Sök
Gustav Ahnelöv.
SHL

Ett namn som förpliktigar – nu ska Gustav bli näste man i släkten Ahnelöv att slå igenom

Han har aldrig träffat Jonas Ahnelöv, men Gustav inspireras ändå av släktingens framgångar. Nu ska han bli näste man i släkten Ahnelöv att etablera sig på hög nivå.
– Jag såg honom då han spelade i Junior-VM. Sedan följde jag även honom då han spelade i Frölunda och Modo. Självklart har han blivit en förebild, säger han om Jonas till hockeysverige.se.

HUDDINGE (HOCKEYSVERIGE.SE)

Namnet Ahnelöv klingar bekant i hockeykretsar. Av bröderna Jonas och Jimmy Ahnelöv är det förstnämnde som kommit längst och idag spelar för Avangard Omsk medan storebror Jimmy gjorde många fina säsonger i Huddinge. Förra säsongen spelade han Division 3-hockey i Stortorparna. Sedan har vi Martin Ahnelöv som inledde förra säsongen i AIK, men klev sedan ner en division och valde i stället spel för Tumba. Förra säsongen debuterade dessutom Gustav Ahnelöv i SHL för Karlskrona. Hans pappa är för övrigt Karl Ahnelöv som vaktade kassen i några matcher för Huddinge i gamla Division 1.
– Jag vet inte vad hockeyintresset i vår släkt bottnar i. Jag vet ju att Jonas, Jimmy och Martin Ahnelöv, att alla dom tre lirar. Martin känner jag bra, men Jonas och Jimmy har jag aldrig ens träffat, säger den 20-åriga Karlskronabacken då hockeysverige.se träffar honom på ett café i Huddinge Centrum. Ett centrum som för övrigt är så där skönt sommarlugnt, vilket till viss del kan bero på att det småregnar utanför caféfönstret.
– Mitt hockeyintresse började då vi flyttade till Tumba när jag var fyra eller fem år och började på hockeyskola. Det blev mer och mer seriöst för varje år. Sedan kom (Tomas) Storm in och började träna oss då vi var tio år. Då växte hockeyintresset ännu mer. Det var aldrig någon tanke från början att jag skulle bli hockeyspelare. Vi hade ett bra lag och det var många som engagerade sig idet. Det var inte bara Gustav Ahnelöv som gick vägen från Tumba till SHL
– Jag och Kevin Stenlund i HV 71 vi kommer båda från Tumba och har spelat med varandra sedan vi gick på hockeyskola. Det blev att vi träffades en hel del när jag också spelade i HV, men nu blir det mest då vi spelar mot varandra eller när jag är ner till Jönköping.

BB140513JM010

Jonas Ahnelöv.

Har din kusin Jonas Ahnelöv påverkat dig som hockeyspelare trots att ni aldrig träffats?
– Nu är han lite äldre (28 år) än mig och Martin. Även om vi inte kände Jonas (Ahnelöv) så såg vi upp till honom eftersom han hade spelat Junior-VM och så vidare. Vi båda är släkt men vi är inte kusiner.
– Jag såg honom då han spelade i Junior-VM. Sedan följde jag även honom då han spelade i Frölunda och Modo. Självklart har han blivit en förebild.

Inspireras du av hans framgångar?
– Ja, ja, definitivt. Han är sjukt duktig och nu är han över i Ryssland och kör. Vad jag har förstått går det bra för honom där. Sedan är det roligare när han spelar i Sverige så man får se honom så mycket som möjligt.

Har du spelat med Martin Ahnelöv vid något tillfälle?
– Martin spelade jag med under två säsonger i Djurgården. Han spelade i ”Flempan” (Flemingsberg) när jag var i Tumba. Senaste säsongen inledde han i AIK, men tappade suget för hockeyn eftersom han inte fick så mycket speltid och fick problem med skador. Då bestämde han sig för att jobba, men sedan måste han fått tillbaka suget och började lira i Tumba.
– Han jobbar här bakom centrum hos min farfar på Huddinge Stål, så jag tänkte svänga förbi där efter den här intervjun och snacka lite. Vi är egentligen inte så mycket hockeyfamilj utan mer en smedfamilj. Farsan är smed och farfar har Huddinge stål…

Är du själv en duktig smed?
– Jag är helt värdelös ha ha… Jag har varit där och typ städat lite. Det är allt.

Pappa Karl Ahnelöv var alltså målvakt i Huddinge i Division 1. Men för Gustav var den positionen aldrig aktuell.
– Nej. Jag testade några träningar men jag blev så jäkla sur eftersom det var så tråkigt. Jag fick ju aldrig fick röra pucken, skrattar Gustav Ahnelöv.

DSC_0616

Som junior i Flemingsberg spelade Ahnelöv tillsammans med Linköpings ungerska forward Vilmos Galló.
– Han och jag spelade ihop under en säsong bara. Vi satt bredvid varandra i omklädningsrummet och då kommer man varandra rätt nära. När vi möts i hockeyn blir det alltid att vi passar på att snacka lite skit med varandra. Vi hinner inte träffa varandra så mycket utöver det. Jag är väldigt glad över att det går bra för honom. Det förtjänar han.

BB160322BB325

”Säcken”.

Gustav Ahnelöv fostrades i Tumba. Därefter blev det Flemingsberg och sedan Djurgården innan han 2014 flyttade till HV 71. Anledningen till det var att han behövde komma bort från Stockholmshockeyn.
– Jag hade gjort två säsonger i Djurgården och hade fått spela mycket. Jag hade fått gjort båda mina J18-säsonger i J20. Där hade jag ”Säcken” (Hans Särkijärvi) och jag gillade honom jättemycket. Det gick jättebra och jag lärde mig mycket av honom.
– Sedan försvann han samtidigt som jag kände att jag behövde testa något nytt. Jag hade ett jäkligt dåligt rykte här och har säkert så fortfarande…

Hur menar du?
– Mitt temperament, att jag tog mycket utvisningar. Alltså det är på isen och inte vid sidan av som jag har ett dåligt rykte, säger Ahnelöv med ett leende.
– Jag skulle inte säga att det var skönt att komma bort från Stockholm, men det var bra för mig att få testa något nytt och träffa nya människor. Hockeymässigt var kanske inte säsongen i HV det bästa jag har haft, men som person växte jag mycket, vilket jag verkligen behövde.

Det blev bara en säsong i HV 71 innan han inför säsongen 2015/16 skrev på för Karlskrona. Men det var inte givet att han skulle komma att hamna i den då nyblivna SHL-klubben.
– Jag gick till HV 71 för att Anders Olsson ringde och frågade om jag ville spela där. Han var bra men sedan försvann han och även assisterande tränaren från klubben. Då var jag sugen på att dra till USA och spela.
– Vi kollade upp lite ligor, kollade upp vad som fanns. Sedan åkte vi över till USA och Lincoln Stars i USHL en månad och var med på deras försäsong. När jag hade varit där en månad så kände jag att det där inte var något för mig. Det passade inte mig helt enkelt.

BB151024DS027

Anledningen till att det inte passade Gustav Ahnelöv var att det blev en för stor omställning socialt.
– Att bo hemma hos en familj och ha strikta tider efter det att jag hade bott själv… Jag ville inte flytta in till en annan familj och låta dom ta hand om mig. Jag ville istället, vad ska man säga, bli vuxen och fortsätta bo själv.
– Då ringde jag min agent (Björn Rockström) och hörde mig för vad det fanns för alternativ här hemma. HV 71 ville ha kvar mig och sedan visste jag att Karlskrona hade varit intresserade av mig på våren. HV var såklart förstaalternativet eftersom jag inte ville hoppa runt för mycket. Men det kändes inte som att dom var så supertaggade på att ta dit mig igen. Sådant känner man.
– Sedan snackade jag med Micke Sundlöv i Karlskrona. Han fixade en massa och visade verkligen att dom ville ha dit mig. Då blev det inget svårt val. Säsongen hade redan börjat då jag kom hem och jag ville bara hitta något så snabbt som möjligt. Jag kom hem med mitt pick och pack på tisdagen. Sedan åkte jag ner till Karlskrona under fredagen. Det var bara att packa trunken igen.

Hade du förväntat dig att debutera i SHL redan första säsongen i klubben?
– Nej, inte för fem öre. När jag kom hem ville jag bara spela hockey och göra ett bra sista år som junior. Karlskronas J20 var väldigt grönt och hade gått från Division 1 till SuperElit. Om jag har räknat rätt så var det bara sju av killarna som hade spelat SuperElit säsongen innan. Det gjorde att jag fick en väldigt stor roll och det var kul att få ta mycket ansvar.
– Jag fick börja träna med A-laget ganska snabbt och jag fick göra debut mot Frölunda borta. Sedan försvann (Robin) Gartner på grund av sjukdom då vi mötte Färjestad borta. Då fick jag göra min riktiga debut och spela en hel match. Jag hade inte förväntat mig någonting egentligen den säsongen utan det var bara bonus.

Var du nervös?
– Jag var det mot Frölunda eftersom jag hade suttit på bänken i två perioder innan jag skulle hoppa in. Mot Färjestad hann jag inte bli nervös. Vi körde uppvärmningen som att jag skulle vara sjunde back. Efter den så sa Gartner att det inte fungerade så då vart det bara för mig att hoppa in direkt.
– Den matchen spelade jag tillsammans med Julien Brouillette, en grym snubbe. Han tog verkligen hand om mig och peppade mig. Jag kommer sakna honom lite för han var jäkligt grym.

Hur upplevde du steget upp på SHL-nivå?
– Det är väl att folk är mycket smartare i SHL, säger Gustav Ahnelöv med ett leende och fortsätter:
– I J20 kan man slappna av i några minuter. Man kan fuska lite samtidigt som du vet att du klarar dig ändå. I SHL vet du att det inte går att fuska och du måste gå in hundra i varje byte. Om du inte gör det så är du rökt.

Vad är det som gjort att du klarat av att ta det här steget då du kommit till Karlskrona?
– Senaste säsongerna har jag tagit fysen mer seriöst och tagit tag i den biten. Förra sommaren körde jag verkligen stenhårt för att vara i bra form. Det är vad jag tror har gett mig mest. Det var grejerna utanför isen som jag kanske inte riktigt hade tidigare.

Vilka förväntningar och krav ställer du på dig själv nästa säsong?
– Första målet är att ta en plats i laget. Vi är nio backar och vissa är såklart redan i laget. Sedan finns det några öppna platser som alla får slåss om.

Kan du känna någon stress över att eventuellt lånas ut till en klubb i Hockeyallsvenskan under den här säsongen?
– Nej, jag ser inte det som något negativt. Det kan till och med vara positivt. Om du kollar på många andra backar som har gått en liknande väg men kommit lite längre så är det ofta att dom blivit utlånade till Hockeyallsvenskan och gjort det bra där.
– Det är viktigare att få speltid i Hockeyallsvenskan än att få sitta på en bänk i SHL. Det är ändå speltid som man behöver i min ålder.

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till XXXOm du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via XXXPå Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via XXX

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten