göra något mer långsiktigt utav. Det innebar att jag började jobba med utveckling och rekrytering på ungdomssidan. Det fanns en kille, Anders Nilsson, som jobbade med målvakterna på ungdomssidan i Djurgården redan då jag kom. Vi jobbade väldigt nära varandra med hela spektra.
– Så började det 1983 och jag höll på till 2005, säger Thomas Magnusson med ett leende och fortsätter:
– Dessutom var jag tillbaka två säsonger till så totalt har det blivit 24 år i Djurgården.

BB040428BB109

Thomas Magnusson, näst längst upp till höger, tillsammans med VM-truppen 2004. Foto: Bildbyrån/Andreas Hillergren

Thomas Magnusson har jobbat under flera starka profiler så som Leif Boork, Tommy Boustedt, Gunnar ”Svesse” Svensson, Lasse Falk, Ingvar ”Putte” Carlsson, Hardy Nilsson med flera och alla gånger har det jobbet inte varit så enkelt.
– I början fick jag fajtas lite för det eftersom det var så nytt, men jag fick en bra respons från målvakterna och även av spelarna som förstod att målvakterna växte av det. Spelarna som var med i specifik målvaktsträning tyckte det var kul. Redan från början hade jag med mig utespelarna – är ni med på målvaktsträningarna kommer ni också bli bättre på att göra mål.
– Redan från start och hela vägen har jag haft ett väldigt bra samarbete med tränarna. På senare år har jag jobbat en hel del borta i Nordamerika. Nu, så här många år senare, har inte dom kommit i närheten av där vi var från början. Framförallt då det gäller respekten för målvaktstränaren. En målvaktstränare är någon som bara finns där och ska hjälpa målvakterna. Dom har en väldigt låg status jämfört med vad vi har i Sverige. Här är vi väldigt delaktiga i många delar och jobbar i team på ett annat sätt.

”HADE PUCKEN SÅ LÅNGT IFRÅN HUVUDET SOM MÖJLIGT”

Gamle stormålvakten Leif ”Honken” Holmqvist har sagt vid något tillfälle att på hans tid tog man puckarna, men idag motar man dom, hur tänker du kring det?
– Det har gått i cykler det där. Om man tittar på hur målvaktsspelet började så handlade det mycket om att bara vara i vägen. Sedan utvecklades skotten och då blev målvakterna tvungna att rädda som ”Honken” gjorde. Fick du skotten på kroppen där du inte hade tillräckligt med skydd då gjorde du illa dig och kunde inte fortsätta spela. Då utvecklades en teknik som användes under en väldigt lång tid och som ”Honken” spelade med. Man fångade eller styrde bort med händerna, räddade med benskydd, skridskor, slajdade och egentligen i alla lägen hade pucken så långt ifrån huvudet som möjligt, för när han började spela spelade man utan skydd på huvudet.
– Skotten blev ännu hårdare samtidigt som utrustningen för målvakterna utvecklades enormt under slutet av 1980 och början av 1990-talet. Då förändrades även målvaktsspelet totalt. Från att varit ett väldigt reaktivt agerande spel i ytterlägen så blev målvaktsspelet ett mer samlat spel där man motade puck igen, alltså precis som man gjort från början.
– Det som har utvecklats i målvaktsspelet nu på 2000-talet och framförallt senaste fem, tio åren är att vi har börjat kombinera dom här två stilarna. Det som ”Honken” refererar till var i början när skydden blev stora och väldigt bra. Då var det också väldigt mycket ”puckmotning”. Nu har tendensen blivit att gå tillbaka till det här reaktiva spelet. Att kunna spela ett blockande spel, vara i vägen och få pucken på sig tack vare en bra utrustning. Fylla ett tomrum i målet. Att kunna kombinera det med att vara aggressiv och reaktiv och agerande i ytterlägen när det behövs. Det här är något som vi nästan höll på att tappa i spelet när målvakterna bara skulle vara i vägen. Det här var också det som gjorde att vi tog väldigt stora steg mellan 2005 och 2015. Vi låg ganska långt fram i tänket att kombinera dom två delarna i spelet.

Leif ”Honken” Holmqvist.

Plötsligt händer något märkligt under vårt samtal. Då vi sitter och pratar om hur målvaktsspelet utvecklats sedan ”Honkens” tid ringer min telefon. I andra ändan är det självaste Leif ”Honken” Holmqvist. Han ville inte prata målvaktsspel den här gången, men han skickade ändå ett pass till Thomas Magnusson: ”Behöver ni någon hjälp med en målvakt så är det bara att ringa, men jag är dyr som fan ha ha…”

”BARA NÅGRA ENSTAKA KLUBBAR SOM HADE MÅLVAKTSTRÄNARE”

Efter det trevliga sammanträffandet skruvar vi tillbaka klockan till den tid då Thomas Magnusson hade jobbat som målvaktstränare en tid och en ny generation med målvaktstränare började synas i elitklubbarna.
– Så här i efterhand är jag mest förvånad över att det inte var fler elitklubbar som gjorde någonting tidigare. Jag var väldigt länge ensam på elitnivå och vi i Djurgården hade också en väldigt stor framgång under dom här åren. Bland annat tog vi fem SM-guld. När vi tog gulden 1989, 1990 och 1991 var det bara någon enstaka klubb som hade målvaktstränare. Det var först kring millennieskiftet, då vi tog våra två nästa SM-guld, som det började komma målvaktstränare till flera klubbar.
– För mig har det alltid varit en självklarhet i hockeyn att man har bra målvakter och att dom får en bra träning både tekniskt och taktiskt, men även så lagen kan utnyttja målvakterna i försvarsspelet. Nu har det också blivit populärt, precis som jag har jobbat med under en längre tid, att man är med som målvaktsexpert och påverkar och utvecklar sitt lags målskytte. Det är synd bara att det tog så lång tid för klubbarna att komma fram till det.

Hur gjorde dom andra klubbarna, ringde dom Djurgården och frågade hur ni hade gjort eller kastade man bara in folk som målvaktstränare?
– Den stora utvecklingen har egentligen blivit efter det att jag blev engagerad av Svenska Ishockeyförbundet och vi började utbilda målvaktstränare i större skala.
– Förut var det så att den du kanske kunde ta som målvaktstränare var en gammal målvakt. Där har det varit ett problem med ”gamla” målvakter eftersom målvaktsspelet har förändrats väldigt mycket. Det är många som har försökt komma in, bli målvaktstränare och bygga på ett spel som dom själva har spelat men som inte är relevant längre. Då funkar det inte riktigt.
– Sedan vi har fått en idé kring vårt målvaktsinnehåll i Sverige så har det gjort det möjligt för fler klubbar att hitta målvaktstränare. Bromsen har tidigare varit att förbundet inte hade någon riktigt bra fungerande målvaktsutbildning och utveckling innan 2004 eller 2005. Idag finns det cirka 200 målvaktstränare som genomgått hela utbildningsstegen.

Vilka intryck har du tagit och hur har du förändrats sedan det kommit in flera nya målvaktstränare med sina idéer och tankar kring målvaktsspelet?
– 
Det finns många fler personer, inriktningar och tankar kring målvaktsspelet så det har utvecklats. Men jag har hela tiden sett till att omge och jobba tillsammans med folk i min närhet och som jag har kunnat bolla idéer med.
– Det började i Djurgården med att Anders Nilsson fanns på ungdomssidan. Redan tidigt på 1990-talet tog jag in Stefan Ladhe i Djurgården. Sedan har vi följts åt både i Djurgården, när vi startade Sweden Hockey Institute och nu jobbar vi i förbundsverksamhet.
– Sedan är det naturligtvis en tillgång när den här skaran av målvaktstränare blir fler. Den största enskilda faktorn till att vi lyckats så bra i Sverige senaste tio åren på att utveckla målvakter tror jag är att vi har en bra grupp av målvaktstränare som har en likartad syn på målvaktsspelet. Men det finns också en stor acceptans i den här gruppen för olikheter. Alla har gått igenom samma utbildning vad gäller målvaktsspel och har en bra relation till varandra.
– Jag och Stefan (Ladhe) har en unik position i det här i och med att vi har genomfört utbildning med samtliga 200 målvaktstränare så vi har fått en personlig relation till dom. Det har varit jätteviktigt för oss, men framförallt för svensk målvaktsutveckling.

Vad måste bli bättre inom målvaktstränaryrket?
– Nu har äntligen tränare i allmänhet börjat inse att det inte är större burar vi ska ha för att göra fler mål och inte heller i första hand mindre skydd, även om det går att ändra lite grann. Utan vi måste utveckla spelarna, hockeyn och målskyttet. Det ger de största förändringarna. Det kommer ställa målvakterna inför helt nya utmaningar.
– Vi har börjat titta på hur det offensiva spelet var i World Cup och alla tar intryck av det. Förut har vi i hockeyvärlden pratat om ”defence first”. Men nu är det verkligen offensiven som gäller, vi måste bli bättre framför kassarna och vi måste bli bättre på målskyttet. Förut har målvakterna lett utvecklingen. Nu är jag helt övertygad om att spelarna kommer börja komma ikapp. Då måste vi försöka hålla det här försprånget. Det handlar om att utnyttja kunskapen om kombinationer av olika delar i målvaktsspelet, att göra rätt sak vid rätt tidpunkt, att ha struktur i spelet men ändå ha utrymme för ryggmärgsbeteende och atletiska räddningar.
– Sedan står vi inför nya utmaningar för jag är helt övertygad om att skydden kommer att förändras. Inte jättemycket, för det finns inte massor att ta på. Men vi kommer hela tiden vara tvungna att anpassa oss till förändringar. Vi har också jobbat jättemycket med det i svensk hockey, att inte fastna i målvaktsspelet och tro att vi har kommit till slutpunkten, det perfekta målvaktsspelet.
– Du måste kunna gå tillbaka och titta på hur målvaktsspelet har utvecklats för att kunna ha en susning om vad som händer härnäst. Dom som bara ser till nuet har inte en aning om vad som händer i nästa steg och är inte förberedda på det för dom tror att det som är nu är det enda som gäller.

tommy-soderstrom-2

Tommy Söderström.

Tar utespelarna hjälp av er målvaktstränare för att bli bättre på målskytte?
– Det har blivit mer och mer så i klubbverksamheten i Hockeyallsvenskan och SHL, att man jobbar mycket med målskytte.
– Jag började med det aktivt 2002 och har jobbat med målskytte under 15 år i olika sammanhang. Det bästa exemplet är att vi senaste två säsongerna jobbar väldigt specifikt med det med vårt U18-landslag. Där är jag med som målskyttetränare. Jag försöker hitta ett sätt, språk och en form för att utveckla målskytte genom erfarenheten som vi målvaktstränare har.
– Det här är ingenting som vi börjat med nu och hela den här säsongen har alla våra landslag jobbat utefter dom principerna då det gäller målskytte som framförallt bottnar i målvaktstränares erfarenheter. I alla våra utbildningsmaterial för våra tränare finns det specifika målskyttedelar som bygger på målvaktserfarenheter. Det är inget nytt, men det har fått ta större plats nu på senare år. Där finns det jättemycket att göra, men det görs som sagt redan en hel del.

Du har sagt vid något tillfälle att Tommy Söderström är den största talangen du har tränat, klarar man sig i dag att bli en bra målvakt utan att ha en medfödd talang?
– Du måste ha kvalitéer som man kan uttrycka som talang. Du måste ha en form utav spelsinne, bolltalang och framförallt en förmåga att ta till dig och utnyttja din rörelseförmåga. Många av dom bästa målvakterna i dag skulle antagligen också kunna vara bland dom bästa backarna eller forwards för dom har kvalitéer och talang för att utveckla sina ”skills”. Det är kanske till viss del medfött. Sedan kan du naturligtvis även utveckla det i tidig ålder.
– Under perioden man verkligen var ”puckmotare”, skydden växte och målvakter var väldigt statiska i slutet av 1990-talet, början på 2000-talet och framåt en bit, då krävdes det mindre av det här. Då spelade man väldigt mycket på storlek. Nu har det gått tillbaka till att du behöver både och. Man pratar om atletiska målvakter. Det kan man kanske jämställa med det som vi kallar talang. I dag är det en fördel med att vara stor, men det räcker inte.
– Det Tommy hade var att ta till sig nya rörelsemönster. Testa att göra så här, då testade han två gånger och sedan satt det där. Det handlar om att ta en ny teknik och göra den till sin egen och få den att fungera, att ta den till sig och omsätta det i praktisk handling, avslutar Thomas Magnusson.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 25 januari
19:00 Brynäs - Modo SDHL
19:00 Kristianstad - Södertälje Hockeyallsvenskan
19:00 Mora - AIK Hockeyallsvenskan
19:00 Östersund - BIK Karlskoga Hockeyallsvenskan
19:00 Djurgården - Björklöven Hockeyallsvenskan
19:00 Almtuna - Västervik Hockeyallsvenskan
19:00 Modo - Vita Hästen Hockeyallsvenskan
19:00 SDE - HV 71 SDHL
torsdag 26 januari
01:00 Toronto Maple Leafs - New York Rangers NHL
01:00 Ottawa Senators - New York Islanders NHL
02:30 Dallas Stars - Carolina Hurricanes NHL
03:30 Edmonton Oilers - Columbus Blue Jackets NHL
04:00 Seattle Kraken - Vancouver Canucks NHL
18:00 Leksand - Modo SDHL
19:00 HV 71 - Leksand SHL
19:00 Luleå - Rögle SHL
19:00 Skellefteå - Frölunda SHL
19:00 Örebro - Oskarshamn SHL
19:00 Malmö - Färjestad SHL
19:00 Linköping - Växjö SHL
19:00 Brynäs - Timrå SHL
fredag 27 januari
01:00 Montreal Canadiens - Detroit Red Wings NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Boston Bruins NHL
01:00 Washington Capitals - Pittsburgh Penguins NHL
02:00 Minnesota Wild - Philadelphia Flyers NHL
02:00 Nashville Predators - New Jersey Devils NHL
02:00 Winnipeg Jets - Buffalo Sabres NHL
03:00 Colorado Avalanche - Anaheim Ducks NHL
03:00 Arizona Coyotes - St Louis Blues NHL
03:00 Calgary Flames - Chicago Blackhawks NHL
18:00 Västerås - Södertälje Hockeyallsvenskan
19:00 Björklöven - Östersund Hockeyallsvenskan
19:00 Västervik - Djurgården Hockeyallsvenskan
19:00 AIK - Kristianstad Hockeyallsvenskan
19:00 BIK Karlskoga - Almtuna Hockeyallsvenskan
19:00 Vita Hästen - Tingsryd Hockeyallsvenskan
20:30 Mora - Modo Hockeyallsvenskan
lördag 28 januari
01:00 Carolina Hurricanes - San Jose Sharks NHL
01:00 Florida Panthers - Los Angeles Kings NHL
01:00 Toronto Maple Leafs - Ottawa Senators NHL
01:00 New York Islanders - Detroit Red Wings NHL
02:30 Dallas Stars - New Jersey Devils NHL
04:00 Seattle Kraken - Calgary Flames NHL
04:00 Vancouver Canucks - Columbus Blue Jackets NHL
15:15 Malmö - Brynäs SHL
15:15 Timrå - Linköping SHL
15:15 HV 71 - Luleå SHL
18:00 Skellefteå - Rögle SHL
18:00 Djurgården - BIK Karlskoga Hockeyallsvenskan
18:00 Södertälje - AIK Hockeyallsvenskan
18:00 Leksand - Örebro SHL
18:00 Oskarshamn - Växjö SHL
18:00 Färjestad - Frölunda SHL
19:00 HV 71 - AIK SDHL
19:45 Davos - Zug National League
21:00 Colorado Avalanche - St Louis Blues NHL
00:00 Florida Panthers - Boston Bruins NHL
söndag 29 januari
01:00 Pittsburgh Penguins - San Jose Sharks NHL
01:00 Ottawa Senators - Montreal Canadiens NHL
01:00 Winnipeg Jets - Philadelphia Flyers NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Los Angeles Kings NHL
01:30 New York Islanders - Vegas Golden Knights NHL
03:00 Minnesota Wild - Buffalo Sabres NHL
04:00 Edmonton Oilers - Chicago Blackhawks NHL
04:00 Seattle Kraken - Columbus Blue Jackets NHL
04:30 Anaheim Ducks - Arizona Coyotes NHL
14:40 Leksand - Luleå SDHL
15:00 Almtuna - Björklöven Hockeyallsvenskan
15:00 Tingsryd - Västervik Hockeyallsvenskan
15:00 Kristianstad - Vita Hästen Hockeyallsvenskan
15:00 HV 71 - SDE SDHL
18:00 Östersund - Mora Hockeyallsvenskan
18:00 Modo - Västerås Hockeyallsvenskan
23:00 Carolina Hurricanes - Boston Bruins NHL
23:00 Toronto Maple Leafs - Washington Capitals NHL
måndag 30 januari
19:00 Linköping - Djurgården SDHL
19:00 Brynäs - Luleå SDHL
tisdag 31 januari
02:00 Winnipeg Jets - St Louis Blues NHL
19:00 Rögle - Leksand SHL
19:00 Malmö - Luleå SHL
19:00 HV 71 - Timrå SHL
19:00 Oskarshamn - Frölunda SHL
19:00 Linköping - Färjestad SHL
19:00 Växjö - Örebro SHL
19:00 Brynäs - Skellefteå SHL
onsdag 01 februari
01:00 Montreal Canadiens - Ottawa Senators NHL
01:00 Columbus Blue Jackets - Washington Capitals NHL
01:00 Carolina Hurricanes - Los Angeles Kings NHL
18:00 Luleå - Modo SDHL
19:00 Södertälje - Västervik Hockeyallsvenskan
19:00 Modo - Kristianstad Hockeyallsvenskan
19:00 Mora - Djurgården Hockeyallsvenskan
19:00 AIK - Almtuna Hockeyallsvenskan
19:00 Västerås - Östersund Hockeyallsvenskan
19:00 Vita Hästen - BIK Karlskoga Hockeyallsvenskan
19:00 Björklöven - Tingsryd Hockeyallsvenskan
torsdag 02 februari
01:30 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
01:30 Buffalo Sabres - Carolina Hurricanes NHL
19:00 Timrå - HV 71 SHL
19:00 Färjestad - Brynäs SHL
19:00 Örebro - Frölunda SHL
19:00 Leksand - Rögle SHL
19:00 Malmö - Växjö SHL
19:00 Luleå - Linköping SHL
19:00 Skellefteå - Oskarshamn SHL

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten