Sök
Att få ta på sig Skellefteåtröjan var en pojkdröm för Gustaf Lindvall. Men vägen dit var inte enkel.
Skellefteå AIK

Nye Skellefteåmålvakten tog den långa vägen till pojkdrömmen: ”Kändes overkligt när de hörde av sig”

För två år sedan stod han inför en säsong som målvakt för Arlanda i Hockeyettan. Nu är Gustaf Lindvall mitt inne i förberedelserna för sin första säsong i moderklubben Skellefteå AIK:s A-lag. En lång resa, som kanske inte nått tillbaka till Skellefteå om han inte tagit steget nedåt.
– När jag var junior trodde jag kanske att jag var mogen för SHL. Men jag var inte i närheten av det mentalt, och inte i närheten fysiskt heller, säger den 25-årige målvakten till hockeysverige.se.

Alla unga hockeyspelare som växer upp i Skellefteå har en självklar dröm: Att en dag få spela för Skellefteå AIK:s A-lag. I höst får Gustaf Lindvall äntligen uppfylla den drömmen – men vägen dit har varit lång.

Foto: Bildbyrån/Johanna Lundberg

Efter juniortiden i Skellefteå lämnade den nu 25-årige målvakten klubben 2010, och flyttade till då allsvenska Sundsvall. Under tiden i Sundsvall fick han även SHL-debutera, då han lånades ut till Timrå, men några SHL-erbjudanden kom inte. I stället gick färden vidare till Västerås, och därefter till Hockeyettan och Tingsryd.

Men när han inte blev kvar i Tingsryd plockades han upp av AIK och målvaktstränaren Stefan Persson. Säsongen 2014/15 spenderade han som utlånad till Arlanda, även de i Hockeyettan, innan det stora genombrottet slutligen kom under AIK:s framgångsrika fjolårssäsong.
– Jag var i Sundsvall och Västerås, och där hade jag väl ingen riktig struktur i mitt spel. Samma sak i Tingsryd. Men när jag inte fick vara kvar där fick jag hjälp av Stefan Persson som tog mig till AIK och Arlanda då, och han jobbade med mig flera gånger i veckan, ren målvaktsträning. Vi satte upp en gameplan för mig och byggde en struktur i spelet som jag kände mig trygg i, jag tror att det har hjälpt väldigt mycket, säger Lindvall till hockeysverige.se.

Vad handlar den strukturen om?
– Att ditt spel ska se likadant ut match efter match. I alla situationer ska man ha ett verktyg i verktygslådan för att lösa den. Om man säger att samma situation kommer två gånger i samma match, ska du lösa den på samma sätt. Om du hanterar den på två olika sätt börjar man hamna i val där man funderar på vilket verktyg man ska använda i stället för att det är glasklart. Man slipper tänkandet i spelet, det kommer automatiskt, så kan man läsa spelet och fokusera på alla hot som finns i stället.

DEN LÅNGA VÄGEN VAR VIKTIG

Det finns flera exempel på målvakter som tagit den långa vägen via division 1 och sedan nått framgång på högre nivå, där Viktor Fasth är det främsta. Anledningen till att just målvakter har hittat framgång den vägen tror Gustaf Lindvall är att positionen är så speciell.
– Jag kan bara prata för mig själv, men när jag var junior trodde jag kanske att jag var mogen för SHL. Men jag var inte i närheten av det mentalt, och inte i närheten fysiskt heller. Jag behövde få hitta mig själv och känna mig trygg i mig själv. Jag har jobbat mycket med mental träning, där jag har jobbat med Martin Blom i sex år nu. Det har hjälpt mig otroligt mycket. Det är lite speciellt att vara målvakt, man är lite mer utsatt än man är som forward. Så jag tror att det är viktigt att man hittar trygghet i sig själv.

Tror du att det är vanligt att målvakter håller sig kvar i SHL eller Hockeyallsvenskan som andramålvakt, när det egentligen skulle vara bättre att kliva ner i ettan och få en förstaspade?
– Jag tror att det är vanligt, jag själv gjorde samma sak när jag gick till Västerås. Jag kände att om jag går ner till ettan så kanske jag aldrig kommer upp igen, man är rädd att mista den platsen man har. Samtidigt så hoppas man också att man kanske får chansen och så börjar det rulla på, men någonstans handlar det om att spela matcher och hitta ett spel man är trygg med. Det är då man börjar växa som målvakt, så var det för mig i alla fall.

Foto: Bildbyrån/Andreas Sandström

”DET ÄR BRA ATT HA MED SIG I BAGAGET”

Genombrottet i AIK kom lika snabbt som förvånande för de flesta förra säsongen. Lindvall hade hela seriens bästa räddningsprocent, och var trea i insläppta mål per match. Erfarenheten från en het säsong i AIK är något han tar med sig till sin nya klubb.
– Det var ju väldigt många fullsatta matcher på Hovet i fjol, och playoffserien mot Tingsryd var tajt och tuff. Oavsett om vi hade vunnit eller förlorat den så är det en bra erfarenhet att ha med sig, att spela såna tajta matcher. De ligger ganska tätt också med match varannan dag, så det är bra att ha med sig det i bagaget.

Det var just Gustaf Lindvall som fick Roger Melins förtroende i kvalet, och förde där AIK till en seger med 3-2 i matcher mot Tingsryd. När det sedan var dags för SHL-kval blev han påkörd av en Karlskronaspelare redan i öppningsmatchen, och missade därefter resten av matchserien. Men han kan ändå ta med sig erfarenheten från att spela en lång matchserie, som skiljer sig ordentligt från en klassisk kvalserie.
– Det blir lite annorlunda. Rent taktiskt möter man samma motståndare varje kväll och det laget som vann senast har oftast gjort något bättre rent taktiskt, och det andra laget gör motdrag på det. Samtidigt blir det lite mer snack och psykningar runtikring matcherna, så man får lära sig att hålla fokus på sitt eget och inte dras med i sån skit.

En bra erfarenhet att ha med sig om man ska gå in i ett SHL-slutspel i vår?
– Ja, men självklart. Det är ju alltid bra att ha med sig. Man kan ju säga att man lär sig något varje match, om man vill lära sig något.

FÅR UPPFYLLA EN POJKDRÖM

Efter succésäsongen i AIK hörde Skellefteå av sig, och när det stod klart att intresse fanns valde Gustaf Lindvall att ta chansen att uppfylla en pojkdröm.
– Det har alltid varit ett mål sen man började spela hockey. Det kändes lite overkligt när de hörde av sig, man får nypa sig lite i armen när man går till jobbet varje dag.

Var valet enkelt?
– Jag hade en riktigt bra säsong med Gnaget och hade kontrakt i två år till. Men när Skellefteå hörde av sig så kände jag mig ändå redo för utmaningen. Det är ju en pojkdröm också, så det var inte så mycket att fundera på.

I Skellefteå får Gustaf Lindvall slåss med Erik Hanses om förstaspaden i en av SHL:s stora guldfavoriter. Men att det skulle handla om en kamp de två emellan skriver han inte under på.
– Jag ser det inte som någon kamp så, mer som ett samarbete. Så var det för mig och Robin (Rahm) i fjol, vi hade ett bra samarbete båda två och det håller jag och Erik på att bygga upp nu. Vi hjälper varandra varje dag, under träning och matcher, sen får coachern avgöra vem som ska spela. Jag kan inte påverka så mycket mer än att bara vara så bra som möjligt varje dag.

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till XXXOm du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via XXXPå Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via XXX

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten