SHL

Hjärnskakningarna tvingade honom att sluta – nu ska han stötta andra: ”Läka genom att hjälpa”

ANNONS

För tre år sedan tvingade återupprepade hjärnskakningar Albin Blomqvist att avbryta hockeykarriären. Sviterna efter huvudsmällarna hämmar honom fortfarande i vardagen, men nu startar han ett projekt som på sikt ska hjälpa både honom själv och andra svenska hockeyspelare att må bättre.
– För mig innebär det att jag får läka genom att hjälpa, säger han till hockeysverige.se om projektet ”Hur mår du?” som han ska driva tillsammans med spelarfackföreningen Sico till våren.

Som 18-åring lämnade dåvarande juniorlandslagsmannen Albin Blomqvist Linköpings juniorverksamhet för spel i den kanadensiska juniorligan WHL. Det var i Kanada hans tillvaro vältes upp och ned när han drabbades av flera hjärnskakningar och började självmedicinera genom att dricka alkohol för att ta uddan av smärtorna och ångesten som kom i dess följe.

Efter en kort inhopp i moderklubben Osby i division 2, som utmynnade i en ny hjärnskakning, valde han i oktober 2013 att avrunda karriären för gott. Sedan dess har den nu 23-årige Blomqvist fortsatt att kämpa mot sviterna efter sina huvudproblem, något som hans hustru Stephanie beskrev i en väldigt öppen och hjärtskärande krönika härom veckan.

Efter att ha försökt att återvända till arbetsmarknaden bara för att tvingas sjukskriva sig när symptomen blev för starka går Albin Blomqvist nu hemma. För att undvika att bli deprimerad över sin livssituation har han startat ett intiativ som han hoppas ska kunna hjälpa andra svenska hockeyspelare i framtiden – men även honom själv.
– Nu när jag blev sjukskriven började jag tänka ”vad fan ska jag göra med mitt liv?”. Jag har ingen utbildning och det finns nog ganska få arbetsgivare som vill satsa på en kille som måste gå och vila en och en halvtimme här och där när det blir för mycket, säger Albin Blomqvist till hockeysverige.se.
– Jag kände att jag behövde göra något konkret där jag kan hjälpa folk och där jag själv kan utnyttja min historik och mina erfarenheter för att göra det.

Projektet han står i startgroparna att starta kallar han ”Hur mår du?”. Tanken är att han under våren 2017 ska ta sig från Luleå i norr till Malmö i söder på inlines och under vägen stanna i 17 olika hockeystäder där det finns lag i SHL eller Hockeyallsvenskan. Där ska han föreläsa för hockeyspelare och uppmärksamma dem på den mentala ohälsa som hjärnskakningar kan resultera i.

Foto: Mikael Mjörnberg

”DET HANDLAR OM ATT TA HAND OM VARANDRA…”
– Min fysik är fortfarande bra och jag kan träna utan att få huvudvärk, så för mig är det här ett perfekt projekt. Det ger mig möjligheten att sprida det här budskapet jag har försökt sprida ända sedan jag tvingades sluta: att vi inom hockeyn måste bli bättre på att berätta om hur vi egentligen mår och inte gå omkring och lida i det tysta, säger Blomqvist.
– Jag vill kunna göra skillnad här, hjälpa spelarna att våga öppna sig och prata med varandra eller andra om hur de mår och få den här machokulturen att lätta lite. Kan vi uppnå det kanske det kan bidra till en större respekt på isen också. Jag vill lyfta problemet och försöka få med mig spelarna.

Spelarfacket Sico och dess generalsekreterare Erik Zachrisson har han redan fått med sig. Tanken är att de ska
– Jag hörde av mig till SHL för att försöka få med dem på tåget. De skickade det vidare till Erik och han blev skitglad, säger Albin.
– Sico har ett slags säkerhetsnät för spelarna med en psykolog och möjligheter att få utbildningar under eller efter karriären. Förhoppningsvis kan jag vara med och utöka det i det här samarbetet.

Budskapet som Albin Blomqvist vill förmedla är ganska rakt i grund och botten.
– Det handlar om att ta hand om varandra och se till att folk mår bra, att lära sig att bry sig om varandra. Om man vill hjälpa varandra behöver inte den här hockeybubblan vi lever i vara så gjuten i betong.

Vad betyder det här för dig personligen, som har blivit drabbad som du har, att få arbeta med ett sådant här projekt?
– Jag har sagt det till min fru, att det är halva grejen att få göra något konkret och inte bara prata om det. Det är väldigt svårt för mig att hitta ett jobb i min nuvarande situation och därför är det värdefullt även för mig personligen. Nu får jag möjlighet att göra något värdefullt medan jag är sjukskriven. Jag får vara mycket själv och andas frisk luft, det är värdefullt för mig eftersom min hälsa kan förändras från dag till dag. För mig innebär det att jag får läka genom att hjälpa.

Just nu jobbar Albin Blomqvist med att leta sponsorer och samarbetspartners för att få hjälp att finansiera projektet ”Hur mår du?”. Det handlar om övernattningar längs vägen, kläder, utrustning och annat för att få allt att falla på plats.
– Alla pengar och prylar som skänks går direkt till projektet. Jag har haft en hel del kontakter med företag och folk därute som har ställt sig väldigt positiva till att hjälpa till. Det är väldigt glädjande.

Om man vill hjälpa Albin Blomqvist att få till stånd projektet kan man skänka ett ekonomiskt bidrag till bankgiro 814-0808 och märka det med ”Hur mår du?”
Det går att läsa mer om projektet på hans egen blogg eller att kontakta honom personligen på: abbe_blomqvist@hotmail.com.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 17 april
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch