Sök
SHL

Hjärnskakningarna tvingade honom att sluta – nu ska han stötta andra: ”Läka genom att hjälpa”

För tre år sedan tvingade återupprepade hjärnskakningar Albin Blomqvist att avbryta hockeykarriären. Sviterna efter huvudsmällarna hämmar honom fortfarande i vardagen, men nu startar han ett projekt som på sikt ska hjälpa både honom själv och andra svenska hockeyspelare att må bättre.
– För mig innebär det att jag får läka genom att hjälpa, säger han till hockeysverige.se om projektet ”Hur mår du?” som han ska driva tillsammans med spelarfackföreningen Sico till våren.

Som 18-åring lämnade dåvarande juniorlandslagsmannen Albin Blomqvist Linköpings juniorverksamhet för spel i den kanadensiska juniorligan WHL. Det var i Kanada hans tillvaro vältes upp och ned när han drabbades av flera hjärnskakningar och började självmedicinera genom att dricka alkohol för att ta uddan av smärtorna och ångesten som kom i dess följe.

Efter en kort inhopp i moderklubben Osby i division 2, som utmynnade i en ny hjärnskakning, valde han i oktober 2013 att avrunda karriären för gott. Sedan dess har den nu 23-årige Blomqvist fortsatt att kämpa mot sviterna efter sina huvudproblem, något som hans hustru Stephanie beskrev i en väldigt öppen och hjärtskärande krönika härom veckan.

Efter att ha försökt att återvända till arbetsmarknaden bara för att tvingas sjukskriva sig när symptomen blev för starka går Albin Blomqvist nu hemma. För att undvika att bli deprimerad över sin livssituation har han startat ett intiativ som han hoppas ska kunna hjälpa andra svenska hockeyspelare i framtiden – men även honom själv.
– Nu när jag blev sjukskriven började jag tänka ”vad fan ska jag göra med mitt liv?”. Jag har ingen utbildning och det finns nog ganska få arbetsgivare som vill satsa på en kille som måste gå och vila en och en halvtimme här och där när det blir för mycket, säger Albin Blomqvist till hockeysverige.se.
– Jag kände att jag behövde göra något konkret där jag kan hjälpa folk och där jag själv kan utnyttja min historik och mina erfarenheter för att göra det.

Projektet han står i startgroparna att starta kallar han ”Hur mår du?”. Tanken är att han under våren 2017 ska ta sig från Luleå i norr till Malmö i söder på inlines och under vägen stanna i 17 olika hockeystäder där det finns lag i SHL eller Hockeyallsvenskan. Där ska han föreläsa för hockeyspelare och uppmärksamma dem på den mentala ohälsa som hjärnskakningar kan resultera i.

Foto: Mikael Mjörnberg

”DET HANDLAR OM ATT TA HAND OM VARANDRA…”
– Min fysik är fortfarande bra och jag kan träna utan att få huvudvärk, så för mig är det här ett perfekt projekt. Det ger mig möjligheten att sprida det här budskapet jag har försökt sprida ända sedan jag tvingades sluta: att vi inom hockeyn måste bli bättre på att berätta om hur vi egentligen mår och inte gå omkring och lida i det tysta, säger Blomqvist.
– Jag vill kunna göra skillnad här, hjälpa spelarna att våga öppna sig och prata med varandra eller andra om hur de mår och få den här machokulturen att lätta lite. Kan vi uppnå det kanske det kan bidra till en större respekt på isen också. Jag vill lyfta problemet och försöka få med mig spelarna.

Spelarfacket Sico och dess generalsekreterare Erik Zachrisson har han redan fått med sig. Tanken är att de ska
– Jag hörde av mig till SHL för att försöka få med dem på tåget. De skickade det vidare till Erik och han blev skitglad, säger Albin.
– Sico har ett slags säkerhetsnät för spelarna med en psykolog och möjligheter att få utbildningar under eller efter karriären. Förhoppningsvis kan jag vara med och utöka det i det här samarbetet.

Budskapet som Albin Blomqvist vill förmedla är ganska rakt i grund och botten.
– Det handlar om att ta hand om varandra och se till att folk mår bra, att lära sig att bry sig om varandra. Om man vill hjälpa varandra behöver inte den här hockeybubblan vi lever i vara så gjuten i betong.

Vad betyder det här för dig personligen, som har blivit drabbad som du har, att få arbeta med ett sådant här projekt?
– Jag har sagt det till min fru, att det är halva grejen att få göra något konkret och inte bara prata om det. Det är väldigt svårt för mig att hitta ett jobb i min nuvarande situation och därför är det värdefullt även för mig personligen. Nu får jag möjlighet att göra något värdefullt medan jag är sjukskriven. Jag får vara mycket själv och andas frisk luft, det är värdefullt för mig eftersom min hälsa kan förändras från dag till dag. För mig innebär det att jag får läka genom att hjälpa.

Just nu jobbar Albin Blomqvist med att leta sponsorer och samarbetspartners för att få hjälp att finansiera projektet ”Hur mår du?”. Det handlar om övernattningar längs vägen, kläder, utrustning och annat för att få allt att falla på plats.
– Alla pengar och prylar som skänks går direkt till projektet. Jag har haft en hel del kontakter med företag och folk därute som har ställt sig väldigt positiva till att hjälpa till. Det är väldigt glädjande.

Om man vill hjälpa Albin Blomqvist att få till stånd projektet kan man skänka ett ekonomiskt bidrag till bankgiro 814-0808 och märka det med ”Hur mår du?”
Det går att läsa mer om projektet på hans egen blogg eller att kontakta honom personligen på: abbe_blomqvist@hotmail.com.

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till XXXOm du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via XXXPå Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via XXX

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten