Uffe Bodin
BODIN: Sex AHL-svenskar som kan komma hem
ANNONS

Förra veckan kom uppgifter om att Max Friberg kommer hem till Sverige för spel i Frölunda kommande säsong. Friberg förnekade att så skulle vara fallet i en intervju med kollega Ronnie Rönnkvist, något han antagligen är så illa tvungen att göra oavsett omständigheterna eftersom det inte skulle se snyggt ut gentemot hans nuvarande arbetsgivare Montréal Canadiens om han skulle bekräfta att övergången är på lut.

Friberg i Frölunda är en alldeles för uppenbar övergång för att inte besannas. 1) Han är från Västsverige (Skövde), 2) han har haft Roger Rönnberg med stor framgång i juniorlandslaget, och 3) hans tidigare svenska klubb, Timrå, spelar inte längre i SHL. Som bonus tror jag att han är en spelartyp som väl passar in i det spelsätt som Frölunda representerar.

Men utöver Friberg då, vilka svenska AHL-spelare kan flytta hem till SHL nästa säsong? Det finns en hel drös som sitter på utgående kontrakt och därför kan bli aktuella för en hemkomst. Här väljer jag att titta närmare på sex spelare – en målvakt, två backar och tre forwards – som jag misstänker kan ligga bra till. Då ska man givetvis ha i åtanke att klubbar i KHL och schweiziska NLA kan vara med och rycka i dem också.

Magnus Hellberg, mv, Hartford Wolfpack
Hellberg har kämpat på i AHL under fem säsonger med tre kortare inhopp i NHL som resultat. Snart 26 år gammal känns det som att han har kommit till en punkt i karriären där han både ekonomiskt och sportsligt sett behöver få ett lyft. NHL är visserligen bara en skada bort, men har han inte fått en ärlig chans efter så här många år kommer möjligheterna till den inte direkt öka med åldern. Gjorde en helt okej säsong med Frölunda i SHL 2011/12, men hamnade i skuggan av en viss Frederik Andersen. Borde vara högvilt bland alla SHL-klubbar som vill förstärka sin målvaktssida nästa säsong.

* Viktor Lööv, b, Toronto Marlies
Han är omåttligt populär i Toronto Maple Leafs organisation på grund av sin sköna personlighet och sina Niklas Kronwall-tacklingar. På isen har den tidigare Södertälje- och Modo-backen också gjort bra ifrån sig i AHL, men det har bara blivit fyra NHL-matcher på tre säsonger. I takt med att Maple Leafs har startat sin generationsväxling har Lööv fått se en del yngre backar passera honom i hierarkin. Det är inte orimligt att någon annan NHL-klubb erbjuder ett kontrakt, men det där eftertraktade envägskontraktet som alla AHL-spelare suktar efter finns inte inom räckhåll i nuläget.

* Tim Erixon, b, Wilkes-Barre/Scranton Penguins
Jag blev en smula överraskad när Erixon valde att skriva ett tvåvägskontrakt med Penguins i somras. Det ger honom visserligen minst 250 000 dollar, enligt capfriendly.com, en betydligt bättre lön än vad en normal AHL-spelare har (cirka 70 000 dollar). Men efter att inte ha fått chansen i en enda NHL-match förra säsongen var det ändå förvånande att han valde att stanna. Den här säsongen tycks inte ha tagit honom närmare NHL, för trots en hel del skador på Penguins backar har andra fått chansen när NHL-laget behövt folk. En comeback i Skellefteå skulle vara häftig, men den snart 26-årige backen är säkerligen attraktiv för klubbar i KHL och Europa också.

* Anton Lander, fw, Bakersfield Condors
För bra för AHL, men inte tillräckligt bra för NHL? Det verkar vara ungefär så läget ser ut för Lander. Han har inte lyckats vinna coachen Todd McLellans förtroende till fullo i Edmonton, men i AHL snittar han 1,7 poäng per match och har visat att han är överkvalificerad för farmarlagshockey. Om han inte lyckas etablera sig i Oilers under de här närmaste månaderna som är kvar på säsongen tror jag inte att det blir någon fortsättning i Nordamerika. Med tanke på att moderklubben Timrå numera återfinns i Hockeyallsvenskan finns det ingen naturlig hemvist för Lander i SHL, men pappa Ante Karlsson är som bekant assisterande tränare i Färjestad. Vad det nu än är värt?

* Magnus Pääjärvi, fw, Chicago Wolves
Pääjärvi kallades upp av St. Louis Blues i går efter att det blev känt att Robby Fabbri missar resten av säsongen med en korsbandsskada. Utan att överdriva kan det påstås vara hans sista chans att visa att han är en NHL-spelare. Dels för att det finns en öppning i laguppställningen, dels för att Blues nyss har bytt coach och att Pääjärvi därmed får chansen att visa Mike Yeo att han har vad som krävs för att vara i laguppställningen. Handen på hjärtat blir det nog tufft. Pääjärvi är inne på sjunde säsongen i Nordamerika och har inte trendat åt rätt håll de senaste åren. Hans poängsnitt (0,64) i AHL den här säsongen har inte varit överväldigande och min känsla är att han skulle må bra av att komma hem och försöka få en nytändning i SHL. Malmö lär inte vara sena att hugga om chansen uppenbarar sig.

* Marcus Sörensen, fw, San José Barracuda
Han har blandat och gett i AHL och inte blivit uppkallad av San José Sharks. Med tanke på den bredd Sharks besitter på forwardssidan ser hans möjligheter till speltid och etableringsmöjlighet i NHL inte speciellt bra ut. Det får mig att tro att det antagligen bara blir en säsong i Nordamerika för Sörensen. Om inte pengarna i KHL lockar kommer Djurgården säkerligen att vara det naturliga alternativet. Den blivande 25-åringen växte ut till fansens favorit på Hovet innan han tog chansen i NHL och är en spelare klubben skulle kunna bygga sin offensiv kring under många år framöver.

FAKTA: AHL-svenskar på utgående kontrakt

Utöver de jag nämnt i texten ovan sitter dessa svenskar som har spelat AHL-hockey den här säsongen på utgående kontrakt med sina NHL-klubbar, enligt eliteprospects.com. Kursiverade spelare befinner sig i NHL just nu.
* Lars Johansson, mv, Rockford Icehogs
* Linus Ullmark, mv, Rochester Americans
* Jhonas Enroth, mv, San Diego Gulls
* Jonas Gustavsson, mv, Bakersfield Condors
* Jonas Gunnarsson, mv, Milwaukee Admirals
* Anton Forsberg, mv, Cleveland Monsters
* Tim Heed, b, San José Barracuda
* Christian Djoos, b, Hershey Bears
* Gustav Olofsson, b, Iowa Wild
* Erik Gustafsson, b, Rockford Icehogs
* Patrik Nemeth, b, Texas Stars
* Fredrik Claesson, b, Binghamton Senators
* Robin Press, b, Rockfors Icehogs
* Jonathan Carlsson, b, Rockford Icehogs
* Klas Dahlbeck, b, Charlotte Checkers
* Tom Nilsson, b, Utica Comets
* Linus Arnesson, b, Providence Bruins
* Ludwig Byström, b, Texas Stars
* Mattias Bäckman, b, Texas Stars
* Oskar Sundqvist, fw, Wilkes-Barre/Scranton Penguins
* Max Görtz, fw, San Diego Gulls
* Pontus Åberg, fw, Milwaukee Admirals
* Daniel Zaar, fw, Cleveland Monsters
* Jacob de la Rose, fw, St. John’s IceCaps
* Daniel Muzito Bagenda, fw, Rochester Americans
* Erik Karlsson, fw, Charlotte Checkers

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
måndag 20 maj
16:20 Sverige - Frankrike VM
16:20 Storbritannien - Norge VM
20:20 Kazakstan - Polen VM
20:20 Finland - Danmark VM
tisdag 21 maj
03:00 Vancouver Canucks - Edmonton Oilers NHL
12:20 Frankrike - Tyskland VM
12:20 Österrike - Storbritannien VM
16:20 Kanada - Tjeckien VM
16:20 Lettland - USA VM
20:20 Sverige - Slovakien VM
20:20 Finland - Schweiz VM
torsdag 23 maj
02:00 New York Rangers - Florida Panthers NHL
lördag 25 maj
02:00 New York Rangers - Florida Panthers NHL
söndag 26 maj
21:00 Florida Panthers - New York Rangers NHL