World Cup 2016
KARLSSON: Grönborg har satt sig i en urusel sits
ANNONS

Jaha. Så har exakt det alla ”förvarnade” om hänt. En svensk back har fått sitt stora genombrott, men lär få svårt att ta en plats i World Cup-laget i höst. Med andra ord precis det folk sa så fort Rikard Grönborg presenterat sina 16 första namn.

Där fanns fem riktiga kanonbackar, givna allihop förstås, och den tidigare storspelaren Niklas Kronwall. Veteranen som närmast fått ett gudalikt rykte runt sig, för sina ledaregenskaper och sitt sätt att ta hand om yngre spelare. Han är naturligtvis inte en av Sveriges sex bästa backar. Utöver de övriga fem i truppen håller jag Adam Larsson, Hampus Lindholm, Johnny Oduya och Mattias Ekholm före honom. Kanske någon till, som jag glömmer i all hast.

Det Rikard Grönborg skulle ha gjort var såklart följande:
Han skulle tagit ut tre målvakter, fem backar och resten forwards. Inte två målvakter och sex backar. Vem som blir tredjemålvakt är ju faktiskt totalt irrelevant. Vem hade han trott skulle explodera ur ingenstans och bli tredjemålvakt? Att han inte bara tog ut Robin Lehner, Eddie Läck eller någon annan på en gång är obegripligt. Men det vet alla om, och det har alla påpekat ända sedan truppen togs ut för två månader sen.

BB150825JL008

Han skulle förstås nöjt sig de fem givna backarna, Karlsson, OEL, Hjalmarsson, Hedman och Strålman. Nu har han alltså en backplats över, som ska fyllas. En enda. Och de tidigare förhandsfavoriterna Hampus Lindholm och John Klingberg har fått rejäl konkurrens. Mattias Ekholm har varit riktigt bra hela säsongen, men har fått sitt stora genombrott nu i Stanley Cup-slutspelet. Han har varit en av de allra bästa backarna, och i natt spelade han mest av alla när Nashville besegrade San José och reducerade till 2-1 i matcher. Nu kommer alltså bara en av dessa tre nämnda komma med, i stället för två. Jag upprepar: Det var precis det här scenariot alla, utom ledarstaben runt Tre Kronor, förutsåg redan när truppen togs ut.

Och de här uppgifterna som sipprat ut den senaste tiden, att Detroit styrs av den svenska maffian med Henrik Zetterberg och just Kronwall vid rodret, talar förstås inte till den sistnämndes fördel. Att en spelare tas ut tack vare sina ledaregenskaper, och sen hamnar i skottgluggen av den här anledningen, är nästan lite ironiskt.

Rikard Grönborg har satt sig i en jävla tuff sits nu. Mattias Ekholm är för bra för att hållas utanför laget. Hampus Lindholm är det närmaste vi kommer en komplett back. John Klingberg är förstås given, även om poängproduktionen successivt gått ned. Hur Tre Kronor-ledningen ska ta sig ur den här situationen ska bli jäkligt spännande att se.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
måndag 29 april
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
tisdag 30 april
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
01:30 Carolina Hurricanes - New York Islanders NHL
onsdag 01 maj
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
torsdag 02 maj
18:00 Tjeckien - Finland Czech Hockey Games
19:45 Sverige - Schweiz Czech Hockey Games
lördag 04 maj
12:00 Schweiz - Finland Czech Hockey Games
16:00 Tjeckien - Sverige Czech Hockey Games
söndag 05 maj
12:00 Sverige - Finland Czech Hockey Games
16:00 Tjeckien - Schweiz Czech Hockey Games