World Cup 2016

SHL-profilerna om Sveriges motståndare i World Cup: ”Det finns ingen som kan knäcka dem”

ANNONS

I kväll är det äntligen dags. World Cup tar över vår vardag och vi får följa världens bästa hockeyspelare från hockeymeckat Toronto. Tre Kronor ställs emot tufft motstånd, både från öst och väst, och vi kan se fram emot hårda bataljer på World Cup-scenen. Hockeysverige.se har samlat fem SHL-spelare – som inte hejar på Tre Kronor – och frågat dem om tankarna kring turneringen. Vilka spelare ska man hålla ögonen på? Vad tycker de om idén med mixade lag? Och, kanske viktigast av allt, vilka vinner World Cup of Hockey 2016?

Foto:Bildbyrån/Peter Holgersson

Broc Little, Linköping

Vad säger du om Team USA?
– Om jag ska vara ärlig har jag inte sett laget så noggrant, men jag tror det blir spännande att följa dem. Det var längesen man spelade World Cup, dom pratar alltid om att World Cup 1996 var en cool upplevelse.

Har du sett det svenska laget något?
Nej, har inte koll på dem.

Vad tycker du om idén med mixade lag?
Jag tycker det är coolt. Jag tror anledningen till att de gjorde det är för att det inte finns tillräckligt med styrka för ytterligare ett landslag. Och det kanske är några unga killar som inte fick chansen i de vanliga lagen som får vara med i turneringen.
– Det europeiska laget är bra. Jag tror att det är bättre för dem rent tävlingsmässigt att sätta ihop det sådär. Men ska jag vara ärlig tror jag att det lag som blir roligast att titta på är det unga laget. Där finns mycket skicklighet och talang.

Vilken spelare ska bli roligast att se?
– Jag ser fram emot att se Jack Eichel och Johnny Gaudreau och dom grabbarna. Jag växte upp och spelade med dem, de är lite yngre än vad jag är men att följa deras karriärer är roligt. Att se hur de står sig mot de äldre lagen blir kul.

Hur var det att spela med Jack Eichel, såg du redan tidigt att han stack ut?
– Jag spelade med honom lite grann på somrarna, han spelade i vår sommarliga redan som femtonåring. Han har alltid varit en riktigt bra spelare och en stor talang.

Vem tror du vinner World Cup?
– Jag vet inte riktigt, men jag säger USA. Jag är inte jättetrygg med det valet, men jag hoppas på det bästa.

 


Foto: Bildbyrån/Johan Bernström

Joel Mustonen, Örebro

Vad säger du om Team Finland?
Det är väl som alltid, att de har en bra målvaktssida. Anfallssidan tror jag håller på det sättet de spelar, men alla som har kollat på dem vet väl att det är backsidan som kanske är lite svag för Finland. Det ska nog krävas ett väldigt bra lagspel om det ska bära långt med den backsidan, det är den spontana känslan man får när man kollar på laget.

Har du sett det svenska laget något?
– Nja, jag vet ju vilken trupp de har men jag har bara sett highlights från Sverige-Finland-matchen.

Vad tycker du om idén med mixade lag?
– Jag vet inte vad spelarna som själva är med känner, men på ett sätt är det väl kanske lite tråkigt i och med att det inte blir någon prestige byggd på någon historik. Det är ju det som är så kul när man ser till exempel en Sverige-Finland-match, alla har många minnen från matcher man har sett och spelarna själv har minnen, det är speciella matcher. Den känslan blir det väl inte riktigt när man möter lag Europa eller så. Men sen ska det bli kul att se de unga nordamerikanska laget. Det ska bli underhållande att se, där finns ju sjukt duktiga och skickliga spelare.

Vilken spelare ska bli roligast att följa?
– Ja, eftersom jag håller på Finland så ska det bli kul att se vad Patrik Laine går för. Det tror jag det är många som tänker, just med hypen kring honom. Den sjuka resan han gjorde ifjol, från att för folk utanför Finland vara ganska okänd, till att komma in och vara all star-team i VM. Att se hur bra han är mot till exempel Kanada och USA, det är jag är mest intresserad av.
– Sedan det här unga nordamerikanska laget, där tycker jag alla är ganska spännande. Speciellt Connor McDavid eller någon som liksom är NHL:s framtid. Han har inte jag sett spela så mycket, jag kollar knappt på NHL. Så det är kul att kunna följa en sån kille.

Vilka tror du vinner World Cup?
– Kanada. Det tror jag faktiskt. Jag tror inte att det finns någon som kan knäcka dem.
– Ryssland har ju också en helt sjuk offensiv talang i sitt lag. Om man skulle få det att klicka i kedjorna, så de är också sjukt roliga att kolla på. Men jag tror ändå att Kanada tar det, speciellt på liten rink, jag tror ingen har någon chans mot dem.

 

Foto: Bildbyrån/Johan Bernström

Petr Zámorský, Örebro

Vad säger du om Team Tjeckien?
 Jag såg en av träningsmatcherna och det var bra hockey. På pappret ser det inte ut som några toppspelare, men dom är bra. Dom har inga stjärnor som Karlsson, eller så, så de måste spela mer tillsammans och i system. Då kan de få några bra matcher och resultat.

Har du sett någonting av det svenska laget?
– De har superstjärnor i laget. Som jag sade tidigare har de Karlsson men även Sedin-bröderna och Henrik Lundqvist. Vi får se, det kommer bli spännande att se dem i turneringen.

Vad tycker du om idén med mixade lag?
– Det är väl inte den bästa idén. Normalt sett spelar man ju med landslag och jag tycker att det ska vara med landslag här också. Jag gillar när man spelar för sitt land, spelar med stolthet. Jag vet inte om de killarna kan göra det. Men Europalaget har bra spelare med Kopitar och de andra, så det kan bli bra.

Vilken spelare ser du fram emot att se?
– I det tjeckiska laget har jag min gode vän Michal Jordán. Han är från samma stad som jag, vi växte upp ihop. Varje sommar tränar vi tillsammans. Så jag önskar honom lycka till och håller tummarna att det går bra för honom.

Vilka tror du vinner World Cup?
– Det är en svår fråga, haha. Jag tror alla kan vinna. Kanada, Finland, Sverige. Vi får se, jag kan inte svara på det.

 


Foto: Bildbyrån/Peter Holgersson

Andrew Gordon, Linköping

Vad har du för tankar kring Team Kanada?
Kanadas trupp kan man alltid prata om i evigheter. Det finns så många bra spelare, du skulle kunna göra ytterligare ett lag som skulle kunna tävla. Det är intressant att se kedjekombinationerna, backparen och vilken målvakt som startar.
– De kommer ha ett väldigt starkt lag, men det kommer även Sverige, Finland och USA. Så det kommer bli en tuff turnering. Och Team Kanada har lika stor chans som alla andra.

Vad säger du om Sveriges trupp?
– Titta på de två power play-uppställningarna som Sverige har, det finns inga bättre spelare i världen än dem. Så det kommer bli en fantastisk hockey att se.

Och mixlagen?
– Jag är jätteintresserad av U23-laget. De är så unga och så skickliga och de har inga förväntningar på sig. De känner ingen press. Om de förlorar alla matcher så kanske det är väntat, men de kanske vinner alla matcher. Man vet aldrig. Jag tror de kommer spela löst och fritt och det gör dem till ett farligt, skickligt lag. Det kommer blir intressant.
– Jag vet inte så mycket om Team Europa, men det är stora namn. Kopitar och Hossa, det är fantastiska spelare. Så detta är också ett starkt lag. Ingen är svag, det finns inga lätta matcher i turneringen. Det kan gå hur som helst.

Finns det någon spelare du ser extra mycket fram emot att se?
– Jag har hört så mycket om Auston Matthews de senaste säsongerna, så jag är spänd på att se hur han presterar, både i turneringen och när NHL-säsongen börjar. Visst, det är en stor hype kring honom, men det var det runt MacKinnon, Stamkos och Tavares också, och de gjorde jättebra ifrån sig. Han är den nyaste, hetaste stjärnan i Toronto så jag ser fram emot att se hur han står sig på den stora scenen.

Och i det kanadensiska laget, finns det någon favorit?
Crosby är en ”hometown guy”, honom har jag känt sedan jag var åtta år gammal. Men Braden Holtby är en av mina favoritmänniskor inom hockeyn. Jag spelade med honom i några år i början av min karriär. Otrolig kille. Han jobbar så hårt, jag tror aldrig jag sett en målvakt jobba så hårt som han gör. Han har verkligen kommit in i zonen de senaste åren och om han får chansen att spela tror jag han kommer göra jättebra ifrån sig. Så honom hejar jag lite extra på.

Vilka tror du vinner World Cup?
– Team Kanada.

 

Foto: Bildbyrån/Michael Erichsen

Mattias Nörstebö, Frölunda

Vad tycker du om Team Europa?
– De har ett bra lag på pappret, som alla andra lag. men det är klart att Sverige, Finland och de andra lagen känns lite vassare och lite mer samspelta från början än vad de är. Jag tror det blir svårt för Team Europa att hitta kemin på en så kort turnering, men det är klart de har ett bra lag.

Som norrman, hejar man automatiskt på Team Europa bara för att det finns en annan norrman med?
– Lite så blir det, man hejar på Zuccarello i alla fall. Det ska bli kul att följa honom där och se hur han klarar sig.

Vad tycker du om idén att ha mixade lag i turneringen?
– Jag har inte tänkt så mycket på det, men det verkar vara ett roligt koncept. Någonting annorlunda. De bästa spelarna i världen kan verkligen mötas.

Finns det någon spelare som du tycker ska bli extra rolig att följa?
– Jag tycker det ska bli kul att kolla på det nordamerikanska laget, ungkillarna där. Se hur de klarar sig mot de äldre, mer vuxna spelarna. Det ska bli roligt att följa toppspelarna, de är ju redan stjärnor, McDavid, Eichel och de där.

Vilka tror du vinner World Cup?
– Jag tror att Kanada vinner, till slut. De brukar vara bäst när de får med sig alla sina gubbar. Jag tror de blir starkast i slutändan.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
01:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
01:30 Carolina Hurricanes - New York Islanders NHL
tisdag 23 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
20:00 Lausanne - Zürich National League
01:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 24 april
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL