Sök
SVARAR PÅ BOORKS KRITIK. Fredrik Glader, Erika Grahm, Kim Martin Hasson och Malin Fransson ger sin syn på svensk damhockey.
SDHL

Profilernas svar på Leif Boorks kritik: ”Förebilderna för unga damspelare ökar”

Leif Boork kritiserade antalet utländska spelare i den svenska damligan SDHL. Men vad tycker personerna i och omkring ligan? Hockeysverige.se bad fyra profiler inom damhockeyn ge sina åsikter om huruvida sporten hjälps eller stjälps av importerna.

Det var i en intervju med hockeysverige.se som Leif Boork kritiserade SDHL-klubbarna för att de värvat för många utländska spelare. Damernas förbundskapten anser att det är något som påverkat den svenska damhockeyns utveckling negativt.
– Det är bra att SDHL utvecklas och blir bredare, men det är för många utländska spelare i ligan. Vi underhåller dom bästa finländska spelarna i och med att dom är här och spelar i en bra liga. Om vi tittar på vilka som toppar mål och poängligorna så är det utländska spelare till väldigt stor del. Jag tycker självklart att det är bra att vi får en bättre liga och det är bra att det kommer in utländska spelare, men vissa lag har för många utländska spelare, enligt mig, för att svenska spelarna ska få det utrymmet dom måste ha för att utvecklas, om jag nu ser det i ett nationellt perspektiv, sa den svenska förbundskaptenen.

Uttalandet var kontroversiellt och har både hyllats och ifrågasatts ute i Sverige. Fakta är att det i dag finns 77 utländska spelare i SDHL, det motsvarar nästan en tredjedel av spelarna i ligan om man utgår från de trupper som finns uppsatta på eliteprospects.com.
Luleå: 13 svenska spelare – 10 utländska
Linköping: 10 svenska spelare – 12 utländska
Djurgården: 17 svenska spelare – 9 utländska
HV 71: 13 svenska spelare – 10 utländska
Brynäs: 17 svenska spelare – 4 utländska
AIK: 19 svenska spelare – 2 utländska
Leksand: 16 svenska spelare – 6 utländska
Modo: 21 svenska spelare – 0 utländska
Sundsvall: 8 svenska spelare – 14 utländska
SDE Hockey: 12 svenska spelare – 10 utländska

Hur påverkar det här utvecklingen av svensk damhockey? Hockeysverige.se bad en tränare, en journalist, en sportchef och en spelare ge sin syn på saken i en enkät:


Foto: Ronnie Rönnkvist

Fredrik Glader, tränare Luleå

Vilka fördelar ser du med att vi har många utländska spelare i SDHL?
– Förebilderna för unga hockeyspelare ökar och givetvis höjs kvalitén på ligan om vi plockar hit rätt typ av utländska spelare, vilket också hjälper att utveckla våra svenska spelare.

Nackdelar?
– Vi har gått från åtta till tio lag och i och med det har vi skapat lite nackdelar själva, eller rättare sagt så har förbundet gjort det som utökat ligan. Just nu ser jag inga nackdelar sportsligt för vi har inte så vi kan fylla tio lag med bra svenska spelare.

Hämmar antalet utländska spelare i ligan utvecklingen av våra unga spelare?
– Det tycker jag inte. Tittar jag till mitt eget lag så har vi Nathalie Lidman som får mycket istid och som är reserv i junior-VM, Pernilla Forsgren spelar Junior-VM liksom Anna Amholt. Deras träningsmiljö går inte av för hackor. Dom får tävla med internationella toppspelare på deras träningar som gör att dom utvecklas otroligt bra. Jag tycker att det är en bra utveckling som kan ge lite lugn bakom SDHL-lagen och att vi då istället ska lägga fokus på att bygga upp en bra juniorliga.

Hur ska vi få flera svenska spelare i framträdande roller i våra SDHL-lag?
– Vänd på frågan istället. Har vi inte svenska spelare som har framträdande roller? Jag tycker att vi har det, i alla fall så tycker jag att vi har nog med framträdande svenska spelare i vårt lag, men dom blir ändå inte uttagna i landslaget.
– Samtidigt får våra svenska spelare tävla och träna mot internationella toppspelare och blir med det ännu bättre.

Är 77 utländska spelare fördelade på tio lag för mycket?
– I dag tror jag inte att det är för mycket. Förhoppningsvis, om tio år kanske det hade varit för mycket.


Foto: Ronnie Rönnkvist

Kim Martin Hasson, sportchef Linköping

Vilka fördelar ser du med att vi har många utländska spelare i SDHL?
– Ligan blir starkare och några av dom bästa spelarna i världen kommer hit och förgyller vår liga och gör den starkare.

Nackdelar?
– Det är att våra yngre svenska spelare kanske inte får en lika stor yta. I LHC använder vi flera våra unga spelare, men hade vi inte haft utländska kanske vi hade haft med ännu flera. Det kan vara en nackdel att vi inte använder våra svenska spelare på samma sätt.

Hämmar antalet utländska spelare i ligan utvecklingen av våra unga spelare?
– Delvis. Att träna med och se och lära från dom utländska spelarna är jättebra för våra unga tjejer, känna konkurrensen och lära sig att hantera den. Samtidigt får kanske inte våra unga tjejer samma speltid som dom skulle fått om dom utländska spelarna inte spelat här.
– Nu är utländska spelarna dom bästa i många lag blandat med svenska landslagsspelare. Det är också dom som får ta viktiga situationerna i matcherna. Fler juniorer kanske hade kunnat få möjlighet till det istället med mindre utländska spelare i lagen.

Hur ska vi få flera svenska spelare i framträdande roller i våra SDHL-lag?
– Bra fråga. Vi har ganska många av våra yngre tjejer spelande i vår tredjefemma. Dom får vara med, lära och ta initiativ allt eftersom vilket gör att när dom växt upp kanske dom hamnar i en förstafemma.
– Det här är en svår fråga med utländska spelare och så vidare, men jag tror att den svenska ligan är så pass stark nu vilket gör att väldigt många söker sig hit. Hade inte ligan varit så här stark tror jag att många av våra svenska tjejer hade sökt sig utomlands istället.

Är 77 utländska spelare fördelade på tio lag för mycket?
– Ja och nej. Vi i LHC har svårt att få svenska spelarna till oss. Det jag börjar med som sportchef när jag rekryterar spelare är att försöka få in svenska spelare. Får jag inga svenska spelare måste jag hitta tillräckligt bra utländska spelare för att vi ska kunna vara med i kampen om guldet.
– När jag spelade i Ryssland var det så att lagen bara fick spela med tre utlänningar per match. Jag har en känsla att samma sak kan hända i svensk hockey snart, även om jag inte tycker så. Visst kan ändå en ribba på antalet utländska spelare gynna utvecklingen så att juniorer kommer tidigare upp i damlagen.


Foto: Ronnie Rönnkvist

Malin Fransson Dagens Nyheter

Vilka fördelar ser du med att vi har många utländska spelare i SDHL?
– Att det utvecklar svenska spelarna genom att regelbundet spela med och mot några av världens bästa spelare.

Nackdelar?
– Risken är stor att många unga svenska spelare, precis som i SHL, får undanskymda roller och kanske inte får ta det ansvar som dom annars hade fått tagit. Utan ansvar är det heller inte så lätt att utvecklas.

Hämmar antalet utländska spelare i ligan utvecklingen av våra unga spelare?
– Det enkla svaret är att säga ja. I ett kortsiktigt perspektiv så hämmar det. Om det gör så i ett långsiktigt perspektiv är svårare att svara på. Samtidigt har elitidrott inget tålamod. Långsiktigt kan det ändå innebära att våra unga spelare får lära sig ta steg upp i hierarkin i en lite mer långsam takt. En takt som kan utveckla spelaren och göra att vi om fem, sex eller sju år kanske inte har lika många utländska spelare eftersom våra unga spelare blivit äldre, bättre och genom det kunnat ta för sig.  
– Jag tycker att man kan göra en viss jämförelse med fotbollsallsvenskan för damer när den var som hetast under en period. Då var det väldigt mycket utländska toppspelare här. Då hade vi samma diskussion. Man kunde då också se att svensk damfotboll internationellt hade det jobbigt under några år, men nu tog landslaget ett OS-silver. Det är svårt att se in i framtiden, men det kan finnas många fördelar också med utländska spelare.

Hur ska vi få flera svenska spelare i framträdande roller i våra SDHL-lag?
– I slutändan handlar det om att spelarna måste visa att dom har den kapaciteten. Klart att det handlar om modiga tränare också som måste våga släppa fram svenska spelarna, men också att matcha tjejerna klokt.
– Om du släpper fram en ung spelare ska du se till att omgivningen i hennes formation ska ge bästa förutsättningarna att lyckas.

Är 77 utländska spelare fördelade på tio lag för mycket?
– Ja! Jag tycker att det är bra att dom bästa är här. Utländska spelarna vi har ska vara spelare som platsar i en första- eller möjligtvis andraformation. Jag tycker att man ska undvika att värva utländska komplementspelare, vilket görs fortfarande till viss del. Så visst finns det en möjlighet att minska antalet utländska spelare.


Foto: Ronnie Rönnkvist

Erika Grahm, landslagsspelare från Modo

Vilka fördelar ser du med att vi har många utländska spelare i SDHL?
– För det första är det riktigt roligt att vår liga här i Sverige är så pass attraktiv som den är. Det betyder ju att vi gör något bra här. Fördelarna är att vi får bättre matcher med högre tempo och kvalité. Sen att den blir mer och mer professionell ökar ju intresset för ligan och då i takt med det förutsättningarna för oss spelare.

Nackdelar?
– Jag ser inga direkta nackdelar men på sikt kan det vara farligt, sportsligt, då de utländska spelarna inte får ta över vår liga. I grund och botten ska ligan vara byggd av svenska spelare. Lag som bygger kring utländska spelare kan ha svårt att få en långsiktighet, vilket kan vara farligt. Vi vill inte tappa damverksamheter.

Hämmar antalet utländska spelare i ligan utvecklingen av våra unga spelare?
– På sikt kommer det att göra de, definitivt. Just nu är det stor skillnad på toppen och botten i vår liga, och det gynnar mer de bättre svenska spelarna men inte de yngre då de utländska spelarna krasst sagt tar en plats för dem.
– Ligan kan även bli för ”bra” med för mycket utländska spelare och steget blir för stort att ta för de yngre. Om vi ska fortsätta att ta emot mycket utländska spelare tycker jag att vi måste starta eller satsa på en juniorliga av något slag. Ha en miljö där unga spelare kan utvecklas och växa i sin takt. Men som det är nu har vi lite tunn bredd i Sverige att kunna starta en sådan satsning sedan den största frågan, ekonomin.

Hur ska vi få flera svenska spelare i framträdande roller i våra SDHL-lag?
– Det är viktigt att klubbar visar förtroende och tydlig satsning/plan för sina spelare. Får en svensk spelare en trygg miljö att utvecklas i är sannolikheten stor att hon stannar, vilket också kan bygga en bra stomme och långsiktighet. Det är svårt för mig att svara på den frågan då vi har hundra procent svenskt i vårt lag och där många spelare är framträdande. Så för mig är det en självklarhet att satsa för framtiden.

Är 77 utländska spelare fördelade på tio lag för mycket?
– Haha, för en som spelar i ett lag med noll utländska spelare så är svaret JA. Vi skulle vilja spela mot alla lag i serien utan utländska spelare, undra hur tabellen då skulle ha sett ut?
– Skämt och sido, jag ser till ett större perspektiv så nej, inte för mycket. Jag personligen som hockeyspelare tycker det är roligt för utvecklingen med bra spelare i ligan oavsett nationalitet. Men ökar det drastiskt de kommande säsongerna så kanske man måste dra i handbromsen. Men som det är just nu tycker jag vi ska vara stolta över att så många världsspelare söker sig till vår liga.
– Ställ samma fråga om några år, då jag kanske inte är aktiv längre, då kommer säkert ett annat svar.

Idag 19:00
Brynäs IF - Skellefteå AIK
1 2.30
X 4.25
2 2.75
Idag 19:00
Leksands IF - Växjö Lakers HC
1 2.45
X 4.40
2 2.50
Idag 19:00
Örebro HK - IF Malmö Redhawks
1 2.05
X 4.10
2 3.35
Idag 19:00
Luleå HF - IK Oskarshamn
1 1.30
X 6.60
2 9.00
Idag 19:00
HV 71 - Djurgårdens IF
1 2.15
X 4.25
2 3.05
Idag 19:00
Linköping HC - Frölunda Indians
1 2.75
X 4.40
2 2.30
Idag 19:00
Färjestads BK - Rögle BK
1 2.30
X 4.35
2 2.75
Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till XXXOm du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via XXXPå Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via XXX

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten