Alexander Sahlin.
Södertälje SK

En ljusglimt hos allsvenska jumbon: ”En av seriens absolut bästa spelare och största profiler”

ANNONS

Målvakt i Hockeyallsvenskans tabellmässigt sett sämsta lag. Trots trista förutsättningar mellan jumbon Södertälje SK:s stolpar gör Alexander Sahlin en riktigt stark säsong.
– Min åsikt är att han är en av seriens absolut bästa spelare och största profiler just nu, säger tidigare SSK-tränaren Leif Strömberg om målvakten till hockeysverige.se.

Södertälje har en ganska tuff tillvaro för tillfället. Med 39 matcher spelade ligger laget sist i Hockeyallsvenskan med nio poäng upp till säker mark. I mörkret finns det dock ljusglimtar. Som målvakten Alexander Sahlin. 25-åringen, fostrad i Brynäs ungdomsled, hade inför årets säsong bara spelat 27 matcher i Hockeyallsvenskan under två brokiga säsongen med Almtuna.

Hockeysverige.se frågade Sahlin om varför Södertälje ligger sist i Hockeyallsvenskan.
– Vi har inte vunnit tillräckligt många matcher. Det är så att vi gör inte tillräckligt många mål samtidigt som vi släpper in alldeles för mycket mål, men varför det har blivit så kan jag helt enkelt inte svara på, svarar han.

I flera av Södertäljes matcher har laget kommit tillbaka stark i framför allt tredje perioden, men när det ska avgöras vilket lag som ska få tre poäng med sig har SSK känts lite naiva och ofta kammat noll istället.
– Naiva? Kanske lite, så kan det nog vara. Det är ändå många uddamålsförluster, matcher vi förlorat med ett mål trots att vi plockat målvakten och försökt. Jag tycker ändå att vi i flera av våra matcher inte spelat bra, men sedan har vi kommit ut i tredje perioden och gjort det riktigt bra istället.
– Det har känts som att vi i tredjeperioderna släppt på tyglarna och bara kört, men då har det ofta varit för sent. Jag tycker att vi har visat att vi kan, men vi har varit för ojämna. Vi har en för låg lägstanivå men också en hög högstanivå. Vi vill och behöver hitta ett jämnare spel. Det är kanske också vad vi har saknat.

Det har varit en rörig säsong för Södertälje även vid sedan av isen. Tränaren Mats Waltin har kritiserats hårt och även hamnat i konflikt med lokaltidningen, spelare har kommit och gått av olika anledningar. Självklart påverkar sådant gruppen, speciellt i ett utsatt läge som Södertälje är i, men Alexander Sahlin själv har inte påverkats speciellt mycket av dom yttre omständigheterna.
– Det är från person till person hur man hanterar det där. Jag kan bara svara för mig själv och jag läser egentligen inte så väldigt mycket av det som skrivs.
– Klart att det ändå kan påverka vissa samtidigt som andra vänder på det helt och använder det som bensin. Det där är nog helt olika beroende på vilken person du är.

Hur snackar ni inom gruppen för att kunna vända på skeppet och börja klättra uppåt i tabellen?
– Det här pratar vi om varje dag, vi kan absolut inte lägga oss ner och dö. Vi jobbar med dom här detaljerna hela tiden samtidigt som vi vill otroligt mycket. Det gäller också att vi börjar vända skeppet nu, tar tag i det, eftersom det snart är alldeles för sent. Jag är helt övertygad att alla grabbar fortfarande tror på det. Nu gäller det bara att vi släpper loss spelet och spelar ut.

”INTE SÅ ÖVERRASKAD ÖVER ATT HAN ÄR SÅ BRA”

161214 SšdertŠljes mŒlvakt Alexander Sahlin under ishockeymatchen i Hockeyallsvenskan mellan Tingsryd och SšdertŠlje den 14 december 2016 i Tingsryd.Foto: Jonas Ljungdahl / BILDBYRN / Kod JO / Cop 144

Foto: Bildbyrån

Så här långt har Sahlin spelat 32 matcher och har 90,66 i räddningsprocent. Han har fått mycket cred för sitt fina spel, bland annat av den tidigare SSK-tränaren Leif Strömberg:
– Jag vet inte om jag är så överraskad över att han varit så bra. Han kommer från den här Pecka (Alcén, målvaktstränare i Brynäs) generationen med Jacob Markström, Anders Lindbäck, Joacim Eriksson med flera. Det är lite samma sak som när Jocke flyttade till Leksand som junior och sedan fick sin A-lagschans, men för Sahlin har det tagit lite längre tid. Det som jag gillar med Sahlin är att han samtidigt som han är en täckande målvakt, en procentmålvakt med butterfly är han en väldigt spelskicklig målvakt. Otroligt duktig i förflyttningar. När det kommer ett överspel så är han där. Han tar ofta första två skotten, men har också blivit utsatt för dråpliga situationer och otroligt mycket målchanser emot sig.
– Min åsikt är att Alexander Sahlin är en av seriens absolut bästa spelare och största profiler just nu. Sedan är det kanske lite lättare, utan att hoppa på (Christian) Engstrand som gör det superbra, att spela i Moras mål med tanke på att dom helt enkelt har ett bättre försvarsspel.

Alexander Sahlin:
– Säsongen för min egen del har varit helt okej ändå, om man nu kan säga det då vi ligger sist. Jag har varit borta två matcher innan den mot Pantern i onsdags. Det är dom matcherna som jag har missat. Förutom det har jag inte varit skadad någonting.
– Jag tror att jag har utvecklat allt i mitt målvaktsspel under den här säsongen i Hockeyallsvenskan. Framför allt har jag blivit starkare under sommaren och det är vad jag själv tycker att jag har utvecklat mest och som har hjälpt mig mycket. Sedan har jag fått mycket förtroende vilket gjort att jag har kunnat spela ett lugnt spel. I alla fall försöker jag spela ett lugnt spel och sprida ett lugn till hela laget.

Hur har du nått till att bli en starkare målvakt?
– Det är bara genom hård träning på sommaren, så det är inga krusiduller med det egentligen. Det är bara att köra det jag blir tillsagd att göra och lite till, ge järnet hela tiden.

Du har fått mycket beröm under säsongen och flera klubbar har visat intresse för dig till nästa säsong, trots det väljer du att relativt tidigt skriva på för ytterligare en säsong i Södertälje, varför tog du det beslutet?
– Det kändes rätt. Självklart är SHL ett mål och dit jag vill, men jag har bara gjort en hel säsong i Hockeyallsvenskan. Jag ser det så att det inte skulle skada att göra ytterligare en hel till säsong i Hockeyallsvenskan och få spela mycket matcher. Det är också genom det man utvecklas mest egentligen, att få spela matcher och göra det i lugn och ro.
– Det var också därför jag skrev på ett nytt kontrakt. SHL kommer att finnas kvar och om jag spelar bra kanske jag får chansen där en dag. Ska jag vara ärlig har jag inte heller tänkt på att spela i SHL nästa säsong. Jag har varit helt inställd på att ta en säsong till i Södertälje, sedan får vi se vad som sker där efter.

Vad krävs det av er i Södertälje om ni ska bli kvar i Hockeyallsvenskan även nästa säsong?
– Nyckeln är att vi får igång spelet vi har inom oss, att vi får fram potentialen vi har. Att gångerna vi kommer i svackor fortfarande håller en hög nivå och inte sjunker ihop som vi har gjort i vissa matcher. Hålla ett jämt spel och ha ett starkt försvarsspel.  

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 25 juni
02:00 Florida Panthers - Edmonton Oilers NHL